Electroncash

Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 29 lipca 2017
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
5
Napiwki za post: 0 BTC

Electroncash

Postautor: MaciekM » poniedziałek, 31 lipca 2017, 08:43

ElectronCash nie dawno wystartował - http://www.electroncash.org
Wiadomo już z jego bezpieczeństwem?
Jak posiadać na nim BCC w chwili jak mam BTC na electrum?

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 11113
Rejestracja: 7 września 2015
Reputacja: 7892
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Electroncash

Postautor: Wymazywanie » poniedziałek, 31 lipca 2017, 09:59

@MaciekM,

1. Eksport kluczy z walleta z BTC
2. Wypłata BTC na inny wallet (na wypadek jakby electron był scam walletem)
3. Import kluczy do Electron Casha
4. Mamy (powinniśmy mieć) dostępne BCC

Dodano po 1 minucie 31 sekundach:
PS. Ktoś już ściągał go i uruchamiał?

"Ten plik nie jest często pobierany i może być niebezpieczny." :)
"It's not a problem if transactions have to wait one or a few extra cycles to get into a block" ;)
Satoshi Nakamoto

Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 29 lipca 2017
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Electroncash

Postautor: MaciekM » poniedziałek, 31 lipca 2017, 19:32


Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 80
Rejestracja: 24 lipca 2017
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Electroncash

Postautor: TheKubizz » środa, 2 sierpnia 2017, 16:18

Mam pobrany, klucze przerzuciłem - balans BTC się zgadza, jednak BCC ani widu ani słychu - ktoś wie co tu poradzić?

Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 29 lipca 2017
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Electroncash

Postautor: MaciekM » środa, 2 sierpnia 2017, 19:24

TheKubizz pisze: Mam pobrany, klucze przerzuciłem - balans BTC się zgadza, jednak BCC ani widu ani słychu - ktoś wie co tu poradzić?
Musisz zmienić serwer na electroncash.cascharia.com

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 80
Rejestracja: 24 lipca 2017
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Electroncash

Postautor: TheKubizz » środa, 2 sierpnia 2017, 22:32

MaciekM pisze:
TheKubizz pisze: Mam pobrany, klucze przerzuciłem - balans BTC się zgadza, jednak BCC ani widu ani słychu - ktoś wie co tu poradzić?
Musisz zmienić serwer na electroncash.cascharia.com
Dzięki bardzo ;)

Początkujący
Posty: 12
Rejestracja: 2 sierpnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Electroncash

Postautor: msikor1 » czwartek, 3 sierpnia 2017, 09:25

Witam, zrobiłem tak jak pisali poprzednicy, zainstalowałem electroncash, ustawilem serwer, zaimportowałem klucz prywatny z portfela BTC ale BCC ( czy BCH sam juz niew wiem) nie ma, Balance .0. Ma ktoś jakiś pomysł co zrobiłem źle?

Dodano po 11 minutach 59 sekundach:
udało się, po prostu za pierwszym razem zaimportowałem private key nie tego adresu na którym miałem btc w czasie forka

Dodano po 2 minutach 26 sekundach:
teraz kolejne pytanie, która giełda obsługuje Bitcoin cash? bo oficjalne oznaczenie Bitcoin cash to BCH, a więc jeśli prześle BCC z electroncash na giełdę która obsługuje BCH to wszystko będzie ok?

Początkujący
Posty: 44
Rejestracja: 11 kwietnia 2013
Reputacja: 12
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Electroncash

Postautor: nekotribal » czwartek, 3 sierpnia 2017, 09:46

msikor1 pisze:teraz kolejne pytanie, która giełda obsługuje Bitcoin cash
Z tego co wiem, depozyty przyjmują na ten moment HitBit (2 potwierdzenia) i ViaBTC (20 potwierdzeń).
msikor1 pisze:oficjalne oznaczenie Bitcoin cash to BCH, a więc jeśli prześle BCC z electroncash na giełdę która obsługuje BCH to wszystko będzie ok?
Tak, będzie ok. BCH i BCC w tej chwili stosowane są zamiennie, ale to to samo.

Edit: sprostowanie
Całe zamieszanie z BCC powstało, bo nazwa BCC była zarezerwowana dla BitConnect. Jeśli natniesz się na giełdę, na której jest BitConnect, prawdopodobnie będzie figurował jako BCC, wtedy trzeba uważać. Na takiej giełdzie cash pojawi się jako BCH.

Zazwyczaj oprócz indexu, przy coinach są napisane nazwy, bądźmy uważni. :)

Początkujący
Posty: 12
Rejestracja: 2 sierpnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Electroncash

Postautor: msikor1 » czwartek, 3 sierpnia 2017, 16:03

nekotribal dzięki za odp! a wie ktoś może gdzie ten elektroncash mi sie zainstalował? :?

Dodano po 9 minutach :
a już wiem, otwiera się z pliku .exe :) a nie mieliście problemu z wysłaniem BCC? u mnie jest unconfirmed pod data, może to dlatego??

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 2594
Rejestracja: 31 stycznia 2013
Reputacja: 1138
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Electroncash

Postautor: amneziahaze » czwartek, 3 sierpnia 2017, 19:02

PS. Ktoś już ściągał go i uruchamiał?
Działa normalnie, w sensie uruchamia się. Ściąga też historię transakcji z BTC.

