Wypłata 1 BTC do PLN

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Wypłata 1 BTC do PLN

Postautor: ekonokomik » niedziela, 22 grudnia 2024, 14:59

@BitBoy Upieram się przy swoim. Samo wpłynięcie pieniędzy, nawet dużych nie skutkuje powiadomieniem skarbówki przez bank. Natomiast banki mają też procedury wykrywania "schematów podatkowych", ale to zupełnie inna sprawa.
A w przypadku tej pani mogła po prostu mieć pecha i trafić na kontrolę.

Weteran
Reputacja: 2238
Reputacja postu: 
0

Wypłata 1 BTC do PLN

Postautor: miso20 » poniedziałek, 23 grudnia 2024, 09:09

ekonokomik pisze: niedziela, 22 grudnia 2024, 11:34furę albo mieszkanie,
Dodatkowo fura i mieszkanie, to rzeczy rejestrowane, więc nawet nie płacąc PCC skarbówka o tym i tak wie. A mimo to sporo ludzi na tym płynie :)

@BitBoy to jest to o czym pisałem, że od lipca 22 skarbówka może wejść na konto bez jakiejkolwiek twojej wiedzy. https://www.money.pl/gospodarka/skarbow ... 7632a.html
Wpływ pieniędzy na konto nie oznacza konieczności zapłacenia podatku, ale mogą być takie tytuły, gdzie sie nie wywiniesz. Przykładowo w krypto rozliczasz hurtowo cały rok. Jeśli dostałeś przelew 100k w marcu, to mogłeś w listopadzie kupić krypto za te 100k i podatek = 0. Jeśli jednak dostałeś darowiznę od kogoś na 100k, to tutaj nie ma zasadniczo czegoś takiego jak koszty uzyskania darowizny, więc nie masz jak jej "odkręcić". Dodatkowo terminy na zgłoszenie darowizny są krótkie (w I grupie gdzie jest 0% podatku, to chyba 6 msc).

W przypadku krypto sytuacja jest prostsza, choć musisz mieć dowód poniesienia kosztu, bo oczywiście w prawie podatkowym nie obowiązuje domniemanie niewinności i to ty musisz udowodnić, że nie zabiłeś :mrgreen:

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 319
Reputacja postu: 
1

Wypłata 1 BTC do PLN

Postautor: Yogi77 » poniedziałek, 23 grudnia 2024, 14:58

ekonokomik pisze: niedziela, 22 grudnia 2024, 11:34 @miso20 Dobrze pisze. Wpłynięcie pieniędzy na konto nie jest zdarzeniem podatkowym.
Ciekawym podejściem jest zaciąganie pożyczek w kontrolowanych przez siebie podmiotach zagranicznych

Nie bez powodu swego czasu był to popularny sposób na przysyłanie do kraju pieniędzy zarobionych w zagranicznych spółkach w nieopodatkowanych jurysdykcjach

Wyglada na to, że można mieć polską rezydencję i mając wpływy z pożyczek od spółek zagranicznych nie płacić podatków - bowiem pożyczka nie jest dochodem

Taka pożyczka może mieć bardzo długi termin spłaty, powiedzmy kilkadziesiąt lat, który też można przesuwać praktycznie w nieskończoność

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Wypłata 1 BTC do PLN

Postautor: didier » sobota, 18 stycznia 2025, 10:36

@Yogi77 Przybliżysz temat jak do tego podejść? :)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Wypłata 1 BTC do PLN

Postautor: Yogi77 » sobota, 18 stycznia 2025, 10:54

@didier wydaje mi się że np. spółki w ZEA się do tego nadają - do sporego limitu 0% CIT

Trzeba pamiętać o kilku rzeczach: np. umowa pożyczki musi być podpisana za granicą i pieniądze musza być za granicą w momencie podpisywania aby uniknąć polskiego PCC, spółka musi prowadzić realną działalności lub / i być formalnie należąca do innych osób aby uniknąć podatku od zagranicznych podmiotów kontrolowanych

Poszukaj kancelarii co się tym zajmują

W każdym razie trzeba mieć naprawdę dużo podatku, aby takie kombinowanie się opłacało, bo roczne utrzymanie spółki w takim Dubaju to koszt rzędu $10k ;)

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Wypłata 1 BTC do PLN

Postautor: Mariusz830 » wtorek, 11 lutego 2025, 12:09

Binance to duża giełda, ale wypłata w PLN może być problematyczna. Kiedyś wspierali przelewy SEPA, teraz sytuacja często się zmienia. Sprawdź aktualne metody wypłaty. Alternatywnie możesz sprzedać na Binance i wypłacić w stablecoinach, a potem sprzedać np. na polskiej giełdzie.

Nie wrzucałbym całego 1 BTC od razu. Możesz mieć problem z płynnością lub wzbudzić zainteresowanie banku. Rozbij to na mniejsze transakcje, zwłaszcza jeśli nie masz doświadczenia z dużymi wypłatami.

