Chia - proof of space and time

Początkujący
Posty: 43
Rejestracja: 4 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Lukasz_Socha » wtorek, 4 maja 2021, 11:55

Rozumiem. Dziękuję za informację.
No nic zacznę robić wszystko od nowa. Mam 2tb zewnetrznego dysku usb.3 nie ssd. Rozumiem,że moge go użyć. Pokazuje mi, że dysk ma 1.81tb zatem moge sobie pozwolić na tylko jedna działkę wg danych: K=32 269 GiB (288.8 GB) 101.4 GiB (108.9 GB). Czy k25 też można stworzyć dodatkowo?

Początkujący
Posty: 108
Rejestracja: 12 stycznia 2018
Reputacja: 35
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: czester1994 » wtorek, 4 maja 2021, 12:07

Lukasz_Socha pisze: wtorek, 4 maja 2021, 11:55Pokazuje mi, że dysk ma 1.81tb zatem moge sobie pozwolić na tylko jedna działkę wg danych: K=32 269 GiB (288.8 GB) 101.4 GiB (108.9 GB)

Jak to liczysz? Mając dysk 2tb możesz na nim trzymać ok 17-18 plotów. Tworzyć ok 5 jednocześnie ale będzie to bardzo powolny proces

Początkujący
Posty: 43
Rejestracja: 4 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Lukasz_Socha » wtorek, 4 maja 2021, 12:09

Wg danych ze strony https://github.com/Chia-Network/chia-bl ... ki/k-sizes

Dodano po 8 minutach 33 sekundach:
I kolejne pytanie odnośnie odnośnie folderów. Mamy tutaj do wyboru tymczasowy i docelowy. Obie lokalizacje należy wybrać odpowiednio, czy wystarczy jedna docelowa na moim hdd?

Początkujący
Posty: 108
Rejestracja: 12 stycznia 2018
Reputacja: 35
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: czester1994 » wtorek, 4 maja 2021, 12:40

Lukasz_Socha pisze: wtorek, 4 maja 2021, 12:18I kolejne pytanie odnośnie odnośnie folderów. Mamy tutaj do wyboru tymczasowy i docelowy. Obie lokalizacje należy wybrać odpowiednio, czy wystarczy jedna docelowa na moim hdd?

Według tej strony gotowy plot k32 zajmuje ok 101gb a dysk masz +1800gb. A jeśli chodzi o drugie pytanie to lokalizacja plików tymczasowych najlepiej na jak najszybszym dysku jaki masz. Podczas tworzenia jedynego plotu k32 będą one zajmować ponad 350gb ale po utworzeniu docelowego te pliki powinny się usunąć. Jako docelowy wystarczy zwykły dysk HDD (może być nawet zewnętrzny). Gotowy plot jak wyżej pisałem będzie zajmował ok 101 gb

Początkujący
Posty: 43
Rejestracja: 4 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Lukasz_Socha » wtorek, 4 maja 2021, 12:53

czester1994 pisze: wtorek, 4 maja 2021, 12:40Według tej strony gotowy plot k32 zajmuje ok 101gb a dysk masz +1800gb. A jeśli chodzi o drugie pytanie to lokalizacja plików tymczasowych najlepiej na jak najszybszym dysku jaki masz. Podczas tworzenia jedynego plotu k32 będą one zajmować ponad 350gb ale po utworzeniu docelowego te pliki powinny się usunąć. Jako docelowy wystarczy zwykły dysk HDD (może być nawet zewnętrzny). Gotowy plot jak wyżej pisałem będzie zajmował ok 101 gb
Tak, masz rację, to ja sobie coś ubzdurałem z tym k32

A czym jest dysk docelowy?, bo jak widać nie pojmuję tutaj tych kwestii. Dysk do "uprawy" to mój 1800Gb. Dysk tymszasowy to ssd do tworzenia działek. A docelowy to jeszcze kolejny?

Początkujący
Posty: 108
Rejestracja: 12 stycznia 2018
Reputacja: 35
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: czester1994 » wtorek, 4 maja 2021, 13:45

Lukasz_Socha pisze: wtorek, 4 maja 2021, 12:53A docelowy to jeszcze kolejny?

Podczas tworzenia plotów należy podać dwie lokalizację. Lokalizacja temporary czyli tymczasowa to miejsce w którym program do plotowania będzie tworzył tzw pliki tymczasowe (kilkadziesiąt plików) które będą zajmować ok 350gb. Na pliki tymczasowe najlepiej wykorzystać jak najszybszy aby one się utworzyły jak najszybciej. Dopiero z tych plików tymczasowych postanie jeden główny plot (czyli plik o rozmiarze ok 101gb) który przeniesie się w lokalizacji docelowej. Dopiero ten główny plot będzie wykorzystywany do kopania. Podczas kopania już nie jest wymagany szybki dysk, wystarczy zwykły HDD. Podsumowując szybki dysk np. SSD jest potrzebny tylko na samym początku podczas tworzenia plotów (na trzymanie plików tymczasowych). Gdy już zapełnisz wszystkie dyski które masz przeznaczone na pliki docelowe ten szybki dysk już nie będzie potrzebny. Dlatego optymalną konfiguracja to 1-2 2 TB dyski SSD (najlepiej nvme) na których ploty będą się generować kilka jednoczenie, oraz jak najwięcej dysków HDD o jak największej pojemności na których będziesz przechowywał już gotowe ploty które będą wykorzystywane już do kopania. Bo właśnie od ilości tych głównych plotów będzie zależeć "moc" twojej koparki. Im ich więcej tym więcej wydobędziesz

