Sprzedaż i wypłata BTC - Binance

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: Ben Linus » poniedziałek, 14 lipca 2025, 22:50

Dzień dobry kochani.
Nie wiem jakim sposobem trafiłem na to forum dopiero dziś. Na wstępie pozdrawiam wszystkich serdecznie. Widziałem podobne tematy, ale mam nieco inne pytania, stad pozwoliłem sobie stworzyć nowy wątek. Jeśli coś się powtórzy, to przepraszam.
Mianowicie, zbliża się czas na sprzedaż btc. I tu pojawiają sie pytania:
1. Jak najlepiej? Czy do usdt/innej waluty czy od razu do złotego? Co najbardziej sie opłaca.
2. Jezeli już sprzedam i będę chciał wypłacić. Czy najlepiej zrobić to w 2025 roku przez ZEN?
3. Rozumiem, że lepiej podzielić to na transze. Jednak czy nawet wypłacając po np. 10k co miesiąc, nie będzie to dla banku czymś „dziwnym”?
4. I jeszcze jedno. Wiem, że trzeba sie rozliczać. Pobrałem całe zestawienie z Binance w excelu, jednak naszła mnie myśl (nie żebym chciał coś kręcić) czy urzad może jakoś zweryfikować ile faktycznie zainwestowałem, a ile zrobiłem? Co jeśli w PIT’cie zmieniłbym kwotę wkładu? Tak aby wyszło ze finalnie roznica jest mniejsza, tym samym zarobiłem mniej niż faktycznie.

PS jeśli to jest ważne: mam zweryfikowane konto na Binance, mam zen, mam konto euro w PKO, robiłem już wypłatę bardzo małych kwot z Binance.

Weteran
Reputacja: 437
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: adamu79 » wtorek, 15 lipca 2025, 14:37

Ben Linus pisze: poniedziałek, 14 lipca 2025, 22:50Co jeśli w PIT’cie zmieniłbym kwotę wkładu
Zależy o jakich kwotach wkładu i wykładu rozmawiamy :D im większa kwota tym większa motywacja US do sprawdzenia.
Co do zmiany kwoty w PIT... gorzej wygląda korekta PIT-ów (2024 i wcześniejsze) niż podanie kwoty z czapy w PIT za 2025 8-) imo
Napiwki:
TRX - THpBiGMumrAZz7KpJKBg5SyikJhDFXmoju
BTC - bc1qw402wv4zncxvsmrtkgy3reunyr70eqcdvtkpce

Wróć do „Bitcoin”