W razie konfiskaty laptopa dalej mam dostęp do moich danych, bo są synchronizowane w zaszyfrowanej chmurze (mega.nz). Czyli nie stracę moich danych tak łatwo.
Problem jednak pojawi się, jeżeli atakujący skonfiskuje mi lapa w momencie, kiedy wrażliwe dane mam odszyfrowane i zamknie klapkę. Mój laptop zrobi wtedy suspend-to-ram, gdzie zapisze wszystkie klucze, które agresor może odczytać.
Mogę teoretycznie wyłączyć suspend-to-ram i za każdym razem logować się na nowo, ale to jednak zbyt wygodna opcja.
Potrzebuję teraz coś w rodzaju screen-savera, uaktywaniającego się w momencie zamykania klapy albo po timeoucie. Jego zadaniem będzie zaszyfrować wszystkie procesy użytkownika obecne w pamięci i wyświetlić monit o hasło. Dopiero po wpisaniu hasła procesy zostaną odszyfrowane i laptop się odhibernuje.
Skądinąd wiem, że encfs trzyma swój klucz kryptograficzny w procesie użytkownika, więc przy zamknięciu klapki atakujący straci dostęp do dysku. Jeżeli natomiast nie zamknie klapki, to mogę usunąć dane z mega.nz i dysk się wyczyści.
Czy ktoś miałby czas, żeby mi taki skrypt napisać? Nie oferuję nic w zamian, poza mnóstwem wdzięczności