Jednak dzięki za odpowiedź

Postautor: Alvaas69 » sobota, 25 września 2021, 16:52
Alvaas69
Putas
Postautor: koparki » niedziela, 26 września 2021, 19:34
a cena zmierza do dwucyfrowej z tego co widzę , dołki coraz niżej górki coraz niżej, robi się z tego trend. Na jak długi okres czasu szacujecie zwrot kasy za sprzęt przy średniej cenie sprzedaży urobku przy poziomach ok 150$ ?
koparki
Putas
Postautor: koparki » niedziela, 26 września 2021, 19:59
koparki
Postautor: Putas » niedziela, 26 września 2021, 20:32
Putas
Postautor: koparki » niedziela, 26 września 2021, 20:43
koparki
Postautor: Jazeon » niedziela, 26 września 2021, 21:10
Jazeon
Postautor: Bitmar » niedziela, 26 września 2021, 22:04
Pytanie dlaczego przy dzisiejszym kursie? Jeśli ktoś zamierza kopać powiedzmy rok, to dzisiejszy kurs będzie miał takie znaczenie jak zeszłoroczny śnieg, czyli żaden
Bitmar
Postautor: adiqq » poniedziałek, 27 września 2021, 06:07
Piszę ogólnie w kwestii miningu. Za jakiś czas, jak skończy się kopanie ETH, to zrobie pełne podsumowanie - bo wiem ile dokładnie płaciłem za sprzęt rok temu w sierpniu i mam pełna historię konta na które było i jest kopane. Ze sprzętem kupowanym wcześniej problem miałbym o tyle, że nie mam tak precyzyjnych notatek.Bitmar pisze: ↑ niedziela, 26 września 2021, 22:04Powstaje więc pytanie czy nie lepiej kupić krypto zamiast bawić się w mining. To zależy. Kwestia stosunku ryzyka do potencjalnych zysków. Kupując sprzęt możemy stracić powiedzmy max 50% w ciągu roku czy dwóch (choć z tym też może być różnie bo obecnie ceny sprzętu rosną). Kupując niszowego alta trzeba się liczyć z możliwą stratą prawie wszystkiego bo kurs może spaść spokojnie o >95%. Jeżeli ktoś nie lubi takiego ryzyka i nie jest hazardzistą to mining ma jakiś sens. Kupując krypto liczymy się z dużym ryzykiem straty nawet prawie całości kapitału, ale zysk również będzie potencjalnie dużo większy niż w przypadku miningu.
adiqq
Postautor: Jazeon » poniedziałek, 27 września 2021, 06:52
Był czas, że XCH sprzedawał się po 1200USD, trudność była niższa i czas zwrotu był poniżej 2 miesięcy.adiqq pisze: ↑ poniedziałek, 27 września 2021, 06:07Jak przeczytałem wyżej o okresie zwrotu 14-15m to się za głowę złapałem.
Jakieś założenia trzeba przyjąć. Nie wiemy jaki będzie kurs w przyszłości.Bitmar pisze: ↑ niedziela, 26 września 2021, 22:04Pytanie dlaczego przy dzisiejszym kursie?
Jazeon
fetek
Postautor: adiqq » poniedziałek, 27 września 2021, 07:44
adiqq
Postautor: fetek » poniedziałek, 27 września 2021, 11:52
kto nie ryzykuje ten nie ma... Ja większość sprzętu miałem, jakbym miał to kupować to raczej bym nie wchodził zwłaszcza że autorzy projektu są w świecie krypto nie są postrzegani pozytywnie.
fetek
Postautor: Jazeon » poniedziałek, 27 września 2021, 12:02
Cały światek krypto jest obarczony ryzykiem. Można tu wiele stracić ale też wiele zyskać.
Jazeon
Postautor: Bitmar » poniedziałek, 27 września 2021, 12:34
Jakieś założenia tak, byleby nie błędne a przeliczanie zwrotu czy zysków według "dzisiejszego kursu" to błędne założenie, chyba, że chcemy wyjść tego dnia z inwestycji. Takie myślenie to podstawowy błąd górników.
Bitmar
Postautor: Jazeon » poniedziałek, 27 września 2021, 12:50
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Zbyt niski kurs krypto może wieszczyć jej upadek.
Jazeon
Postautor: Bitmar » poniedziałek, 27 września 2021, 13:00
No i znowu błąd. "Taki kurs" na jaki dzień? Dzień wejścia, dzień dzisiejszy, czy za rok czy dwa? Kurs to nie linia prosta i nie jest stały. Żaden kurs na żadnym krypto (poza stablami) nie jest linią prostą a bardziej przypomina sinusoidę z cyklami hoss i bess.
Bitmar
Postautor: adiqq » poniedziałek, 27 września 2021, 13:10
Mi tego nie musisz mówić. Pisałem o tym nie raz. Ta sama moc - rok temu 100% urobku, teraz jest 10-15% tego co rok temu.
Prowadziłem tutaj na forum szczegółowe zapiski, nawet w czasie bessy, gdy kurs był nisko, była rentowność, tylko przez krótki okres była ona niska.
a całkiem niedawno
natomiast na ten moment jest to odpowiednio 6040$ i 395$adiqq pisze: ↑ poniedziałek, 20 września 2021, 15:55ktualizacja dla cen po spadkach
koszt wydobycia 1 BTC moim sprzętem to około 5840$
koszt wydobycia 1 ETH moim sprzętem to około 370$
W tym oczywiście uwględniono dodatkowe koszty chłodzenia, prąd w G12w+PV
ceny spadła, ale nadal na niezłym poziomie (wzrósł ruch w sieci, więć trochę większy urobek jest), spadła też trochę trudność...
adiqq
Postautor: Bitmar » poniedziałek, 27 września 2021, 13:21
Bitmar
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości
Polskie Forum Bitcoin skupia miłośników Bitcoina w Polsce. Tu możesz zadać pytania odnośnie Bitoina lub podyskutować na ciekawe tematy.
Treści na tym forum mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny, a posty są wyrazem osobistych poglądów ich autorów. Treśći na forum ani w całości ani w części nie stanowią "rekomendacji" w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, lub ich emitentów (Dz.U. z 2005 r. Nr 206, poz. 1715).