Forkologia. BTC, BCH, BTC2x, BTG

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja: 4513
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: ShadowOfHarbringer » niedziela, 22 października 2017, 10:02

Bit-els pisze:Trzeba się pogodzić, że wykastrowany i zniekształcony bitcoin core będzie dominującym crypto.
(...)
@koparki słusznie mówi, że AXA nie odpuści i będą pomagać kursowi. Co powinno utrzymać moc sieci
Wiesz co, kiedyś im się skończą pieniądze.

W najgorszym przypadku dopiero gdy przyjdzie kryzys, a wtedy skończy się spekulowanie, skończy się drukowanie bez ograniczeń, skończy się kreacja z długu i zacznie się realna wartość pieniądza bazująca na użyteczności.

To co będzie bezużyteczne (Core/SegWit) pójdzie na dno, to co będzie użyteczne [Bitcoin(Cash), Monero] będzie dominować.
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.
Ocenzurowane i zmanipulowane fora: /r/Bitcoin, /r/CryptoCurrency, BitcoinTalk
Klucze GPG/PGP: [3072D/F92EDBA4]

Moderator
Reputacja: 5811
Reputacja postu: 
2

Postautor: koparki » niedziela, 22 października 2017, 10:22

@Bit-els, jak dla mnie dominacja korpo-coin jest przesądzona tak jak przesądzona jest dominacja windows i android zamiast linuxa(3% userów). inne projekty (bez wyjatku) też zostaną przejęte lub uwalone jesli tylko się spopularyzują i będą "bez kontroli" -np. dość sprytnie przejmują bitcoina

Ale to jest akurat do przewidzenia , wiele razy tu dyskutowaliśmy o tym ze krypto to zagrozenie dla rządzących, obawialiśmy się delegalizacji bo pieniądz to jest rewir władców świata którzy maja jako jedyni przywilej brania za darmo (dosłownie!) wszystkiego na świecie (znaczy się w zamian za realne dobra i ludzka pracę obdarowuja wszystkich makulaturą przez siebie wydrukowaną), oni nie zrezygnują z takiego monopolu . Każdy inny drukarz-amator pieniędzy idzie do więzienia na pół życia za konkurencyjny proceder a tu pojawił się precedens nagle wystarczy mieć "koparkę" i drukujesz pieniądze...
o projekcie core mam takie zdanie: https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... 40#p377827

Dodano po 2 minutach 29 sekundach:
ShadowOfHarbringer pisze: skończy się drukowanie bez ograniczeń, skończy się kreacja z długu
Ale mamy populacje zombi i programowanie przez mass media, znaczy się człowiek na tym etapie rozwoju nie widzi realnego świata tylko reaguje w powiązaniu z uwarunkowaniami z automatu (o sobie i o Was wszystkich też tutaj mówię).
95% ludzi nie obchodzi jak kreowany jest pieniądz
---

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » niedziela, 22 października 2017, 10:33

koparki pisze:Ale mamy populacje zombi i programowanie przez mass media, 95% ludzi nie obchodzi jak kreowany jest pieniądz
Masz rację, zrozumieją dopiero jak będzie tylko ocet na półkach, a za 1 Bitcoin(Cash) będzie można wykupić 10 działek w ścisłym centrum miasta.

Siła kryptowalut wyjdzie naprawdę dopiero w kryzysie, na razie beztroska zabawa w drukowanie, kreację, spekulację i pompowanie trwa w najlepsze.

Podstawową funkcją bitcoina jest niedodrukowywalność, niekonfiskowalność i niemanipulowalność przez rządy. Cała reszta to dodatki.
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2719
Reputacja postu: 
0

Postautor: mecenas » niedziela, 22 października 2017, 10:53

ShadowOfHarbringer pisze: Podstawową funkcją bitcoina jest niedodrukowywalność...
Mam poniekąd obawy. Jeśli Bitcoin jest "demokratyczny", to dodruk można wykreować podobnie jak blokadę rozmiaru bloku. Demokracja zawsze zjada własny ogon. Wszystko co poddane pod glosowanie generuje ludzkie żądze.
:arrow: Zdecentralizowane kontrakty: https://bchbull.com
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://www.moria.money/v1
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://parityusd.com/

sud
Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 150
Reputacja postu: 
0

Postautor: sud » niedziela, 22 października 2017, 11:13

Dobry plan na maksymalizację zysków?

