Dlatego zapytałem developerów, żeby mieć pewność.
Napisali też o nowym mechaniźmie sprawdzania transakcji na przyszłość, będą poziomy alertów: 1 sierota żółty, 2 sieroty czerwony. Nie wiem gdzie to będzie wbudowane ale zobaczymy.
Nie. Developerzy zepsuli i developerzy naprawili, siec się zachowała prawidłowo zgodnie z przewidywaniami. To nie jest tak, że siec będzie działać wg pierwotnie ustalonych zasad niezależnie od ludzi ponieważ sieć jest tak zrobiona, że o działaniu sieci decydują właśnie ludzie, większość głosuje (w postaci mocy obliczeniowej) co jest prawda a co nie. I tak samo było w tym przypadku.ekonokomik pisze:No wlasnie chyba "system" się nie obroniłqertoip pisze: Na razie wszystko wskazuje, że system obronił się wzorowo. Deweloperzy zareagowali błyskawicznie, poole również.Obronili go deweloperze i srodowisko. Jeśli dobrze zrozumiałem temat, to opanowac sytuację udało się tylko dzieki temu że BTC to wciąż dość hermetyczne i zintegrowane środowisko i minerzy (oraz sprzedawcy, kantory) zastosowali się do prośby developerów. A nie musieli, prawda?
Jak większość zechce cokolwiek zmienić w algorytmie to to zmienią. Developerzy jedynie proponują zmiany ale większość musi się zgadzać z tymi zmianami.
Na pewno jest panika wśród developerów o to jak dalej z nowymi wersjami, jakie procedury wdrażania, tak żeby nie dopuścić do podobnej sytuacji.
Nie ma też znaczenia czy ASICminer jest zły czy dobry i czy zgodzi się przejść na inny chain czy nie, kluczowa sprawa to moc obliczeniowa, jak nie będzie miał > 51% mocy to sobie może nie przechodzić jego strata. Jakby się BTCGuild nie zgodził to wszystko trwało by tylko dłużej a on brnąłby w nicość.
Żeby wygenerować sierocy łańcuch składający się pod rząd z 4-6 bloków to naprawdę nie wystarczy 51% mocy tylko znacznie więcej.
W dodatku potwierdzenia na przyszłość mogą działać tak, że jak się pojawiają dwie sieroty obok siebie w ostatnich XX blokach to potwierdzenia się wydłużają do 8 bloków bez równoległych sierot. Wtedy nawet 100% mocy nie wystarczy, żeby zamieszać u sprzedawców czy w kantorach a tylko zamrozi realizację bitcoinów na jakiś czas.