Vitalik Buterin proponuje zmiany-sterowanie podażą btc

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Vitalik Buterin proponuje zmiany-sterowanie podażą btc

Postautor: Bit-els » sobota, 6 grudnia 2014, 20:59

http://www.coindesk.com/can-bitcoins-price-ever-stable/

Jeden z bardziej znanych programistów bitcoina Vitalik Buterin, twórca projektu Etherum, proponuje rewolucyjne zmiany w bitcoinie. Chciałby usunąć podstawowy fundament btc jakim jest ściśle określona podaż monet.
Co o tym sądzicie, ma to szanse? Czy raczej społeczność go wyśmieje

Weteran
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Re: Vitalik Buterin z Etherum proponuje zmiany w bitcoinie

Postautor: SkyValley » sobota, 6 grudnia 2014, 21:01

Niech zrobią 14mln total supply, nagrodę ciach i na PoS w 2015 zmieniają, jak na altach, będzie pompa przynajmniej :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 479
Reputacja postu: 
0
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Postautor: powered » sobota, 6 grudnia 2014, 21:15

Jeżeli jest programistą, to skupił się nie na tym co trzeba.

Weteran
Reputacja: 428
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0002 BTC

Postautor: Chancellor » sobota, 6 grudnia 2014, 21:24

Społeczność go zignoruje, bo na to zasługuje. Ten artykuł zawiera sporo słabych punktów. Już sam początek „Jeżeli eksperci mają rację...” należałoby tłumaczyć na „Wydaje mi się że..., ale nie mam nic na poparcie mojego wrażenia”. Co to są za eksperci? Ale idźmy dalej „stała podaż powoduje niestabilność kursu”, dlaczego? Oczywiście jeżeli jakimś mechanizmem zwiążemy podaż monet z ich kursem w dolarach, to zapewne uda się ten kurs do pewnego stopnia stabilizować, ale w ten sposób wiążemy kurs BTC z kursem fiatów, które BTC ma podobnoż wyeliminować. Gdzie logika? A to już jest perełka, uwaga „algorytm bitcoina sprawia, że podaż monet jest stała, przez co popyt fluktuuje”. Ręce opadają z szelestem. Popyt fluktuuje, bo jest funkcją stochastyczną, generowaną przez zsumowanie milionów źródeł tego popytu.

Osobiście zgadzam się z zacytowanym pod koniec gościem z btc.sx. Kurs jeździ, bo rynek jest płytki. Gdy BTC się skapitalizuje do biliona dolarów, skończą się skoki po 5%. Bez żadnych sztuczek z wtykaniem nieskończonej inflacji do bitcoina.

A tak BTW, dzisiaj zmiany kursu nie przekraczają 1%...

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja: 4513
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » sobota, 6 grudnia 2014, 23:41

SkyValley pisze:Niech zrobią 14mln total supply, nagrodę ciach i na PoS w 2015 zmieniają, jak na altach, będzie pompa przynajmniej :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pewnie, co tam że cały system się załamie, będzie kryzys, hard fork, masa strat na całym świecie i generalna utrata zaufania do *WSZYSTKICH* cryptocoinów. Ważne, że tacy jak Ty będą mieć "pompę".

Boshe... Skąd się biorą tacy ludzie ? Gimnazja pozamykali ?

Wracaj lepiej do swoich żałosnych altcoinów na równie żałosnym PoS, tam będziesz miał "pompy" ile chcesz.
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.
Ocenzurowane i zmanipulowane fora: /r/Bitcoin, /r/CryptoCurrency, BitcoinTalk
Klucze GPG/PGP: [3072D/F92EDBA4]

Weteran
Reputacja postu: 
0

Re: Vitalik Buterin proponuje zmiany-sterowanie podażą btc

Postautor: SkyValley » niedziela, 7 grudnia 2014, 00:17

Ośmieszaj się dalej Mr Butthurted Big Ego :mrgreen:
Polecam zapoznanie się z trudnym, ale ważnym słowem "ironia" tudzież "sarkazm". http://sjp.pwn.pl/
Poza tym pożegnaliśmy się już Misiu 8-)

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » niedziela, 7 grudnia 2014, 00:28

SkyValley pisze:Polecam zapoznanie się z trudnym, ale ważnym słowem "ironia" tudzież "sarkazm". http://sjp.pwn.pl/
Ah, to teraz w gimnazjum moda na używanie wymówki "sarkazm" za każdym razem, gdy palnęliśmy jakąś głupotę ?
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: SkyValley » niedziela, 7 grudnia 2014, 00:33

ShadowOfHarbringer pisze:
SkyValley pisze:Polecam zapoznanie się z trudnym, ale ważnym słowem "ironia" tudzież "sarkazm". http://sjp.pwn.pl/
Ah, to teraz w gimnazjum moda na używanie wymówki "sarkazm" za każdym razem, gdy palnęliśmy jakąś głupotę ?
Skończ to proszę. Jeśli chcesz jako poważny człowiek prowadzić dyskusję ze mną opartą na ad personam jak ostatnio (janusz, teraz gimbaza), to naprawdę nie jest to w stanie mnie ani obrazić ani dotknąć ani skłonić do wyjaśnień w kwestii mojego wykształcenia.