Binance powinno sobie poradzić z większą kwotą, ale mogą poprosić o dodatkowe weryfikacje. Przygotuj się na pytania o źródło środków. Warto mieć dokumentację – np. historię transakcji z portfela Core.:)

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Wypłata 1 BTC do PLN

Postautor: rav3n_pl » wtorek, 11 lutego 2025, 12:50

Z tym rozbijaniem na mniejsze kwoty to niewiele da, przy takiej wartości procedury AML są nieuniknione.
A dzielenie jednej transakcji na mniejsze (wpłaty, nie handel), też będzie u nich dzwonić jako podejrzana aktywność.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Wypłata 1 BTC do PLN

Postautor: Yogi77 » wtorek, 11 lutego 2025, 18:30

@rav3n_pl dzielenie środków na mniejsze transfery to kwestia tego, żeby bank nie zablokował wszystkich pieniędzy na raz tylko ewentualnie jakiś ułamek całej kwoty

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Wypłata 1 BTC do PLN

Postautor: Yogi77 » poniedziałek, 14 kwietnia 2025, 16:59

ekonokomik pisze: niedziela, 1 grudnia 2024, 20:04
Yogi77 pisze: niedziela, 1 grudnia 2024, 17:30100 tys. dol. to nie jest jakaś wielka kwota z perspektywy banku, ale jak nie miałeś wcześniej dużych obrotów na koncie to bym się spodziewał że automatycznie taką transakcję zablokują w celu wyjaśnienia - ja bym proponował podzielić wypłatę na co najmniej 3 przelewy

To działa trochę inaczej. Też kiedyś bałem się tych "blokad banku", ale teraz już się w tym ciut orientuję.
Bank, co do zasady, nie blokuje przelewów przychodzących. Bo i dlaczego? Jesteś ich klientem, kasa przychodzi DO Ciebie. Owszem, każdy bank ma półautomatyczne systemy typu fraud protection system, czy podobnie, których reguły pozostają niejawne. Ale te systemy są również głównie po to by chronić Ciebie, więc skupiają się raczej na operacjach wychodzących.
Więc bank jako bank raczej Ci nie zablokuje ani przelewu przychodzącego, ani kanału. Na wszelki wypadek możesz zadzwonić na infolinię i poinformować bank, że planujesz odbiór takiego przelewu. Może zostawią notatkę w systemie.
Co innego przelewy OD Ciebie na giełdę - tu banki są dużo bardziej ostrożne i blokują często przelewy, by chronić klienta.
Chciałbym wierzyć w dobre intencje banków, ale ciężko o to, gdy mam przelew wychodzący na giełdę zablokowany dziś już będzie piąty dzień i mimo że dzwonię do pracownika banku i daję jasno do zrozumienia, że chcę wykonać ten przelew to on twierdzi, że nic nie może zrobić a transakcja jest nadal zablokowana.

Dobro klienta to tylko pretekst ;)

Początkujący
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0

Wypłata 1 BTC do PLN

Postautor: blank2 » poniedziałek, 14 kwietnia 2025, 18:39

Zmień bank.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Wypłata 1 BTC do PLN

Postautor: ekonokomik » czwartek, 24 kwietnia 2025, 22:54

Yogi77 pisze: poniedziałek, 14 kwietnia 2025, 16:59Chciałbym wierzyć w dobre intencje banków, ale ciężko o to, gdy mam przelew wychodzący na giełdę zablokowany dziś już będzie piąty dzień i mimo że dzwonię do pracownika banku i daję jasno do zrozumienia, że chcę wykonać ten przelew to on twierdzi, że nic nie może zrobić a transakcja jest nadal zablokowana.

No jak pisałem: blokowane są przelewy wychodzące. Dla Twojego dobra ;)
A tak na poważnie, to nie wiem gdzie jest granica tej "ochrony" i czy banki nie boją się raczej pozwów od klientów, którzy wyślą kasę na scam, a potem będą mieć pretensje do banku.

Napisz proszę jak się skończyła sprawa.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
3

Wypłata 1 BTC do PLN

Postautor: Yogi77 » czwartek, 24 kwietnia 2025, 23:11

@ekonokomik Bank przepuścił przelew po ponad 2 tygodniach, po tym jak złożyłem pisemną reklamację w której przypomniałem jak wyglądają terminy w ustawie AML art 86 i zagroziłem złożeniem skargi do KNF za samowolne blokowanie pieniędzy bez podstawy prawnej

Początkujący
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Wypłata 1 BTC do PLN

Postautor: zenon246 » czwartek, 29 maja 2025, 16:23

Niestety Binance obecnie przelewa PLN tylko przez ZEN czyli dochodzi dodatkowy pośrednik między wami. Ogólnie idzie to sprawnie, ale do większej kwoty wolałbym zrobić przelew bezpośrednio między giełdą i kontem.

Wróć do „Bitcoin”