Moc obliczeniowa bitcoin - 100 PFLOPS, koszt 3mln. zł/mies.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Moc obliczeniowa bitcoin - 100 PFLOPS, koszt 3mln. zł/mies.

Postautor: Przemo » wtorek, 12 lipca 2011, 05:30

Czy dobrze liczę, że sieć bitcoin ma ponad 100 PFLOPS/s ? Jeśli tak to jest 10 razy szybsza od najszybszego komputera na świecie z 2011 roku i 20 razy szybsza od Boinc.
Nieźle :) Ciekawe do ilu dojdziemy. Ale jakby nie było to chyba możemy być dumni z siebie, przebiliśmy 10 krotnie największe projekty na świecie.
Ja wkładam do sieci 27 TFLOPS (3Ghash)

I jeśli dobrze liczę to cała sieć pobiera ponad 7 Megawatów mocy z sieci elektrycznej :) To jest koszt 4.270zł na godzinę, 102.500zł na dobę i 3.744.000zł na miesiąc. Ja pierdziele, utrzymanie waluty internetowej kosztuje 3 miliony złotych miesięcznie. SZOK ! A najciekawsze to, że nie na marne bo nikt nie wpadł na pomysł jak taką walutę utrzymać w inny tańszy sposób (uwzględniając, że nikt jej nie może zaszkodzić, tak jak bitcoinowi).
Sprawdzi ktoś moje wyliczenia?

Wygadany
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Re: Moc obliczeniowa bitcoin - 100 PFLOPS, koszt 3mln. zł/mi

Postautor: orka » wtorek, 12 lipca 2011, 10:05

Co do cen energii to w dłuższej perspektywie moc przeniesie się do tańszych źródeł (0,3 zł / kWh), także można liczyć połowę tej sumy. U nas można w ostateczności jechać na taryfie nocnej ;)

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: zwierzak » wtorek, 12 lipca 2011, 11:54

Jak nie patrzeć jest to jeden z dowodów na to, że Bitcoin powinien bez problemu przeżyć. Już w tej chwili posiada odpowiednią architekturę wspierającą, a więc w tym momencie nie ważne ile użytkowników końcowych pojawi się, całość powinna wytrzymać.
Projekt MultiWallet
BitcoinNotify.com — czuj się zaproszony: 6wpM4JrFnN

Pomogłem? To postaw mi piwo: 1L7AeokogyuXGmUrx9SRTNhRPzYcmmghdo

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: dublet » sobota, 3 września 2011, 22:56

Przemo pisze:Czy dobrze liczę, że sieć bitcoin ma ponad 100 PFLOPS/s ?
Tego nigdy nie wiadomo ponieważ w sieci bitcoin flopów się nie używa.
Przemo pisze:Ja wkładam do sieci 27 TFLOPS (3Ghash)
3Ghashe owszem natomiast 27TFLOPSów raczej nie. Zaprzęgasz z pewnością sporo MIPSÓW, pewnie z 1,5 miliona ale i to dość trudno policzyć przy rożnych architekturach koparek. Niewątpliwie jednak nie zaprzęgasz FLOPÓW przynajmniej przy kopaniu BTC czy podobnych.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Przemo » niedziela, 4 września 2011, 00:08

Jednostką mocy obliczeniowej jest FLOP, więc jeśli w czymś mierzyć to w tym. Jeśli zobaczysz na specyfikacje techniczną kart, które służą do kopania to tam właśnie są użyte flopy. Moje powyższe wyliczenia przedstawiają moc obliczeniową poglądowo w oparciu o dane kart. Da się to zrobić dokładniej, ale nie ma sensu bo wynik wiele się różnić nie będzie.
Zaprzęgasz z pewnością sporo MIPSÓW
MIPS'y to sa jednostki wykonywanych operacji procesorowych a nie strikte obliczeń, w CPU są wykonywane operacje-instrukcje (np: odczytaj z adresu XXX i przeslij na adres YYY) a nie obliczenia (owszem, obliczenia tez robi jednak marginalnie), dlatego CPU sie nie nadaje do kopania. Mylisz pojęcia. FLOP'y są jednostką określającą strikte operacje obliczeniowe - zmiennoprzecinkowe a głównie takie są używane w obliczeniach sieci bitcoin - liczenie hashy, czyli liczb.

