najlepszy (obecnie) sposób przechowywania btc

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 65
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

najlepszy (obecnie) sposób przechowywania btc

Postautor: robithc » środa, 15 stycznia 2014, 20:51

Witam, mam zamiar zainwestować większą (dla mnie ) kwotę fiatów w Btc a następnie trzymać je przez dłuższy okres czasu tzw Buy & Hold .
Do tej pory inwestowałem mniejsze kwoty i raczej skupiałem się na tradingu więc wszystko jest na giełdach non stop.

Zdaję sobie sprawę że temat jest wałkowany tutaj dość często ale byłbym wdzięczny za odpowiedzi z własnego doświadczenia , szczególnie doświadczonych użytkowników.

A więc jak wg was najlepiej obecnie przechowywać Btc mająć jednocześnie dość szybki dostęp do nich?

Drugiego kompa z linuxem który by chodził non stop raczej nie odpalę, mam konto na Blockchain ale różne newsy na temat ich bezpieczeństwa się pojawiały ? Co zostaje w takim razię ? Hardware wallet typu Trezor ?

Tutaj liczyłbym właśnie na podpowiedzi osób które korzystają z różnych walletów i sposobów przechowywania swoich Bitków . Mam windowsa w pc i androida w telefonie , może Mycelium ?

Zapraszam do dyskusji ;)
get rich or die trying

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 178
Reputacja postu: 
0

Re: najlepszy (obecnie) sposób przechowywania btc

Postautor: the_prince » środa, 15 stycznia 2014, 20:56

Weteran
Reputacja: 869
Reputacja postu: 
0

Postautor: bl4ck » środa, 15 stycznia 2014, 20:56

Może wirtualka z linuxem w VMware Player i wallet w kontenerze truecrypt?!

@Up
Autor chce mieć szybki dostęp do btc.

Początkujący
Reputacja: 5
Reputacja postu: 
0

Postautor: zwad » środa, 15 stycznia 2014, 21:00

Giełda z 2FA, myślę że jest to dość bezpieczne rozwiązanie.
Jeżeli handel ciebie nie interesuje to paper wallet.

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » środa, 15 stycznia 2014, 21:04

https://forum.bitcoin.pl/multibit-na-kn ... 12642.html

@zwad. Co do giełdy to najgorsze zabezpieczenie :)

@bl4ck, wirtualka to dobry pomysł. Może być też prosty i darmowy virtualbox i na tym np proste ubuntu.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: robithc » środa, 15 stycznia 2014, 21:07

zwad pisze:Giełda z 2FA, myślę że jest to dość bezpieczne rozwiązanie.
Jeżeli handel ciebie nie interesuje to paper wallet.

do tej pory tak robię i nie było nigdy problemów w sumie, ale wiesz większa kasa większy strach :P
the_prince pisze:Paper wallet + https://bitcointalk.org/index.php?topic=105824.0 ;)
hm co do paper wallet jakoś martwi mnie że można to zgubić no i nie ma szybkiego dostępu do btc, raczej interesowałyby mnie rozwiązania it/harware ;)

z virtualka chyba się zastanowię bo widzę że jest często proponowana, tylko pytanie czy ogarnę to ;)

EDIT : @ Bitmar, chyba najlepsze jak narazie (dla mnie ) rozwiązanie , procedura dość długa ale wygląda to naprawdę solidnie ;)

Tylko takie pytanie czy ten pendrive musi być potem non stop podpięty do pc czy tylko gdy chcemy coś zrobić i można go np podpinać pod każdy komputer bo jest to osobny system na pendrivie ?

I jeśli mogę spytać to jak np Ty przechowujesz swoje Btc ? ;)
get rich or die trying

Weteran
Reputacja: 869
Reputacja postu: 
0

Postautor: bl4ck » środa, 15 stycznia 2014, 21:18

@Bitmar VMware Player jest darmowy.

