Chia - proof of space and time

Początkujący
Posty: 55
Rejestracja: 29 sierpnia 2013
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Jazeon » piątek, 3 września 2021, 19:01

marko40@adresik.net pisze: piątek, 3 września 2021, 18:42 nie można jej normalnie kupić ani sprzedać
Na OKEX jest.

Początkujący
Posty: 842
Rejestracja: 8 grudnia 2020
Reputacja: 70
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: fetek » piątek, 3 września 2021, 21:47

Mega-Tech pisze: piątek, 3 września 2021, 17:16Fatek no trzeba, ale na to też potrzeba czasu
trzeba czasu i rozwiązań, chia nie oferuje nic nowego, nie robi niczego lepiej a konkurencja jest bardzo silna
Mega-Tech pisze: piątek, 3 września 2021, 17:16Co do GPU puki co ok ale ciekawe jak to będzie dalej.
wszystkie coiny HDD są dzisiaj G warte.
marko40@adresik.net pisze: piątek, 3 września 2021, 18:42Chia ma wejść na giełdę, na razie nie można jej normalnie kupić ani sprzedać, być może wtedy będzie lepiej, no bo jak ma rosnąć coś czego nie można kupić
Już dawno jest na giełdach a transakcje nie stanowią żadnych problemów.

Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: 3 lipca 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: marko40@adresik.net » piątek, 3 września 2021, 22:14

Da się robić transakcje fiat ? Pierwsze słyszę
Chyba nie chodzi Ci o wymiane btc na chia na dzikich gieldach 3 kategorii ;)

Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 4 września 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Tabs » sobota, 4 września 2021, 12:38

Witam wszystkich wkręconych w Chia. To jest mój pierwszy wpis.
Valdgeer pisze: wtorek, 24 sierpnia 2021, 15:38Serwer będzie się nudził po ilości czasu wyrażonej wzorem :
ilosc plotów = 62 dyski x 8 TB/0,108 TB =~ 4592 plotów
30min (takie założenie na plot na początek) x ilosc plotów = = 137 777 min = 2296 h =~ 96 dni - więc będzie się nudził po 96 dniach. Szkoda wydawać 2-5k na używany serwer z którym trudno coś dalej zrobić. Jeśli by miał dalej zarabiać na siebie to co innego.

Plotuję bez użycia SSD i czas wychodzi mi parę minut więcej niż 30 minut - ok. 42 min, jeśli liczyć średniodobowo z okresu tygodnia. W perspektywie widzę zwolnienie mocy przerobowych - mogę przyjąć mniejsze lub większe zlecenia. Proponuję na początek cenę 1zł/1 plot przy 1-nym plocie:) Przy dużym zleceniu, takim jak Twoje mogę zejść dość znacznie z ceny. W przypadku zainteresowania zapraszam do wiadomości prywatnej.

Pozdrawiam
Tabs

Początkujący
Posty: 20
Rejestracja: 5 maja 2021
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: figurx » środa, 8 września 2021, 12:16

Witam.
Mam na sprzedaż 2 dyski Seagate IronWolf NAS 8TB, używane od maja tylko do przechowywaniach plotkow. Wszystko na gwarancji, mam kartoniki OEM do tego. Zainteresowani priv :)

Początkujący
Posty: 55
Rejestracja: 29 sierpnia 2013
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Jazeon » piątek, 10 września 2021, 09:56

Nowa wersja 1.2.6 Blockchain Chia 2021-09-09
Dzisiaj wydajemy wersję 1.2.6, aby naprawić błąd zasobów z węzłami i chcemy podkreślić znaczenie aktualizacji i zachęcić do niej jak najszybciej. Poprawka zapobiega zużywaniu przez węzeł nadmiernej ilości pamięci, gdy w łańcuchu aktywnych jest wiele Timelordów Bluebox.

Zmiany:
Zaktualizowano do BLS 1.0.6.
Aktualizacje parsera warunków rdzy.
Dostosowano parametr odświeżania wykresu, aby skrócić czas ładowania wykresu.
Naprawiono:
Naprawiono problem z wykorzystaniem pamięci związany ze sposobem, w jaki węzeł obsługuje kompaktowe pliki VDF generowane z blueboxów. Zalecamy wszystkim aktualizację do tej wersji, aby uniknąć problemów z pamięcią, które mogą mieć wpływ na uprawę i zbiory.
Naprawiono problemy z ponownym wczytywaniem plików plot, które zostały uznane za złe (może się to zdarzyć podczas kopiowania plota).

1.2.6 Chia blockchain 2021-09-09
Today we’re releasing version 1.2.6 to address a resource bug with nodes, and we want to stress the importance of updating to it at the earliest convenience. The fix prevents a node from consuming excessive memory when many Bluebox Timelords are active on the chain.

Changed
Updated to BLS 1.0.6.
Updates to the Rust conditions parser.
Adjusted plot refresh parameter to improve plot loading times.
Fixed
Fixed memory utilization issue related to how the node handles compact VDFs generated from blueboxes. We recommend everyone update to this version to avoid memory issues that can impact farming and harvesting.
Fixed issues with reloading plot files detected as bad (this can happen during plot copying).

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 15 marca 2018
Reputacja: -1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Mega-Tech » niedziela, 12 września 2021, 16:33

Cześć wam, jak by był ktoś zainteresowany zmianą pooli na której jest przeznaczona dodatkowa nagroda 1chia do podziałów między farmerów to proszę pisać na priv. Podam adres bo nie chcę tutaj zaśmiecać :)
Pool na serwerze w polskiej lokalizacji....

