Czy ktoś z was siedzi już na Windows 10 ??

Gaduła
Posty: 333
Rejestracja: 21 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Czy ktoś z was siedzi już na Windows 10 ??

Postautor: wwcc » sobota, 1 sierpnia 2015, 10:19

A ja mam problem, bo mój klucz z nalepki spod lapka nie pasuje. Jest to windows 7 home premium. Instalowałem świeżą wersję z instalki przygotowanej przez aplikację MediaCreationToolx64 na Pena, wersja windows 10 home ( była jeszcze home n - wiecie co to?).

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1955
Rejestracja: 14 maja 2013
Reputacja: 25
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska

Re: Czy ktoś z was siedzi już na Windows 10 ??

Postautor: Multi » sobota, 1 sierpnia 2015, 10:22

n jest bez windows media player, parę państw narzekało że niby monopol :)

Gaduła
Posty: 333
Rejestracja: 21 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Czy ktoś z was siedzi już na Windows 10 ??

Postautor: wwcc » sobota, 1 sierpnia 2015, 10:31

acha, dzięki! :) Generalnie trochę tego nie rozumiem.. Wklepałem w tą przygotowaną instalkę 3 różne klucze z moich kompów - windows 7 home, windows 7 prof, i windows 8 - żaden klucz nie wchodzi.. o co chodzi? Można zrobić tylko upgrade przez aktualizację? Po co w takim razie Microsoft udostępnia aplikacje do tworzenia czystych instalek?

Gaduła
Posty: 333
Rejestracja: 21 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Czy ktoś z was siedzi już na Windows 10 ??

Postautor: wwcc » sobota, 1 sierpnia 2015, 11:22

Właśnie to robię. To znaczy instaluje na nowo 7 (bo strzeliłem formata...), potem zrobię updata, a potem jeszcze raz spróbuje z przygotowanej czystej instalki.. może do końca weekendu się wyrobie... :)

Gaduła
Posty: 333
Rejestracja: 21 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Czy ktoś z was siedzi już na Windows 10 ??

Postautor: wwcc » sobota, 1 sierpnia 2015, 17:07

JURCZ91 pisze:Najpierw musisz normalnie zrobić upgrade do Win10. Dopiero po tym zabiegu twój klucz będzie przypisany do komputera i gdy będziesz robił czystą instalację to przyjmie klucz.
NIE Potwierdzam! Wgrałem 7, upgrade na 10 - aktywacja, wszystko ok. Następnie świeża instalacja z nośnika windows 10, klucz nie wchodzi ale jest opcja pomiń. Instaluje system, podpinam neta i to samo - zły klucz..

Tak więc wychodzi na to, że obecnie to 10 tylko z upgradu..

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 12970
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1784
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Re: Czy ktoś z was siedzi już na Windows 10 ??

Postautor: rav3n_pl » sobota, 1 sierpnia 2015, 19:13

Fajnie opisane jak to jest z kluczami: http://www.howtogeek.com/224342/how-to- ... indows-10/
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: Bitmarket SwapBot, RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.17.0.1

Rozmowny
Posty: 144
Rejestracja: 22 maja 2013
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Czy ktoś z was siedzi już na Windows 10 ??

Postautor: daniox » sobota, 1 sierpnia 2015, 19:44

U mnie na laptopie z zaszytym kluczem Windows 8.1 w biosie UEFI po upgradzie do Windows 10 i sprawdzeniu ze system jest aktywowany, czysta instalacja poszła bez problemu, przy pytaniu o klucz dałem pomiń, potem system aktywował się automatycznie. Orygin chodzi BF 4 śmiga aż miło.:mrgreen:

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 2436
Rejestracja: 27 listopada 2013
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Katowice

Re: Czy ktoś z was siedzi już na Windows 10 ??

Postautor: majkel_94 » sobota, 1 sierpnia 2015, 22:47

Po upgrade mozna tez sobie odczytac z rejestru klucz nowy do 10 i przy czystej instalacji go podac - tez sprawdzone ze dziala ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 2956
Rejestracja: 14 marca 2011
Reputacja: 485
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Czy ktoś z was siedzi już na Windows 10 ??

