Możliwy scenariusz przyszłości Bitcoin
-
Strona 9 z 12
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- …
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- Następna
- Gaduła
- Reputacja: 0
Re: Możliwy scenariusz przyszłości Bitcoin
Postautor: Havamal » piątek, 26 sierpnia 2011, 16:53
- w tech chili opłaty transakcyjne są małe (nie wiem czy było już 1 BTC)
- jak spadnie do 25 BTC za blok to jakby nie patrzeć 2 miżliwości (cena się jakoś ustabilizuje 2x drożej) i (lub nie)
- jak nie to - może nie wszyscy - ale większość przestanie kopać bo będzie to nieopłacalne przeco spadnie moc sieci przez co blok zamiast w 10 minut będzie w 90 miunt przez co żeby wysłać 1 btc będziemy czekali "2 dni"
- i może go spotkać to samo co NMC lub może być odwrotnie i BTC będzie więcej wart.
Jakby co narazie zagrożeniem jest brak opłat transakcyjnych - powinno być tak że cokolwiek - ale powinna być ta opłata żeby w przyszłym roku za blok było 25 + 25 z opłat
Havamal
- Gaduła

Postautor: SHV » piątek, 26 sierpnia 2011, 18:22
Cena nie zależy głównie od trudności i zysków kopiących tylko głównie od tego ile osób obraca bitcoinami, ile bitcoinów jest wymienianych na towary albo tradycyjną gotówkę. Mały tu udział kopaczy. Codziennie jest wymieniana/transferowana większa ilość niż wykopywana.Havamal pisze:- jak spadnie do 25 BTC za blok to jakby nie patrzeć 2 miżliwości (cena się jakoś ustabilizuje 2x drożej) i (lub nie)
- jak nie to - może nie wszyscy - ale większość przestanie kopać bo będzie to nieopłacalne przeco spadnie moc sieci przez co blok zamiast w 10 minut będzie w 90 miunt przez co żeby wysłać 1 btc będziemy czekali "2 dni"
Już teraz znaczna część ciągnie prąd "za darmo" więc aż tak drastycznie nie spadnie. Dużo jest osób z jedną kartą, którą sobie włączają w przerwach od grania a oni rachunkami za prąd się chyba mniej przejmują i bardzo dokładnie nie zgłębiają tematu kosztów

