Poczatki BTC. Kupno koparki.

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Poczatki BTC. Kupno koparki.

Postautor: bania88 » poniedziałek, 18 listopada 2013, 18:47

Witam Sledze forum od dosyc dawna, ale dopiero dzis zdecydowalem sie udzielic.
Chcialbym kupic koparke BTC. Mam na oku koparke 2TH/s. Wedlug kalkulatora BTC, powinna ona zarabiac $29,197.96 miesiecznie czyli jakies 50.16831029 BTC. Czyli teoretycznie powinna sie zwrocic w miesiac. Moje pytanie brzmi:
Czy to wszystko jest na prawde takie kolorowe? Kupujesz i czekasz na BTC. Czy jednak jest jakis haczyk? Nie mowie tu o kosztach utzymania koparki czy kursu BTC. Tylko po prostu czy to tak prosto wyglada: Kupuje koparke podlaczam i czekam?

Pozdrawiam

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
0

Re: Poczatki BTC. Kupno koparki.

Postautor: hanti » poniedziałek, 18 listopada 2013, 18:55

nie bo nie wiesz jaka bedzie trudnosc wydobycia w tym czasie kiedy otrzymasz te koparke
@_# :P ;) :D
Polecam giełdę kraken.com

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: bania88 » poniedziałek, 18 listopada 2013, 19:00

No, ale chyba trudnosc sie zwieksza jakos stopniowo, a nie ze wczoraj koparka robila 500$ dziennie, a dzis 50C?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
0

Postautor: hanti » poniedziałek, 18 listopada 2013, 19:48

co 2016 blokow czyli co ok 10-11 dni rosnie 20-30%
@_# :P ;) :D
Polecam giełdę kraken.com

Dyskutant
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: Skarpi » poniedziałek, 18 listopada 2013, 21:07

Prawdopodobnie zwrost już spowalnia, ale do tej pory przekraczał najśmielsze prognozy - w ciągu 5 miesięcy wzrosło 50x.
Od maja nie było żadnej inwestycji w koparkę która by się zwróciła. (A jak widać z pierwszego zdania obecnie kopie na poziomie 0.1% swojej wartości miesięcznie)
Kto nie ryzykuje, ten nie ma - do tej pory były również okresy kilkumiesięczne kiedy mining był bardzo opłacalny - np. luty-początek maja karty graficzne spłacały się w ciągu 2-3 miechów

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: bania88 » poniedziałek, 18 listopada 2013, 21:51

Nierozumiem w jaki sposob koparka moze sie nie zwrocic. Koparka 2Th przy aktualnym poziomie robi $6,613.35 tygodniowo, kosztuje 6000$. Czyli teoretycznie w tydzien by sie zwrocila. Przy nastepnym prognozowanym poziomie trudnosci ma zarabiac niby $5,900.31 tygodniowo. Nie wiem w jaki sposob moze ona sie nie zwrocic?
Nie bronie tu swoich teorii tylko poprostu chcialbym, aby ktos mi to wytlumaczyl.
Ostatnio zmieniony wtorek, 19 listopada 2013, 00:27 przez bania88, łącznie zmieniany 1 raz.

Orator
Reputacja: 200
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bult » wtorek, 19 listopada 2013, 00:23

O jakiej ty koparce mowisz ? 2 Gh ? moje FPGA maja 50 Gh razem i moga zrobić obecnie 0.3 BTC na miesiąc ...
30 finał WOŚP eSkarbonka - https://eskarbonka.wosp.org.pl/eabwxh

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: bania88 » wtorek, 19 listopada 2013, 00:26

Przepraszam 2Th/s. Sie walnalem :)

Orator
Reputacja: 200
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bult » wtorek, 19 listopada 2013, 00:43

No tak tylko jak ją teraz zamówisz nie dostaniesz jej od reki bedziesz czekać. I w tym czasie trudność podskoczy tak że w ten tydzień już ci się nie zwróci. Tak było z KNC (choć chyba z pierwszych zamówień dało się sprzęt odrobić).

I pamiętaj nie jedyny kupujesz tylko masa ludzi wiec trudność skoczy tak iż nie odrobi się ona wcale.
30 finał WOŚP eSkarbonka - https://eskarbonka.wosp.org.pl/eabwxh

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: balookt » czwartek, 12 grudnia 2013, 02:09

Podnoszę temat.