Postautor: maky » niedziela, 2 sierpnia 2015, 15:09

Ja dostałem możliwość upgrade'u wczoraj. Trwało parę minut i jak na razie działa. Przesiadka z 8.1. Mam ultrabooka. Przestało działać automatyczne przełączanie w tryb tabletu. Mam nadzieję, że to gdzieś ustawię. Reszty funkcji nie używam. ;)
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.
Be the chan­ge you want to see in the wor­ld.
KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Rozmowny
Awatar użytkownika
Posty: 84
Rejestracja: 29 listopada 2014
Reputacja: 116
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Czy ktoś z was siedzi już na Windows 10 ??

Postautor: 2tejszy » niedziela, 2 sierpnia 2015, 19:25

ustawienia/system/tryb tabletu

Moim zdaniem tryb tabletu był lepszy w windows 8 i teraz nie ma przeglądarki dostosowanej do tego trybu.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 2956
Rejestracja: 14 marca 2011
Reputacja: 485
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Czy ktoś z was siedzi już na Windows 10 ??

Postautor: maky » niedziela, 2 sierpnia 2015, 21:47

Chyba działa. Potestuję. THX.
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.
Be the chan­ge you want to see in the wor­ld.
KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Weteran
Posty: 4337
Rejestracja: 29 czerwca 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Czy ktoś z was siedzi już na Windows 10 ??

Postautor: lenny » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 00:49

majkel_94 pisze:Po upgrade mozna tez sobie odczytac z rejestru klucz nowy do 10 i przy czystej instalacji go podac - tez sprawdzone ze dziala ;)
A gdzie ten klucz siedzi?

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3573
Rejestracja: 11 grudnia 2012
Reputacja: 154
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Czy ktoś z was siedzi już na Windows 10 ??

Postautor: hanti » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 01:50

@_# :P ;) :D
Polecam następujące giełdy BTC/LTC:

bitmarket.pl bitmaszyna.pl

Dyskutant
Posty: 247
Rejestracja: 29 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0001 BTC

Re: Czy ktoś z was siedzi już na Windows 10 ??

Postautor: rezor91 » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 16:25

Moje wrażenia na 2óch laptopach:
Stary przedpotopowy 4GB RAM + celeron 1,8GHz x2 + intel graphics
Cudnie działa, zasobów (RAM) nie ubywa po dłuższym użytkowaniu tak jak w przypadku win 8.1. Uruchamia się dość szybko. Problem jedynie z trzaskami z głośników na sterownikach realteka. Na standardowych problem nie wystepuje. Na początku 2x BSoD wywaliło. Wykrzaczył się sterownik SATA. Teraz śmiga

Nowy: i7 3630QM + 8GB RAM + Radeon 7970M + SSD Vertex III. Wrażenia jak wyżej ze sporym minusem. Laptop BSoDuje po wybudzeniu. Z hibernacji wstaje bez problemu ale z uśpienia już nie wybudza... Nie wiem czym jest to spowodowane. Dostaje tylko komunikat: INTERNAL_POWER_ERROR.

Poza wydajnościowymi wrażeniami: Odczucia z interfejsu bez zmian. Intuicyjny ale tutaj mogę ręczyć, że wrażenia osoby, która przesiada się z XP czy visty będą takie same :)
Przyzwyczaiłem się już do startu w 8ce i zdążyłem zapomnieć o tym z 7ki i starszych części. Tutaj widze, że trafiono w złoty środek. Nie mam na myśli żadnego półśrodka czy kompromisu, a raczej ewolucję poprzednich pomysłów w coś lepszego. Dodatkowo dla 8kowych konserwatystów jest jeszcze "tryb tabletu". Standardowe oprogramowanie zupełnie wystarcza do domowego użytkowania. Mały problem zaczyna się w głębszych ustawieniach bo tak jak w przypadku menu start, panel sterowania i ustawienia komputera przeszły fuzję. Czuje się jakbym raczej szperał w ustawieniach tabletu czy telefonu, a nie komputera :). Ramki okien odeszły od bajeranckiego aero i weszły w jeszcze większy minimalizm bo nie dość, że jednokolorowe to smuklejsze (pomijając tryb tabletu). Nie wiem co jeszcze można napisać na temat windowsa 10 :) ogólnie wg mojej opinii wszystko idzie w stronę podkreślenia stereotyppowych zalet nad linuksami: System jest prosty, nie straszy jakimiś dziwnymi ustawieniami, standardowe sterowniki radzą sobie na nowym jak i na starym sprzęcie. Nic tylko instalować, używać i nie martwić się o zaawansowane ustawienia. Dla geeków i antyM$ pozostają linuchy i iOS.

