Czy rzeczywiście będzie tylko 21 mln BTC - obalmy ten mit...

Dyskutant
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Czy rzeczywiście będzie tylko 21 mln BTC - obalmy ten mi

Postautor: Ronin » czwartek, 19 maja 2011, 01:01

Kod jest do wglądu dla każdego, tylko dlatego, że ty go nie sprawdzasz i nie modyfikujesz nie zmienia faktu, że nie będzie odpowiedniej ilości jego audytorów. Poza tym, tutaj masz przynajmniej szanse aby wiedzieć co się dzieje, tego typu informacje są publicznie do wglądu i poważnych dyskusji, w których też możesz wziąć przecież udział. A z FEDu pod presją mediów i potężnych batalii politycznych ledwo się udało uzyskać informacje, które z instytucji finansowych otrzymały pomoc z programu TARP o wartości 700 miliardów dolarów. Chyba nie chcesz mi powiedzieć, że transparentość obecnego systemu jest nawet porównywalna z open source'owym bitcoinem. Poza tym cały czas ... bitcoin jest walutą, której WCALE nie musisz używać, jeżeli takie zasady gry ci nie odpowiadają. Proste! Z normalnymi walutami już tak nie jest. Istnieje przymus.
Bitcoin Prices - Bitcoin Exchange Rates | Bitcoin Links - Bitcoin Directory

Początkujący
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0

Postautor: m4rkiz » czwartek, 19 maja 2011, 01:28

Hauron pisze:Chodzi mi o to, że jeśli zmiana softu czyli ilości pieniądza jest możliwa i zależy od dobrej woli czy zlej tzw "kierownictwa" to w czym to będzie lepsze niż zaufanie prezesom Banków Centralnych? ;)
zmiana softu =/= zmiana ilosci pieniadza

zmiana softu nie zmienia block chaina, aktualna kopia wszystkich wygenerowanych blokow z zapisem kazdej transakcji, wygenerowanych bitcoinsow i pobranych oplat jest u kazdego klienta ktory jest online - nie da sie jej zmienic! musialy by zostac zmienione dane u 51% uzytkownikow!

informacje o maksymalnej ilosci monet, zwiekszaniu trudnosci itp itd sa zakodowane w bloku 0 - nie da sie ich zmienic! musialy by zostac zmienione u 51% uzytkownikow!

w praktyce - musialbys stworzyc nowa siec - bylo by to latwiejsze niz przekonanie polowy userow do zmian

siec dziala od ponad dwoch lat, warto przeczytac kilka podstawowych rzeczy zanim zaczniesz wymyslac teorie o kierownictwie i serwerach - jedyne serwery jakie sa potrzebne to takie ktore umozliwiaja nawiazanie lacznosci pomiedzy uruchomionymi klientami (jak narazie jest ich zbyt malo zeby mozna bylo przeszukiwac podsieci na slepo) a kierownictwo nie moze w praktyce nic poza rozwijaniem programu klienta - zadne z ograniczen programu (minimalna transakcja, sposob notacji) nie jest ograniczeniem samej sieci - to tylko przeglosowany consensus zeby ZU nie zrobil sobie krzywdy badz nie zapchal stosunkowo mlodej jeszcze sieci

podsumowujac - zmiana gornego limitu (21M BTC) nie jest mozliwa wiec nie zalezy od nikogo

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hauron » czwartek, 19 maja 2011, 12:06

m4rkiz pisze: zmiana softu =/= zmiana ilosci pieniadza

zmiana softu nie zmienia block chaina, aktualna kopia wszystkich wygenerowanych blokow z zapisem kazdej transakcji, wygenerowanych bitcoinsow i pobranych oplat jest u kazdego klienta ktory jest online - nie da sie jej zmienic! musialy by zostac zmienione dane u 51% uzytkownikow!

informacje o maksymalnej ilosci monet, zwiekszaniu trudnosci itp itd sa zakodowane w bloku 0 - nie da sie ich zmienic! musialy by zostac zmienione u 51% uzytkownikow!

w praktyce - musialbys stworzyc nowa siec - bylo by to latwiejsze niz przekonanie polowy userow do zmian

siec dziala od ponad dwoch lat, warto przeczytac kilka podstawowych rzeczy zanim zaczniesz wymyslac teorie o kierownictwie i serwerach - jedyne serwery jakie sa potrzebne to takie ktore umozliwiaja nawiazanie lacznosci pomiedzy uruchomionymi klientami (jak narazie jest ich zbyt malo zeby mozna bylo przeszukiwac podsieci na slepo) a kierownictwo nie moze w praktyce nic poza rozwijaniem programu klienta - zadne z ograniczen programu (minimalna transakcja, sposob notacji) nie jest ograniczeniem samej sieci - to tylko przeglosowany consensus zeby ZU nie zrobil sobie krzywdy badz nie zapchal stosunkowo mlodej jeszcze sieci

podsumowujac - zmiana gornego limitu (21M BTC) nie jest mozliwa wiec nie zalezy od nikogo
Dzieki i o taką konkretną odpowiedź mi chodziło :) Nie doszedłem do informacji o zakodowaniu w bloku maksymalnej liczby monet.

Wróć do „Bitcoin”