Włam na konto na allegro

Dyskutant
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Włam na konto na allegro

Postautor: ziomek » wtorek, 7 października 2014, 13:34

Miałem przed chwilą włam na allegro. Od początku, skąd się zorientowałem że coś jest nie tak. Dzwoni telefon (godz. 12.37), odbieram a tam google i podaje 2FA do poczty. Ktoś musiał znać moje hasło do poczty i próbował się zalogować. Ale nie udało mu się. Następnie o godz. 12.36 dostaję maila że o godz. 12.10 (czemu allegro wysyła maile z takim opóźnieniem!) zmieniony został mail do mojego konta na allegro na: stokrota1973@interia.pl. Zmianę dokonano z adresu IP 78.8.68.186. Nic poza zmianą maila nie zmieniono. Hasła już pozmieniałem, skanuje kompa ale na razie nic nie ma. Co mogę jeszcze zrobić? Można jakoś namierzyć tę osobę. Hasła do poczty i allegro były różne ale zapamiętane w przeglądarce (do komputera nikt fizycznie nie miał dostępu). Pytanie odnośnie 2FA - google authenticator czy mając dostęp do maila czyli wszystkich produktów google można uzyskać dostęp do google authenticator zainstalowanego w telefonie?

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Re: Włam na konto na allegro

Postautor: rav3n_pl » wtorek, 7 października 2014, 14:57

Z tego co wiem, to klucze GA są tylko na fonie.
Problem będzie jak go posiejesz :-)
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » wtorek, 7 października 2014, 16:01

ziomek pisze:Pytanie odnośnie 2FA - google authenticator czy mając dostęp do maila czyli wszystkich produktów google można uzyskać dostęp do google authenticator zainstalowanego w telefonie?
Pewnie można. Są programy do namierzania i blokowania komórek które same się uaktywniają po zdalnej instalacji. Co prawda bez roota nie dostaniesz się do zapisanych plików GAuth, ale są chyba programy do zdalnego sterowania.
ziomek pisze:Co mogę jeszcze zrobić? Można jakoś namierzyć tę osobę.
Możesz złożyć zawiadomienie na policję i dać im IP otrzymane od allegro. Możesz też poszukać IP nieudanego logowania z gmaila (pewnie te same, ale jeżeli inne będzie dodatkowy ślad).
ziomek pisze:Hasła do poczty i allegro były różne ale zapamiętane w przeglądarce (do komputera nikt fizycznie nie miał dostępu).
Polecałbym raczej Keepass'a.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: lucky777 » wtorek, 7 października 2014, 16:32

ziomek pisze: Ktoś musiał znać moje hasło do poczty i próbował się zalogować. Ale nie udało mu się.
Nie miałeś takiego samego hasła do Allegro i Gmaila?
Może byłeś jedną z 5mln osób, których hasła do Gmaila ostatnio latały po internetach (chyba nie udało się ustalić skąd te hasła wyciekły)
Podaj e-mail bo mam gdzieś pod ręką bazę z hasłami to mogę Ci sprawdzić.

Dyskutant
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0

Postautor: ziomek » wtorek, 7 października 2014, 17:43

rav3n_pl pisze:Problem będzie jak go posiejesz :-)
W razie czego mam kopie kodów qr wydrukowane i schowane w bezpieczne miejsce.
pm7 pisze: Możesz złożyć zawiadomienie na policję i dać im IP otrzymane od allegro. Możesz też poszukać IP nieudanego logowania z gmaila (pewnie te same, ale jeżeli inne będzie dodatkowy ślad).
Nie chce mi się bawić z policją tym bardziej że w sumie to nic poważnego się nie stało. W aktywności konta na gmailu jest tylko moje ip, tylko że tam wyświetlają się ip poprawnego logowania nie wiem czy gdzieś jest możliwość zobaczenia ip z nieudanego logowania. Dzięki za informację o Keepass poczytam jak to działa i chyba przejdę na to.
lucky777 pisze:Nie miałeś takiego samego hasła do Allegro i Gmaila?
Może byłeś jedną z 5mln osób, których hasła do Gmaila ostatnio latały po internetach (chyba nie udało się ustalić skąd te hasła wyciekły)
Podaj e-mail bo mam gdzieś pod ręką bazę z hasłami to mogę Ci sprawdzić.
Hasła były inne a o tym wycieku słyszałem i sprawdzałem i nie ma tam mojego maila. Komputer przeskanowałem AVG i nic nie znalazło. Zainstaluje może coś lepszego i jeszcze raz przeskanuje. Hasła nie były nikomu udostępniane. Może był jakiś wyciek z jakiegoś serwisu no nie wiem. W ogóle dziwne że mail do allegro został zmieniony ale hasło już nie. Nie wiem co autor miał na myśli :D

pm7
Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » wtorek, 7 października 2014, 19:37

ziomek pisze:Komputer przeskanowałem AVG i nic nie znalazło. Zainstaluje może coś lepszego i jeszcze raz przeskanuje.
Spróbuj antywirusy uruchamiane z płyty, z pominięciem systemu.
http://www.livecdlist.com/purpose/windows-antivirus

Gaduła
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: kolkin » wtorek, 7 października 2014, 21:11

kliknąłeś jakiś link lub wszedłeś na jakąś stronę zainfekowaną i zassało cache przeglądarki... tyle..
Jaki moderator takie forum...

pm7
Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » wtorek, 7 października 2014, 21:28

Przeglądarka nie trzyma haseł w cache :)

Wróć do „Bezpieczeństwo”