Skąd wiadomo nad którym blokiem pracuje każdy miner?

Dyskutant
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: 1L7PpjCGBgu6MhPfatAHLJQ2jcwDzjnCTw

Skąd wiadomo nad którym blokiem pracuje każdy miner?

Postautor: hienas » poniedziałek, 20 czerwca 2011, 22:26

Mam kilka pytań dotyczących rozwiązywania bloków. Zapewne odpowiedzi znalazłbym w dokumentacji, ale jej nie czytałem, a nawet nie próbowałem znaleźć.
Zatem:

1. Co oznacza, że blok został rozwiązany?
Wg mojej wiedzy, znaczy to tyle, że wszyscy górnicy generujący losowe hasze próbują odnaleźć ten właściwy hasz, który jest adekwatny do wyniku haszowania bloku, w którym ujęte są konkretne transakcje. Transakcji jest wiele i wartość ostateczna zmienia się z chwili na chwilę, zależnie od ilości transakcji ujętych w bloku. Ale na chwilę obecną nie ma aż tak wiele transakcji w pojedynczych blokach, więc na dobrą sprawę można napisać kod, który na bieżąco obliczałby wartość hasza i w ten sposób od razu poznalibyśmy hasz bloku, a sieć by go przyjęła jako poprawny. Dobrze rozumuję?

2. Nad którym blokiem pracuje każdy z górników lub każdy z pooli?
Wiadomo, że mamy wiele pooli i tysiące górników-solo. Każdy szuka hasza, który zostanie zatwierdzony przez sieć. Ale każdy z nich ma inną moc. Np deepbit rozwiązuje blok co kilkadziesiąt minut, a taki solo miner może to robić kilka dni. Pytanie teraz - nad którym blokiem pracuje każdy z nich?

Załóżmy, że mamy obecnie 1000 rozwiązanych bloków. Sieć rozgłasza to rozwiązanie i czeka na potwierdzenia. Robota zakończona, więc każdy zabiera się za rozwiązanie następnego bloku nr 1001. Na deepbit rozwiązanie padło np. po 30 minutach i już lecą z blokiem 1002, ale solo górnik dalej rypie przez 2 dni bo ma cienki sprzęt i zaczął szukać rozwiązania zaczynając od bloku nr. 1001. Więc co on w końcu rozpracowuje, skoro blok 1001 jest już historią, a on nadal liczy? Bierze się za następny w ramach jednej rundy, czy każdy może szuka innego bloku? Nie mogę tego ogarnąć...
Poszukiwacz samorodków - dorzuć 0,00...1 Bitcoina na koparkę: 1L7PpjCGBgu6MhPfatAHLJQ2jcwDzjnCTw :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1663
Reputacja postu: 
0

Re: Skąd wiadomo nad którym blokiem pracuje każdy miner?

Postautor: maky » wtorek, 21 czerwca 2011, 00:00

Nic a nic z tego nie kumasz. Poczytaj. Wszystko jest w sieci...
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 256
Reputacja postu: 
0

Re: Skąd wiadomo nad którym blokiem pracuje każdy miner?

Postautor: Mahkul » sobota, 25 czerwca 2011, 02:54

:)

Wróć do „Bitcoin”