Skradziono mi ETH z Ledger Nano S

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2719
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: mecenas » czwartek, 17 grudnia 2020, 15:14

Jest znany oficjalny i potwierdzony przypadek kradzieży z Ledgera Nano S?
Ja nie znam. Czy zatem mamy kandydata na pierwszy taki przypadek?
Nie sądzę. Ubolewam nad tym co zaszło, ale sprawa jest nadal niejasna.
:arrow: Zdecentralizowane kontrakty: https://bchbull.com
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://www.moria.money/v1
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://parityusd.com/

Moderator
Reputacja: 5811
Reputacja postu: 
0

Postautor: koparki » czwartek, 17 grudnia 2020, 15:19

no właśnie dziwne , zwłaszcza że:
Cezarysw pisze: czwartek, 17 grudnia 2020, 13:53Nie udostępniałem komukolwiek seeda , nie mam i nie miałem go zapisanego w komputerze. W czasie transakcji zawsze sprawdzam poprawność kwoty i adresu na wyświetlaczu. Tak było również podczas opisywanego wysyłania ETH. Po upływie dosłownie minuty zorientowałem się , że cała zawartość "konta" w Ledgerze została wysłana na inny adres.
---

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
0

Postautor: kozaki_wiesi » czwartek, 17 grudnia 2020, 15:20

No to mnie właśnie najbardziej niepokoi.
"Wszystko mija, nawet najdłuższa żmija"
S.J. Lec

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 906
Reputacja postu: 
0

Postautor: Zeyt » czwartek, 17 grudnia 2020, 15:24

Nie ma to jak stary sprawdzony paper wallet. Ubolewam nad właścicielem skradzionych ETH, z tego co widzę 3 lata kopania.
Napewno powinieneś skontaktować się zarówno z obsługą ledgera jak i giełdą na która wysyłane były tokeny, tu na forum raczej pomocy nie otrzymasz. Mimo wszystko mam nadzieję że uda się odzyskać utracone środki, chociaż w świecie krypto będzie z tym ciężko.

Edit: można też spróbować oddać urządzenie i komputer do specjalisty, może coś wyłapie
Skupuj strach, sprzedawaj euforie ;)

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
1

Postautor: Dar0 » czwartek, 17 grudnia 2020, 15:33

Zeyt pisze: czwartek, 17 grudnia 2020, 15:24Nie ma to jak stary sprawdzony paper wallet.
Paper wallet jest tylko stary a nie sprawdzony(w rozumieniu ze sprawdzony i pewny). Jest sprawdzony ale w takim rozumieniu ze jest sprawdzony i jest mnóstwo wektorów ataków na taki portfel których przeciętny użytkownik nie jest w stanie ogarnąć a jeśli ktoś ma wiedze żeby to ogarnąć to ma tez wiedze żeby wybrać lepszy portfel choćby zimny.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 906
Reputacja postu: 
0

Postautor: Zeyt » czwartek, 17 grudnia 2020, 15:43

Dar0 pisze: czwartek, 17 grudnia 2020, 15:33ze jest sprawdzony i jest mnóstwo wektorów ataków na taki portfel których przeciętny użytkownik nie jest w stanie ogarnąć

paper walletu używa się tylko raz ;) Jest sprawdzony jeśli ktoś wie jak go używać, i w dodatku darmowy.
Jak ktoś kopie ETH 3 lata i nie ma zamiaru realizować przez ten czas zysku, to mógł wysyłać to na paper wallet.
100 tys euro, tyle banki mogą zabezpieczyć, jeśli ktoś dwukrotność tej kwoty trzymał na urządzeniu, które na rynku jest ledwo pare lat, co się dziwić.
Oczywiście, bedą zwolennicy i przeciwnicy ledgera, jest łatwy w obsłudze, w dobie ogłupienia społeczeństwa wręcz idealny.
Skutki widać powyżej
Skupuj strach, sprzedawaj euforie ;)

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: Cezarysw » czwartek, 17 grudnia 2020, 15:46

jpr pisze: czwartek, 17 grudnia 2020, 15:12 @Cezarysw mógłbys powiedzieć gdzie zakupiłes tego ledgera?
Ledgera kupiłem w 2017 roku od autoryzowanego dystrybutora w Polsce. Był oryginalnie zapakowany. Wszystkie procedury aktywacyjne przebiegły zgodnie z czytanymi przeze mnie wcześniej informacjami. Do 8 grudnia wszystko działało bezproblemowo. Na tym sprzęcie mam jeszcze drugie konto ETH z którego często(2-3 razy w tygodniu) wysyłałem ETH przez prawie rok.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Dar0 » czwartek, 17 grudnia 2020, 15:59

Zeyt pisze: czwartek, 17 grudnia 2020, 15:43 paper walletu używa się tylko raz ;) Jest sprawdzony jeśli ktoś wie jak go używać, i w dodatku darmowy.
Tylko żeby go bezpiecznie używać to trzeba mieć taką samą wiedze która wystarcza do założenia zimnego portfela który jest w każdym aspekcie lepszy i bezpieczniejszy od papierowego portfela i tez jest "darmowy".

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Cezarysw » czwartek, 17 grudnia 2020, 16:02

Zeyt pisze: czwartek, 17 grudnia 2020, 15:24 Nie ma to jak stary sprawdzony paper wallet. Ubolewam nad właścicielem skradzionych ETH, z tego co widzę 3 lata kopania.
Napewno powinieneś skontaktować się zarówno z obsługą ledgera jak i giełdą na która wysyłane były tokeny, tu na forum raczej pomocy nie otrzymasz. Mimo wszystko mam nadzieję że uda się odzyskać utracone środki, chociaż w świecie krypto będzie z tym ciężko.

Edit: można też spróbować oddać urządzenie i komputer do specjalisty, może coś wyłapie
Kontaktowałem się z giełdą na którą chciałem wysłać eth, ale odpowiedzieli mi, że "..Jako B*** nie zajmujemy się wsparciem działania portfeli zewnętrznych."
Spróbuję skontaktować się z obsługą ledgera. Czy może mi ktoś wskazać najkrótszą drogę którą szybko mogę im opisać swój problem?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1335
Reputacja postu: 
0

Postautor: CzarnaOwca » czwartek, 17 grudnia 2020, 16:11

@Cezarysw Przede wszystkim jeśli chcesz, aby tutaj użytkownicy Ci pomogli to opisz dokładnie co zrobiłeś, na czym i kiedy. A właściwie w jaki sposób mamy Ci ufać, że te eth to był Twoje a nie czyjeś i próbujesz "odzyskać" je? W jaki sposób wcześniej przelewałeś na ten adres/ledger te ETH?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2719
Reputacja postu: 
0

Postautor: mecenas » czwartek, 17 grudnia 2020, 16:13

mudol pisze: czwartek, 17 grudnia 2020, 16:11co zrobiłeś, na czym i kiedy.
I chronologicznie.
:arrow: Zdecentralizowane kontrakty: https://bchbull.com
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://www.moria.money/v1
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://parityusd.com/

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Cezarysw » czwartek, 17 grudnia 2020, 16:29

mudol pisze: czwartek, 17 grudnia 2020, 16:11 @Cezarysw Przede wszystkim jeśli chcesz, aby tutaj użytkownicy Ci pomogli to opisz dokładnie co zrobiłeś, na czym i kiedy. A właściwie w jaki sposób mamy Ci ufać, że te eth to był Twoje a nie czyjeś i próbujesz "odzyskać" je? W jaki sposób wcześniej przelewałeś na ten adres/ledger te ETH?
Od lipca 2017 roku "kopię" kryptowaluty korzystając z kopalni "ethermine" , początkowo - nie mając wiedzy korzystałem z utworzonego na BitBay-u portfela i tam wprost z "kopalni" lokowały się moje zasoby. Później po nabyciu wiedzy zakupiłem Ledger Nano S i z kopalni eth przelewało się na portfel sprzętowy i to trwało do początku grudnia , można to łatwo sprawdzić : mój adres portfela Ledger : 0x4293b5Dc11B250078Da7359D7d57c15EECfcf70a - wpisując go do czy do etherscan czy do ethermine . Aktualnie - od kilku dni , ze względu na sytuację w jakiej się znalazłem ponownie korzystam z portfela bitbay https://ethermine.org/miners/0x4A126BC9 ... /dashboard.
Jak mam jeszcze udowodnić , że piszę o swoim portfelu i o swoim problemie? Starałem się w pierwszym swoim poście dokładnie opisać co, na czym i kiedy robiłem. Cały mój problem zdarzył się 8 grudnia 2020 roku.

Weteran
Reputacja: 2281
Reputacja postu: 
0

Postautor: adiqq » czwartek, 17 grudnia 2020, 16:45

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale środki z portfela sprzętowego można stracić:
1) udostępniony w jakiś sposób seed
2) zawirusowany komputer i podmieniony nr konta podczas wysyłania (również aktualizacja z fake strony i inne pishingi, dla mnie to ta sama kategoria)
3) - bezpośredni dostęp do urządzenia - nie ten przypadek

Obstawiam przypadek nr 2 - bo gdyby to był seed, to drugie konto ETH na Ledgerze też by zostało wyczyszczone, a z tego co czytam, na nim wszystko jest ok ?!?
Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę...
HiveOS https://hiveos.farm?ref=121257
Nie chce subskrypcji na bzdurne teorie spiskowe !
Nie mam zamiaru dyskutować z "krypto-czubami" !
Tylko trzecie oko i otwarta czakra prawdę ci powie !

