Moje wyjaśnienie co do sytuacji forków UASF, SegWit2X, BitcoinCash
-
Strona 2 z 11
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- …
- 11
- Następna
- Weteran
- Reputacja: 1468
Postautor: The Real McCoin » poniedziałek, 24 lipca 2017, 15:55
Czyli Bitcoin nie nadaje się jako system płatności. Zresztą i tak nigdy nie zdobył takiego zastosowania przez 8 lat.
Jedyne do czego się nadał to spekulacyjny token.
The Real McCoin
- Bardzo Zły Moderator
- Reputacja: 2683

Re: Moje wyjaśnienie co do sytuacji forków UASF, SegWit2X, BitcoinCash
Postautor: rav3n_pl » poniedziałek, 24 lipca 2017, 16:06
Przecież system mikropłatności offchain już od dawna jest możliwy pomiędzy stronami.
Wprowadzenie SegWit po prostu to ułatwia i standaryzuje.
Przecież finalny efekt transakcji i tak ląduje w łańcuchu.
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty
rav3n_pl
- Weteran
- Reputacja: 2719

Postautor: mecenas » poniedziałek, 24 lipca 2017, 16:23
Gotowanie żaby.
Może w łańcuchu umieszczać finał wymiany co roku w sylwestra? Oczywiście żartuję, ale taki będzie kierunek.
Zamknijmy na chwilę oczy i zapomnijmy, że istnieje limit 1Mb/block. Jak teraz potoczyła się historia?

mecenas
- Bardzo Zły Moderator
- Reputacja: 2683

Re: Moje wyjaśnienie co do sytuacji forków UASF, SegWit2X, BitcoinCash
Postautor: rav3n_pl » poniedziałek, 24 lipca 2017, 16:25
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty
rav3n_pl
- Weteran
Postautor: The Real McCoin » poniedziałek, 24 lipca 2017, 19:04
Historia potoczyłaby się niemal w taki sam sposób ponieważ zdolności technologiczne to warunek konieczny, ale nie wystarczający do stosowania Bitcoina do płatności.
Bitcoin musiałby spełnić jeszcze trzy inne warunki:
- Stabilny kurs short/mid
- Nierosnący/malejący kosmicznie kurs long
- Popyt na alternatywny pieniądz
The Real McCoin
- Weteran

Postautor: mecenas » poniedziałek, 24 lipca 2017, 19:12
Rozwiń pkt.1,2...
Popyt na alternatywny pieniądz to zawsze nisza, więc nie synchronizowałbym takich wydarzeń.

mecenas
- Początkujący
- Reputacja: 0

Postautor: kkkk » poniedziałek, 24 lipca 2017, 19:33
btc z Lightning Network i opłatami bliskimi zeru nie będzie miał popytu? Ja bym się o to nie martwił.Popyt na alternatywny pieniądz
Te warunki są nie do spełnienia.
kkkk
tomko222
- Weteran

Postautor: mecenas » poniedziałek, 24 lipca 2017, 19:53
Ja chętnie wysłucham każdego usera forum. Shadowa szczególnie.

mecenas
- Weteran
- Reputacja: 310
Postautor: garmont » poniedziałek, 24 lipca 2017, 19:55
Dobre pytanie brzmi: czy nody Lightning network, będą mogły NIE ZATWIERDZAC transakcji z Twojego portfela i czy po paru latach nie okaże się, że nie masz opcji, żeby swoje bitcoiny przelać w inny sposób - "on chain", bo opłaty za taką transakcję będą kuriozalnie wysokie.kkkk pisze:btc z Lightning Network i opłatami bliskimi zeru nie będzie miał popytu? Ja bym się o to nie martwił.Popyt na alternatywny pieniądz
Te warunki są nie do spełnienia.
garmont
- Weteran
- Reputacja: 11355

Postautor: Wymazywanie » poniedziałek, 24 lipca 2017, 19:57

Wymazywanie
- Weteran

Postautor: mecenas » poniedziałek, 24 lipca 2017, 20:01
"Przypadek psychiatryczny" to często (nie zawsze) przykrywka do wykluczenia niechcianych poglądów i idei.
Taki świat. Tak działa.
Ja nie mam problemu z charakterami... tak jak z kolorami na ścianie.

mecenas
- Weteran
- Reputacja: 11355

Postautor: Wymazywanie » poniedziałek, 24 lipca 2017, 20:17
Odlatujesz totalnie. Akurat tu na tym forum większość ludzi jest świadomych. Rzeczy, które piszesz zna większość osób, które tu są. To nie jest żadna wiedza objawiona.
Wymazywanie
- Weteran

Postautor: mecenas » poniedziałek, 24 lipca 2017, 20:25
Nie dostrzegasz związku?
P.S.
Ładnie i długo napisałeś... jeśli mogę cokolwiek wtrącić to zaproponuję podział długiego txtu na akapity - staje się wtedy po prostu bardziej czytelny, a przez to lepiej zrozumiały.