PS. Odnośnie braku IE:
later you have internet explorer that allows whole internet explore your computer. Now after years of improvements you can realy feel like you stand at the Edge
Nie śpię bo pilnuje bitcoina

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 2217
Rejestracja: 25 stycznia 2012
Reputacja: 327
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Czy ktoś z was siedzi już na Windows 10 ??

Postautor: devega » wtorek, 4 sierpnia 2015, 00:27

Jak nieco ograniczyc szpiega:
http://www.rt.com/usa/311383-windows-opt-out-privacy/
Oczywiście najlepiej go nie instalowac :)

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 12970
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1784
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Re: Czy ktoś z was siedzi już na Windows 10 ??

Postautor: rav3n_pl » wtorek, 4 sierpnia 2015, 09:19

rezor91 pisze: PS. Odnośnie braku IE:
later you have internet explorer that allows whole internet explore your computer. Now after years of improvements you can realy feel like you stand at the Edge
Hahahahahahha
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: Bitmarket SwapBot, RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.17.0.1

Wygadany
Posty: 649
Rejestracja: 10 kwietnia 2013
Reputacja: 53
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Czy ktoś z was siedzi już na Windows 10 ??

Postautor: bartek6949 » środa, 5 sierpnia 2015, 00:26

Jeden update na dosyć wolnym lenovo yoga2 z 8.1 i odziwno wszystko smiga i się nie zacina tak jak na 8.1, Sytem na moim sprzęcie przyspieszył 2 lub nawet 3 krotnie i nie występują już scięcia mimo że wszystko co było wcześniej zostało. Na pewno optymalizacja na plus.
Z menu start korzystam tylko w dotyku wiec ten powrót nie był mi jakoś potrzebny tym bardziej, że to menu start to nie to samo co kiedyś, mi wystarczy korzystanie tylko z wyszukiwarki która działa dla mnie wzorowo wszystko fajnie i szybko się znajduje.

System działa sprawnie i jest bardzo intuicyjny trzeba mu dać chwile ale potem wszystko jest łatwe i przejrzyste, czasami trzeba sie naklikać aby dostać do głębszych ustawien, (2 klikniecia wiecej niż wczesniej) ale rozumiem, że nie każdy potrzebuje od razu aż tylu opcji.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 2436
Rejestracja: 27 listopada 2013
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Katowice

Re: Czy ktoś z was siedzi już na Windows 10 ??

Postautor: majkel_94 » środa, 5 sierpnia 2015, 10:41

W nowym panelu sterowania jest opcja żeby przywrócić pełnoekranowe menu start nawet w trybie zwykłym, nie tabletowym ;P

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 2956
Rejestracja: 14 marca 2011
Reputacja: 485
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Czy ktoś z was siedzi już na Windows 10 ??

Postautor: maky » środa, 5 sierpnia 2015, 19:31

bartek6949 pisze:Jeden update na dosyć wolnym lenovo yoga2 z 8.1 i odziwno wszystko smiga i się nie zacina tak jak na 8.1,
Kurcze, też mam Lenovo Yoga 2 ale raczej demon. 8GB + 256 SSD i7 2.6GHz
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.
Be the chan­ge you want to see in the wor­ld.
KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

eM.
Rozmowny
Awatar użytkownika
Posty: 140
Rejestracja: 7 maja 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Czy ktoś z was siedzi już na Windows 10 ??

Postautor: eM. » środa, 5 sierpnia 2015, 22:07

U mnie niestety "intel graphics akcelerator" nie jest zgodny i przesiadki nie będzie... Tablet ativ samsung.
Zapraszam na stronę: www.zabitcoiny.pl

Wróć do „Hyde-Park”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość