Gwałtowny spadek ceny!
- Rozmowny
- Reputacja: 0

Gwałtowny spadek ceny!
Postautor: knapol96 » sobota, 11 czerwca 2011, 16:51
Czym to może być spowodowane?
Jak sądzicie, kiedy "odrodzi się" wysoka cena, a może kiedy wróci do ceny z lutego, czyli 2 zł...
knapol96
- Początkujący
Re: Gwałtowny spadek ceny!
Postautor: kuba » sobota, 11 czerwca 2011, 16:59

Jednocześnie chcę się przywitać - mam na imię Kuba i to mój pierwszy post tutaj

Cheers
kuba
- Rozmowny
Postautor: bitownik » sobota, 11 czerwca 2011, 17:04
bitownik
- Początkujący
Postautor: Ceypl » sobota, 11 czerwca 2011, 17:07
Powiedzmy, że masz 5000 zł na koncie, aktualna cena to 65 zł i widzisz oferty sprzedaży za ceny na przyklad:
63
62
60
58
55
52
50
Zwykle wolumen (liczba BTC, które ktoś chce sprzedać po danej cenie) jest niewielki, więc wystarczy wydać kilkaset zł, żeby zjechać z ceną powiedzmy o 15 zł. No i gość ma teraz kupione troche BTC i 4500 zł w portfelu, a cena to 50 zł.
Wykupuje ile tylko się da BTC w jak najniższej cenie, bo ludzie wchodzą, patrzą, że jest 50 zł/1BTC i panikują i mu sprzedają. "Było po 120 zł, potem po 100, wczoraj po 70, a dzisiaj po 50, więc trzeba sprzedać, bo jutro bedzie po 30". No i sprzedają. Potem kurs znowu podskakuje i jak jest przy 60-65 zł to facet, który wcześniej kupił je po 50 próbuje to sprzedać w tej cenie i czesto mu sie udaje. Spędzając kilka godzin dziennie na bitomacie pewnie da się sporo zarobić.
W skrócie opisałem jak to może działać. Od dłuższego czasu siedze na GPW, a tam takie kombinacje często się zdarzają.
Nie panikujcie i wszystko będzie dobrze

Ceypl
- Rozmowny

Postautor: knapol96 » sobota, 11 czerwca 2011, 17:16
Też mi się tak wydaje.
Ktoś chce sprzedać BTC, sprzedał załóżmy 100 BTC, przez co zbił cene o 30 zł. Ludzie panikują, bo cena spadła, więc sprzedają to co mają w obawie dalszego spadku. To powoduje dalszy spadek ceny. I to sie tak toczy, aż ludzie się nie uspokoją, że tak powiem

Krótko mówiąc : NIE SPRZEDAWAJCIE BITCOINÓW PO NISKICH KURSACH !!!
NISKI -> KUPUJCIE
WYSOKI-> SPRZEDAJCIE
Ale też nie sprzedawajcie wszystkiego na raz bo cena spadnie, chyba że wystawicie oferte sprzedaży, to wtedy większa suma BTC moze spowodować nawet wzrost ceny

knapol96
- Początkujący
Postautor: adar » sobota, 11 czerwca 2011, 17:30
adar
- Dyskutant
- Reputacja: 50
Postautor: bit » sobota, 11 czerwca 2011, 17:30
bo to jest wiekla roznica jak pomiedzy kilkoma dolarami a kilkoma centami.
btw.
na GPW na samym jej poczatku tez byl hura optymizm, wszedzie wtedy o tym trombili, nawet zachwyceni dziennikarze z polskiej gospodarki pytali sie maklerow oczekujac potwierdzajacej odpowiedzi czy polska jest takim japonskim tygrysem europy.
a ci biedni maklerzy z city przecierali oczy ze zdumienia bo wiedzieli ze ta spirala hossy jest sztucznie samo nakrecana, zupelnie tak jak mloda kozka skacze i skacze i chce sie bawic i cieszyc swiatem. a stare kozy patrza na nia z politowaniem i sie modla zeby czasem nozek nie polamala...
wiec taki okres dziecinstwa i hura optymizmu mozna powiedziec ze bitcoin ma juz za soba

ciekaw jestem jak bedzie to wygladalo w poniedzialek
bit
- Początkujący
Postautor: kuba » sobota, 11 czerwca 2011, 17:38

