Jak wygląda blok od środka?

Dyskutant
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: 1L7PpjCGBgu6MhPfatAHLJQ2jcwDzjnCTw

Jak wygląda blok od środka?

Postautor: hienas » niedziela, 22 maja 2011, 22:08

Mój pierwszy post = zielony w temacie, ale dojrzewający z czasem :)
Zatem kwestia formalna - Witam wszystkich górników!

Tytuł posta trochę przewrotny, bo wiem że zawartość bloku to ciąg bitowy zawierający w sobie informację. Moje dociekania trochę rozwiały podstawowe pytania, ale jest jedno (z wielu) które mnie szczególnie interesuje.

Otóż sieć dostosowuje trudność rozszyfrowania bloku. Wielu kopaczy próbuje odnaleźć ten właściwy ciąg, dopasowany i ukryty w bloku. Zatem jak sieć generuje kolejne bloki i skąd "wie" w jaki sposób zaszyfrować dane, by były odhaszowane w odpowiednim czasie?

Z tego co rozkminiłem, to rozumiem że jest to kwestia losowości i generowanie haszy po pewnej liczbie prób wygeneruje w końcu ten ciąg pasujący i zawarty w bloku. Jednak z czasem liczba górników wzrasta, możliwości maszyn rosną. Zatem jak z zamkniętej liczbie możliwości jaką jest rozmiar bloku możliwe jest ukrycie ciągu tak, by nie został zbyt szybko wykryty?

Dzięki z góry za odpowiedzi :)
Poszukiwacz samorodków - dorzuć 0,00...1 Bitcoina na koparkę: 1L7PpjCGBgu6MhPfatAHLJQ2jcwDzjnCTw :)

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Re: Jak wygląda blok od środka?

Postautor: Hauron » wtorek, 24 maja 2011, 12:46

Dobre pytanie :)

Moderator
Reputacja postu: 
0

Postautor: phoebe » wtorek, 24 maja 2011, 19:24

Przeczytaj specyfikację i przeanalizuj kod. Jak chcesz się czegoś dowiedzieć to dobrze.
https://bitcoinpolska.herokuapp.com Bitcoin Chat 24/7 spekulacja/dyskusja/flame

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: tlewap » wtorek, 24 maja 2011, 21:59

phoebe pisze:Przeczytaj specyfikację i przeanalizuj kod. Jak chcesz się czegoś dowiedzieć to dobrze.
Widzę, że jesteś dobrze zorientowany w temacie. Mógłbyś wyjaśnić to w kilku zdaniach tym bardziej zielonym?

Wróć do „Bitcoin”