SHV
- Gaduła
Postautor: Havamal » piątek, 26 sierpnia 2011, 18:48
Gdzie ja napisałem że cena zależy od trudności?
Ludzie czytać ze zrozumieniem. Tak trudno?
A i cena jest uzależniona od trudności. Czy myślisz że taki poziom mocy - kopaczy - utrzyma się kiedy dziennie będziesz wydobywał 0.1 BTC o wartości 30zł/BTC.
Ilu jest takich co za prąd nie płacą? Garstka. Skończcie piperzenie że cena nie zalezy od trudności wydobycie, bo poniekąd to jest racja a poniekąd nie. Na krótka mete trudność w cenie nic nie zmieni, na dłuższą może bo:
- jeżeli trudność będzie wysoka i zaóżmy że ci co płacą za prąd przestaną kopać, będzie mniej bitcoinów generowanych przez co może być wiecej skupu niż sprzedaży przez co cena może się podnieść (pod warunkiem że będzie nadal atrakcyjna dla kupującego bo np tylko tak może za coś zapłacić)
- lub odwrotnie cena zacznie spadać, wtedy i trudnosć spadnie
i albo będziemy mieli to samo co mamy teraz (więc defakto z pewen perpektywy trudnosć nie wpłynie na cenę i odwrotnie) albo wszystko się pozmienia.
Dlatego też cena jest uzależniona od trudności, ale w szerszej perspektywie.
A jeżeli będziesz przelewał 1 btc w 2 dni to powiedz mi. Czy będiesz z tego korzystał? (w niektórych przypadkach może i tak)
Ale głównie chodzi o "szybki" "przelew" co w przypadku bloku po 90 minutach lub więcej raczej mija się z tą teorią. I dlatego jęzeli spadnie wartość do 25BTC za blok i o ile cena się nie podniesie to może to być zagrożeniem dla BTC bo mało kto nawet na tym forum będzie kopał dla idei chyba że mają darmowy prąd.
Bo już teraz czasami długo czeka się na "potwierdzony" przelew a myślę ze 50% w sieci BTC jednak za prad płaci. A jeżeli ktoś na potwierdzenie będzie czekał dłużej dajmy na to te 2 dni to taki system staje się mniej atrakcyjny, w tej chwili atrakcyjny jest bo można na nim zarobić - nic nie ma za darmo - jak przestanie się opłacać to może nie TRUDNOŚĆ zmieni cenę ale przez odchodzenie coraz to większej liczby osób które czekaja na przelewy spowoduje jej zmianę. Czy to na plus czy minus to juz inna kwestia.
Ale zmiana trudności i trudność sama w sobie ma wpływ na cenę, jak nie w sposób bezpośredni to pośredni.
Biorąc wycinek lub relacje trudność/cena - nie daje nam pełnego obrazu i zgodze się że w wąskim torze cena nie jest zależna od trudności, jednak patrząc na to globalnie - szerszym kątem - zależy.
Jak pokazał nam ostatni miesiąc może też być inna relacja cena/trudnośc - ta kiedy stała się mniej atrakcyjna zmniejszyła trudność. Dalej chcesz powiedzieć że trudność nie ma wpływu na cenę ? I teraz żeby nie było żadnej relacji między tymi dwoma podmiotami to trudność nie spadłą by bo tych spadkach ceny ostatnio, ale jednak spadła i teraz pomału wzrasta cena i wzrasta trudność.
Dla pojedycznych kopaczy trudność/cena nie ma znaczenia. nawet się nie zmieni bo jak sam powiedziałeś ich to "teges", ale globalnie i w dłuższym okresie czasu cena jest i będzie odzwierciedleniem trudności i na odwrót.
I na koniec. Mniejsza moc - mniejsze zainteresowanie - mniejsza trudność mniejsza cena. Większa moc - większe zainteresowanie - większa trudność - wyższa cena. Patrząc na historię ceny i trudności daje się zauważyć taką prawidłowość. Bo kiedy cena była malusieńka moc była niewielka i trudność była niewielka. Teraz mamy duża moc i stosunkowo duża cene do okresu z przed roku powiedzmy. Ja nie wiem jak wy ale ja jednak widzę zależność trudność/cena, a od stycznia br może i powstało więcej serwisów które akceptują BTC jednak większa częsc kupowanych BTC w tej chwili jest jakoby inwestycją a przynajmniej takim założeniem, a poza pewnymi "marektami" gdzie najlepiej płacić w btc jakoś nie ma sklepów serwisów które "tylko" akceptują btc.
I dlatego napisałem że zagrożeniem jest brak stałej opłąty transakcyjnej i nadchodzący spadek generowanych btc, jeżeli cena ma się utrzymać na obecnym poziomie (to opłąt powinno być w bloku za 25btc) lub cena powinna się zmienić bo odejście kopaczy, na dłuższą chwilę może zagrozić BTC jednak nie napisałem że to katastrofa będzie.
Havamal
- Weteran
- Reputacja: 4
Postautor: Prze_koles » piątek, 26 sierpnia 2011, 18:51
Prze_koles
- Gaduła
Postautor: Havamal » piątek, 26 sierpnia 2011, 18:54
Bo "bzdury piszesz" to se możesz w wiesz w co wsadzić.
Havamal
- Dyskutant
- Reputacja: 34
Postautor: Wojciech » piątek, 26 sierpnia 2011, 19:09
Wydaje mi się, że jest więcej niż jeden (lub dwa) czynnik wpływający na cenę niż trudność i o to może chodzić. Trudność wpływa, ale nie tylko i dlatego nie można robić takich założeń, jakby to był układ tylko dwóch zmiennych.Havamal pisze:To pokaż mi gdzie jest bzdura i podaj swój argument?
Nie wiem czy dobry przykład, ale tu chyba jest podobnie jak z wodą: temperatura wpływa na stan skupienia czyli przy zerze stopni woda zamarza. No nie zamarza, bo nic nie było powiedziane o ciśnieniu. Kiedy dochodzi trzecia, czwarta zmienna to zachowanie układu nie jest już takie proste do przewidzenia.
Wojciech
- Gaduła
Postautor: Havamal » piątek, 26 sierpnia 2011, 19:18
Ja nie powiedziałem że jest tylko jeden czynnik który wpływa na cenę. Oczywiście że jest wiele czynników, ale jednym z nich jest i będzie trudność wydobycia w sposó pośredniu lub bezpośredni w mniejszym lub większym stopniu. Jeżeli "kopacze" odeją nagle t otrudnosć zostanie na stałym poziomie i 2016 bloków do kalibracji tego moze być zabójdze dla bitcoina dlatego też trudność w pośredni lub bezpośredni sposób wpływa na cenę BTC.Wojciech pisze:Wydaje mi się, że jest więcej niż jeden (lub dwa) czynnik wpływający na cenę niż trudność i o to może chodzić. Trudność wpływa, ale nie tylko i dlatego nie można robić takich założeń, jakby to był układ tylko dwóch zmiennych.Havamal pisze:To pokaż mi gdzie jest bzdura i podaj swój argument?
Nie wiem czy dobry przykład, ale tu chyba jest podobnie jak z wodą: temperatura wpływa na stan skupienia czyli przy zerze stopni woda zamarza. No nie zamarza, bo nic nie było powiedziane o ciśnieniu. Kiedy dochodzi trzecia, czwarta zmienna to zachowanie układu nie jest już takie proste do przewidzenia.
Havamal
- Gaduła

