Wzrost poziomu trudności a wartość BTC

Rozmowny
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Wzrost poziomu trudności a wartość BTC

Postautor: Bombee » środa, 4 grudnia 2013, 14:32

lucky777 - ja sobie zdaję sprawę, że odrobienie zakupu, to pierwszoplanowe założenie.

A prąd - czy to wygląda faktycznie "tak strasznie"? Bardzo dużo można się naczytać o poborze mocy - koparka 100 GH /s z zasilaczem 1000W (wartość zawyżona, bo średnio jest to 750W) wg wyliczeń zżera dziennie (o ile czegoś nie popierniczyłem) ~2.4 dolara czyli powiedzmy że ~8 zł a będzie zarabiała przy następnym wzroście trudności wydobycia ~62$ co się równa ~198 zł dziennie. Czyli na czysto wychodzi ~190 zł dziennie. Nie sądzę, żeby tak bardzo wydobycie spadło, żeby było poniżej 8 zł/dobę ;)

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: lucky777 » środa, 4 grudnia 2013, 15:19

Przy prądzie to akurat prosty rachunek.
1kWh to jakieś +/-0,6 zł przy taryfach domowych. W przemysłowych taniej.
Jeśli urządzenie o mocy 1kW działa non-stop to masz 24kWh dziennie. W skali miesiąca to ponad 400zł. Przy stwierdzeniach, które tutaj się pojawiały, że 500zł/m-c było by ok robi się problem.
Inna sprawa, że jeśli koparka 100 GH/s ciągnie Ci 750W to bardzo słaby wynik, porównywalny z 10x10,7 GH/s Erupterami, które do oszczędnych nie należą.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bombee » środa, 4 grudnia 2013, 16:46

Trochę drogo policzyłeś prąd ;)
Przy kopaniu raczej lepiej zmienić taryfę (ja mam akurat RWE), na "Najprostrza dla Ciebie", gdzie kWh kosztuje 0,3397 zł.
Czyli wychodzi 8,1528/24h z czego wychodzi w zaokrągleniu 250 zł/m-c :)

Ale rozumiem co masz na myśli
:)

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: Icefrag » piątek, 6 grudnia 2013, 13:26

0,33 za kWh? Czy przypadkiem nie jest to cena za samą energię, bez opłat przesyłowych, akcyzy itp?

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: lucky777 » piątek, 6 grudnia 2013, 13:37

Też mi się tak zdaje. Zsumuj wszystkie składniki zmienne z faktury. Z tego co na szybko znalazłem w sieci to w całym kraju dla odbiorców indywidualnych w taryfie G11 cena waha się od 50+ do 60+ gr/kWh

Początkujący
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0001 BTC

Postautor: jolka » niedziela, 8 grudnia 2013, 12:29

wg mnie inwestycja pieniedzy w kopanie btc (czy innych) to bardzo zle przedsiewziecie (zakladajac ze traktujemy to jako biznes a nie jako ciekawostke / hobby / zabawe).
Inni uzytkownicy pisali juz w tym watku o cenie pradu, wahaniach kursu btc, ciagle rosnacej trudnosci generacji itd.

Na sieci jest kilka prostych kalkulatorow 'oczekiwanego zwrotu inwestycji w koparki btc'. Pobawilem sie nimi i zawsze wychodzilem (na papierze) do tylu okolo kilku ZL na btc. Poniewac im wieksza jest moc obliczeniowa tym wiecej dany sprzet kosztuje (czy to uC na kartach wideo, FPGA czy ASIC) i zwykle wiecej energii pobiera. Wg. mnie najlepiej na kopaniu zarabiaja firmy produkujace koparki. Ci zas co je kupuja, statystycznie (w sieci), sa na minusie. Jak w loterii - tylko mechanizm i rozklad prawdopodobienstw jest inny, ale zasada jest taka sama. Kto teraz decyduje sie zaczac kopac (kiedy trudnosc jest juz dosc wysoka) powinien zdac sobie sprawe, ze dolaczy do stada przyslowiowych szczurow w gonitwie za nagroda. Rynek bedzie dostarczal nowszych i sprawniejszych koparek, ale niestety moc obliczebniowa systemu bedzie oczywiscie rowniez rosnac. I wszystko bedzie sie utrzymywac w stanie equilibrium.

I odwrotnie : wystarczy nawet krotkotrwaly spadek hash rate zeby ci co koparki wczesniej wylaczyli (z powodu nieoplacalnosci), wlaczyli je z powrotem, tym samym podciagajac hash rate do poprzedniego wysokiego poziomu (trudnosc znow wzrosnie i twoja oplacalnosc kopania spadnie).

Nie nalezy tez zapominac o twoim wlasnym spedzonym czasie - trzeba to wszystko kupic, ustawic, pilnowac bezpieczenstwa portfela btc, monitorowac sprawnosc i oplacalnosc generacji na biezaco.

Rynek koparek troszczy sie sam aby koparki kosztowaly tyle zeby zawsze znalezli sie nowi naiwni aby je kupic.

Tak wiec jesli ktos chce 'isc w btc' to juz lepiej kupic btc w dolku kursu (tzn . jak inni pisali) i czekac na lepszy kurs.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: lucky777 » niedziela, 8 grudnia 2013, 12:45

Niektórzy stali bywalcy tego forum nie chcą/nie mogą zrozumieć tej prostej zasady, a tu nowa osoba i od razu pisząca z sensem na temat kopania.
Brawo!

d3m
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: d3m » wtorek, 10 grudnia 2013, 07:19

A na kiedy przewidywany jest kolejny skok trudności sieci?