Sam kupiłem po kursie 80 - a mogłem poczekać

Pozdrawiam
kuba
- Gaduła
Postautor: Havamal » sobota, 11 czerwca 2011, 17:42
"
Re: What`s going on with the price?
Today at 02:57:02 pm #3
It's weekend and the old banks don't perfom wire transfers.
So there are only very few transactions, and those few produce a lot of noise.
"
Zgodze się z tym większość banków w weekend nie robi przelewó

Bez paniki poczekajmy do poniedziałku. Zobaczymy co to przyniesie.
Havamal
- Początkujący
Postautor: AdamPWO » sobota, 11 czerwca 2011, 17:44
Radze wam wyjść na dwór i zrobic grilla a nie siedziec na forum. A jak ktos ma za słabe zwieracze to niech sie w spekułe nie bawi.
AdamPWO
- Wygadany
Postautor: orka » sobota, 11 czerwca 2011, 17:53

edit: a moje 2 pierwsze 5850 miały zwrócić się po 4 miesiącach fedrowania

orka
- Początkujący
Postautor: kuba » sobota, 11 czerwca 2011, 17:58

kuba
- Początkujący
Postautor: Ceypl » sobota, 11 czerwca 2011, 18:14

Jeśli coś zbyt szybko drożeje to prawdopodobnie później spadnie, najlepsze są zawsze stałe i niewielkie-średnie wzrosty niż takie bomby mnożące kurs razy dwa. No i im mniejszy ruch przy czymś tym gwałtowniej mogą zmieniać się ceny.
Ja w tym tygodniu sprzedając część akcji z GPW, żeby wsadzić to w BTC, przy decyzji o kupnie kilku kart nie liczyłem na to, że sprzęt zwróci się po dwóch tygodniach, chociaż wszystko na to wskazywało. Zostawiłem sobie przy obliczeniach duży margines błędu. Jeśli chcieliście wydać na sprzęt 2000 zł, a po miesiącu mieć z tego ten sam sprzęt i 4000 zł w ręce to sami zastanówcie się czy to nie była przesada.
Chcieliście mieć kasę z powrotem po 2 tygodniach, nagle jak się okazuje, że trzeba będzie poczekać 3-4 tygodnie to jest panika. Zamiast myśleć o tym, że to się nadal zajebiście opłaca to płaczecie, że opłaca się 2x mniej niż w czwartek

Chyba nigdy wcześniej nie słyszałem o czymś tak opłacalnym, że wystarczy pójść do sklepu, wydać troche kasy, a po dwóch tygodniach mieć ją znowu w w portfelu i to bez żadnych formalności, gdzie jedynym ryzykiem był spadek wartości sprzętu, który w przypadku HD5830 zwraca nam się na luzie już po 3 dniach (powiedzmy, że miesięczna karta traci jakieś 20% na wartości).
Słyszeliście kiedykolwiek, żeby ktoś tak szybko zarabiał?
Patrzcie w tym momencie na bitomat:
oferty skupu od osoby A:
57,19 0,10 (1) 5,71
57,18 0,10 (1) 5,71
57,17 0,10 (1) 5,71
57,16 0,10 (1) 5,71
57,15 0,10 (1) 5,71
57,14 0,10 (1) 5,71
57,13 0,10 (1) 5,71
57,12 0,10 (1) 5,71
57,11 0,10 (1) 5,71
57,10 0,50 (1) 28,55
56,90 0,10 (1) 5,69
56,40 0,10 (1) 5,64
Zaraz jego kumpel (nazwijmy go B) wystawi takie same oferty sprzedaży i cena spadnie o 0.80 zł i kosztowało ich to ledwo 60-70 zł. A, nie, zaraz - nic ich to nie kosztowało, bo A odda swojemu kumplowi B te 60-70 zł jeszcze dziś wieczorem.
No może troche za bardzo to uprościłem, bo po drodze spotkają jeszcze oferty innych osób, na których będą troche stratni, ale widzicie jak to mniej-więcej działa.
Ja nie jestem ekspertem ani w sprawie generowania Bitcoin, ani odnosnie jego ekonomii, ani też od GPW, a o generowaniu BTC w ogole pierwszy raz słyszałem może tydzień albo 2 tygodnie temu, więc nikogo nie zachęcam do kierowania się tym co mówię, chociaż sam w to wierze