Postautor: SHV » piątek, 26 sierpnia 2011, 19:29
Havamal pisze:Powtarzacie to jak mantre CENA NIE ZALEZY OD TRUDNOŚCI.
Havamal pisze:Skończcie piperzenie że cena nie zalezy od trudności wydobycie, bo poniekąd to jest racja a poniekąd nie.
SHV pisze:Cena nie zależy głównie od trudności i zysków kopiących
Co do procenta 50?Havamal pisze:a myślę ze 50% w sieci BTC jednak za prad płaci

SHV
- Moderator
Postautor: phoebe » piątek, 26 sierpnia 2011, 19:34
CENA=POPYT/PODAŻ
PODAŻ= BTC w obiegu
Absolutnie cena nie jest uzależniona od trudności. A kopacze mogą sobie odchodzić. System jest tak zaprojektowany ,ze to nie ma znaczenia.
phoebe
- Gaduła
Postautor: Havamal » piątek, 26 sierpnia 2011, 19:40
Ale jak ludzie przestaną to juz może nie być ok. I o tym własnie mówie że jeżeli albo cena spadnie albo trudność wzrośnie i przez to pośrednio ludzie przestaną korzystać bo ..."coś tam" to wtedy może nie być ok. Ale póki ludzie kopią i kupują i sprzedają to jest ok i dlatego w taki czy inny sposób widze zagrożenie jak spadnie generacja do 25 bo to może zniechęcić część osób. Ale myślę ze i tak do tego czasu sparwa się sama rozwiąże lub też po chwili wróci do normy.
EDIT.
Podaż.
TO nie zmienia faktu że jeżeli transakcja będzie potwierdzana przez 2 dni to system straci swoją atrakcyjność, bo ma być szybki z założenia. I o ile przelewy bankowe międzypaństwowe mogą być dłuższe o tyle raczej w kraju już ktoś by wolał zapłacić gotówką. Czas=pieniądz.
I jeżeli stanie się system mało atrakcyjny to nawet btc w obiegu nie pomogą kiedy ludzie przestaną z tego kożystać.
Havamal
- Weteran
Postautor: Prze_koles » piątek, 26 sierpnia 2011, 19:48
Gdy nagroda za blok spadnie do 25, to moc sieci spadnie pewnie o połowę i wątpię, że z dnia na dzień. Nawet wtedy 6 potwierdzeń będzie można dostać w ciągu ok. 2 godzin, więc ja nie widzę problemu. A kilka-kilkanaście dni później wszystko wróci do normy.Havamal pisze:O dokładnie tak jak mówisz. Jak będa ludzie korzystać to wszystko będzie ok.
Ale jak ludzie przestaną to juz może nie być ok. I o tym własnie mówie że jeżeli albo cena spadnie albo trudność wzrośnie i przez to pośrednio ludzie przestaną korzystać bo ..."coś tam" to wtedy może nie być ok. Ale póki ludzie kopią i kupują i sprzedają to jest ok i dlatego w taki czy inny sposób widze zagrożenie jak spadnie generacja do 25 bo to może zniechęcić część osób. Ale myślę ze i tak do tego czasu sparwa się sama rozwiąże lub też po chwili wróci do normy.
EDIT.
Podaż.
TO nie zmienia faktu że jeżeli transakcja będzie potwierdzana przez 2 dni to system straci swoją atrakcyjność, bo ma być szybki z założenia. I o ile przelewy bankowe międzypaństwowe mogą być dłuższe o tyle raczej w kraju już ktoś by wolał zapłacić gotówką. Czas=pieniądz.
I jeżeli stanie się system mało atrakcyjny to nawet btc w obiegu nie pomogą kiedy ludzie przestaną z tego kożystać.
A co do Twoich poprzednich bzdur to już wiele razy to tłumaczyłem na forum i nie chce mi się powtarzać.
Prze_koles
- Gaduła
Postautor: Havamal » piątek, 26 sierpnia 2011, 19:58
Havamal
- Admin
- Reputacja: 5211

