Ponad 300 BTC ukradzione z portfela blockchain.info

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Ponad 300 BTC ukradzione z portfela blockchain.info

Postautor: servantes » środa, 6 listopada 2013, 16:05

arturs pisze:to opiszcie jeszcze jak taki paper wallet wygenerować krok po kroku, z konsoli bitcoin-qt czy jak tam jeszcze się to da zrobić..
aha - a co z trzymaniem zaszyfrowanego (naprawdę mocnym hasłem) portfela na dropboxie?
Ile masz tych BTC do zabezpieczenia ? 1 BTC ? 100 BTC ?

Zainwestuj w technologie/sposoby adekwatne to wartości.

Dyskutant
Reputacja: 34
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wojciech » środa, 6 listopada 2013, 22:02

Jaka jest adekwatna technologia do 10BTC?

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: servantes » środa, 6 listopada 2013, 22:13

Chcesz to trzymać ? Załóż hasło na wallet.dat, zrób 3 kopie w tym jedna na usb. I trzymaj to na dysku na kompie gdzie pracujesz, ale nie ruszaj środków. Tzn nie używaj ich do płacenia. Za 3 lata ten komp wymieniasz a wallet bedzie jak dziś. Żaden trojan nie wykrad idę hasła, którego nie wbijasz z klawiatury.

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wojciech » czwartek, 7 listopada 2013, 10:01

Dobry pomysł. Hasło nie wycieknie jeśli choć raz go nie wpiszemy, a jak już będziemy wpisywać, to znów na czystym kompie za te 3 lata. Trochę to prostsze niż zabawa w eksportowanie privkey i drukowanie paper wallet'ów. Dzięki.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » czwartek, 7 listopada 2013, 14:14

Zależy co Ci jest łatwiej przechować
- pendraka z walletem
- kartkę z wydrukowanym privkeyem
- sentencję do brainwalleta
Jeżeli chcesz TYLKO przechowywać BTC (nie będziesz nic wypłacać tylko odkładać) to wybierz co Tobie najwygodniej.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wojciech » niedziela, 10 listopada 2013, 13:08

Chciałbym porozdawać trochę BTC. Najprościej byłoby mi dawać papierki (w 3 kopiach) dla obdarowanej osoby z zaklejonym kluczem prywatnym. Mam paranoidalne wymagania:
-Nie ufam komputerowi który był(lub będzie) kiedykolwiek podłączony do internetu i chciałbym wygenerować klucze prywatne i wydrukować je na takiej jednorazowej maszynie (linux z płyty).
-Dodatkowo dobrze gdyby była możliwość dodania hasła na klucz prywatny, tak aby za 2-3 lata wirusy skanujące przestrzeń przez wszechobecne kamery nie zeskanowały klucza prywatnego QR i błyskawicznie ukradły btc.
-Miło by było gdyby taki paper wallet był możliwy do wydruku cz./b. i złożenia podobnie jak to: https://bitcoinpaperwallet.com/

Czy jest jakieś rozwiązanie umożliwiające spełnienie tych wymagań przy zachowaniu minimum złożoności?
(np. 1. stąd linux 2. stad program generujący keye 3. stąd program drukujący 4. łatwe wydrukowanie)

Rozmowny
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
0

Postautor: danielw86 » niedziela, 10 listopada 2013, 13:23

https://www.bitaddress.org masz możliwość wygenerowania sobie paper waller oraz zabezpieczenia hasłem (bip38) poszukaj sobie na forum, jak to zrobić bezpiecznie

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wojciech » niedziela, 10 listopada 2013, 21:54

Tutaj musisz zaufać, że https://www.bitaddress.org jest w 100% okej. Chyba, że możesz prześledzić kod. Ja nie mam takich umiejętności.
Nawet jeśli wygenerujesz adresy offline, to nie ma (przy nieznanym kodzie) pewności, czy np. pierwsze 100 adresów nie jest zapamiętywane dla każdego połączenia na stronie. Lub, że seedy generatora nie są w jakiś sposób skorumpowane i znane wcześniej. Wystarczy, że po jakimś czasie bitaddress.org przeskanuje adresy które wygenerował używając znanych seedów i będzie miał pełen dostęp do naszych BTC. (jeszcze raz zaznaczam, że nie potrafię zweryfikować kodu)
Stąd mój sceptycyzm do stron online, które generują adresy BTC.
Wiem, że to samo może być z plikami bitcoinqt ściągniętymi z http://sourceforge.net, ale załóżmy, że moja paranoja tak daleko nie sięga.
Czy ktoś przeprowadził może audyt kodu i generatora adresów ze strony http://www.bitaddress.org?
Bardzo by to pomogło.
Ale może jest rozwiązanie do wydruku wykorzystujące mechanizm jaki zaproponowałem z maszyną, która nigdy nie widziała internetu.
Będę wdzięczny za propozycje.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » niedziela, 10 listopada 2013, 23:11

Wygeneruj adres za pomoca bitcoinqt/multibit na kompie odlaczonym od internetu. Klucz zgraj, portfel usun. Wszystko mozesz robic na LiveCD Linux, slad na dysku twardym nie zostanie. Nie wiem po co wam jakies stronki zeby sobie adres bezpiecznie wygenerowac.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » niedziela, 10 listopada 2013, 23:16

Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wojciech » poniedziałek, 11 listopada 2013, 16:33

Z generowaniem adresów i privkey z QT nie ma problemu. Tylko jak to ładnie wydrukować na paperwallet z kodowaniem np. bip38 z takiej maszyny linux liveCD.
(Może lepiej kontynuować ten temat tutaj: https://forum.bitcoin.pl/post99231.html#p99231 )
Generalnie chodzi mi o maksimum bezpieczeństwa (strony www są podatne na ataki) i prostoty zarazem. Coś dla nowicjusza.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0

Postautor: djkarmi » poniedziałek, 11 listopada 2013, 17:02

Takie pytanie troche odbiegające od wątku, ile razy mozna błędnie wpisać hasło w tym serwisie ?

Wróć do „Bezpieczeństwo”