BTC od soboty mocno w dół

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: BTC od soboty mocno w dół

Postautor: Hauron » wtorek, 24 maja 2011, 11:35

zerth pisze:W mojej opinii trudność i kurs BTC nie są ze sobą powiązane bezpośrednio. Fakt, że obie te wartości idą w parze jest spowodowana tym, że obie są determinowane wspólnym czynnikiem. Dzisiaj tym czynnikiem niewątpliwie jest popularność projektu. Ludzie dowiadujący się o BTC i chcący uczestniczyć w projekcie albo postanawiają nabywać bitcoiny, albo je kopać. Istnieje wyraźny spór pomiędzy zwolennikami obu podejść i siły prawdopodobnie rozkładają się dość równomiernie. Uważam, że ta sytuacja będzie trwała do chwili kiedy zacznie się wyczerpywać pula ludzi o wysokim potencjale zainteresowania projektem. Wtedy kurs zacznie się stabilizować, a profity z minningu zaczną oscylować wokół cen prądu. Oczywiście to takie moje gdybanie, bo tak jak wszyscy nie mam pojęcia co będzie. Pewny jestem tylko jednego. Nie wybaczyłbym sobie gdybym w tym wszystkim nie uczestniczył :-)
Masz rację kurs i trudność nie jest ze sobą bezpośrednio powiązana...gdy ludzie o dużym potencjale zainteresowania zaczną się wykruszać to na pewno cena BTC zacznie krążyć wokół cen prądu ale nie sądze aby można to było nazwać stabilizowaniem kursu tylko ostrym nurkowaniem ;)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: zerth » wtorek, 24 maja 2011, 11:59

Hauron pisze:Masz rację kurs i trudność nie jest ze sobą bezpośrednio powiązana...gdy ludzie o dużym potencjale zainteresowania zaczną się wykruszać to na pewno cena BTC zacznie krążyć wokół cen prądu ale nie sądze aby można to było nazwać stabilizowaniem kursu tylko ostrym nurkowaniem ;)
Na tą chwilę jest bardzo dużo ludzi, którym nieobce są terminy takie jak klucz publiczny, hash, p2p, podaż pieniądza czy inflacja, a nie słyszeli o projekcie. Kiedy oni wszyscy oswoją się z bitcoinami to tępo wzrostu popularności projektu radykalnie się zahamuje. Nie wiem natomiast czy koniecznie będzie to musiało spowodować nagłe spadki i ucieczkę ludzi od bitcoinów. Stąd mój wniosek o stabilizacji. Oczywiście wszystko to będzie się działo stopniowo więc jakoś strasznie bym się tego nie bał.
Obrazek

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hauron » wtorek, 24 maja 2011, 12:49

Ja się boję czegoś innego jeszcze, jeśli nadal nic konkretnego nie będzie się dało za BTC kupić a ograniczona zostanie świeża krew do projektu to kto będzie od nas odkupował nasze BTC :P czy kopacze potrzebują dokupować monet? ;)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: zerth » wtorek, 24 maja 2011, 15:29

Obecnie jest ~6M BTC. Sztuka po 7$. Daje to ponad 42 mln dolarów. Bitcoiny wciąż się generują, a kurs rośnie. Posiadacze tylko czekają na jakiś sklep, gdzie będą mogli na coś wydać swoje pieniądze. Myślę, ze w końcu w postaci bitcoinów będzie zgromadzona na tyle duża kwota, że ktoś zdecyduje się na tym zarobić. Z czasem będą musiały się pojawiać sklepy czy firmy usługowe przyjmujące bitcoiny. To za duży potencjalny zysk żeby biznes mógł go ignorować.
Obrazek

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: Ronin » środa, 25 maja 2011, 21:17

Aktualnie na oficjalnym forum bitcoin widać silny nacisk na rozwijanie modułów płatności bitcoinami dodawanych do tradycyjnych powszechnie wykorzystywanych systemów sklepów internetowych. Przy tego typu rozwiązaniach nie będzie trzeba czekać długo na znacznie szerszną adaptację bitcoin w bardziej realnych zastosowaniach.
Bitcoin Prices - Bitcoin Exchange Rates | Bitcoin Links - Bitcoin Directory

Wróć do „Bitcoin”