Dlaczego moc sieci Bitcoina spadła o 1/3 ?

Dyskutant
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Dlaczego moc sieci Bitcoina spadła o 1/3 ?

Postautor: dublet » poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 13:52

Zainteresowanie spada bo za mało jest szumu medialnego.
Cena spada szybciej niż trudność, ludzie odchodzą, więc system zapada się w sam sobie.
Przydałoby się więcej reklamy to i cena by wzrosła, a tym samym zainteresowanie zarówno handlem BTC, usługami w BTC jak i górnictwem.
BTW, czy istnieje w sieci jakiś wiarygodny kalkulator SC dla solo?

SHV
Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: SHV » poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 14:16

Bitmar pisze:Dodam, że na google Trends zainteresowanie Bitcoinem też drastycznie spada od dłuższego czasu.
Google trends obrazuje głównie ile nowych osób dowiaduje się o bitcoinie. Jak już ktoś kilka razy wyszuka sobie "bitcoin", doda do zakladek bitcoin.org bitcointalk.org mtgox.com itd itp wtedy nie potrzebuje codziennie wpisywać to samo hasło w wyszukiwarkę. Spadek wyszukiwań po gwałtownym wzroście to chyba normalne. Przecież ten index nigdy nie rośnie w nieskończoność :P

Przez ostatni miesiąc jakoś nie widać drastycznych spadków i oscyluje w granicach 1 ;)Obrazek

Skąd wy macie informacje, że ludzie tak odchodzą od bitcoina? Domorośli spekulanci i górnicy prądożercy, którym się już nie opłaca albo wtopili kasę może odchodzą ale ja wielkiego exosusu nie widzę :) Coraz więcej nowych sklepów, więcej giełd/kantorów, coraz większe obroty. Ja już trochę wydałem w BTC i nie mówię tylko o kantorach ;)

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kazik » poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 14:54

Tak na marginesie, liczyl juz ktos, ile pradu zostalo uzyte (raczej pieniedzy) przez okres dzialania BTC? I podzielil to przez ilosc wszystkich wydobytych BTC?
Fizycznie ktoś przecież zapłacił za ten prąd. Innymi słowy w pewnym sensie wpakował w BTC.

[Edit]
Swoją drogą, ciekawy będzie moment spadku z 50 to 25 BTC. Miesięczny koszt w prądzie to około (bardzo na oko) prawie 3 miliony zł. Po spadku do 25BTC za blok miesięczna produkcja BTC x kurs to będzie trochę ponad 3 mln zł. A dochodzi jeszcze koszt kart graficznych.
To chyba będzie jeden ze stres testów.

SHV
Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: SHV » poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 15:06

Licząc oszczędnie 1Ghps = 500W więc można przyjąć, że faktycznie jest to 1kW/Ghps bo nie każdy kopie na high-endowej karcie. 10 Thps może więc zużywać około 10,000,000 W :) Co generuje koszty ponad 3,000,000 PLN/mies.

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 21:38

SHV pisze:
Bitmar pisze:Dodam, że na google Trends zainteresowanie Bitcoinem też drastycznie spada od dłuższego czasu.
Google trends obrazuje głównie ile nowych osób dowiaduje się o bitcoinie. Jak już ktoś kilka razy wyszuka sobie "bitcoin", doda do zakladek bitcoin.org bitcointalk.org mtgox.com itd itp wtedy nie potrzebuje codziennie wpisywać to samo hasło w wyszukiwarkę. Spadek wyszukiwań po gwałtownym wzroście to chyba normalne. Przecież ten index nigdy nie rośnie w nieskończoność :P

Przez ostatni miesiąc jakoś nie widać drastycznych spadków i oscyluje w granicach 1 ;)

