Czy zawsze trzeba backupowac portfel?

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Czy zawsze trzeba backupowac portfel?

Postautor: lucex2 » czwartek, 21 listopada 2013, 22:41

Witam,
temat może wydawać się trywialny, ale mam nadzieję, że taki nie jest. Nie mam duzego doswiadczenia praktycznego z bitcoinami ale ogolnie wiem o co chodzi. W kazdym miejscu w internecie spotykam sie z informacją o tym, ze trzeba backupowac portfel. Nie do konca jednak rozumiem dlaczego. Korzystam ze standardowego klienta z bitcoin.org, ktory wygenerowal mi jakis tam adres, powiedzmy ze ten:
13QtzNuN8T7n3BykszFoGBDgDwvyEHmi1z
Pozniej poprosil o podanie klucza, wiec podalem:
kotek123
Wtedy program sie wylaczyl zeby dokonczyc inicjalizacje i dodac ten adres do chainow. I faktycznie widze adres, widze wygenerowany hash RIPEMD-160. Jak rozumiem (i tu moze tkwic blad mojego rozumowania) hash zostal wygenerowany na podstawie adresu i mojego hasla, tak? Jezeli tak to w zwiazku z tym jedynymi rzeczami, których nie moge sgubić są publiczny adres, ktory przeciez moge udostepnic gdziekolwiek, powysylac znajomym, wydrukowac na kartce i moje haslo. Co sprowadza się do tego, ze musze pamietac jedynie o hasle (jak juz zaspamuje moim adresem caly swiat), wiec defacto nie musze nic backupowac.

W normalnej sytuacji bym pomyslal, ze moze klient bitcoin wygenerowal mi jakis losowy klucz czy cos takiego, ale w takim razie po co chciał odemnie hasło? A nawet jesli to haslo mialoby sluzyc, nie wiem, do zaszyfrowania wygenerowanych kluczy? To w takim razie taki zaszyfrowany plik powinien sie gdzies znajdowac. Tymczasem jak kliknalem opcje eksportuj portfel to utworzyl mi sie plik, w ktorym mialem jedynie moj adres bitcoin i nic wiecej. Takze czegos tu nie rozumiem.

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Re: Czy zawsze trzeba backupowac portfel?

Postautor: servantes » czwartek, 21 listopada 2013, 22:43

Ile robisz transakcji dziennie ? Nawet jak 10, to zrób te 10 backupów dziennie. To dodatkowe 100 sekund twojego czasu a może być bezcenne.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: lucex2 » czwartek, 21 listopada 2013, 23:00

W momencie robienia backupu moze zabraknac pradu, system operacyjny moze sie scrashowac, dysk moze sie spalic itd. Tym wieksze ryzyko im wiecej backupow sie robi ;) Natomiast ja chcialbym zrozumiec problem i rozwiazac go generycznie. Czyli zalozmy, ze kolega ma 1 bitcoin i chce mi go wyslac. Ja podaje mu adres, powiedzmy mailem, on wysyla ten bitcoin. W tym momencie moj komputer staje w plomieniach a pan strazak rozrąbuje go siekierą. Czy w takim przypadku znajac tylko te dane, czyli moj adres (ktory przeciez wyslalem mailem) i haslo (kotek123) bede w stanie uzyskac dostep do tego wyslanego bitcoina? Pozar niestety uniemozliwil mi zrobienie backupu.

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: servantes » czwartek, 21 listopada 2013, 23:09

Hasłem chronisz plik wallet.dat
Robiąc backup robisz kopie wallet.dat
W wallet.dat masz oba klucze.

Orator
Reputacja: 49
Reputacja postu: 
0

Postautor: tomko222 » czwartek, 21 listopada 2013, 23:09

Jedyna rzecz która jest potrzebna to wallet.dat - tam są klucze. I to właśnie je trzeba backupować.
Istnieje coś takiego jak Key pool - kolejka z nieużywanymi pregenerowanymi adresami. Domyślnie jest wygenerowane 100 adresów. Na początku są one nieużywane. Każda akcja (czyli przelew, dodanie adresu odbiorczego, generowanie) powoduje że użyty zostaje pierwszy z tych adresów i usunięty z Key pool. Równocześnie zostanie wygenerowany nowy adres i dodany na końcu. Czyli cały czas jest dostępne 100 nieużywanych adresów. Zbackupowanie powoduje więc że zbackupowane jest wszystko do tej pory + 100 (jeszcze nie użytych) adresów w Key pool. Ogólnie taki jakby backup działający do przodu :) Po tych 100 akcjach od momentu zrobienia backupu będą już używane nowe adresy których w backupie nie ma. Backup trzeba więc robić co maksymalnie 100 akcji. Można zmienić ilość w key pool na większą i wtedy backup trzeba będzie robić rzadziej.
Tak to zgodnie z dokumentacją wygląda w Bitcoin-Qt - jak w innych klientach to nie wiem.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: MaxDamage » czwartek, 21 listopada 2013, 23:14

tak sobie myśle, po co backupować portfel, wystarczy backup kluczy prywatnych dla kazdego adresu który używamy i problem z głowy.
ja drukuje na papierze ito jest moj backup

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: servantes » czwartek, 21 listopada 2013, 23:18

