Zabezpieczanie portfela

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 21
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zabezpieczanie portfela

Postautor: Frodo » czwartek, 28 kwietnia 2011, 20:22

https://en.bitcoin.it/wiki/Securing_your_wallet

O co chodzi z:
"sudo adduser new_user_name

when you get to the prompt 'Enter the new value, or press ENTER for the default', just keep hitting ENTER.

Then switch user to the new user. To get to the new user you can use the switch user icon for your system, which on Ubuntu is in the 'System/Quit' screen, or if there is no switch icon on your system you can log out and log back in as the new user. Then click on a folder in the new user to display the file browser, then keep going up folders until you see the new user home directory, then right click to bring up the Properties dialog, then click on the Permissions tab, then in the Others section, set the folder access to None. "

Kto ma nie mieć dostępu do czyjego domowego? W takim razie nie uruchomi się klient bitcoin.

Weteran
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Re: Zabezpieczanie portfela

Postautor: Prze_koles » czwartek, 28 kwietnia 2011, 20:28

Sorry, że to powiem, ale po prostu nie mogę przestać się z Ciebie śmiać. Jak widzę te Twoje posty na oficjalnym forum i tutaj, to mi się wydaje, że powoli zaczynasz paranoi dostawać z tym bezpieczeństwem. Prawdopodobieństwo, że ktoś Ci ukradnie Bitcoiny z portfela na linuksie jest dużo mniejsze niż to, że za chwile uderzy w Ciebie asteroida. Wyluzuj z tym, bo w końcu tak zabezpieczysz swój portfel, że sam się do niego nie dostaniesz :)

Gaduła
Reputacja: 17
Reputacja postu: 
0

Postautor: severson » poniedziałek, 2 maja 2011, 09:45

Chodzi o to, żeby zabronić dostępu do katalogu nowego użytkownika innym osobom poza prawowitym właścicielem.
Osoba, która ma fizyczny dostęp do kompa i tak może ci się dostać do danych każdego użytkownika, chyba że masz jeszcze jakieś dodatkowe zabezpieczenia (szyfrowanie plików, partycji czy coś).
Poluzuj z tym bezpieczeństwem, chyba że to dla przyjemności lub edukacyjnie. Lepiej niech do bitcoinów mają dostęp 3 osoby niż zero :)

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bincode » sobota, 14 maja 2011, 14:36

Przeczytałem pościk i się nieco przeraziłem :) Wywnioskowałem (jak i większość z nas) że nasze pieniążki leżą sobie jak goła kobitka w lipcu na środku molo w Sopocie. Nic tylko pisać trojana i puszczać kasę do siebie... Tragedia Panowie i Panie.. tragedia na dzień dobry.

W całej monetowej wrzawie to jest chyba najsłabszy punkt tego systemu.

Zastanawiałem się nad trym TrueCrypt'em i .. co on nam da jeżeli mamy otwartą sesję transakcji.. program musi mieć dostęp do portfela.. skoro nasz domowy bankomat może plik odczytać, to każdy jeden program także.
Tak na chłopski rozum to powinno się wyciągać portfel tylko na czas transakcji i to w określonej kwocie, a nie chodzić z otwartym portfelem na zakupach.

Coś mi się wydaje że pokuszę się o schemat UML dla transakcji BitCoin między naszym bankomatem a portfelem :)

Idę gmerać w czaszeczce.. tak nie może być.
Bit do bita i zwróci się na rachunek za prąd.
Wspomóż polską inteligencję: 1GYxxgoLNMMdtUmfDXzvU7nEHipoKgrBtu choćby kwotą do siedmiu zer (po przecinku).

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: astral » sobota, 14 maja 2011, 14:53

W sumie fakt, że to słaby punkt pod kątem bezpieczeństwa.

Przydałoby się, ze sama aplikacja miała możliwość szyfrowania portfela - czyli odpalamy aplikacje, wyskakuje okienko i wpisujemy hasełko :)
Oczywiście mocne szyfrowanie :) Program ładuje wszystko pieknie do pamięci i działamy.

Czyżby zapomnieli o najważniejsze opcji dla klienta? - bezpieczeństwo zainwestowanych środków ?
Dotacja: 1V6pvXfZPddFUtBuzjgwaVEy4KevGoL1P

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » sobota, 14 maja 2011, 14:54

No cóż, Bitcoin jest dopiero w fazie Beta, w następnym wersjach jest planowane większe bezpieczeństwo portfela. Ale jak umiesz, to możesz sam napisać sobie klienta obsługującego sieć Bitcoin i wtedy masz pewność co jest grane :) Albo można pomóc developerom istniejącego klienta. Tu nie ma czegoś takiego jak "oni". Tutaj jest tylko "my", czyli użytkownicy użytkownikom.

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bincode » sobota, 14 maja 2011, 16:45

No i wygmerałem z posępnego dymiącego czerepu niniejszy schemat koncepcyjny. :ugeek:

Jest po angielsku (może się jakiś Kali pić, Kali jeść w tekście trafić) aby ino większa społeczność problem rozkminiać mogła.

Jak na razie to opisałem samo wyciąganie kaski z portfela.
Trzeba pomyśleć czy analogiczne rozwiązania sprawdzą się przy wkładaniu monet.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wspomóż polską inteligencję: 1GYxxgoLNMMdtUmfDXzvU7nEHipoKgrBtu choćby kwotą do siedmiu zer (po przecinku).

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: M4v3R » sobota, 14 maja 2011, 17:08

Tak naprawdę wystarczy zaszyfrować portfel jakimś "wolnym" algorytmem, jako klucza użyć PIN'u i żądać od użytkownika podania tego PIN'u przy każdej transakcji. Z tego co wiem to prace nad tego typu rozwiązaniem już trwają, więc to kwestia czasu.
Bitalo - bezpieczniejsza giełda i portfel Bitcoin.

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bincode » sobota, 14 maja 2011, 17:30

Tylko, że o wiele bezpieczniej jest wyciągnąć z portfela część monet i je odszyfrować niż cały portfel. Elektroniczny pieniądz jest wart przemyślanych rozwiązań, które zmniejszą ryzyko bankructwa w przypadku kradzieży.. Tu nie ma kogo ścigać, trzeba się zabezpieczać, a pin na cały portfel jest dość nieroztropnym pomysłem. Najgorszy diabeł tkwi w szczegółach algorytmu.. jeden błąd i mamy EpicFail.

W swoim czerepie budowałem raczej coś na wzór elektronicznego portfela który w pamięci FLASH miał by zapisany zaszyfrowany portfel a w udostępnionym napędzie wymiennym, którego nośnikiem była by nietrwała pamięć RAM, tworzył by portfelik z określoną ilością monet.. jak by doszło do kradzieży to wszystkiego nie stracimy.. tylko te kilka BinCoin'ów. W razie uszkodzenia e-portfela wystarczyło by go wybebeszyć i wyciągnąć kartę FLASH i włożyć do sprawnego.

W takim układzie, aby obrobić kogoś trzeba by było ukraść mu cały portfel.

Da się takie coś polutować za około 100 pln (kwota z sufitu), kwestia wsadu do mikroprocka.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » sobota, 14 maja 2011, 17:36

Zawsze można mieć 2 portfele i większą sumę trzymać w zaszyfrowanym "depozycie".

Wróć do „Bitcoin”