Początkujący
Posty: 57
Rejestracja: 4 maja 2017
Reputacja: 20
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Electroncash

Postautor: cement00 » sobota, 5 sierpnia 2017, 22:11

Obrazek

przy wysyłaniu swoich BCC pojawia mi sie taki błąd, jako serwer mialem wybor automatyczny, a potem zmieniłem na electron cashcaria i nadal ten sam błąd. Co jest nie tak? :(

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 11113
Rejestracja: 7 września 2015
Reputacja: 7892
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Electroncash

Postautor: Wymazywanie » sobota, 5 sierpnia 2017, 22:29

@cement00, Masz electrum z 2fa pewnie? :)
"It's not a problem if transactions have to wait one or a few extra cycles to get into a block" ;)
Satoshi Nakamoto

Początkujący
Posty: 77
Rejestracja: 4 sierpnia 2017
Reputacja: -41
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Electroncash

Postautor: skarnielson » sobota, 5 sierpnia 2017, 22:32

Twórcy Electrum wyraznie odcinają się od tej podróby ich programu więc radzę byc ostrożnym.

Początkujący
Posty: 57
Rejestracja: 4 maja 2017
Reputacja: 20
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Electroncash

Postautor: cement00 » sobota, 5 sierpnia 2017, 22:51

Wymazywanie pisze: @cement00, Masz electrum z 2fa pewnie? :)
tak, to źle ? :(

e: ale opróżniłem ten portfel z btc przed sciagnieciem tego cuda.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 11113
Rejestracja: 7 września 2015
Reputacja: 7892
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Electroncash

Postautor: Wymazywanie » sobota, 5 sierpnia 2017, 23:28

@cement00, Da się zrobić, już słyszałem, że dostałeś info jak. :)
"It's not a problem if transactions have to wait one or a few extra cycles to get into a block" ;)
Satoshi Nakamoto

Początkujący
Posty: 104
Rejestracja: 3 marca 2014
Reputacja: 8
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Electroncash

Postautor: colo » wtorek, 8 sierpnia 2017, 01:01

Jeśli miał ktoś może taki problem i go jakoś rozwiązał, bardzo proszę o info:

Przed forkiem bitki leżały w portfelu Multibit HD na różnych adresach, zainstalowałem Etectron Cash 2.9.2 i po skopiowaniu adresu i priv key do niego przypisanego w portfelu Electron Cash użyłem opcji Portfel->Klucze prywatne->wyciągnij środki i po wklejeniu tylko jednego adresu i przypisanego do niego priv key pokazuje mi stan 0 BCC.(oczywiście serwer ustawiony zgodnie z BCC)
Natomiast wchodząc na explorera https://bitinfocharts.com/bitcoin%20cas ... dGvJQkwoKE widnieje tam BCC
Wcześniej próbowałem przy instalacji Electron Cash podać wallet words z Multibita, ale nic to nie dało, dodam jeszcze, że bitki dalej leżą nie ruszane na Multibit HD a wallety mam na dwóch kompach przy czym na jednym tam gdzie zainstalowałem Elecron Cash zainstalowałem też Eletrum 2.9.2

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 12722
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1577
Reputacja postu: 
-1
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Electroncash

Postautor: rav3n_pl » wtorek, 8 sierpnia 2017, 08:36

@colo, W Electrum musisz zaznaczyć "bip39" przy imporcie seeda z Multibita.
@skarnielson, możesz przejrzeć zmiany na gicie i odpalić ze źródeł jak nie ufasz binarce. https://github.com/fyookball/electrum

Dodano po 28 sekundach:
@colo, no i musisz wybrać serwer fBTC ;]
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: Bitmarket SwapBot, RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.17.0.1

Początkujący
Posty: 104
Rejestracja: 3 marca 2014
Reputacja: 8
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Electroncash

Postautor: colo » wtorek, 8 sierpnia 2017, 09:02

Żeby wyciągnąć klucze prywatne z adresów z Multibita użyłem https://iancoleman.github.io/bip39/ tam w polu BIP39 Mnemonic wkleiłem wallet words i na dole w ->Derivation Path zaznaczyłem ->BIP32 i klienta ->Multibit HD i wyszukiwałem poniżej w ->Derived Addresses adresu na którym mam środki na Multibit i kopiowałem klucz prywatny i adres nastepnie wklejałem w Elektron Cash.
rav3n_pl pisze: @colo, W Electrum musisz zaznaczyć "bip39" przy imporcie seeda z Multibita.
Dodano po 28 sekundach:
@colo, no i musisz wybrać serwer fBTC ;]
W Electrum?? Czy w Electron Cash?? Ale i tak nie widzę tej opcji przy wpisywaniu seeda a teraz już seeda nie zmienię bo robiłem to przy instalacji Eletron Cash.
Mógłbyś podpowiedzieć co zrobić teraz.
Serwer teraz mam wybrany: electroncash.cascharia.com ale próbowałem ze wszystkimi zsynchronizować

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 12722
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1577
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Electroncash

Postautor: rav3n_pl » wtorek, 8 sierpnia 2017, 10:20

"Electron cash" to klon "Electrum" do obsługi fBTC. Niczym innym się nie różnią. Wybacz, że używam pierwotnej nazwy :)
Jak masz mnemonic z Multibita nie musisz się bawić narzędziem, zwłaszcza że możesz nie znaleźć szybko adresów jak masz sporo transakcji. Łatwiej zaimportować wszystko seedem.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: Bitmarket SwapBot, RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.17.0.1

Początkujący
Posty: 104
Rejestracja: 3 marca 2014
Reputacja: 8
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Electroncash

Postautor: colo » wtorek, 8 sierpnia 2017, 10:27

Ok, ale mógłbyś napisać jak to zrobić bo już wyczerpałem swoje możliwości.
Nie mam w Eletron Cash opcji importu seeda, jest tylko podgląd wpisanego lub wybranego podczas instalacji, możesz wskazać jak mam zaimportować seeda do Electron Cash?
Czy od nowa muszę zainstalować portfel Electron Cash i tam coś zrobić?

Wróć do „Bezpieczeństwo”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość