Chia - proof of space and time

Początkujący
Posty: 51
Rejestracja: 4 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Lukasz_Socha » sobota, 8 maja 2021, 00:36

wizardking76 pisze: piątek, 7 maja 2021, 22:55w apce w logach... gdy się kończy plotting ?
Przyznam się, że odpowiedziałem odnośnie apki https://www.chia.net/ a laikiem jestem, więc prawdopodobnie nie zrozumiałem o co pytasz. W każdym razie fetek dał odpowiedź zapewne właściwą.

A jeśli chodzi o https://www.chia.net/ to mam mase kolejek do wyrobienia i realizują się jak złoto w ustalonym synchronie/wielkości bez zmian

Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 8 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Maromaro » sobota, 8 maja 2021, 01:22

Mam pytanko. Czy da się plotowac na ssd 512gb 2 działki na raz?

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 30 kwietnia 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Dawid671159 » sobota, 8 maja 2021, 01:24

Czy dla każdej nowej działki muszę utworzyć nowy folder na dysku docelowym? Czy wrzucam je wszystkie w jeden folder aż do zapełnienia dysku?

Wygadany
Posty: 630
Rejestracja: 1 lipca 2017
Reputacja: 109
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: gofer » sobota, 8 maja 2021, 05:16

@Dawid671159 Najszybszy SSD (najlepiej M.2 NVMe) używasz do plików tymczasowych, wystarczy 1 folder np. ChiaTemp. HDD używasz do magazynowania gotowych działek i też jeden folder np. ChiaPlots. Nie musisz tworzyć x folderów.

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 30 kwietnia 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Dawid671159 » sobota, 8 maja 2021, 06:00

@gofer dzięki, tak też mam, tylko to synchronizowanie mnie martwi. Program leci już trzeci dzień a żadna z moich działek jeszcze nie farmi. To kurde normalne?

Gaduła
Posty: 411
Rejestracja: 7 marca 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: green3d » sobota, 8 maja 2021, 07:03

Też macie w logach minera informację o problemach połączenia z kopalnią? Mam nadzieję że szybko odpalą coś w Europie

Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: 29 października 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: arielllo » sobota, 8 maja 2021, 08:46

rafaello288 pisze: piątek, 7 maja 2021, 14:41
Robsonek pisze: piątek, 7 maja 2021, 14:07 Jakiś pomysł jak ustawić Plot'owanie przy RAM 32GB, Ryzen 7 2700x (12 wątków), 2TB SSD i 18TB HDD? Dodam że jednocześnie będzie odpalony phoenixminer na 6x gpu rtx 3070
Chodzi o to żeby maksymalnie skrócić czas tworzenia działek i żeby to nie przeszkadzało w kopaniu na gpu jednocześnie.
Ja bym dał po 2 wątki i robił 6 działek w odstępie 120 minut .... Jeżeli będziesz je robił 12 do 14 godzin to jest ok wg mnie a GPU mining nie przeszkadza bo sam tak mam że kopie to i to
Chcesz robić 6 działek jednocześnie i po 120 minutach ma się włączyć kolejne 6 działek? Ja mam Ryzena 7 3700x 16 wątków , 2x 16GB 3600mhz, i dwa razy Samsung 980 spięty Raid0 co daje niecałe 2tb. Jak najszybciej plotować?

Początkujący
Posty: 44
Rejestracja: 5 maja 2021
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: ElFi » sobota, 8 maja 2021, 09:10

green3d pisze: sobota, 8 maja 2021, 07:03Też macie w logach minera informację o problemach połączenia z kopalnią? Mam nadzieję że szybko odpalą coś w Europie
też mam problemy w logach i to coraz więcej - wczoraj 163 problemy podczas kiedy ze 3 dni temu było raptem kilkanaście
arielllo pisze: sobota, 8 maja 2021, 08:46dwa razy Samsung 980 spięty Raid0 co daje niecałe 2tb. Jak najszybciej plotować?
sprawdź jaki masz czas tworzenia
-jednego plotu,
-dwóch plotów jednocześnie,
-dwóch plotach na pojedynczych dyskach (bez RAID0, jeden plot na dysk)
i będziesz miał odpowiedź:)

Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: 29 października 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: arielllo » sobota, 8 maja 2021, 09:38

Chodzi mi bardziej o to, że nie wiem ile mogę plotować jednocześnie żeby nie zapchać dysków. Myślałem, że te odstępy miedzy kolejkami robi się właśnie po to żeby procesy się nie nakładały i jednocześnie nie tworzyły maksymalne rozmiary plików zapychając dysk. Aktualnie nie zauważyłem żeby dysk był chociaż raz blisko zapełnienia. Na 1tb robiłem dotychczas po 3 działki jednocześnie.