Skąd wy macie informacje, że ludzie tak odchodzą od bitcoina? Domorośli spekulanci i górnicy prądożercy, którym się już nie opłaca albo wtopili kasę może odchodzą ale ja wielkiego exosusu nie widzę :) Coraz więcej nowych sklepów, więcej giełd/kantorów, coraz większe obroty. Ja już trochę wydałem w BTC i nie mówię tylko o kantorach ;)
Ja wiem wiem, że nie wolno pisać nic złego o Bitcoinie bo odstrasza się nowych i wtedy kurs nie pójdzie w górę ale to przecież nie w tym rzecz, jak ktoś ma wejść i widzi tu jak ludziom się mydli oczy i potem sam na nie przejrzy to się zrazi. Trzeba pisać o pozytywach jak i negatywach, jak ktoś ma w to wejść to wejdzie. Jeśli chodzi Google trends to wklej to z kilku miesięcy...to już nie będzie wygladało tak niewinnie jak z kilku dni. To że, ktoś ma w zakładkach to ok, ale mi chodzi o ludzi nowych którzy się właśnie o tym dowiadują. Jak to już wyżej zostało ujęte za mało szumu medialnego.

Obrazek

SHV
Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: SHV » wtorek, 30 sierpnia 2011, 00:26

Bitmar pisze:Ja wiem wiem, że nie wolno pisać nic złego o Bitcoinie bo odstrasza się nowych i wtedy kurs nie pójdzie w górę ale to przecież nie w tym rzecz, jak ktoś ma wejść i widzi tu jak ludziom się mydli oczy i potem sam na nie przejrzy to się zrazi.
Jak dla mnie to kurs wcale nie musi iść w górę ani się nie przejmuję tym, że czasami spada. Widać było, że jest bańka bo tak szybko jak kurs nie rosła ilość miejsc gdzie można płacić w BTC i dobrze, że teraz się choć trochę ustabilizowało ;) Ludzie to nawet jak zobaczą rzeczowy artykuł widać, że w komentarzach w większości piszą bzdury, urojone teorie spiskowe i obelgi. Wystarczy rzucić okiem na komentarze w wp onet i gazeta, żeby zobaczyć jak to wszystko się przenosi tutaj :P
Bitmar pisze:Trzeba pisać o pozytywach jak i negatywach, jak ktoś ma w to wejść to wejdzie.
Tak, z tym się zgodzę. Bitcoin ma mnóstwo wad jednak kilka zalet niespotykanych nigdy dotąd w świecie internetu przeważa na plus.
Bitmar pisze:Jeśli chodzi Google trends to wklej to z kilku miesięcy...to już nie będzie wygladało tak niewinnie jak z kilku dni.
Dałem z 30 ostatnich dni, nie z "kilku"
Bitmar pisze:To że, ktoś ma w zakładkach to ok, ale mi chodzi o ludzi nowych którzy się właśnie o tym dowiadują. Jak to już wyżej zostało ujęte za mało szumu medialnego.
Szum był dzięki informacji, która rozeszła się jak wirus na blogach i w mediach z branży IT oraz finansowej. Gdyby ilość nowych newsów przybywała tak szybko jak na przełomie maja i czerwca to dziś o Bitcoinie wiedziałoby pół internetu :)

Nie można ślepo patrzeć i mówić, że moc rosła a jak teraz spadła to system się zapada i ludzie odchodzą. A jak przyjrzymy się dokładnie liczbom na google insights można wywniskować, że przez najlepsze 30 dni popularność wyszukiwania rosła w tempie około 1000% na miesiąc! Gdyby wykres miał się utrzymywać z takim wzrostem przez rok to zabrakłoby ludzi na ziemi do wklepywania w google hasła bitcoin... Chyba nikt kto umie liczyć nie zaprzeczy?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: sosnowiczanin » wtorek, 30 sierpnia 2011, 13:52

Ruscy lubią BTC ? ciekawe :D
Pomoc duchowa.

http://ScalenieDuszy.pl/
gg: 3431807
(płatność w BTC: -20%)

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » wtorek, 30 sierpnia 2011, 21:12

Po zmianie trudności na mniejszą wszystko wróciło chyba do normy, jest właśnie 14.378 Thash/s (możliwe, że to ten dopuszczalny błąd po zmianie trudności), reszta mocy poszła do SC i co ciekawe znów się opłaca X0C i tam też jest ruch. Może to zbyt pochopny wniosek, ale czy spadek mocy nie wynikał z wysokiego poziomu i co za tym idzie opłacalności ?

Wróć do „Bitcoin”