mecenas
- Orator
- Reputacja: 221
Postautor: jpr » poniedziałek, 24 lipca 2017, 22:20
Daj spokoj z tym kontraktem na tym dziurawym wyhajpowanym projekcie. Jeszcze go zhakują i Vitalik bedzie musial zrobic rollback

Wplacimy do Bitmara po 0.45btc niech potrzyma to do 1 Maja 2018 - obstawiam, ze nie zaliczymy 10 000 dolarów.
jpr
- Początkujący
- Reputacja: 1
Postautor: Adrix » wtorek, 25 lipca 2017, 00:24
Odnośnie tematu
@rav3n_pl odpisał krótko i na temat. Zgadzam się z tym w 100%.
Adrix
- Weteran
Postautor: The Real McCoin » wtorek, 25 lipca 2017, 00:37
Ludzie muszą wiedzieć ile jest warte to co mają.
Nie może być tak, że to co mają jest warte tyle, a za 4 godziny już nie.
Nie może być tak, że rano piszą artykuł o kursie w BusinessInsiderze albo Bankierze, a wieczorem jest on już nieaktualny.
Ludzie nie chcą takiej niestabilności i pozbywają się bitcoinów najszybciej jak to tylko możliwe. Procesor płatności daje im natychmiast fiaty.
Takie coś to przeciwieństwo pieniądza. A Bitcoina od najbardziej niestabilnej europejskiej waluty dzieli kosmos.
Dystrybucja Bitcoina była jaka była. Są wieloryby i inne gruby ryby, które są w stanie wpływać na kurs.
Pisałeś o zapomnieniu o limicie rozmiaru bloku.
Jest jeszcze drugi limit: całkowita liczba monet. To zabiło Bitcoina jako walutę. Nikt już nie myśli inaczej o Bitcoinie jak tylko kupić, trzymać i ewentualnie naganiać, sprzedać drożej jakiemuś frajerowi. Pamiętasz ten film z Kuźniarem. On to wychwycił natychmiast. Kupić, trzymać, sprzedać. Cryfrowym złotem Bitcoin może być, ale nie walutą do płatności.
Kryptowaluty to specyficzny alternatywny pieniądz. Są niezależne. Kosztem tego są różne niewygody. W czasach, w których jest już pieniądz elektroniczny i nie ma międzynarodowego kryzysu finansowego, takie coś nie ma prawa bytu poza kręgami osób, które rzeczywiście muszą koniecznie zrobić transakcje poza państwem i poza prawem.
The Real McCoin
- Weteran

Postautor: mecenas » wtorek, 25 lipca 2017, 08:38
Tak, wszystko jest względne a wartość zależy od punktu odniesienia.
Odnoszenie BTC do fiat kształtuje niby wartość BTC, ale gdy odniesie się fiat do BTC, to mamy taką tragedię:
https://stooq.pl/q/?s=plnbtc&c=mx&t=c&a=lg&b=1
To pkt. widzenia pokazujący, że to fiacik PLN niszczeje.
Podobnie tutaj:
https://stooq.pl/q/?s=plnxau
Dodano po 3 minutach 8 sekundach:
Dlaczego bazą do wartości BTC ma być narodowy fiacik? Bo w nim płacimy podatki?
Miną 4 godziny i fiacik traci jeśli miarkę odwrócisz jak pokazałem na wykresach powyżej.
Dodano po 2 minutach 23 sekundach:
Jakoś na razie ludzie nie chcą niestabilności na narodowych fiacikach i zamieniają je na BTC, czasami najszybciej jak to możliwe (Wenezuela itp). Procesory płatności dają im nawiać z deprecjacji fiat.
Dodano po 3 minutach 22 sekundach:
Znowu odwrotna optyka. Niestabilna jest para walutowa, ale ona ma dwa "końce". Jeśli jedną stroną równania jest BTC a drugą np. EURO, to skąd wiesz która względem której jest niestabilna? Spojrzenie matematyczne nie faworyzuje fiatów tylko dla tego, że monopol na przemoc podatkową tak ustawił optykę.
Dodano po 4 minutach 25 sekundach:
A co jest niby złego w trzymaniu pieniędzy? Przecież lepiej jest mieć pieniądze niż ich nie mieć. Kto wmówił i komu, że trzeba szybko wydać? Lud wydaje, bo waluta się deprecjonuje. BTC może być trzymana i wydawana gdy zachodzi potrzeba. Ilość transakcji w porównaniu do ilości transakcji fiat nie ma znaczenia, bo to inne bajki z innych krain.
Dodano po 4 minutach 29 sekundach:
Już chciałem się zgodzić ale nie mogę, bo transakcja między dwojgiem ludzi w rozumieniu finansowym jest święta i nie monopol na przemoc - państwo o tym decyduje. Nie wiem też dlaczego transakcja BTC ma być "poza prawem"? To jakiś żart?The Real McCoin pisze: Kryptowaluty to specyficzny alternatywny pieniądz. Są niezależne. Kosztem tego są różne niewygody. W czasach, w których jest już pieniądz elektroniczny i nie ma międzynarodowego kryzysu finansowego, takie coś nie ma prawa bytu poza kręgami osób, które rzeczywiście muszą koniecznie zrobić transakcje poza państwem i poza prawem.