Chociaż, jeśli poczujesz się po tym lepiej, to z mojej strony nie ma problemu, poużywaj sobie do woli :-)

Wykształcenie już mamy - gimnazjum :)
Może teraz coś na temat rodziny? Pochodzenia? Narodowości? Wyglądu? ;)

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » niedziela, 7 grudnia 2014, 01:07

SkyValley pisze:
ShadowOfHarbringer pisze:
Skończ to proszę. Jeśli chcesz jako poważny człowiek prowadzić dyskusję ze mną opartą na ad personam jak ostatnio (janusz, teraz gimbaza), to naprawdę nie jest to w stanie mnie ani obrazić ani dotknąć ani skłonić do wyjaśnień w kwestii mojego wykształcenia.

Chociaż, jeśli poczujesz się po tym lepiej, to z mojej strony nie ma problemu, poużywaj sobie do woli :-)

Wykształcenie już mamy - gimnazjum :)
Może teraz coś na temat rodziny? Pochodzenia? Narodowości? Wyglądu? ;)
Właściwie to nie mam nic do Ciebie, po prostu jak widzę Twoje bezsensowne wypociny to aż mnie skręca.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: SkyValley » niedziela, 7 grudnia 2014, 01:36

Wejdź w profil i użyj magiczny przycisk.
Pozdrawiam ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: -19
Reputacja postu: 
0

Postautor: smok » niedziela, 7 grudnia 2014, 06:59

Poroniony pomysł Buterina. Jak już to bitcoin potrzebuje dodatkowego zabezpieczenia przed atakiem 51% i klienta średniego który umiałby kompresować i skracać rozrastający się blockchain wyrzucając stare puste nikomu nie potrzebne transakcje. Reszta ma zostać nie zmieniona i basta !

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0

Postautor: kactech » niedziela, 7 grudnia 2014, 09:57

Vitalik po tym jak zebrał 60k BTC chce gmyrać przy podaży, trudno się dziwić, koka nie tanieje a cena BTC nie przebija kolejnych szczytów.
Ja temu panu już podziękuję, widząc z jakimi problemami zmaga się najlepiej rozwinięta i finansowana sieć oparta na relatywnie prostym protokole proponuje udziwnienia i reklamuje kosmicznie skomplikowane sieci, jak dla mnie jest niepoważny. Sieć działa prawidłowo i stabilnie a to jest główne zadanie developerów.
Wkurwia mnie ostatnio coraz aktywniejszy "Front Stabilizacji Cen", chyba coraz więcej "ludu" w społeczności. Im bardziej sprzęt do kopania będzie zbliżał się do fizycznych barier, aż do punktu w którym moc sieci będzie wyrażana w watach, tym stabilniejsza będzie podstawa ceny. Za to cena ma się zmieniać, po to przecież jest by nieść informację, stabilne to może być zero.
Osobiście nie uważam że BTC nadaje się do przechowywania wartości, jest natomiast aktualnie najlepszym na świecie środkiem transportu kasy.
DISTbIT - prywatny punkt błyskawicznej sprzedaży kryptowalut
bitowe.info - agregator wiadomości ze świata BTC
ToxID: 8013F26F9CFE8B3B979EE313EBD866D9D4F1D426501711C1CC80A14B7031EF53092C1A2B3C9A

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » niedziela, 7 grudnia 2014, 09:58

Dobra Panowie, to już wiemy, że pomysł poroniony.
Ale pytanie najważniejsze, czy to ma szansę wejść, czy Vitalin ma poparcie w devach, co kopalnie, górnicy na to.
Bo już samo rozwazanie tego na poważnie przyczyni się do utraty zaufania.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: -19
Reputacja postu: 
0

Postautor: smok » niedziela, 7 grudnia 2014, 10:04

Powiem krótko ale dosadnie: Vitalik Buterin niech wypier**** na swoje podwórko ethereum i tam wprowadza swoje "genialne" pomysły :evil:

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » niedziela, 7 grudnia 2014, 11:31

Bit-els pisze:Dobra Panowie, to już wiemy, że pomysł poroniony.
Ale pytanie najważniejsze, czy to ma szansę wejść, czy Vitalin ma poparcie w devach, co kopalnie, górnicy na to.
Poczekajmy na komentarze developerów (albo brak komentarza: totalne olanie, co byłoby nawet lepsze) i wtedy będzie można się wypowiadać.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hilary » niedziela, 7 grudnia 2014, 19:40

Mówi się, że są ludzie i parapety... Prawda jest taka, że zostanie tak dotknięty BTC, to osobiście będę wiał czym prędzej do LTC.
Nota bene- odpowiedzią na pytanie w nagłówku jest proste "zaczekaj i się przekonaj", nikt nigdy nic lepszego nie wymyślił.

Rozmowny
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: neqmaq » niedziela, 14 grudnia 2014, 16:13

smok pisze:Powiem krótko ale dosadnie: Vitalik Buterin niech wypier**** na swoje podwórko ethereum i tam wprowadza swoje "genialne" pomysły :evil:
Tak jest ! - krótko i dosadnie. Developerzy powinni go m.zd. olać , gdyż samo rozpatrywanie takich zmian może być przyczyną zbędnych plotek lub utraty zaufania. Poza tym aktualny potencjał Bitcoina nie jest jeszcze właściwie wykorzystany.
W związku z propozycjami wspomnianych zmian przypomniały mi się prawa Murphy'ego.
Jedno z nich głosi, że jeżeli jakiś program działa, to należy go wymienić ponieważ jest przestarzały...

Wróć do „Bitcoin”