Sprzedaz BTC na eBay - Paypal
- Początkujący
- Reputacja: 23

Sprzedaz BTC na eBay - Paypal
Postautor: kotek34 » niedziela, 28 lutego 2016, 14:35
Jesli juz byl poruszany taki watek to przepraszam i prosze o przeniesienie/zamkniecie.
Chcialbym porozmawiac o kwestii handlu BTC, czy tez kazda inna cyfrowa waluta, przy pomocy eBaya i platnosci dokonanej przez PayPal.
Na pewno niektorzy zauwazyli z Was, ze na eBay mozna po bardzo korzystnym kursie sprzedawac Bitcoiny. Roznica w cenie wynika z ryzyka, ktorym jestesmy obarczeni jako sprzedajacy, tzn. odbierajac platnosc przez PayPal i wysylajac bitcoiny mozemy spotkac sie z sytuacja gdzie kupujacy skorzysta z mozliwosci zgloszenia transakcji jako nieautoryzwana i w efekcie otrzyma zwrot piniedzy. My w tej sytuacji zostajemy pozbawieni i BTC i kasy za sprzedaz, czyli zostajemy z niczym.
Interesuje mnie kwestia, czy ktos handluje w ten sposob i moglby zdradzic jak sie zabezpieczyc przed tego typem zwrotami. Chodzi mi o sprawdzone rozwiazania. Osobiscie sam handlowalem troche w ten sposob z roznym skutkiem. Sprzedajecemu przysluguje rowniez ochrona, ale jest ona zastrzezona dla przedmiotwo fizycznych, materialnych, dlatego w przypadku otwartego sporu stajemy praktycznie od razu na przegranej pozycji.
Moze jest ktos na forum kto cos podpowie, doradzi. Jakich bledow nalezy unikac i czy ejst mozliwe w miare bezpieczne handlowanie w ten sposob.
kotek34
- Weteran
- Reputacja: 157
Re: Sprzedaz BTC na eBay - Paypal
Postautor: afrus » niedziela, 28 lutego 2016, 17:04
http://ethpool.pl
http://etcpool.pl
----------------------------------
Pomogłem?
ETC/ETH: 0xa2eff2cb7cdf1d98b922cffeb35ae88a691da5ef
BTC: 1Hn1wob4uDoFQSiVaUfDZiKkt29xct7YRS
afrus
- Zawsze mam rację
- Reputacja: 4513

Postautor: ShadowOfHarbringer » niedziela, 28 lutego 2016, 17:23
Raczej nie istnieją skuteczne sposoby na paypal.kotek34 pisze:Interesuje mnie kwestia, czy ktos handluje w ten sposob i moglby zdradzic jak sie zabezpieczyc przed tego typem zwrotami. Chodzi mi o sprawdzone rozwiazania. Osobiscie sam handlowalem troche w ten sposob z roznym skutkiem. Sprzedajecemu przysluguje rowniez ochrona, ale jest ona zastrzezona dla przedmiotwo fizycznych, materialnych, dlatego w przypadku otwartego sporu stajemy praktycznie od razu na przegranej pozycji.
Paypal to dość porąbana firma, która z Twoimi pieniędzmi robi co chce i może Ci je w każdej chwili zamrozić na miesiąc albo pół roku z byle błahego powodu.
Lista osób zrobionych w kakao przez Paypal jest ogromna i ciągle rośnie, sam do nich należę (stare dzieje). Polecam lekturę:
http://www.paypalsucks.com/
Jest powód dlaczego BTC kupowane przez Paypal są na LocalBitcoins o kilkanaście % droższe. Sprzedawcy korygują sobie w ten sposób pieniądze stracone na oszustwach.
Generalnie, to
Paypal, Karty płatnicze = miękki pieniądz
Bitcoin, Gotówka = twardy pieniądz
Z twardym pieniądzem jest tak, że jest pod Twoją 100% kontrolą, ale jak go stracisz to już go nie masz i koniec
Z miękkim pieniądzem jest odwrotnie - nie masz nad nim kontroli, bank może Ci go zamrozić albo cofnąć. W zamian za to zyskujesz ochronę przed niektórymi oszustwami
Ocenzurowane i zmanipulowane fora: /r/Bitcoin, /r/CryptoCurrency, BitcoinTalk
ShadowOfHarbringer
- Początkujący

Postautor: kotek34 » poniedziałek, 29 lutego 2016, 16:32
Dla niezorientowanych w temacie krotko opisze, po otrzymaniu platnosci od kupuajcego PayPal blokuje te sordki na okres 21 dni. Jesli w tym czasie nie wplynie roszczenie od kupujacego srodki pojawia sie jako dostepne i mozliwe do wyplacenia.... ale jest pewien haczyk, mianowicie sprzedjacy moze zglosic sie do wystawcy karty o zwrot kasy i taki zwrot moze uzyskac nawet do 6 MISIECY od wykonania transakcji. Na tej podstaiwe wlasnie zostalo obciazone moje saldo kwota ujemna w systemie PayPal i Paypal domaga sie ode mnie zwrotu srodkow powolujac sie na prawo bankowe. Sciaganiem wierzytelnosci zajmuje sie zewnetrzna firma ARVATO, ktora drgoa mailowa i telefoniczna probuje wyegzekwowac naleznosc (nieslusznie, bo ja towar sprzedalem i wyslalem a uzyskane srodki wyplacilem w sposob legalny).
Zalozylem inne konto na PayPalu, podpialem pod eBay i handluje dalej. Czesc srodkow wyplaiclem, czesc jest zamrozona, wplynely trzy spory o nieaturyzowanych transkacjach poki co od kupujacych. Zastanawiam sie natomiast, czy dolaczenie czegos fizycznego do zakupu zalatwi sprawe, tzn. sprzedajac BTC dorzucamy do zakupu np. kartke pocztowa ktora wysylamy na adres kupujacego. W ten sposob uzyskujemy fizyczny dowod wysylki i teoretycznie powinnismy byc objeci ochrona sprzedajacych.
kotek34
- Zawsze mam rację
- Reputacja: 4513

