Potrzebuję kryptograficzny screen-saver

Dyskutant
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: quakociaptockh » czwartek, 25 sierpnia 2016, 19:11

Sprawa wygląda następująco: Mój laptop jest w miarę dobrze zabezpieczony. Partycja home jest zaszyfrowana. Wrażliwe dane mam zabezpieczone nawet podwójnie, w partycji encfs.

W razie konfiskaty laptopa dalej mam dostęp do moich danych, bo są synchronizowane w zaszyfrowanej chmurze (mega.nz). Czyli nie stracę moich danych tak łatwo.

Problem jednak pojawi się, jeżeli atakujący skonfiskuje mi lapa w momencie, kiedy wrażliwe dane mam odszyfrowane i zamknie klapkę. Mój laptop zrobi wtedy suspend-to-ram, gdzie zapisze wszystkie klucze, które agresor może odczytać.

Mogę teoretycznie wyłączyć suspend-to-ram i za każdym razem logować się na nowo, ale to jednak zbyt wygodna opcja.

Potrzebuję teraz coś w rodzaju screen-savera, uaktywaniającego się w momencie zamykania klapy albo po timeoucie. Jego zadaniem będzie zaszyfrować wszystkie procesy użytkownika obecne w pamięci i wyświetlić monit o hasło. Dopiero po wpisaniu hasła procesy zostaną odszyfrowane i laptop się odhibernuje.

Skądinąd wiem, że encfs trzyma swój klucz kryptograficzny w procesie użytkownika, więc przy zamknięciu klapki atakujący straci dostęp do dysku. Jeżeli natomiast nie zamknie klapki, to mogę usunąć dane z mega.nz i dysk się wyczyści.

Czy ktoś miałby czas, żeby mi taki skrypt napisać? Nie oferuję nic w zamian, poza mnóstwem wdzięczności :).

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » piątek, 26 sierpnia 2016, 01:06

quakociaptockh pisze: Potrzebuję teraz coś w rodzaju screen-savera, uaktywaniającego się w momencie zamykania klapy albo po timeoucie. Jego zadaniem będzie zaszyfrować wszystkie procesy użytkownika obecne w pamięci i wyświetlić monit o hasło. Dopiero po wpisaniu hasła procesy zostaną odszyfrowane i laptop się odhibernuje.
Jak sam piszesz, to się nazywa hibernacja :)

Inaczej tego nie zrobisz. Znaczy, w teorii można próbować zamrażać i szyfrować pojedyncze procesy, ale będzie to bardzo skomplikowane. Jeżeli zależy Ci zwłaszcza na ochronie tych danych zaszyfrowanych encfs, to może po prostu odmontowuj przy usypianiu?

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » piątek, 26 sierpnia 2016, 08:32

Wyłączyć STR i zostawić STD, nie widzę innej opcji.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Dyskutant
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: quakociaptockh » piątek, 26 sierpnia 2016, 18:01

rav3n_pl pisze: Wyłączyć STR i zostawić STD, nie widzę innej opcji.
W Linuxie jeden proces może spauzować drugi i uzyskać dostęp do jego przestrzeni adresowej.

Wyobrażam to sobie tak:
1. Sygnał zamknięcia klapy.
2. Odpala się screen-saver.
3. Screen-saver pauzuje wszystkie procesy użytkownika (oprócz siebie).
4. Screen-saver szyfruje wszystkie procesy użytkownika kluczem publicznym. Wszystkie wrażliwe dane są niniejszym zaszyfrowane.
5. Następuje właściwy suspend-to-ram.
6. Otwieramy klapę.
7. Spauzowane procesy nic nie robią a screen-saver wyświetla monit o hasło.
8. Wpisujemy hasło, odzyskujemy klucz prywatny, odszyfrowujemy procesy, od-pauzowujemy je.
9. Screen-saver odblokowuje ekran i się kończy. System znowu działa normalnie.

STR jest wygodniejszy od STD, bo działa mi w ułamek sekundy. Szkoda by to było tracić.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
0

Postautor: hanti » piątek, 26 sierpnia 2016, 19:35

no to zmien dysk na SSD i nie bedzie prawie zadnej roznicy
@_# :P ;) :D
Polecam giełdę kraken.com

Weteran
Reputacja: 1468
Reputacja postu: 
0

Postautor: The Real McCoin » sobota, 27 sierpnia 2016, 12:49

hanti pisze:no to zmien dysk na SSD i nie bedzie prawie zadnej roznicy
Tylko z pamięciami typu Flash to trzeba uważać w kwestii bezpieczeństwa.
Jak raz zapiszesz na niej jakieś jawne dane, to nie będziesz mógł być pewnym, że nikt nie odzyska tych danych, dopóki nie nadpiszesz całego nośnika.

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » sobota, 27 sierpnia 2016, 16:09

The Real McCoin pisze: dopóki nie nadpiszesz całego nośnika.
Wear-leveling nie pozwoli nadpisać całego nośnika :)

@quakociaptockh, Używasz swapa? I jeszcze raz, czemu nie odmontowywać encfs zamiast bawić się w zamrażanie i szyfrowanie procesu?

Wróć do „Bezpieczeństwo”