Kradzież BTC z portfela! ! ! uups, jednak nie...

Weteran
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Kradzież BTC z portfela! ! !

Postautor: lenny » środa, 18 grudnia 2013, 17:28

radez9:

Hacker (zapewne przez użycie trojana, wirusa socjotechniki lub innych narzędzi) zdobył portfel z hasłem lub klucz prywatny do adresu, gdzie były Bitcoiny należące do autora wątku. Wysłał je sobie normalnie przelewem na inny adres, ustawił 0 Fee, przelew czekał na potwierdzenie kilka godzin, ale w końcu poszedł i Bitcoiny przepadły.

kujaw:
Polecam:
1. Z bezpiecznego komputera (np. z LiveCD) zmiana haseł wszystkich ważnych kont e-mail, bankowych, giełd i tak dalej. Hasła powinny być długie i bardzo skomplikowane, jeśli zapamiętanie ich Cię przerasta, możesz użyć LastPass.com
2. Reinstalacja systemów na wszystkich komputerach w twoim domu, włączając w to twojego smartphone'a, jeśli się z niego kiedykolwiek logowałeś na e-maila lub na Bitcurexa, a nawet reset routera do ustawień fabrycznych, sieć WiFi w domu mam nadzieję, że zabezpieczona WPA2
3. Dochodzenie, gdzie jeszcze się logowałeś lub używałeś swojego portfela Multibit czy innego, może ktoś z twojego otoczenia też jest ofiarą lub za tym stoi.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: kujaw » środa, 18 grudnia 2013, 17:51

No to wieczór z głowy ;)
Zanim przeinstaluję wszystko, czy jest możliwość dojścia do narzędzia, którym się posłużył? Bo jeśli użył jakiegoś trojana itp. to chyba można go wykryć, albo przynajmniej spróbować wykryć?

Dyskutant
Reputacja: 15
Reputacja postu: 
0

Postautor: sawek » środa, 18 grudnia 2013, 17:59

Zainstaluj Bitdefender Internet Security 2014 jest na 30 dni za free i jak przeskanujesz kompa to az sam sie zdziwisz
Mozesz jeszcze uzyc SpyHunter 4

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: kujaw » środa, 18 grudnia 2013, 18:16

Tylko, że ja mam linuxa, a te programy są na win.

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » środa, 18 grudnia 2013, 18:35

Kradzież bitów z linuxa to chyba byłby to precedens na skalę światową. Nie słyszałem jeszcze o takim przypadku. Dałeś prawa dla wallet.dat ? Jakiej dystrybucji używasz i której wersji ?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: kujaw » środa, 18 grudnia 2013, 18:42

Ubuntu Studio 12.04
Jeśli chodzi o wallet.dat to nic nie zmieniałem z tym plikiem, jedynie zainstalowałem multibit i stworzyłem sobie 2 wallety, które zabezpieczyłem hasłem.
Jakiś czas temu miałem dość dziwną sytuację, z resztą opisywaną tutaj na forum - napisał do mnie ktoś na forum, czy nie chcę kupić btc. Podał atrakcyjną cenę, z PW przeszliśmy na wymianę maili. Przez kilka dni próbowaliśmy się dogadać, po czym stwierdziłem, że jest niewiarygodny i podziękowałem za propozycję. Ale nic mu nie podawałem, także chyba to nie może mieć zbyt dużo wspólnego z dzisiejszym problemem.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1663
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » środa, 18 grudnia 2013, 18:46

Jeśli to jest adres złodzieja:
1Jd5puPgHGMH3VvULDMM2t2qtQKEi1feBj

To to jest (prawdopodobnie) adres cryptsy.com, na który powędrowała jakaś kasa stamtąd:
113YiTJLRDDN9gt8a9AD93ChftuW1XQzPP - cryptsy.com?
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » środa, 18 grudnia 2013, 18:50

1HxRe2bu6LoBpW7JdBHgdNZqnAEkboRfBc - czy to jest adres Twojego portfela? Czy adres wpłat na BTC-e?

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: kujaw » środa, 18 grudnia 2013, 18:58

To jest adres mojego portfela.
Spojrzałem sobie na adres na który z mojego portfela poszły moje btc i osłupiałem. Ktoś z tego adresu co kilkanaście minut wysyła po 100, 200 btc ;o

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: lucky777 » środa, 18 grudnia 2013, 19:07

kujaw pisze:Jeśli chodzi o wallet.dat to nic nie zmieniałem z tym plikiem, jedynie zainstalowałem multibit i stworzyłem sobie 2 wallety, które zabezpieczyłem hasłem.
Skąd miałeś adres 1HxRe2bu6LoBpW7JdBHgdNZqnAEkboRfBc ? Wygenerowany przez multibita czy może jakiś brainwallet, importowany z innego klienta/serwisu?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » środa, 18 grudnia 2013, 19:08

kujaw pisze:To jest adres mojego portfela.
Spojrzałem sobie na adres na który z mojego portfela poszły moje btc i osłupiałem. Ktoś z tego adresu co kilkanaście minut wysyła po 100, 200 btc ;o
Picel77 z innego wątku podał adres: 1Ho2NnjQN697prwR9e3ixam1aAVrRsHvZ1 jako swój wejściowy do BTC-e:
"tak jak podałem wyżej ,na konto BTC-E (Y) o adresie 1Ho2NnjQN697prwR9e3ixam1aAVrRsHvZ1 wyslalem 0.1085 BTC"

2013-12-14 10:59:15 - to data transakcji z 1Ho2NnjQN697prwR9e3ixam1aAVrRsHvZ1 na 1Jd5puPgHGMH3VvULDMM2t2qtQKEi1feBj...