A jak kupię koparkę (2x 550Gh/s) np. na ebay i miałbym ją jutro u siebie? Wydam na nią jakieś 30 000 euro. Przy obgecnym kursie i wzroście poziomu trudności o 20% co 10 dni po 2 miesiącach mam w kieszeni ~17,5tys euro. To dopiero połowa... Liczę jednak, że cena za 1BTC wzrośnie. W sumie nawet jakby miała wzrosnąć nawet za pół roku czy rok do 3tys $/szt to już jest cacy.

Co więc począć z tym wszystkim? Inwestować w koparki teraz, poczekać aż będą za jakieś ~2-3miesiące dostępne te 3Th/s czy może w ogóle nie kupować koparek i zainwestować w walutę? A może wykupić sobie moc obliczeniową?

Co byście doradzali?

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0

Postautor: asco » czwartek, 12 grudnia 2013, 02:21

Nikt Ci nie powie bo nikt tak naprawde nie wie :)
Ja dorzuce skromne 3 grosze - dywersyfikacja to fajna sprawa :)
Co pokazal czas do tej pory ? Zamiast inwestowac w sprzet lepiej bylo kupic btc :)
Wiekszosc sie nie zwrocila .
Obrazek

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: balookt » czwartek, 12 grudnia 2013, 15:12

W sumie to popelnilem blad. nie przewalutowalem zyskow. zamiast 17,5tys euro jest 17,5tys $ a to jeszcze mniej... Moze zrobic taki myk, zeby miesiac pokopac a pozniej opchnac maszynke dalej?

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » czwartek, 12 grudnia 2013, 16:58

Skarpi pisze:Prawdopodobnie zwrost już spowalnia, ale do tej pory przekraczał najśmielsze prognozy - w ciągu 5 miesięcy wzrosło 50x.
Od maja nie było żadnej inwestycji w koparkę która by się zwróciła. (A jak widać z pierwszego zdania obecnie kopie na poziomie 0.1% swojej wartości miesięcznie)
Kto nie ryzykuje, ten nie ma - do tej pory były również okresy kilkumiesięczne kiedy mining był bardzo opłacalny - np. luty-początek maja karty graficzne spłacały się w ciągu 2-3 miechów
Nie masz racji :) Przykład: każda praktycznie koparka kupiona za PLN się zwróciła, nawet te bardzo drogie (używki). Rekord to chyba cała partia koparek KNC Jupiter November batch. Ja moje kupiłem za ~4600 USD sztuka bez VAT, dostałem je 4 grudnia kurierem, już mi się każda z nich zwróciła w ~50% procentach, a minęło dopiero 8 dni od ich podłączenia.
Wszystko to dzięki skokowi kursu Bitcoin, maszyny kopią BTC, ale sprzedając go po odpowiedniej cenie masz profit :P

Gorzej jest jeśli ktoś kupuje maszyny za BTC - to zdecydowanie odradzam bo nigdy się nie zwróci, zawsze lepiej kupić BTC i trzymać.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1663
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » czwartek, 12 grudnia 2013, 17:35

lenny pisze:Wszystko to dzięki skokowi kursu Bitcoin, maszyny kopią BTC, ale sprzedając go po odpowiedniej cenie masz profit :P

Gorzej jest jeśli ktoś kupuje maszyny za BTC - to zdecydowanie odradzam bo nigdy się nie zwróci, zawsze lepiej kupić BTC i trzymać.
Ciekawy tok rozumowania. Bo gdyby BTC spadł to byłbyś podwójnie w plecy. I w PLN i w BTC (a tak to tylko w BTC). Ja nie wiem, gdzie Wy się uczyliście matematyki...
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » czwartek, 12 grudnia 2013, 21:08

Gdyby kurs spadł, to bym nie sprzedał Bitcoinów i bym czekał na wzrost. Czy Ty, kupując Bitcoiny, sprzedałeś je w niższej cenie? Podejrzewam, że nie.

Miałeś kiedyś wogóle jakąś koparkę?

Nie dokładam do tego interesu od 2011 roku i jadę na zyskach, ale co tam, jestem tylko ciemnotą bez znajomości matematyki.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: balookt » czwartek, 12 grudnia 2013, 21:47

lenny- a kiedy zamówiłeś swoją koparkę?

