Bitcoin w lokalu gastronomicznym

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Bitcoin w lokalu gastronomicznym

Postautor: mi_cin » sobota, 30 listopada 2013, 19:53

Witam,

Mam pytanko i swojego rodzaju wątpliwość. Chciałbym sobie iść do knajpy i kupić piwo płacąc BTC. Skanuję telefonem QR kod, przelew idzie i.. co dalej? Przecież mówi się, że przelew bez 6 potwierdzeń można oszukać (double-spending). Z drugiej strony czekanie na 6 potwierdzeń może sporo trwać. Mam stać z tym piwem przy ladzie i czekać aż przejdzie transakcja? :)

W jaki sposób właściciel knajpy może się przed tym zabezpieczyć? Po godzinie, jak dojdzie 6 potwierdzeń, w lokalu może już nikogo nie być...

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Re: Bitcoin w lokalu gastronomicznym

Postautor: Bitmar » sobota, 30 listopada 2013, 19:56

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: mi_cin » sobota, 30 listopada 2013, 20:24

Bitmar pisze:
Wow, 8 BTC za jedzenie. Królewski obiad :)

Ale w filmie nie jest jednoznacznie ujęte, że nie trzeba czekać na potwierdzenia.

Czy BitPay to tylko pośrednik, czy daje coś od siebie do protokołu?

Jeśli pośrednik, to efekt jest taki sam jakbym wklepał odpowiednie dane do Bitcoin-qt, tylko łatwiej i pewnie ciut drożej
Jeśli dodaje coś od siebie, to ucieka od czystego protokołu i idei Bitcoin, czyli wprowadza jakieś centralne coś od czego zależy nasz przelew

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » sobota, 30 listopada 2013, 20:31

Jeżeli sprzedawca nie ma ochoty się bawić kryptowalutą i interesują go tylko fiaty to korzysta z takiego serwisu jak paybit lub Polski odpowiednik inpay.pl. Dostaje tyle kasy ile ma dostać i kurs go nie obchodzi. Zadowolony sprzedawca bo sprzedał i klient bo mógł zapłacić bitcoinami. A double spend to można próbować robić przy przelewach powyżej 100-1000BTC. Przy małych przelewach 1 potwierdzenie albo nawet wcale wystarczy, ryzyko double spendu jest mniejsze niż, że tego samego dnia sprzedawca będzie miał napad. Zresztą to nie sprzedawca bierze na siebie ryzyko, tylko serwis pośredniczący. paybit ma już setki tysięcy transakcji za sobą i jeszcze double spend się nie zdarzył.

Wróć do „Bezpieczeństwo”