Obrazek

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » niedziela, 22 października 2017, 11:20

mecenas pisze:
ShadowOfHarbringer pisze: Podstawową funkcją bitcoina jest niedodrukowywalność...
Mam poniekąd obawy. Jeśli Bitcoin jest "demokratyczny", to dodruk można wykreować podobnie jak blokadę rozmiaru bloku. Demokracja zawsze zjada własny ogon. Wszystko co poddane pod glosowanie generuje ludzkie żądze.
Pewnie, że można.

No ale to będzie hard-fork i split i osobna moneta. Nikt nie potraktuje tego poważnie. Nawet jeżeli AXA/Bilderberg Group wpompuje w to miliardy to i tak upadnie.

Oni też nie mogą drukować FIATów/robić Quantitive Easing na wykup krypto bez ograniczeń, bo w końcu ktoś to zauważy, inflacja wzrośnie drastycznie i mogą nawet przyśpieszyć nadejście kryzysu.

Dodano po 1 minucie 14 sekundach:
sud pisze:Dobry plan na maksymalizację zysków?
Nie uda się, bo nie wszystkie forki będą w ogóle obsługiwane przez giełdy, a BCG może nawet nie wystartować w ogóle.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2772
Reputacja postu: 
0

Postautor: amneziahaze » niedziela, 22 października 2017, 13:56

ShadowOfHarbringer pisze: Nie patrz na cenę. Cena nic nie mówi w przypadku Bitcoina. 100 razy pamiętam taką sytuację, że cena nie ma nic wspólnego z cechami monety i jeszcze 100 razy będzie taka.
Nic nie mówi, poza tym że jego wartość stale rośnie od lat.
Lais pisze: chcę kupić BTC chwilę przed tym blokiem na bitbay tylko za kilkadziesiąt złotych
kilkadziesiąt tysięcy złotych czy kilkaset, bo nie rozumiem. To ma w ogóle sens kupować BTC za mniej? Nie zeżrą tego prowizje?

Dodano po 4 minutach 32 sekundach:
koparki pisze: 95% ludzi nie obchodzi jak kreowany jest pieniądz
Grunt, że kredyt da. 500+ i browar, kanapa.

Dodano po 3 minutach 2 sekundach:
mecenas pisze: Mam poniekąd obawy. Jeśli Bitcoin jest "demokratyczny", to dodruk można wykreować podobnie jak blokadę rozmiaru bloku. Demokracja zawsze zjada własny ogon. Wszystko co poddane pod glosowanie generuje ludzkie żądze.
Oczywiście, że to mit. Kryptowalut może być nieskończona ilość, a co może to oznaczać w rachunku ekonomicznym, możemy już sobie tylko podywagować.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
2

Postautor: Wymazywanie » niedziela, 22 października 2017, 13:59

@amneziahaze, Dla wielu ludzi 500+ to nie browar, kanapa, ale kredki i książki dla dzieciaków i bilet do kina i na basen, na który nie było wcześniej zawsze. Samo rozdawnictwo jest raczej złe, ale pamiętajmy, że 500+ trafia nie tylko do patologii, ale do wartościowych ludzi, którym braknie na utrzymanie dzieci (albo nie tyle bardzo braknie, co więcej pomaga lekko zwiększyć standard bytu). Nie twórzmy stereotypu 500+ to patologia. Cały przekrój społeczeństwa to bierze.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2772
Reputacja postu: 
2

Postautor: amneziahaze » niedziela, 22 października 2017, 14:06

@Wymazywanie, wystarczyłyby ulgi w podatkach.

Sama nazwa brzmi już patologicznie, a co dopiero cel i sposób przekazywania ludziom ich własnych pieniędzy. Dla średnio rozgarniętych, brzmi to co najmniej groteskowo, a co dopiero mają myśleć ludzie świadomi tego, co tutaj się naprawdę wyprawia. W mojej opinii to po prostu piekło na ziemi. Dowód dokąd zmierzamy jako cywilizacja, a ta bryza 60% Niemca w Niemcu i pakistański monsun z UK potwierdza to w pełnej rozciągłości.