I czy doradzasz kupić koparkę? Jeśli tak to gdzie (ebay, nowa z US, a moze pre-order nowych maszynek KNC 3Th/s)?

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » piątek, 13 grudnia 2013, 08:03

Kupiłem 3 i 6 listopada, 4 grudnia miałem już w domu wszystkie.
Obecnie nie widzę żadnej firmy, która może dostarczyć sprzęt w podobnej lub niższej cenie bez czekania miesiącami na towar.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: balookt » piątek, 13 grudnia 2013, 13:39

A z jakiej firmy zamawiałeś?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: jolka » sobota, 14 grudnia 2013, 04:02

balookt,
Z twoich postow wnosze ze jestes rozsadna osoba. Radze spedzic powiedzmy z godzinke i poczytac na temat Ponzi Schemes czy inaczej mowiac Piramid Inwestycyjnych.

Ja tez sie przykladalem do koparek, ale po analizie kosztow, ryzyka kursow, doszedlem do wniosku ze to jest 21-o wieczny odpowiednik Manii Tulipanow z Holandii.

Dopoki dana piramida stoi (tzn nie bylo pekniecia banki) to wszystkim sie wydaje ze to swietny interes. W przypadku koparek btc masz ta przewage nad np. uczestnikami manii tulipanow sprzed setek lat, ze zasady i koszty, oraz ryzyko sa wzglednie (wzglednie !) dobrze znane. Jest wiele niewiadomych / skokow kursu itd, ale jakas podstawa do podjecia decyzji istnieje.
Srednia statystyczna oplacalnosc kopania obecnie jest lekko ujemna.
Doprawdy, jesli masz 30k euro to lepiej rozloz inwestycje na kilka roznych typow : akcje, zloto, srebro. Kupuj powoli, bez emocji.
Nikt nie wie na jakim poziomie obecnie jest piramida BTC. Moze 10 % od podstawy, a moze 50% ? Moze cena BTC dojdzie do powiedzmy 1 mln $, a moze spadnie do 1 centa ?
Wydaje sie wszystkim niemozliwe ze cena BTC spadnie ponizej 10 $, ale jak cebulki tulipanow byly po ok 200 $ / szt (odpowiednik cen dzisiejszych) to nikt nie myslal ze beda po 50 centow /szt.

Najwiekszy blad inwestycyjny jaki mozna popelnic to inwestycja wszystkich dostepnych srodkow w jedna rzecz (PS. Warren Buffet mowil wielokrotnie, ze dywersyfikacja w inwestowaniu to zla rzecz, ale prawda jest taka, ze on jak nigdy nie zainwestowal wszystkiego w jedna firme).

Jesli ci inwestycja wyjdzie to faktycznie sie oblowisz, ale jesli nie to jestes do tylu nie tylko z ta forsa, ale ile czasu zajmie ci ja zarobic znow od zera ?

Na margineie: zloto i srebro juz sa dzuo ponizej srednich swiatopwych kosztow wydobycia (konserwatywny szacunek to okolo 1650 $ / oz). Z powodu QE3 itp, wysokiego cla na zloto w Indii, cena zlota moze spasc chwilowo nawet do ok 950 $ / oz, ale to tylko ok 30% w dol od obecnej ceny. Zas potencjal w gore jest bardzo duzy. Prosze pamietac ze USA drukuje $ na potege. To musi sie zalamac. Kiedy $ sie zalamie, to coz bedzie znaczylo ze BTC bedzie wart 1 mln $ ?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 403
Reputacja postu: 
0

Postautor: slasta » sobota, 14 grudnia 2013, 18:43

lenny pisze:Kupiłem 3 i 6 listopada, 4 grudnia miałem już w domu wszystkie.
Obecnie nie widzę żadnej firmy, która może dostarczyć sprzęt w podobnej lub niższej cenie bez czekania miesiącami na towar.
Więcej byś zarobił kupując BTC zamiast koparki. Na początku listopada kurs był w okolicy 200$ więc za 4600USD kupił byś ok 23BTC, a te BTC warte były by obecnie ok 21 000$. A ile odkopała Ci koparka ?
Aktualnie jedyną koparką dostępną od ręki wartą uwagi jest AntMiner do Bitmain Tech.

Wróć do „Bitcoin”