jakis czas temu wkrecilem sie w temat kopania - komputer, ktory kiedys sluzyl do gier tylko sie kurzyl wiec postanowilem cos z tym zrobic

Specyfikacja:
CPU -i5-8400
GPU - asus 1080ti strix
MOBO - MSI B360-A PRO
RAM - hyperx fury 2x8 2666
PSU - bequiet 700w
Przygode zaczalem jak na razie na minerstat, w miare wchodzenia glebiej w swiat kopania bede myslal nad zmianami. W tym momencie po paru tweakach wyciagam 41-42 MH/S na ETHER pod obciazeniem okolo 170-180 W. Calosc na chwile obecna pozera 230-240W ze sciany.
Mysle na razie nad rozbudowa o uzywane podzespoly bo ceny sa chore a na czyms sie chce uczyc. Plan jest taki aby zaopatrzyc sie w stelarz 6-12 kart bo przeciez apetyt rosnie w miare jedzenia

Na chwile obecna chce kupic pare uzywanych 1060 6gb oraz 1660TI jesli mi sie uda dorwac w rozsadnych pieniadzach.
DISCLAIMER:
Na ten moment nie traktuje miningu jako czegos co ma mi przyniesc chore pieniadze a raczej potencjalna inwestycje dlugofalowa. Z racji, ze ETHER sie bedzie w najblizszym czasie konczyl to chcialbym 1 rig zlozyc na zasadzie w miare "future proof" chociaz wiem, ze jutro moze okazac sie inne od zamierzonego - no ale kto nie eksperymentuje ten nie ponosi porazek

Pytanie do was szanowni panstwo:
Jakie uzywane / nowe podzespoly beda sie najlepiej nadawac na poczatek:
- MOBO
- GPU's chociaz im wiecej czytam tym bardziej sie zatracam w otchlani informacji

- a jesli macie jakies sugestie odnosnie obecnych podzespolow - jak najbardziej poproez

Disclaimer 2 - juz zmieniam dostawce pradu bo moj pobiera chore 0,15$ kw/h - tak propos jaka taryfa lepsza jesli pracuje zdalnie z domu a koparka kopie 24h? G11 / G12?
Bede bardzo wdziecznyy za wszelkie odpowiedzi, dzieki!