Bitcoin a Linux

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 21
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Bitcoin a Linux

Postautor: Frodo » poniedziałek, 25 kwietnia 2011, 09:52

W instalacji Ubuntu Malinowej Mandarynki przed bardzo długi czas było zero połączeń, dopiero potem się pojawiły ale jest teraz 5 zamiast 8. W Windows jakoś łączy się o wiele lepiej.
A co z bezpieczeństwem? Jak konfigurować firewall? Co z antywirusem, słyszałem o Clam wraz z nakładką graficzną ClamTk. Jak się je instaluje?

Weteran
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Re: Bitcoin a Linux

Postautor: Prze_koles » poniedziałek, 25 kwietnia 2011, 19:14

Mi też się tak łączy. Trzeba kilka razy włączać, żeby załapał. Dziwne to jest. A co do bezpieczeństwa to już pisałem, że nie trzeba nic robić.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Frodo » poniedziałek, 25 kwietnia 2011, 19:48

U mnie nie trzeba się kilka razy łączyć ale bardzo powoli przybywa połączeń, teraz jest 4. Może w nowszym Ubuntu będzie lepiej. Czekam na 28 kwietnia, ma pojawić się Niebiańska Nimfa.
A bezpieczeństwo? Rezygnuje trzymania na Windowsie mimo firewalla i antywirusa, a na Linuxie trzymać bez niczego? Muszę poczytać o AppArmor.

Weteran
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » poniedziałek, 25 kwietnia 2011, 19:57

Jak ja pierwszy raz instalowalem Ubuntu, to też miałem paranoję na punkcie bezpieczeństwa, dlatego od razu zacząłem szukać antywira itd.
Zapytałem się o to na forum i mnie po prostu wyśmiali :D Musisz się po prostu pogodzić z tym, że na linuksa nie potrzeba ŻADNEGO antywira/antyspyware. Te nieliczne programy antywirusowe dostępne na pingwina są tylko dla profesjonalnych zastosowań typu jakiś duży server itd. I nawet one są tylko po to, żeby wyłapywać wirusy windowsowe :P

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 256
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » poniedziałek, 25 kwietnia 2011, 20:01

@Frodo:

Lepiej poczytaj artykuły na ten temat, np:

http://www.linux.pl/?id=article&show=329

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Frodo » poniedziałek, 25 kwietnia 2011, 20:20

Bezpieczeństwo też bierze się z zupełnie innej polityki. W Linuxie otwarte oprogramowanie kompilowane ze źródeł a programy Windowsowe często drogie tak że wiele osób ściąga je z torrentów (i samą instalkę Windows, co czyni ją niepewną)
Gdy rozpowszechnią się bitcoiny to będzie i taki pożytek że ludzie przesiądą się na Linuxa.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Frodo » czwartek, 28 kwietnia 2011, 09:17

Udało mi się skompilować klienta bitcoin ze źródeł. Nie było z tym problemów a jedynie trzeba było zainstalować biblioteki programistyczne które dużo zajmowały i długo się instalowały. Potem dałem strip informacji debuggera i otrzymałem najnowszą wersję.
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 kwietnia 2011, 09:32 przez Frodo, łącznie zmieniany 1 raz.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 256
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » czwartek, 28 kwietnia 2011, 09:18

Masz zatem pewność, że nikt nie szperał przy kodzie. :)

Wróć do „Bitcoin”