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: dublet » niedziela, 4 września 2011, 02:21

Dlatego mówiłem że MIPSy są bliższe operacjom typu integer które używa algorytm bitcoina niż floating point, którego tutaj nie liczymy w ogóle.
Nie drogi Przemku, w liczeniu hashy SHA256 operacji zmiennoprzecinkowych nie używamy wcale.
Dlatego ASIC czy FPGA z pipelinem porównawczym SHA256 czy odpowiednia architektura i ilość jednostek cieniujących w kartach ATI, może w kopaniu bić na głowę nie jeden superkomputer z Teraflopami, bazując jedynie na prostej arytmetyce liczb całkowitych czyli integer (np. integer right rotate w SHA256) nawet mając flopów dokładnie zero.

Jednostką mocy obliczeniowej jest nie tylko FLOPS ale równiez MIPS czy kilka wersji SPEC w zależności od tego co mierzymy.

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: washuu » niedziela, 4 września 2011, 19:19

OK, ale dlaczego najszybsze karty do kopania (seria 58xx, 59xx, 68xx i 69xx) charakteryzują się właśnie tym, że w specyfikacji mają najwięcej FLOPs, i w ogóle jest to bardzo ściśle skorelowane?

Np porównując nowe karty NVidii (które są kiepskimi koparkami, ale bardzo dobre do gier) do słabych 58xx, widać, że te drugie są lepsze tylko ze względu na jeden parametr - własnie FLOPs.

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: dublet » niedziela, 4 września 2011, 21:06

To kop na Tesli S1070, ma 4 TeraFlopy i żre 700 wat :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Przemo » niedziela, 4 września 2011, 21:27

4 Teraflopy? Zadna rewelacja. Ich cena jest bardzo duza i koszt utrzymania 3 razy wiekszy niz 5870.

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: dublet » niedziela, 4 września 2011, 21:57

Zwłaszcza że 5870 ma prawię połowę mniej TFlopów , a ok 2,5 raza więcej MHash/s i ponad 3 razy mniejszy pobór prądu :)
Nawet 15 watowa FPGA 2XS6-150 bije Tesle w kopalni nawet mając FLOPów równe zero.

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: Muniek » poniedziałek, 5 września 2011, 12:24

Przemo pisze:4 Teraflopy? Zadna rewelacja. Ich cena jest bardzo duza i koszt utrzymania 3 razy wiekszy niz 5870.
dublet pisze:Zwłaszcza że 5870 ma prawię połowę mniej TFlopów , a ok 2,5 raza więcej MHash/s i ponad 3 razy mniejszy pobór prądu :)
Nawet 15 watowa FPGA 2XS6-150 bije Tesle w kopalni nawet mając FLOPów równe zero.
Chyba nie zauważyliście, że to była ironia ze strony dubleta, odnosił się do tego:
OK, ale dlaczego najszybsze karty do kopania (seria 58xx, 59xx, 68xx i 69xx) charakteryzują się właśnie tym, że w specyfikacji mają najwięcej FLOPs, i w ogóle jest to bardzo ściśle skorelowane?
I pokazał na przykładzie że NIE ma takiej korelacji.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 316
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bemx2k » poniedziałek, 5 września 2011, 14:28

Tak ogromna moc mozna by odsprzedac
BTC>ETH

Weteran
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » wtorek, 6 września 2011, 14:39

orka pisze:Co do cen energii to w dłuższej perspektywie moc przeniesie się do tańszych źródeł (0,3 zł / kWh), także można liczyć połowę tej sumy. U nas można w ostateczności jechać na taryfie nocnej ;)
Koszt utrzymania Bitcoina zawsze będzie minimalnie mniejszy od przychodu z generowania monet. Jeżeli cena energii spadnie dwukrotnie, to moc sieci powinna wzrosnąć i będzie znowu na podobnym poziomie :)

Wróć do „Bitcoin”