mecenas
- Weteran
Postautor: The Real McCoin » wtorek, 25 lipca 2017, 14:33
Weź sobie jako bazę chleb, Coca Colę, pizzę, albo co tam jeszcze chcesz. Sprawdź jak katastrofalnie różna była siła nabywcza BTC na przestrzeni ostatnich lat.
O zmienności pisałem już tutaj.
Wyjechałeś z Wenezuelą. Też mam wyciągać "stabilność" jakiś shitcoinów?
Wątpię czy za fiaty (mówię o krajach pierwszego świata) byłbyś w stanie kupić 1 chleb, za dwa lata 10 chlebów, a za kolejne dwa lata znowu 1 chleb.
Sory, ale wciskasz tu niezły kit. No ale śmiało, jak znasz coś, co jest bardziej zmienne od krypto to zapraszam do specjalnego wątku: Czy jest coś bardziej zmiennego od BItcoina (kryptowalut).
Proszę Cię. Nie udawaj Greka. Kryptowaluty są związane wyłącznie z jednym tematem. Powie Ci to każdy nowy użytkownik tego forum.mecenas pisze: A co jest niby złego w trzymaniu pieniędzy? Przecież lepiej jest mieć pieniądze niż ich nie mieć. Kto wmówił i komu, że trzeba szybko wydać? Lud wydaje, bo waluta się deprecjonuje. BTC może być trzymana i wydawana gdy zachodzi potrzeba. Ilość transakcji w porównaniu do ilości transakcji fiat nie ma znaczenia, bo to inne bajki z innych krain.
Kryptowaluty zostały stworzone tak, aby "drukarze papieru" nie mieli nad nim kontroli. To jest ta ich genialność. Jak komuś nie przeszkadza dotychczasowy pieniądz - czyli praktycznie każdemu normalnemu człowiekowi, jeżeli nie ma kryzysu, to nie widzę żadnego logicznego powodu, aby taki człowiek chciał używać pozapaństwowego, niezależnego pieniądza do zakupu kawy albo warzyw. To jest zwyczajnie bez sensu.
The Real McCoin
- Weteran

Postautor: mecenas » wtorek, 25 lipca 2017, 15:50
Widzę, że nadaremno trudziłem się nad Tobą

Tutaj masz katastrofalnie różną i wciąż i nadal spadającą siłę nabywczą PLN względem BTC na przestrzeni ostatnich lat:

Weź sobie teraz jako bazę chleb, Coca Colę, pizzę albo co tam jeszcze chcesz i przemyśl sprawę raz jeszcze...
Spójrz na powyższy wykres ze zrozumieniem. Zobaczysz tam parę PLN/BTC. Ustal teraz co jest zmienną a co punktem odniesienia (bazą) w/g zaproponowanej kolejności a zobaczysz bardzo zmienne i drastycznie słabnące malowane włókna celulozy oznaczone przez monopol jako PLN.
Oczywiście o ile włókna te zarabiasz dziś a jutro wydajesz, o tyle możesz śnić nadal i spać pod kołderką, ale skoro serwujesz "przestrzeń ostatnich lat" - to zbierasz co siejesz.
Przez środowisko szerokiej spekuły należałoby dodać. Jak wszystko co jest wyceniane względem siebie. Nawet zwykły nóż można używać w wielu i w różnych celach.
A coroczny przyrost masy "pieniądza" (włókien) o ok. 10% nie jest permanentnym kryzysem kroczącym? Każdemu normalnemu człowiekowi, który zarabia dziś a wydaje pojutrze będzie dotychczasowy "pieniądz" (włókna) przeszkadzał. Jeśli goni po wypłacie na kawę, to nie ma problemu, jeśli postrzega życie jako proces dłuższy niż życie ziemniaczanej stonki to odnajdzie sens poza celulozą.The Real McCoin pisze: Kryptowaluty zostały stworzone tak, aby "drukarze papieru" nie mieli nad nim kontroli. To jest ta ich genialność. Jak komuś nie przeszkadza dotychczasowy pieniądz - czyli praktycznie każdemu normalnemu człowiekowi, jeżeli nie ma kryzysu, to nie widzę żadnego logicznego powodu, aby taki człowiek chciał używać pozapaństwowego, niezależnego pieniądza do zakupu kawy albo warzyw. To jest zwyczajnie bez sensu.

mecenas
-
Strona 2 z 11
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- …
- 11