Postautor: Bitmar » piątek, 26 sierpnia 2011, 21:16
Prze_koles pisze:Bzdury piszesz.
No właśnie po raz kolejny widzę jak się krytykuję bez podania racjonalnych argumentów ludzi niewygodnych dla idei Bitcoina którzy podając racjonalnie swoje argumenty chcą podyskutować o tym na przyzwoitym poziomie. Nie jestem w tym długo ale mam wrażenie że, Bitcoinowcy są jak obrońcy ojca Rydzyka, ślepi na wszystko. Nie chce tu nikogo obrażać ale byli by z was idealni członkowie do sekty. Z drugiej strony Bitcoin potrzebuje ludzi ślepych, bo przecież żeby ktoś mógł zarobić inny musi stracić, nic się nie bierze z powietrza.... Dlaczego wątki w których porusza się problemy Bitcoina , wszystkie wątpliwości i hipotezy niewygodne dla co niektórych przenosi się do śmietnika? Dlaczego ludzi którzy coś złego powiedzą o Bitcoinie i uzasadnia racjonalnie swoje argumenty wyzywa się od Trolli, od rozżalonych kopaczy i miesza się ich z błotem ? Gdzie jest ta demokracja i wolność słowa ? Panowie proszę ściągnąć klapki z oczu i pamiętać, konstruktywna krytyka jest więcej warta niż puste wychwalanie. Bitcoin jest super ideą, ale trzeba na niego patrzeć z obu stron, widzieć plusy i minusy, korzyści i zagrożenia.
Havamal ma trochę racji w tym co piszę. Trudność może nie bezpośrednio ale ma wpływ na cenę, przynajmniej w tej chwili gdy najwięcej jest kopaczy. Jak kopanie przestanie być opłacalne, większość górników odejdzie (czyli użytkowników Bitcoina), a jak odejdą to bitcoin cofnie się do czasów kiedy znów BTC będzie kosztował parę centów.
Bitmar
- Gaduła
Postautor: Havamal » piątek, 26 sierpnia 2011, 21:32
A ten wątek to zcenariusze i było o zagrożeniach. Więc napisałem swoje zagrożenie dla BTC, ale myślę że system przetrwa, tydzień lub 2 będzie panika ale przetrwa lub do tego czasu będzie juz wiadomo czy to wogóle coś zmieni (to 25BTC) czy też nie. Bo jakby cena do tego czasu wzrosłą 2x to to nic nie mizni (lub jak będzie pomału rosnąć), a jak cena utrzyma się na poziomie teraz - to tak jak pisał prze - moc spadnie o połowe (żyby ze względów opłacalności? czyli co nie takie bzdury że jest relaca cena trudnosć?) - lub jak cena spadnie to spadnie moc po czym spadnie trudność po czym wszysko wróci do normy.
Havamal
- Weteran
Postautor: Prze_koles » piątek, 26 sierpnia 2011, 21:45
I daruj sobie te teksty o sekcie. Niektórzy faktycznie mogą być zafascynowani ideą, ale mnie można nazwać jednym z większych sceptyków na tym forum.
Prze_koles
- Gaduła
Postautor: Havamal » piątek, 26 sierpnia 2011, 21:57
Masz rację nie chce mi się wyjaśniać dlaczego jest rejaca cena vs trudność. Bo widzę że nie masz o tym zielonego pojęcia. Ja przedstawiłem możliwy scenariusz. Z resztą w swoim poście sam pwiedziałeś że trudność może spaść o 50% jak będzie 25BTC i wyjaśnij proszę dlaczego? B jedyne rozwiązanie to takie że się nie będzie opłacało, ergo relacja cena trudność jest (przez cene rozumiem ilość kopanych btc dziennie i za ile je można sprzedać). Więc daruj sobie komentarze w stylu bzdury albo coś podobnego jeżeli nie masz pojęcia o czym piszesz a naczytałeś się na bitcointal.org wypowiedzi róznej treści i piszesz dyrdymały. Kończe dyskuję nie będe jej kontynuował z kimś kto ma ograniczony umysł i nie patrzy szeroko. A jeżeli chcesz się trzymać swojej ideologi to nie wypisuj bzdur że spadnie moc o połowe jak nagroda zmniejszy się o połowę bo to jest przykład relacji Cena - trudność, którą to usilnie starasz się odsunąć.
Powiedz mi tyllko jedno. Czy jakby za tą samą pracę którą teraz wykonujesz ktoś obniżył by Tobie o połowe wynagrodzenia, czy dalej byś ją wykonywał tak wydajnie jak do tej pory? (zakładamy że nie masz możliwości zmiany pracy, i zakładamy że nie ma przepisów prawa które zabrania zrobienia tego dla np pracodawcy w takiej czy innej formie oczywiście pozostawiając Ci umowę na pełen etat i zakładamy że to będzie kwota poniżej minimalnej krajowej)
Havamal
- Weteran
Postautor: Prze_koles » piątek, 26 sierpnia 2011, 21:59
O, to bardzo ciekawe. Gdybyś napisał na początku, że masz własną definicję słowa 'cena' to ta dyskusja mogłaby mieć jakiś sensHavamal pisze: (przez cene rozumiem ilość kopanych btc dziennie i za ile je można sprzedać)