DeI
Początkujący
Reputacja: -1
Reputacja postu: 
0

Postautor: DeI » niedziela, 22 października 2017, 17:55

Mam pytanie zbliża się fork.
W przypadku BCC trzymałem moje BTC na bitmarkecie i dostałem tego samego dnia te coiny.
Czy są jakieś portfele na komputer które uwzględniają fork i tego samego dnia tworzy nam się wallet z dodatkowymi monetami?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » niedziela, 22 października 2017, 18:19

Zakład:
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 928
Reputacja postu: 
0

Postautor: Canis Lupus » niedziela, 22 października 2017, 21:55

Nie chcę śmiecić w wątku o BTC. Pojawiają się głosy, że BTG będzie wart tyle na ile zasługuje czyli okrągłe 0. Otóż jestem przekonany, że jacyś szaleńcy rozkręcą bańkę na tym badziewiu. Jestem w stanie nawet wziąć udział w jakimś fajnym zakładzie. Ktoś zainteresowany? Proponuję zakład o jakieś egzotyczne shitcoiny, będzie pasować tematycznie. Jeśli są chętni na zakład, być może jakiś kilkuosobowy konkursik to proszę o info.

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » niedziela, 22 października 2017, 22:50

Canis Lupus pisze:Nie chcę śmiecić w wątku o BTC. Pojawiają się głosy, że BTG będzie wart tyle na ile zasługuje czyli okrągłe 0. Otóż jestem przekonany, że jacyś szaleńcy rozkręcą bańkę na tym badziewiu. Jestem w stanie nawet wziąć udział w jakimś fajnym zakładzie. Ktoś zainteresowany? Proponuję zakład o jakieś egzotyczne shitcoiny, będzie pasować tematycznie. Jeśli są chętni na zakład, być może jakiś kilkuosobowy konkursik to proszę o info.
Hahahaha, zaiste wyborny zakład to będzie, milordzie.

Nie dołączam się, ale chętnie otworzę popcorn.

Obrazek

Wygadany
Reputacja: 79
Reputacja postu: 
2

Postautor: wantwrite2014 » poniedziałek, 23 października 2017, 02:19

https://www.bitcoin.com/wp-content/uplo ... 24x559.png
Bitcoin Cash jest najbardziej zgodny z oryginalnym systemem opisanym w Bitcoin whitepaper i ma najszybsze transakcje.

Dyskutant
Reputacja: 140
Reputacja postu: 
0

Postautor: dymonek » poniedziałek, 23 października 2017, 08:22

o 15:00 naszego czasu na yobit.net ma być btc gold.
ja to widzę tak

tzn "mniej niż zeroooooooooo, mnej niż zero oooo" ale za kilka tygodni

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: murini0 » poniedziałek, 23 października 2017, 13:48

Proszę o informację.
Wysłałem BTC na swój adres na Bitrexie niestety wpłaty i wypłaty zostały wstrzymane do czasu forka.
Jak myślicie czy mam szanse na otrzymanie Bitcoin Gold czy już po zawodach.
Nie wiem jak to wygląda od strony technicznej. Transakcja ma już kilkadziesiąt potwierdzeń więc chyba Bitrex ja otrzymał. jednak nie zaksięgował na moim koncie.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 928
Reputacja postu: 
1

Postautor: Canis Lupus » poniedziałek, 23 października 2017, 15:51

Na kiedy jest planowany fork BTC silver? Czy jest już gdzieś opublikowana lista wszystkich planowanych forków BTC na rok 2018?
;)

Gaduła
Reputacja: 63
Reputacja postu: 
1

Postautor: paveel90 » poniedziałek, 23 października 2017, 16:01

Gold ładnie leci na Yobit na pysk. Widać, że większość co to dostała od razu się pozbywa badziewia :D Bankowo zleci dzisiaj niżej niż cena BCC, a później aż do otchłani gdzie jego miejsce :)

Wygadany
Reputacja: 79
Reputacja postu: 
0

Postautor: wantwrite2014 » poniedziałek, 23 października 2017, 18:42

Bitcoin Cash także właśnie ogłosił plany wprowadzenia forka w listopadzie, a dokładnie 13 listopada
https://kantorbitcoin.pl/bitcoin-cash-hard-fork/

Początkujący
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
0

Postautor: mikolajkulczyk » poniedziałek, 23 października 2017, 23:00

mam pytanie odnośnie forka który będzie za pare godzin. Mam troche BTC na bittrexie i z tego co zrozumiałem w oświadczeniu bittrexa https://support.bittrex.com/hc/en-us/ar ... -Gold-BTG- stan "snapshot" będzie zliczony wraz z blokiem 491407. Bloki odliczane są tutaj http://www.punktbitcoin.pl. I teraz czy wraz z wydobyciem bloka 491407 mogę od razu sprzedać swoje BTC i oczekiwać że dostane BTC gold?

Wróć do „Bitcoin”