Czyli ten adres wypłacał coś z BTC-e oficjalnie lub coś komuś tam kradł (adresy wpłat są też adresami wypłat - wpłaty są ufiksowane do usera, wypłaty idą z dowolnych)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: kujaw » środa, 18 grudnia 2013, 19:13

K... pokręciłem wszystko ;/

Właśnie wlazłem w multibita i na blockchaina próbując zrozumieć te wszystkie transfery no i... dajcie mi 5 minut, bo jestem trochę zdezorientowany.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: kujaw » środa, 18 grudnia 2013, 19:25

Dobra, sytuacja się wyjaśniła chyba, nie było żadnej kradzieży, to JA namotałem i z góry przepraszam za zmarnowanie Waszego czasu.

Adres 1HxRe2bu6LoBpW7JdBHgdNZqnAEkboRfBc to adres wpłaty na btc-e.
Pomyliłem adres mojego portfela z adresem btc-e i wpisałem go jako adres na który mają lecieć coiny z bitcurexa.
Ale nawet teraz dałbym sobie rękę uciąć, że 1Hx...Bc to był adres mojego portfela. Jeszcze sprawdzam wszystko, czy aby na pewno się zgadza, bo ciągle mam przed oczami adres portfela w Multibicie jako ten 1Hx...Bc.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: lucky777 » środa, 18 grudnia 2013, 19:32

maky pisze:1HxRe2bu6LoBpW7JdBHgdNZqnAEkboRfBc - czy to jest adres Twojego portfela? Czy adres wpłat na BTC-e?
kujaw pisze:Adres 1HxRe2bu6LoBpW7JdBHgdNZqnAEkboRfBc to adres wpłaty na btc-e.
@maky, Twoje narzędzie rozwiązało pierwszą zagadkę?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » środa, 18 grudnia 2013, 19:41

Dajmy czas aby to jeszcze sprawdził ale byłoby super. ;)

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » środa, 18 grudnia 2013, 19:43

kujaw pisze:Dobra, sytuacja się wyjaśniła chyba, nie było żadnej kradzieży, to JA namotałem i z góry przepraszam za zmarnowanie Waszego czasu.

Adres 1HxRe2bu6LoBpW7JdBHgdNZqnAEkboRfBc to adres wpłaty na btc-e.
Pomyliłem adres mojego portfela z adresem btc-e i wpisałem go jako adres na który mają lecieć coiny z bitcurexa.
Ale nawet teraz dałbym sobie rękę uciąć, że 1Hx...Bc to był adres mojego portfela. Jeszcze sprawdzam wszystko, czy aby na pewno się zgadza, bo ciągle mam przed oczami adres portfela w Multibicie jako ten 1Hx...Bc.
Hahahahaha :D O w morde;) Czyli reputacja Linuksa nie zostala zepsuta, o Bitki maja sie dobrze i lezy sobie bezpiecznie na twoim koncie na BTC-E. Well done :D

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 38
Reputacja postu: 
0

Postautor: radez9 » środa, 18 grudnia 2013, 19:44

kujaw pisze:Dobra, sytuacja się wyjaśniła chyba, nie było żadnej kradzieży, to JA namotałem i z góry przepraszam za zmarnowanie Waszego czasu.

Hehehe - też kiedyś miałem taką 'kradzież' co sobie ją sam wymyśliłem. Początkujący w btc mają trudne zadanie nie pogubić się w tym wszystkim. Spoko - cieszę się że kasa sie znalazła

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: kujaw » środa, 18 grudnia 2013, 19:58

Sprawdziłem i myślę, że wersja wydarzeń z mojego ostatniego posta jest nawet nie prawdopodobna, ale prawdziwa.
Jeszcze raz przepraszam za tę pierdołę, ale przynajmniej dobra nauka dla mnie. Każdej kolejnej osobie z takim problemem trzeba z miejsca kazać sprawdzić wszystkie adresy, o których pisze.

Szkoda, że się spóźniłem z wyjaśnieniem o te kilka godzin, kiedy wszystkie kursy poszły max w dół :P

bil
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: bil » środa, 18 grudnia 2013, 19:59

ale stresu.. ;)

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 38
Reputacja postu: 
0

Postautor: radez9 » środa, 18 grudnia 2013, 20:03

To zmień tytuł wątku bo stresuje niepotrzebnie, a nie każdy chce czytać całość opowieści :-))))

Wróć do „Bezpieczeństwo”