MaxDamage pisze:tak sobie myśle, po co backupować portfel, wystarczy backup kluczy prywatnych dla kazdego adresu który używamy i problem z głowy.
Co sie szybciej robi ? Save As czy Export i Print ?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: lucex2 » czwartek, 21 listopada 2013, 23:48

Dzieki za odpowiedzi, juz rozumiem o co chodzi. Ten program z bitcoin.org ma po prostu jakas bezsensowną opcje "Export" ktora jedynie exportuje liste adresow do pliku csv, wiec nie robilem wczesniej backupu a jedynie zapisywalem tą bezuzyteczna liste. W kazdym razie dzieki za informacje.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: MaxDamage » piątek, 22 listopada 2013, 00:07

servantes pisze:
MaxDamage pisze:tak sobie myśle, po co backupować portfel, wystarczy backup kluczy prywatnych dla kazdego adresu który używamy i problem z głowy.
Co sie szybciej robi ? Save As czy Export i Print ?
Co jest bezpieczniejsze, plik na dysku, czy kartka papieru?
W przypadku pliku na dysku wciąż musisz cały czas pamiętać hasło do odszyfrowania, no i liczyć że ci dysk nie padnie, lub kopiować w kilka miejsc.
W przypadku kartki musisz zadbać żeby niepowołane osoby do niej nie mały dostępu i samemu jej nie zgubić (prawie tak jak z pieniędzmi w gotówce).

Oba sposoby maja plusy i minusy.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mushishi » środa, 27 listopada 2013, 18:23

Ja mam trochę inne pytanie odnośnie portfela i zasady działania, ale nie chce zakładać nowego tematu więc zapytam sie tu.

Czy jeśli zrobię kopię wallet.dat na którym bylo powiedzmy 10 LTC/BTC i następnie wysle na ten adres załóżmy 100 BTC, to czy pomimo tego, że mam stary wallet.dat (robiony przed przelewem 100 btc) to po jego wgraniu będę miał na koncie 110 btc/ltc? Moj portfel się po porstu zaktualizuje? Jeśli dobrze rozumiem mogłbym rownie dobrze mieć sam adres i klucz do niego na kartce, nigdy go nie montować w żadnym programie, a btc/ltc przelane na taki adres powinnny tam być gdybym kiedykolwiek użył go np w oficjalnym kliencie ?

To jest chyba dość bezpieczny sposób trzymania walut, storzyć adres i klucz na kartce i nie używać go w komputerze aż do czasu końca inwestycji ?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 220
Reputacja postu: 
0

Postautor: GetBitCoin_pl » środa, 27 listopada 2013, 18:36

wszystko co piszesz się zgadza, a ten adres i klucz na kartce to paperwallet
paperwallet dla LTC -> https://liteaddress.org/
paperwallet dla BTC -> https://www.bitaddress.org/
Polecam Złoto, srebro i diamenty za BTC Flyingatom.gold

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mushishi » środa, 27 listopada 2013, 18:54

Wielkie dzięki za wyjaśnienie :)

Początkujący
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: Cyberek » środa, 27 listopada 2013, 19:05

Ja sie tez dopisze do pytan - kazdy portfel to para klucz prywatny i klucz publiczny - i to te 2 informacje sa najwazniejsze w backupie?
Majac te pare mozna zawsze wallet odtworzyc?

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 220
Reputacja postu: 
0

Postautor: GetBitCoin_pl » środa, 27 listopada 2013, 20:06

Każdy portfel to adres portfela (klucz publiczny) i klucz prywatny. Do backupa wystarczy ci klucz prywatny, a to przelania środków adres portfela.
Mając tylko klucz prywatny można wypłacić kasę, chyba że stworzymy paperwallet z opcją BIP38 -> http://getbitcoin.pl/paperwallet.html
Polecam Złoto, srebro i diamenty za BTC Flyingatom.gold

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » środa, 27 listopada 2013, 20:56

klucz prywatny -> klucz publiczny -> adres
Mając klucz prywatny możesz wszystko.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1663
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » środa, 27 listopada 2013, 21:04

GetBitCoin_pl pisze:Każdy portfel to adres portfela (klucz publiczny) i klucz prywatny. Do backupa wystarczy ci klucz prywatny, a to przelania środków adres portfela.
Mając tylko klucz prywatny można wypłacić kasę, chyba że stworzymy paperwallet z opcją BIP38 -> http://getbitcoin.pl/paperwallet.html
Jak odkodować ten BIP38?
I ile trwa kodowanie dla np. 10 znaków??
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » czwartek, 28 listopada 2013, 09:49

Kodowanie trwa praktycznie tyle samo dla dowolnej ilości znaków (czyli np 2-3 minuty na skrypcie ze strony).
Więcej znaków - większa entropia. Nie ma większego wpływu na wydajność samego algorytmu.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1663
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » czwartek, 28 listopada 2013, 16:05

rav3n_pl pisze:Kodowanie trwa praktycznie tyle samo dla dowolnej ilości znaków (czyli np 2-3 minuty na skrypcie ze strony).
Więcej znaków - większa entropia. Nie ma większego wpływu na wydajność samego algorytmu.
A czym odkodować? Czy jest jakaś apka najlepiej ze skanerem na androida?
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Wróć do „Bezpieczeństwo”