Postautor: ShadowOfHarbringer » poniedziałek, 29 lutego 2016, 17:08
Widzę, że sam wiesz w temacie więcej ode mnie.kotek34 pisze:Polityka PP jest mi znana. Handlowalem w ten sposob pewien czas, jedno konto mam u nich zadluzone, wyplacilem srodki a po jakims czasie (chyba miesiacu lub dwoch) otrzymalem informacje, ze kupujacy zglosil spor do wystawcy karty i na tej podstawie cofnal transakcje (chargeback). Pani na infolini "spuscila glowe" i przyznala, ze ona ma swiadomosc jak to wyglada, ale nic nie moze zrobic.
Dla niezorientowanych w temacie krotko opisze, po otrzymaniu platnosci od kupuajcego PayPal blokuje te sordki na okres 21 dni. Jesli w tym czasie nie wplynie roszczenie od kupujacego srodki pojawia sie jako dostepne i mozliwe do wyplacenia.... ale jest pewien haczyk, mianowicie sprzedjacy moze zglosic sie do wystawcy karty o zwrot kasy i taki zwrot moze uzyskac nawet do 6 MISIECY od wykonania transakcji. Na tej podstaiwe wlasnie zostalo obciazone moje saldo kwota ujemna w systemie PayPal i Paypal domaga sie ode mnie zwrotu srodkow powolujac sie na prawo bankowe. Sciaganiem wierzytelnosci zajmuje sie zewnetrzna firma ARVATO, ktora drgoa mailowa i telefoniczna probuje wyegzekwowac naleznosc (nieslusznie, bo ja towar sprzedalem i wyslalem a uzyskane srodki wyplacilem w sposob legalny).
Zalozylem inne konto na PayPalu, podpialem pod eBay i handluje dalej. Czesc srodkow wyplaiclem, czesc jest zamrozona, wplynely trzy spory o nieaturyzowanych transkacjach poki co od kupujacych. Zastanawiam sie natomiast, czy dolaczenie czegos fizycznego do zakupu zalatwi sprawe, tzn. sprzedajac BTC dorzucamy do zakupu np. kartke pocztowa ktora wysylamy na adres kupujacego. W ten sposob uzyskujemy fizyczny dowod wysylki i teoretycznie powinnismy byc objeci ochrona sprzedajacych.
Wiesz, Bitcoin powstał właśnie po to, aby zastąpić takie koszmarne zmutowane potworki jak PayPal.
PayPal to firma, która ma ugruntowaną pozycję i siedzi głęboko w systemie bankowym i systemie kart kredytowych.
Pytając "czy jest jakiś sposób na paypal" to tak jakbyś pytał "czy jest jakiś sposób na chargebacki VISA/Mastercard". Pewnie, może jak masz miliardy dolarów na kampanie i jakieś wtyki w amerykańskim kongresie albo u wysoko postawionych szych z UE, to coś by się udało. A inaczej czarno to widzę.
Ocenzurowane i zmanipulowane fora: /r/Bitcoin, /r/CryptoCurrency, BitcoinTalk
ShadowOfHarbringer
- Początkujący

Postautor: kotek34 » poniedziałek, 29 lutego 2016, 20:30
Dzieki za odzew w temacie. Pytajac o "sposob na PayPal" mam na mysli sprzedaz dobr cyfrowych z zachowaniem bezpieczenstwa przy ich polityce. Prawda jest taka, ze oszusci, ktorzy wyludzaja w ten sposob BTC bazuja wlanie na tym, ze PayPal niekorzystnie rostrzyga tego rodzaju sprawy stajac po stronie kupujacego a sprzedawce zostawia z niczym. Wydaje mi sie, ze jest mozliwe pewne zabezpieczenie sie poniewaz na eBayu calkiem sporo osob jednak handluje w ten sposob.
kotek34
- Gaduła
- Reputacja: 1
Postautor: kotwica666 » wtorek, 1 marca 2016, 09:24
Jednym z obejść może być wysłanie na adres kupującego spisany na kartce numer transakcji. Ktoś jednak podobno i na to już się naciął - jak PayPal usłyszał, że to BTC to powiedział, że nic nie może zrobić.
Jednym z najczęstszych zabezpieczeń jest zdjęcie osoby trzymającej ID - numer ID musi być na koncie PayPal + czasem zdjęcie z monitorem na którym jest widoczna transakcja.
Potem sprawdzają to jakimś programem do fotoszopowych fejków.
Ps.
Jaka procentowo przebitka jest na eBayu?
kotwica666
- Początkujący

Postautor: kotek34 » wtorek, 1 marca 2016, 10:21
Dzieki za podpowiedz. Poproszenie o zdjecie z ID faktycznie jest niezlym pomyslem, szczegolnie przy sprzedazy wiekszej ilosci.
Procentowa przebitka to okolo 100% nie liczac prowizji od sprzedazy dla eBay i oplaty za transfer srodkow dla PayPal-a
kotek34
- Bitcoin
- Bezpieczeństwo
- Giełdy i serwisy - zagrożenia
- Anonimowość i bezpieczeństwo w sieci
- Piramidy i scamy
- Bitcoin
- Rozwój projektu
- Twój wkład w rozwój projektu
- Przedszkole
- Pomoc techniczna
- Generowanie monet