1-2 ogarnięte osoby z 1000 zł na koncie prawdopodobnie mogłyby dowolnie manipulować kursem o około 30% w jedną czy w drugą stronę. Cena BTC skoczy dziś pewnie jeszcze kilka razy.
Ceypl
- Weteran
- Reputacja: 11213
Postautor: ekonokomik » sobota, 11 czerwca 2011, 21:19
0 20:35 byla taka sytuacja na Bitomacie. Ewidentnie niezaleznie od Mt Gox: ktos pękł i sprzedał nawet nie tak duzo ale wystarczajaco zeby cena spadla do 40PLN. Za pare minut wrocila do 52. Czyli 20% skok w wyniku malej wyprzedazy?
To rozwala BTC jako walute.
Ale cena juz chyba nie ma szans spasc nizej. Wydaje sie ze ofert sprzedazy jest 5x wiecej niz kupna ale popatrzcie JAKIE to są oferty: drobne zeby nie powiedziec groszowe. Oferta powyzej 2000PLN pojawia sie kolo 70 a pierwsza na 7000PLN przy 84.
Tymczasem oferty kupna w okolicach 40-50 sa bardzo powazne. A przy 35 pojawila sie chyba rekordowa oferta: ktos chce kupic BTC za 30000PLN!
Ja przeczuwam szybką zmiane wiatru i skok do 70-80 w ciagu dnia, dwoch. Potem troche spokoju i jesli nic sie nie wydarzy to znow wzrost juz spokojniejszy niz ostatnio.
PS. Kusi mnie pospekulowac paroprocentowych minutowych roznicach bo to najbardziej podniecające, ale przy tak dziwnych ruchach troche strach

ekonokomik
- Początkujący
Postautor: bitminer » sobota, 11 czerwca 2011, 21:44

bitminer
- Weteran
- Reputacja: 316

Postautor: Bemx2k » sobota, 11 czerwca 2011, 22:41

b.t.w
moze ktos z was zna jakas strone gdzie mozna sprawdzic ceny BTC za ostatnie 2-3 miesieac ?
Bemx2k
Prze_koles
- Początkujący
Postautor: nokia_simlock_gpu » niedziela, 12 czerwca 2011, 02:11
tu jest fragment ciekawy
tylko nie wiem czy autor sie nie mylil
pozwole sobie zacytowac
Anonimowość daje o sobie znać
I tu pojawia się problem. Użytkownicy są anonimowi, więc osoba posiadająca np. 10000 BTC może założyć sobie 1000 kont, przelać im pieniądze i wystawić 1000 ofert sprzedaży po kursie 1000 złotych za 1BTC. Jako że aktualny kurs to cena ostatniej transakcji, to zakłada sobie 1000 kolejnych kont i przeprowadza transakcje z samym sobą. Inni sprzedający stwierdzają, że taki jest obecnie kurs i też podnoszą swoje oferty.
Kiedy wszyscy sprzedający mają już mokro w majtkach ze szczęścia po sprzedaży swoich 2BTC za 2000 złotych, posiadacz tysiąca kont i duuuużej ilości złotówek (ale małej BTC) zalewa rynek ofertami kupna po groszu za BTC. Ludzie panikują wieszcząc upadek waluty i zaczynają wyprzedawać swoje BTC, żeby jak najmniej stracić.
I pozamiatane.
Posiadacz 1000 kont ze swoich 10000 BTC robi milion albo więcej.
Na prawdziwej giełdzie jest to karalne. W Bitcoin nie ma kogo ukarać, bo przecież jesteśmy anonimowi.
polecam przeczytac calosc o innych ciekawych ekonomicznych aspektach
nokia_simlock_gpu
- Bitcoin
- Bezpieczeństwo
- Giełdy i serwisy - zagrożenia
- Anonimowość i bezpieczeństwo w sieci
- Piramidy i scamy
- Bitcoin
- Rozwój projektu
- Twój wkład w rozwój projektu
- Przedszkole
- Pomoc techniczna