dzieki za odp, temat do kasacji

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: new3i » niedziela, 27 października 2013, 17:09

Ostatnio zmieniony środa, 6 listopada 2013, 22:15 przez new3i, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2358
Reputacja postu: 
0

Re: Bezpieczeństwo a internet bezprzewodowy

Postautor: prezes » niedziela, 27 października 2013, 17:15

Jak na mój gust Twoje bitki będą bezpieczny no chyba, że wpuścisz na swojego kompa jakiegoś trojana albo jakieś inne paskudztwo, podstawa to dobry program antywirusowy
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee
Inwestycje Giełdy Kryptowaluty

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: alwaro » poniedziałek, 28 października 2013, 12:24

Co do PLAY, łącząc się modemem dostajesz zew. adres IP jednak PLAY na swym fireewalu tnie wszystkie porty więc nawet gdyby ktoś chciał się dostać to nie ma takiej obcji, no chyba że Ty połączysz się z jakimś tunelem VPN lub dasz dostęp przez TeamViewer gdzie działa to wszystko powiedzmy za przysłowiowym NAT`em :D

tak jak Prezes napisał, zainwestuj w a.virsa :D Proponuje Ci avasta Free :D

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 17
Reputacja postu: 
0

Postautor: gkucmierz » poniedziałek, 28 października 2013, 14:38

new3i pisze:
Chcialbym korzystac z mojego konta bitcoin poza domem. Inwestuje więc w modem Huawei sieci play
i najtańszy pakiet- 1MB predkosci, 2 GB transferu. Podlaczam do netbooka, odpalam i wszystko gra.
Pierwsze pytanie dotyczy tego- czy korzystanie z mojego portfelu bitcoin poprzez taki bezprzewodowy
net jest bezpiecznie, czy nie narażam się na to że osoba z tym samym adresem IP będzie miała jakiś
wpływ na stan mojego konta?
Tak, ponieważ (tu właśnie tkwi siła systemu bitcoin) jesteś sam dla siebie bankiem.

W tradycyjnym banku do komunikacji z nim są potrzebne zabezpieczenia https, ssl. Ponieważ to w serwerowni gdzie stoi bank odbywa się cała magia i tam mają bezpiecznie dotrzeć Twoje dane nienaruszone i nei podsłuchane.

Ale tu w Bitcoinie Ty sam jesteś dla siebie bankiem. Sam podpisujesz swoje transakcje swoimi kluczami. Sam rozsyłasz je do sieci, jeśli chcesz.
Sprawdzasz czy nody, z którymi jesteś połączony nie robią cię w balona. Jeśli tak to z automatu bitcoin je banuje (banscore).

Podsumowując tutaj żadne ataki MITM itp. nie są możliwe, ponieważ podpis transakcji odbywa się na twoim komputerze, a jeśli ktoś po drodze coś namiesza, to taka transakcja nie pójdzie alej w świat, bo podpis się nie będzie zgadzał.

Mam nadzieję że mój post jest pomocny :D
1grzes2zcfyRHcmXDLwnXiEuYBH7eqNVh
BTC Average | Web Tools | Crypto Links

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: new3i » wtorek, 29 października 2013, 12:20

Wróć do „Bezpieczeństwo”