Chciałbym rozpocząć kopanie eth i w związku z tym mam kilka pytań. Docelowo sprzęt jaki chciałym używać składałby się z 6-8 kart, które w prespektywnie roku zaczęłyby dopiero pracować na siebie. Nie mam jeszcze warunków odpowiednich do ogarnięcia stawki prądu, dlatego na początku chciałbym zdobyć jakieś doświadczenie nawet kosztem wyższych rachunków za prad.
1) Czy sprzęt na 6 kartach graficznych (np 1660 super, bo do nich się przymierzam) bardzo hałasuje? Chodzi mi przede wszystkim o to, czy jest się w stanie sprać w pomieszczeniu, w którym pracuje urządzenie? Jest jakaś zależność mocy od poziomu hałasu czy to kwestia ustawień na kartach?
2) Czy jest sens pakować się w sprzęt tańszy (np jakieś karty na 4gb) i na nim sie uczyc czy raczej ustawiać się na 6-8 i kupić droższe karty z potencjałem na większy zysk w przyszłości? Na początku chciałbym się zaznajomić z konfigurowaniem takich rzeczy i nabraniu doświadczenia, czyli przede wszystkim nauka, więc rozważam nawet taką opcję na 4 karty lub mniej, a z czasem tworzyłbym drugą mocniejszą po etapie nauki.