@robithc Pendrive podpinasz wtedy kiedy chcesz, odpalisz go na urządzeniach które obsługują boot z usb, możesz go nawet bootowac w witualce.

Na linuxie polecam klienta Electrum.
Ostatnio zmieniony środa, 15 stycznia 2014, 21:26 przez bl4ck, łącznie zmieniany 1 raz.

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » środa, 15 stycznia 2014, 21:23

@robithc, odpalasz system z pendrive. W biosie dla wygody możesz sobie ustawić bootowanie z USB jako pierwsze. Wtedy jak odpalisz komputer z włożonym pendrive uruchomisię knoppix a jak bez to system obecny. Jeżeli ktoś nie ma zielonego pojęcia o linuxie to nie szkodzi, wystarczy, że posiada zdolność do analizowania tego co jest na ekranie ;) Znajomość linuxa nawet w stopniu podstawowym nie jest wymagana ;)

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: robithc » środa, 15 stycznia 2014, 21:28

dzięki za wszystkie odp , myślę że opcja z pendrive jest dobra , będzie trzeba jakiś porządny kupić ;) Btw widzę że mój temat sprawił że Bitmar wrzucił ten poradnik co jest na + , chyba że to przypadek że akurat teraz ;)
get rich or die trying

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » środa, 15 stycznia 2014, 21:45

Opcja z pendrive jest bezpieczniejsza niż wirtualka z tego względu, że wszystko mamy z dala od keylogerów. Jeśli na windowsie mamy keylogera, to odczyta nam też pewnie wciśnięcia klawiszy z wirtualki.
Plusem wirtualki jest zaś to, że pracujemy sobie wygodnie na jednym systemie i przełączamy się na drugi albo otwieramy go w okienku.
Na knopixie (czy też innym systemie linuxowym na pendrivie lub innej partycji) możemy sobie korzystać też z giełd i poczty, dzięki czemu jesteśmy chronieni przed keylogerami i trojanami.
Co do poradnika to miał iść najpierw na bitcoin.pl po korekcie ale widzę, że coraz więcej trojanów się mnoży i coraz więcej pytań o bezpieczne przechowywanie więc wkleiłem już jak jest.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
0

Postautor: hanti » środa, 15 stycznia 2014, 22:15

i oczywiscie kopia na innym pendrive + np plytce dvd bo jak bedziesz mial tylko na pendrive i padnie to kaplica ;)
@_# :P ;) :D
Polecam giełdę kraken.com

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 178
Reputacja postu: 
0

Postautor: the_prince » środa, 15 stycznia 2014, 23:56

bl4ck pisze:@Up
Autor chce mieć szybki dostęp do btc.
Dlatego właśnie nie sam paper wallet, a czytnik QR do niego (który podłączyony do komputera, poprostu symuluje klawiature). Jedną linijką można sobie importować private key w kliencie - można go też wpisać bezpośrednio w Goxie.

Weteran
Reputacja: 1215
Reputacja postu: 
0

Postautor: qertoip » czwartek, 16 stycznia 2014, 07:47

@robithc szybki dostęp i jednocześnie wysokie bezpieczeństwo trochę się kłócą, niestety.

Czy na pewno potrzebujesz szybkiego dostępu do całej kwoty?

Oprócz rozwiązań już zaproponowanych rozważ podzielenie na portfel online (linux i jakiś bezpieczny klient Bitcoin, ja używam Armory) oraz portfel offline, którego nigdy nie podłączasz do sieci a transakcje z niego możesz wciąż dość szybko i wygodnie przeprowadzać (poczytaj o offline transactions).

Zresztą portfel offline docelowo i tak musisz mieć do "oszczędności".
We only have one shot at making digital scarcity experiment work. If Bitcoin fails within a timeframe relevant for a human, then digital scarcity claim gets falsified. Like it or not, Bitcoin must succeed for your coin to succeed.

Wróć do „Bezpieczeństwo”