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Wzrost poziomu trudności a wartość BTC

Postautor: Mack » wtorek, 10 grudnia 2013, 09:17

Dzisiaj. Jeszcze nie przekroczymy miliarda.
"The standard thing in your house should be a microwave, a fridge, and a bitcoin generator"

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: kocureq » piątek, 13 grudnia 2013, 07:42

Jest jeszcze jedna rzecz: sama koparka jest coś warta i potem można ją odsprzedać. Więc "coś" ukopiemy, po czym sprzedajemy koparkę.

Ja ostatnio sprzedałem kilka erupterów USB 333 MH (kupionych poniżej 50 zł/sztuka) za 100 i 150 zł za sztukę. One coś tam ukopały, ale główny zysk jest na samej koparce :) Ktoś powinien rysować wykresy cen koparek, jeśli weźmie się to pod uwagę, to kopanie może być opłacalne, jeśli dobrze się wstrzelimy z kupnem / sprzedażą samej koparki.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: lucky777 » piątek, 13 grudnia 2013, 10:04

kocureq pisze:One coś tam ukopały, ale główny zysk jest na samej koparce :) Ktoś powinien rysować wykresy cen koparek, jeśli weźmie się to pod uwagę, to kopanie może być opłacalne, jeśli dobrze się wstrzelimy z kupnem / sprzedażą samej koparki.
Koparka jest warta tyle ile BTC jest w stanie wykopać. Skoro wzrost kursu był szybszy niż wzrost trudności to i ceny koparek w PLN poszły w górę.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: kocureq » piątek, 13 grudnia 2013, 19:08

Mhm :) Kurs wzrósł o 30%, trudność dwukrotnie, a ceny koparek trzykrotnie :)

Weteran
Reputacja: 251
Reputacja postu: 
0

Postautor: topnetdeal » piątek, 13 grudnia 2013, 19:11

kocureq pisze:Mhm :) Kurs wzrósł o 30%, trudność dwukrotnie, a ceny koparek trzykrotnie :)
Kurs o 30% ? Gdy USB Eruptery 333 MH/s były sprzedawane na Allegro w cenach poniżej 50 złotych, bitcoin kosztował około 200 USD...

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1663
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » piątek, 13 grudnia 2013, 20:05

lucky777 pisze:Koparka jest warta tyle ile BTC jest w stanie wykopać. Skoro wzrost kursu był szybszy niż wzrost trudności to i ceny koparek w PLN poszły w górę.
Uściślijmy, że przy obliczaniu sensu ekonomicznego koparek liczy się wykopane BTC w stosunku do ceny zakupu wyrażonej w BTC.

Oczywiście cena samego BTC też jest ważna gdyż jeśli spadnie zbyt nisko to zaczyna odgrywać rolę cena prądu ale generalnie pierwsza zasada jest ważniejsza.
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: kocureq » niedziela, 15 grudnia 2013, 19:37

Ja kupilem jakis miesiac temu po 47 zl na allegro.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: Spajus » poniedziałek, 16 grudnia 2013, 21:07

Pozwólcie, że i ja przyłączę się do ciekawej dyskusji i walki na argumenty.
Szukając przeróżnych kalkulatorów opłacalności miningu kryptowalut natknąłem się na:
http://bitcoinwisdom.com/bitcoin/difficulty
Czy to nie przesada co się dzieje w samym tylko grudniu patrząc na wykresy?
Diff rośnie w horrendalnym tempie, wartość BTC już spadła o ok 35% w okresie 2 tygodni. Wytwórcy koparek wpuszczają na rynek nowe, wydajniejsze, mocniejsze podzespoły. Nie macie Panowie wrażenia, że jakiekolwiek kopanie BTC już straciło sens? część forumowiczów podpierała się argumentem, że opłacalność miningu to również i wpływy ze sprzedaży koparek po przykładowo miesiącu eksploatacji (2-3 zmiany diffa!), i wzrost wartości samego BTC. Tymczasem dane obrazują, że żadna z powyższych nie ma już miejsca. Nikt rozsądny (czyt. co potrafi liczyć i chce mu się pomyśleć) nie kupi sprzętu, który po miesiącu będzie w stanie kopać ~50% mniej niż u pierwszego właściciela wiedząc że i kurs BTC już idzie w dół. Czy to nie jest według was końcem jakiegokolwiek sensu kopania BTC?
Chyba, że trzeba iść w drugą stronę. Lecąc na fali popularności (trzeba to jasno podkreślić, BTC stał się sławny/modny)kupować najdroższe-najwydajniejsze koparki i po 1, max 2 zmianach diffa je wystawiać na sprzedaż kolejnym spragnionym (przyciągniętym niczym gorączką złota) i kupować jeszcze nowsze i lepsze... Bardzo świeży jestem w temacie kryptowalut ale przyznam szczerze do takich wniosków doszedłem po tygodniu czytania zarówno tego forum jak i pokrewnych stron.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Thermal » sobota, 21 grudnia 2013, 13:29

Czyli co, kopac sie juz nie oplaca?

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: lucky777 » sobota, 21 grudnia 2013, 14:03

Thermal pisze:Czyli co, kopac sie juz nie oplaca?
Opłaca się ale zależy co, zależy czym, zależy gdzie, zależy jak długo. Rozwiązując 'banalne' równanie z 4 niewiadomymi będziesz miał odpowiedz :)

Wróć do „Ogólnie o miningu”