Początkujący
Posty: 43
Rejestracja: 4 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Lukasz_Socha » wtorek, 4 maja 2021, 14:02

Pieknie Ci dziękuje za wytłumaczenie.
Odnośnie ramu, to jest to istotne tylko przy stricte samym tworzeniu plotów? Mam tutaj na myśli wymagania z tabeli, które sie ukazują w momencie wyboru wielkośc działki do utworzenia. Innymi słowy, czy jeśli mam już wygenerowaną maksymaln ąilość plotów to, czy nadal istotne są jakieś wymagania sprzętowe..
Zmierzam do tego, czy dyski stworzone do miningu, można przenieść w późniejszym czasie do słabszej konfiguracji sprzętowej.

Początkujący
Posty: 80
Rejestracja: 2 sierpnia 2017
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Robsonek » wtorek, 4 maja 2021, 14:09

Czy ktoś wie co się stanie jeśli załóżmy stworzymy na 10 plotów na hdd po czym zrestartujemy komputer to po ponownym uruchomieniu pliki na hdd dalej będą i będzie to jako "farm" czy będzie trzeba ploty robić od nowa?

Początkujący
Posty: 108
Rejestracja: 12 stycznia 2018
Reputacja: 35
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: czester1994 » wtorek, 4 maja 2021, 14:16

Lukasz_Socha pisze: wtorek, 4 maja 2021, 14:02Innymi słowy, czy jeśli mam już wygenerowaną maksymaln ąilość plotów to, czy nadal istotne są jakieś wymagania sprzętowe.

Już po wygenerowaniu wystarczy 4gb. Ja sam uruchomiłem program do miningu na raspberry pi 4 i daje radę

Dodano po 1 minucie 36 sekundach:
Robsonek pisze: wtorek, 4 maja 2021, 14:09Czy ktoś wie co się stanie jeśli załóżmy stworzymy na 10 plotów na hdd po czym zrestartujemy komputer to po ponownym uruchomieniu pliki na hdd dalej będą i będzie to jako "farm" czy będzie trzeba ploty robić od nowa?

Wygenerowany już ploty które już kopią po ponownym uruchomieniu komputera się nie wykasuja. Można je też bez problemu przenieść do innego urządzenia i uruchomić klienta do kopania i też będą działać oczywiście jeśli zalogujemy się do portfela na którym generowałliśmy te ploty

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 22 marca 2021
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: dojade » wtorek, 4 maja 2021, 14:23

Jeżeli mamy już wygenerowane ploty na HDD i nie będzie prądu przez godzinę albo pare godzin, albo nie będzie internetu, to nic się nie stanie? Czy może cały blok wtedy przepada

Początkujący
Posty: 108
Rejestracja: 12 stycznia 2018
Reputacja: 35
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: czester1994 » wtorek, 4 maja 2021, 14:29

dojade pisze: wtorek, 4 maja 2021, 14:23Jeżeli mamy już wygenerowane ploty na HDD i nie będzie prądu przez godzinę albo pare godzin, albo nie będzie internetu, to nic się nie stanie? Czy może cały blok wtedy przepada

Plikom nic się nie stanie. Klient nie będzie kopał przez ten czas. Po powrocie zasilania/internetu można dalej wydobywać. A jeśli chodzi o blok to nie wiem dokładnie co masz na myśli bo bloki w chia network powstają co kilkanaście sekund

Początkujący
Posty: 43
Rejestracja: 4 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Lukasz_Socha » wtorek, 4 maja 2021, 14:38

czester1994 pisze: wtorek, 4 maja 2021, 14:17Już po wygenerowaniu wystarczy 4gb. Ja sam uruchomiłem program do miningu na raspberry pi 4 i daje radę
Ok, ale te 4gb, to używasz niezależnie od ilości dysków i ich pojemności? Chodzi mi o to, czy moge zapakować w obudowe kilka dysków na jednej kości 4gb.
Generalnie mam 32gb ramu, ale jeśli wystarczy 4gb, to można smiało bawiścć sie gamingiem równocześnie podczas miningu jeśli dobrze rozumiem.

Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 4 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: enterprise_hdds » wtorek, 4 maja 2021, 14:40

Witam wszystkich forumowiczów.
jako że leżakuje mi trochę TB - a dokładnie 60x 14TB i sporo SSD jak i serwerów, chciałem podpytać czy któryś z was nie zechciałby mnie poinstruować jak to wykorzystać w rzeczonym temacie CHIA miningu? Jaki set stworzyć by to miało sens ? Powiem szczerze, że przeglądając wasze wpisy nie wiele z nich rozumiem :roll:
Za profi pokierowanie możliwe $$$ ;)

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 22 marca 2021
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: dojade » wtorek, 4 maja 2021, 14:48

czester1994 pisze: wtorek, 4 maja 2021, 14:29
dojade pisze: wtorek, 4 maja 2021, 14:23Jeżeli mamy już wygenerowane ploty na HDD i nie będzie prądu przez godzinę albo pare godzin, albo nie będzie internetu, to nic się nie stanie? Czy może cały blok wtedy przepada

Plikom nic się nie stanie. Klient nie będzie kopał przez ten czas. Po powrocie zasilania/internetu można dalej wydobywać. A jeśli chodzi o blok to nie wiem dokładnie co masz na myśli bo bloki w chia network powstają co kilkanaście sekund
Nie do końca rozumiem jak to działa. Przy 24 TiB pokazuje mi, że przewidywany czas zanim wygram (blok?) to 18 dni. Czyli muszę kopać 24/h przez średnio 18 dni aby zdobyć Chie. Kiedy uda mi się wykopać ten blok i kopie solo to mam cały blok dla siebie.

Skoro bloki powstają co kilkanaście sekund, to przy braku prądu po prostu wydłużam sobie o ten czas szansę na zdobycie nagrody (jeśli dobrze to rozumiem)

Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 4 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: enterprise_hdds » wtorek, 4 maja 2021, 15:41

adam1226 pisze: niedziela, 25 kwietnia 2021, 14:28Jakby ktos potrzebowal pomocy to zapraszam na priv
Nieodpłatnej oczywiscie!
ja chętnie, nawet i odpłatnie ;) ale póki co nie mogę wysyłać priv wiadomości...:( (admin?)

Początkujący
Posty: 517
Rejestracja: 8 grudnia 2020
Reputacja: 61
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: fetek » wtorek, 4 maja 2021, 15:44

czester1994 pisze: wtorek, 4 maja 2021, 11:31 Ukopało ci na tyle że na dyskach już jesteś na +?
:shock: XXI wiek a czytanie nadal sprawia problem.

Początkujący
Posty: 23
Rejestracja: 5 stycznia 2018
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: caralooh_pl » wtorek, 4 maja 2021, 15:47

Łukasz1992 pisze: wtorek, 4 maja 2021, 10:10Ktoś próbował podłączyć się do chińskiej puli?
Ja plotuje na apce chia, i farmie na hpool.Farmienie solo w apce chia nie ma kompletnie sensu. Na hpool dostaje co godzine %%% chia.

Wlasnie jade do bitcomputer po kolejne 4 ssd,zresztą juz ostatnie. Będe plotował 8 na raz.
W sumie zrobiłem spontana i dokupiłem z kumplami 12x8tb za średnio po 820pln.Najwyżej wtopimy :). Spodziewałem się ceny chia po 20usd.
Obecna cena ok.700 to kosmos. Gdyby plotował z tydzien wczesniej zwróciłyby mi się już cały pc.GOOD LUCK!

Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 4 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: avengerik » wtorek, 4 maja 2021, 16:05

enterprise_hdds - Chętnie pomogę.
Jak masz tyle dysków to może chciałbyś sprzedać?
Mój telefon 535-114-235

Początkujący
Posty: 43
Rejestracja: 4 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Lukasz_Socha » wtorek, 4 maja 2021, 16:35

Zwiekszał ktoś ilość z was max. użycia ramu w ustwieniach przy tworzeniu plotów a także ilość wątków?-działa to na szybsze tworzenie w realu?

Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 4 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: koza961 » wtorek, 4 maja 2021, 17:22

caralooh_pl pisze: wtorek, 4 maja 2021, 15:47
Łukasz1992 pisze: wtorek, 4 maja 2021, 10:10Ktoś próbował podłączyć się do chińskiej puli?
Ja plotuje na apce chia, i farmie na hpool.Farmienie solo w apce chia nie ma kompletnie sensu. Na hpool dostaje co godzine %%% chia.

Wlasnie jade do bitcomputer po kolejne 4 ssd,zresztą juz ostatnie. Będe plotował 8 na raz.
W sumie zrobiłem spontana i dokupiłem z kumplami 12x8tb za średnio po 820pln.Najwyżej wtopimy :). Spodziewałem się ceny chia po 20usd.
Obecna cena ok.700 to kosmos. Gdyby plotował z tydzien wczesniej zwróciłyby mi się już cały pc.GOOD LUCK!
Witam.
Czy możesz mi pomóc w kilku ustawieniach?
Od kilku godzin próbuje z ustawieniami farmienia na hpool.
Nigdzie nie mogę znaleźć mojego withdrawal address.

Wróć do „Generowanie monet”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Dawid671159 i 6 gości