Początkujący
Posty: 696
Rejestracja: 8 grudnia 2020
Reputacja: 65
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: fetek » sobota, 8 maja 2021, 10:26

arielllo pisze: sobota, 8 maja 2021, 09:38Chodzi mi bardziej o to, że nie wiem ile mogę plotować jednocześnie żeby nie zapchać dysków. Myślałem, że te odstępy miedzy kolejkami robi się właśnie po to żeby procesy się nie nakładały i jednocześnie nie tworzyły maksymalne rozmiary plików zapychając dysk. Aktualnie nie zauważyłem żeby dysk był chociaż raz blisko zapełnienia. Na 1tb robiłem dotychczas po 3 działki jednocześnie.
dwa na dysk, czy dadzą radę trzy musisz sam sprawdzić.

Początkujący
Posty: 226
Rejestracja: 24 stycznia 2018
Reputacja: 95
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: wloczykij78 » sobota, 8 maja 2021, 10:49

Trochę nie kumam tego chińskiego hpoola. Niby binding mam zrobiony, miner ma status online, widzi wielkość plota, ale operating wykreskowany.

W logach coś takiego:
time="2021-05-08T10:43:24+02:00" level=info msg="new mining info" file=loggers.go func=logging.CPrint height=249383 jobId=91031934 line=168 tid=101, czyli pracuje.

W Open Pool undistribute mined i total mined zero...

Coś pominąłem?

Początkujący
Posty: 112
Rejestracja: 5 stycznia 2018
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: caralooh_pl » sobota, 8 maja 2021, 11:16

fetek pisze: piątek, 7 maja 2021, 21:20użyj plotera z chinola, odpalasz i leci nie ważne jaki PC. Restart minera jest zbędny, ma wbudowany autoload w którym interwał sam ustawiasz.
Tak robie.Ale to tak na wszelki wypadek :)

Dodano po 1 minucie 8 sekundach:
wloczykij78 pisze: sobota, 8 maja 2021, 10:49Coś pominąłem?
Wyszedł nowy miner, w którym wpisujesz api.

Początkujący
Posty: 226
Rejestracja: 24 stycznia 2018
Reputacja: 95
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: wloczykij78 » sobota, 8 maja 2021, 12:13

Już jest OK, po prostu kwestia czasu aż się pool odświeży. Skoro działa, to jedziemy z tworzeniem plotów :-D

Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 8 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: MaszTo » sobota, 8 maja 2021, 13:27

Cześć,
Szybkie pytanie mam czy prędkość robienia plotow zależy od szybkości procesora czy tylko od ilości wątków?
I czy funkcjonuje kalkulator co oblicza potencjalną prędkość robienia plotow. Widziałem tabele która podaje przykładowe wartości dla danych poszczególnych sprzętów ale nie do końca mi o to mi chodzi.
Dziękuję bardzo

Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: 29 października 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: arielllo » sobota, 8 maja 2021, 13:46

można farmić jednocześnie w minerze hpool i oficjalnej aplikacji?

Początkujący
Posty: 112
Rejestracja: 5 stycznia 2018
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: caralooh_pl » sobota, 8 maja 2021, 14:02

MaszTo pisze: sobota, 8 maja 2021, 13:27Szybkie pytanie mam czy prędkość robienia plotow zależy od szybkości procesora czy tylko od ilości wątków?
zależy od każdego elementu w pc.

Początkujący
Posty: 44
Rejestracja: 5 maja 2021
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: ElFi » sobota, 8 maja 2021, 14:05

arielllo pisze: sobota, 8 maja 2021, 13:46można farmić jednocześnie w minerze hpool i oficjalnej aplikacji?
Farmić można, o ile jako pierwszy uruchomisz program od Chia (program od chińczyków blokuje pliki), ale potem na takim zablokowanym pliku może nie zadziałać potwierdzenie nagrody, ponadto ktoś pisał, że chińczycy mogą dać bana za podwójne farmienie.

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 30 kwietnia 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Dawid671159 » sobota, 8 maja 2021, 14:57

Właśnie skonfigurowałem swój gamingowy PC żeby robił mi działki na dysku Nvme. 10 minut temu zacząłem robić działkę, ciekawe ile mu to zajmie?

Początkujący
Posty: 112
Rejestracja: 5 stycznia 2018
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: caralooh_pl » sobota, 8 maja 2021, 15:24

arielllo pisze: sobota, 8 maja 2021, 13:46można farmić jednocześnie w minerze hpool i oficjalnej aplikacji?
Ponoć można, ale jest opcja ,że dostaniesz bana.

Wygadany
Posty: 630
Rejestracja: 1 lipca 2017
Reputacja: 109
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: gofer » sobota, 8 maja 2021, 15:46

@Dawid671159 6-9h

Wróć do „Chia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: darekm811 i 5 gości