Coleman BIP39 tool a Coinomi

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: ekonokomik » niedziela, 11 sierpnia 2024, 21:50

Mam pytanie: czym dokładnie jest pole "External / Internal" w narzędziu Colemana?
Chodzi mi o pole zaznaczone na obrazku z narzędzia https://github.com/iancoleman/bip39?tab=readme-ov-file
którego wersję online można zobaczyć tu: https://iancoleman.io/bip39/

Zrobiłem taki eksperyment: wkleiłem 18 słów recovery phrase z mojego portfela Coinomi do offlineowego narzędzia Colemana w celu wyciągnięcia priv. keys.
Coleman wygenerował mi kolejne adresy, które w Coinomi używałem jako adresy odbiorcze (Receive). Coinomi jest nawet na tyle uczynny, że pokazuje index aktualnego adresu odbiorczego (np. M/84H/0H/0H/0/5) i to się zgadza. Ale stan środków wszystkich adresów odbiorczych wynosi 0.

Sprawdzając je w blockchainie doszedłem do tego, że gdy robiłem ostatni przelew z Coinomi to reszta BTC trafiła na jakiś inny adres.

I teraz: eksperymentalnie doszedłem, że tool Colemana pokazał mi (na 6 pozycji listy) ten adres na którym mam BTC w portfelu Coinomi (i jego klucz prywatny) dopiero gdy w polu "External / Internal" zmieniłem 0 na 1.

Chciałbym zrozumieć co to jest i co się właściwie zadziało?
Z góry dzięki za pomoc.

coleman.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3903
Reputacja postu: 
3

Postautor: fusywszklanejkuli » niedziela, 11 sierpnia 2024, 22:13

ekonokomik pisze: niedziela, 11 sierpnia 2024, 21:50 Sprawdzając je w blockchainie doszedłem do tego, że gdy robiłem ostatni przelew z Coinomi to reszta BTC trafiła na jakiś inny adres.

Zgodnie z BIP44:
https://github.com/bitcoin/bips/blob/master/bip-0044.mediawiki pisze:We define the following 5 levels in BIP32 path:
m / purpose' / coin_type' / account' / change / address_index

[...]

Change
Constant 0 is used for external chain and constant 1 for internal chain (also known as change addresses). External chain is used for addresses that are meant to be visible outside of the wallet (e.g. for receiving payments). Internal chain is used for addresses which are not meant to be visible outside of the wallet and is used for return transaction change.
Moją tezą inwestycyjną jest niechybny pivot skompromitowanej kontrariańskiej narracji o paradygmacie, a by zminimalizować ryzyko drawdownu, prowadzę pozycje dynamicznie hedgując putami in-the-money thetę ekspozycji na optymalnym interwale, jak Leevermore.

Dyskutant
Reputacja: 140
Reputacja postu: 
3

Postautor: dymonek » wtorek, 13 sierpnia 2024, 18:05

Pole "External / Internal" w narzędziu Colemana, znanym również jako BIP39 Tool, jest związane z różnymi typami adresów generowanych przez portfele kryptowalutowe, które korzystają z hierarchicznie deterministycznych (HD) portfeli opartych na standardzie BIP32/BIP44.

### Wyjaśnienie: External vs. Internal

1. **External Chain (0)**:
- Adresy generowane na zewnętrznej ścieżce (`m/84'/0'/0'/0/x`) są zwykle używane do otrzymywania środków. Są to adresy, które udostępniasz publicznie, np. na giełdach, stronach internetowych czy jako adresy odbiorcze w transakcjach.
- Wszystkie adresy, które widzisz w swoim portfelu Coinomi jako adresy odbiorcze, pochodzą z tej "zewnętrznej" ścieżki (stąd nazwa *External*).

2. **Internal Chain (1)**:
- Adresy generowane na wewnętrznej ścieżce (`m/84'/0'/0'/1/x`) są używane przez portfel do przechowywania reszty (change) z transakcji. Gdy wykonujesz transakcję, która nie zużywa całego salda z konkretnego adresu, reszta (nieużyte środki) jest często wysyłana na nowy adres wewnętrzny generowany przez portfel. To jest forma zabezpieczenia i zarządzania środkami, która ma na celu zachowanie prywatności użytkownika.
- Adresy te są zazwyczaj niewidoczne dla użytkownika w standardowych interfejsach portfela.

### Co się stało w Twoim przypadku?

Gdy wkleiłeś swoją frazę seed do narzędzia Colemana, narzędzie to domyślnie pokazało adresy z zewnętrznej ścieżki (`External`, czyli `0`). Zobaczyłeś te adresy, które Coinomi generuje jako adresy odbiorcze.

Jednakże, gdy zrobiłeś transakcję w Coinomi, reszta BTC została przelana na adres z wewnętrznej ścieżki (`Internal`, czyli `1`). Właśnie dlatego, kiedy zmieniłeś wartość w polu "External / Internal" na `1`, Coleman pokazał Ci ten adres, który Coinomi wygenerował do przechowywania reszty, a Ty mogłeś go zobaczyć i zidentyfikować jako ten, na którym są środki.

### Podsumowanie

- **External** (`0`) – adresy używane do odbierania środków.
- **Internal** (`1`) – adresy używane do przechowywania reszty z transakcji.

W Twoim przypadku środki były przechowywane na adresie wewnętrznym, dlatego musiałeś zmienić to pole, aby zobaczyć odpowiedni adres i klucz prywatny w narzędziu Colemana.

wygenerowane przez AI.

Wróć do „Bitcoin”