Brak BTC na portfelu, dziwna transakcja, POMOCY

Rozmowny
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Brak BTC na portfelu, dziwna transakcja, POMOCY

Postautor: dniem » środa, 8 stycznia 2014, 20:34

No więc chyba czas rozliczyć się przeszłością i zacząć od nowa wszystko, mądrzejszym i biedniejszym o te bity.

Sytuacja wygląda tak, że jako użytkownik komputera z długim doświadczeniem, jak zapewne każdy z nas, zawsze uważałem
na różne świństwa, które można złapać w sieci.
Od kilku lat posiadam internet z kablówki i do tejże sieci także byłem podłączony (tak, wiem, że to żadne
zabezpieczenie), gdy dokonano ataku. Do tej pory nie zdażało się nic podejrzanego. Nie używałem do tej pory żadnych
zabezpieczeń poza podstawowymi antyvirusami.

Odkąd zacząłem trzymać bity na laptopie powinienem bardziej uważać. Słuchałem się rad bardziej doświadczonych i nie
trzymałem bitów na giełdach. Jakiś czas temu zrobiłem kopie portfela i zabezpieczyłem ją TC, jednak niezabezpieczoną
kopię nadal trzymałem na laptopie.

Najbardziej prawdopodobnym scenariuszem według mnie była kradzież mojego portfela wraz z kluczami prywatnymi i
zapewne zaimportowanie ich gdzieś i wykonanie przelewu na adres podany powyżej.

Braki techniczne nie pozwalają mi niestety stwierdzić czy kradzież portfela z komputera wraz z kluczami prywatnymi może doprowadzić do wykonania przelewu, kiedy portfel i klucze były dodatkowo zabezpieczone hasłem z Multibita. Jeśli portfel został zaimportowany do innego portfela, to czy w moim portfelupojawiają się wtedy wykonane transakcje?

Pewnego dnia, jak już pisałem powyżej, bitki po prostu zostały przelane na inny adres.
Teraz, mimo tego, że przeinstaluje system i zastosuje się do wszystkich rad tutaj zawartych, dalej mam wątpliwości
czy jakimś 'magicznym' sposobem nikt nie wejdzie w posiadanie mojego portfela.
Może najlepszym sposobem będzie w takim wypadku portfel papierowy.
Nie dziwcie się moim wątpliwością, ale dalej nie potrafię wyjaśnić, czemu ktoś się połasił na moje 1,5BTC i w jaki sposób wszedł w posiadnie mojego portfela.

@koe
Może o optymistycznie podszedłem do sprawy i tak, mam Windowsa7 Ultimate i według mnie podstawowe zabezpiecznie w
postaci Avasta powinno wystarczyć.

@MarcusDe
Wiem, że każda możliwość powinna być rozważana,ale opcja z młodszym bratem, siostrą czy inną osobą, która mogła znać
hasło odpada. Nikt z moich bliskich w ogóle nie wiedział o tym nic.
Hasło było takie, że w żaden spsób nie można go powiązać ze mną, więc tak trywialne rzeczy nie miały wpływu i
myślałem,że taka jego postać wyklucza brutal forca.
Nie ma tutaj opcji, żeby ktokolwiek z mojego otoczenia grzebał coś przy moim laptopie, impreza odpada.
Moje włamanie niestety nie okazało się bajką, chociaż bardzo bym chciał.
Router, przez który się łączę, ma filtrowanie przez MAC adresy, a sąsiedzi nie są na tyle zaawansowani.

@minerek
Niestety nie wiem, jak miałbym rozróżnić coś podejrzanego w netstacie. Local adres miałby być inny? Czy może Foreign
Address i jaki wtedy state? Listening?

Dzięki za jakikolwiek odzew.

Na dole jeszcze historia przelewów moich bitów, może ktoś rozpozna jakiś znajomy adres.

Z mojego portfela bity zostały przelane na ten adres:

Obrazek

https://blockchain.info/pl/tx/08538843b ... 23aab2ce61

Teraz można zauważyć, że jest to tylko adres przejściowy, z którego bity przelewane zostały na adres:

Obrazek

https://blockchain.info/pl/address/18vL ... Xu1X2nRvw1

i tutaj można zobaczyć, ile bitów zostało przelane na ten powyższy adres, jest to bagatela: 119,994.79079128 BTC

Obrazek

https://blockchain.info/pl/address/1Fac ... e1Hcov9y8T

Przedstawione tutaj liczy bitów idą w tysiące, może ktoś przeanalizuje to i wyciągnie jakieś konstruktywne wnioski?

Dzięki i powodzenia innym.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: dniem » sobota, 18 stycznia 2014, 19:04

Czy ktoś jest chętny, żeby zerknąć na to powyżej...

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 385
Reputacja postu: 
0

Postautor: minerek » sobota, 18 stycznia 2014, 19:24

Wedle mnie mozna wyciagnac z tego tylko luźne niezwiazane wnioski - moze ten adres ktory agreguje srodki to adres na ktory botnet wplaca wykradzione bity - z drugiej jednak strony czy jest to optymalne ? Tworzy sie wtedy statystycznie taki rezerwuar kradzionej kasy ktory mozna juz latwiej sledzic. A moze to jednak adres jakiejs gieldy ??

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: dniem » sobota, 18 stycznia 2014, 20:07

Tak, też na to wpadłem, że może to być adres giełdy.

Czy giełdy maja tylko jeden adres, na którym przechowują środki wszystkich użytkowników?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: minerek » sobota, 18 stycznia 2014, 23:00

Tzn kazdy uzytkownik na gieldzie ma swoj ale moze w ramach defragmentacji portfela srodki sa przelewane juz na jeden adres - oczywiscie po tym jak uzytkownik np wymieni btc na co innego a btc trzeba przelac na jakis agregacyjny rachunek. Chciaz no coz - ktos musi zalogowac sie na gielde , zostawia slad - moze rzeczywiscie to jakis wlamywacz zaabsorbowal srodki na swoje konto. Logistycznie jednak patrzac to tworzyc portfel dla kazdego schaczonego kompa - tez mozna sie zalamac :)

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: dniem » niedziela, 19 stycznia 2014, 00:48

Jednak, jak już pisałem wcześniej,nie wiem czemu akurat ktoś połasił się na moje 1,5bitka...przypadek? :/

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: minerek » niedziela, 19 stycznia 2014, 10:25

Wiadomo ze nie.
Jak byl start E-USD ktos na forum oglosil link do pobrania walleta - wiadomo szybko pobrac miec adres - liczyc !. Wielu ludzi kliknelo i potem twierdzilo ze antywirus zareagował.

Zrobilem wirtualke i odpalilem w/w program - wywalil sie odrazu z powodu ....braku jakiegos dll.a walleta qt. Byl to odpalajacy sie w tle bez okienka program vbs ktory uruchamial plik administrator.txt w ktorym byla ....binarka ...MZ

Ostatnio byl artykul ze Yahoo infekowalo klientow - to nie Ty jako osoba byles targetem ale twoj komputer jako jeden z wielu - ma wallet to jest haczony - nie ma narazie walleta to nie bedzie kradziezy bo nie ma czego ukrasc ale vbs czeka na pojawienie sie piku wallet.dat i uruchamia odp procedury - tym bardziej ze po zainstalowaniu klienta qt adres generuje sie na wallecie z definicji niezaszyfrowanym

Wróć do „Bezpieczeństwo”