Prze_koles
- Weteran
- Reputacja: 1

Postautor: Przemo » piątek, 26 sierpnia 2011, 22:28
Jak zerknac kilka miesiecy wstecz to na tym forum byly kilkakrotnie ciekawsze dyskusje.
No ale coz, bitcoin dotarl do ciemnych mas i ciemne masy dyskutuja, jak na wiekszosci innych forow.
Pewnie nic sie z takim ciemniactwem nie zrobi bo nawet bitcoin.org postanowil sie odciac od swojego forum, najpierw zmienili link a potem calkiem zmienili domene forum bo po prostu takie osoby i taki poziom rozmow zwyczajnie przynosi wstyd temu projektowi.
Przemo
- Gaduła

Postautor: SHV » piątek, 26 sierpnia 2011, 22:32
Havamal pisze:Nie jest to główna relacja kształtująca cenę bitcona ale pośrednio na nia wpływa.
Zacznijcie myśleć logicznie bo tego nikt za Was nie będzie robił.Bitmar pisze:Trudność może nie bezpośrednio ale ma wpływ na cenę, przynajmniej w tej chwili gdy najwięcej jest kopaczy. Jak kopanie przestanie być opłacalne, większość górników odejdzie (czyli użytkowników Bitcoina), a jak odejdą to bitcoin cofnie się do czasów kiedy znów BTC będzie kosztował parę centów.
1. Cena się zmienia to normalne.
2. Cena zależy od popytu/podaży.
3. Więcej osób chce bitcoina rośnie, mniej spada.
4. Cena jest mała, mało ludzi kopie, duża dużo kopie.
5. To cena wpływa na trudność.
6. Trudność nie zmienia ilości wykopywanych monet.
7. Trudność nie zmienia ilościowo popytu/podaży.
8. Trudność nie zmienia ceny w żaden przewidywalny sposób.
9. To, że spadnie trudność przez odejście kopaczy nie równa się spadkowi ceny.
10. Ludzie mają w dupie czy jest to 1 czy 20 Thps. Ważne, że działa!
Tyle w temacie trudność i cena.
Ludzie analizowali sobie to, że cena rosła, trudność rosła i myśleli, że to reguła bo tak było większość czasu, ale jak drugie spada pierwsze za nim nie idzie ślepo. Jeden pewniak to szybki wzrost ceny => szybki wzrost trudności z opóźnieniem. Ja też myślałem, że od trudności zależy cena ale bardzo szybko się z tego wycofałem

Tu nie ma ani demokracji ani wolności słowa przecież. To nie żadna republika a niektóre posty znikająBitmar pisze:Gdzie jest ta demokracja i wolność słowa ?

Jeszcze dodam od siebie, że w przypadku bitcoina sprawdzą się prawa Murphy'ego.
Jeśli bitcoin może upaść, kiedyś na pewno upadnie

SHV
- Gaduła
Postautor: Havamal » sobota, 27 sierpnia 2011, 00:30
Havamal
-
Strona 9 z 12
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1