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Dar0 » czwartek, 17 grudnia 2020, 16:49

adiqq pisze: czwartek, 17 grudnia 2020, 16:452) zawirusowany komputer i podmieniony nr konta podczas wysyłania (również aktualizacja z fake strony i inne pishingi, dla mnie to ta sama kategoria)
Ale to zadziała tylko jeśli dodatkowo popełnimy błąd i nie sprawdzimy adresu i sumy na ekraniku portfela sprzętowego.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1335
Reputacja postu: 
0

Postautor: CzarnaOwca » czwartek, 17 grudnia 2020, 16:51

Cezarysw pisze: czwartek, 17 grudnia 2020, 16:29Starałem się w pierwszym swoim poście dokładnie opisać co, na czym i kiedy robiłem.
Najlepiej jeszcze raz nawet w ramach czasowych, po prostu próbujemy wychwycić gdzie zrobiłeś błąd.
Najważniejsze czy robiłeś jakieś aktualizacje ledgera? Czy podłączałeś go do komputera? Ostatnio była afera z fakeową stroną do aktualizacji ledgera, może też padłeś tego ofiarą? Kto ma dostęp do ledgera? Jesteś na 100% pewien, że tylko Ty? Nie chwaliłeś się komuś? Ostatnio też był tutaj taki przypadek co to kolega miły poratował kolegę przed bogactwem.
Ja osobiście tego sprzętu nie mam więc zgaduję co mogło pójść nie tak, ale na pewno wszyscy chcemy Tobie pomóc.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Dar0 » czwartek, 17 grudnia 2020, 16:51

adiqq pisze: czwartek, 17 grudnia 2020, 16:45 1) udostępniony w jakiś sposób seed
Pod to trzeba tez włożyć fizyczna kradzież seeda byl na forum przypadek jak "kolega" komuś ukradł fizycznie seeda (czy tam zrobił zdjęcie/ kopie).

Początkujący
Reputacja: 11
Reputacja postu: 
0

Postautor: zolwik102 » czwartek, 17 grudnia 2020, 16:53

Trochę nie czaję jak założyć dwa konta na Ledgerze na jednej aplikacji - albo tego jeszcze nie próbowałem. Rozumiem, że masz wtedy jeden seed dla obu kont, ale dwa różne adresy? Może to jakiś problem w tym temacie i podczas aktualizacji ledger live która była ostatnio coś się zmieniło?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Cezarysw » czwartek, 17 grudnia 2020, 17:00

Aktualizacje zawsze robiłem poprzez Ledger Live , gdzieś około 2 tygodnie temu były dla mnie dostępne dwie aktualizacje BTC i ETH. Nie korzystam i nie korzystałem nigdy z aktualizacji spoza Ledger Live . Seed-a nikomu nie pokazywałem, mam go tylko na papierze (bezpiecznie przechowywany).

"Trochę nie czaję jak założyć dwa konta na Ledgerze na jednej aplikacji - albo tego jeszcze nie próbowałem...."- Można założyć kilka kont ETH(różne adresy) na jednym sprzęcie - zapewniam Cię.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Dar0 » czwartek, 17 grudnia 2020, 17:09

Przyjmijmy roboczo ze doszło do podmiany adresu i kwoty.
Cezarysw pisze: czwartek, 17 grudnia 2020, 09:23Zawsze skrupulatnie sprawdzam czy adresy i wartości deklarowanej wartości kryptowaluty się zgadzają.
Kluczowe jest w tym wszystkim czy sprawdzałeś te adres i kwotę na ekraniku ledgera bo teoretycznie jeśli nastąpił atak to na kompie mogla kwota i adres być prawidłowe kluczowy jest ekranik portfela.

Początkujący
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
0

Postautor: whatever » czwartek, 17 grudnia 2020, 17:11

Myślę, że kolega zdążył już porównać adresy i ma pewność, że adres nie został pomylony.
Skoro aktualizacje były robione jak należy
Kupione z pewnego źródła
To pozostaje jedynie seed - nie polecam go trzymać w 1 miejscu. Przedzielić na parę części, minimum 2 i schować w różnych miejscach.

Wróć do „Bezpieczeństwo”