Początkujący
Posty: 51
Rejestracja: 16 maja 2021
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: darekm811 » czwartek, 16 września 2021, 12:09

witam
Mam problem z instalacją najnowszej wersji chia. ktoś miał podobny problem ?
Dodam że stara wersja apki też sie nie otwiera tylko ciągle mieli i sie nie łączy.

Początkujący
Posty: 842
Rejestracja: 8 grudnia 2020
Reputacja: 70
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: fetek » sobota, 18 września 2021, 20:58

darekm811 pisze: czwartek, 16 września 2021, 12:09 ktoś miał podobny problem ?
podobny czyli jaki ?

Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 10 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: areiter282 » sobota, 18 września 2021, 21:07

fetek pisze:
darekm811 pisze: czwartek, 16 września 2021, 12:09 ktoś miał podobny problem ?
podobny czyli jaki ?
Usuń z dysku katalog, po nowej instalacji ponowna synchronizacja

Pomocy! Jestem lamerem i nie wiem jak wyłączyc podpis w Tapatalku. Proszę o instrukcję na PW. M2011K2G przy użyciu Tapatalka


Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 10 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: areiter282 » sobota, 18 września 2021, 21:10

darekm811 pisze:witam
Mam problem z instalacją najnowszej wersji chia. ktoś miał podobny problem ?
Dodam że stara wersja apki też sie nie otwiera tylko ciągle mieli i sie nie łączy.
Usuń cały katalog, po instalacji nowej wersji ponowna synchronizacja


Pomocy! Jestem lamerem i nie wiem jak wyłączyc podpis w Tapatalku. Proszę o instrukcję na PW. M2011K2G przy użyciu Tapatalka


Początkujący
Posty: 51
Rejestracja: 14 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Putas » niedziela, 19 września 2021, 14:03

Mam takie 2 pytania, sądzę, że znam odpowiedzi ale wolę się upewnić:
1 - czy jest różnica w prawdopodobieństwie trafienia chia solo jeśli mam na jednym kompie odpalony programik i podpięte 1000 działek w stosunku do dwóch komputerów z programikiem chia i na każdym 500 działek (oczywiście ten sam klucz i działki się nie dublują)
2 - temat działki k35, wiadomo, że zajmuje ona na dysku ok 8*k32, ale czy daje prawdopodobieństwo trafienia chia tak jak 8 działek k32? Zastanawiam się nad tym, bo filtr działek pokazuje ilość, która przeszła przez filtr i pytanie czy jak przejdzie k35 to i tak daje 8 razy większą szansę na wygraną???

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1501
Rejestracja: 10 czerwca 2017
Reputacja: 292
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: tonyxxl » niedziela, 19 września 2021, 15:00

Krótko: nie i nie
1: Ilość działek robi róznice a nie na ilu farmerach je masz. Statystycznie ofc, i "systemu" tak nie oszukasz.
2: Było, zobacz wcześniej, nawet oficjalny blog chia potwierdził, że nie ma żadnej różnicy. Liczy się całkowita przestrzeń a nie jak jest podzielona.

Początkujący
Posty: 51
Rejestracja: 14 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Putas » niedziela, 19 września 2021, 15:39

tonyxxl pisze: niedziela, 19 września 2021, 15:00Krótko: nie i nie
1: Ilość działek robi róznice a nie na ilu farmerach je masz. Statystycznie ofc, i "systemu" tak nie oszukasz.
2: Było, zobacz wcześniej, nawet oficjalny blog chia potwierdził, że nie ma żadnej różnicy. Liczy się całkowita przestrzeń a nie jak jest podzielona.


Czyli potwierdziłeś, że dobrze myślałem.
1 - mi nie chodzi, żeby na kilku kompach dawać te same działki, tylko żeby jeden komp nie "uprawiał" 2000 działek, tylko żeby to podzielić trochę
2 - też tak myślę, jednak jak to ma się do przejścia działki przez filtr? Jak przejdzie k35 to w sumie daje tyle jakby przeszło 8 działek k32? To mnie ciekawi nadal.

Początkujący
Posty: 55
Rejestracja: 29 sierpnia 2013
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Jazeon » niedziela, 19 września 2021, 18:22

Putas pisze: niedziela, 19 września 2021, 15:39 1 - mi nie chodzi, żeby na kilku kompach dawać te same działki, tylko żeby jeden komp nie "uprawiał" 2000 działek, tylko żeby to podzielić trochę
2 - też tak myślę, jednak jak to ma się do przejścia działki przez filtr? Jak przejdzie k35 to w sumie daje tyle jakby przeszło 8 działek k32? To mnie ciekawi nadal.
Ad 1: Nie ma różnicy.
Ad 2: K35 =/= 8*K32 Nie przeliczaj na działki, ale na miejsce przez nie zajmowane. K35 = 8,7171 * K32, czyli jedna działka K35 stanowi bliżej 9 działek K32.

Początkujący
Posty: 51
Rejestracja: 14 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Putas » niedziela, 19 września 2021, 19:20

Jazeon pisze: niedziela, 19 września 2021, 18:22Ad 2: K35 =/= 8*K32 Nie przeliczaj na działki, ale na miejsce przez nie zajmowane. K35 = 8,7171 * K32, czyli jedna działka K35 stanowi bliżej 9 działek K32.

No OK, tylko że nie o to mi chodzi.
Czy jak przez filtr przejdzie jedna działka k35 to w efekcie trafienie "bingo" jest tak samo prawdopodobne jakby przez filtr przeszło 8*k32?
Bo jak ktoś ma 100TB w działkach k32 to przeliczając na sztuki prawdopodobieństwo jej "wylosowania" raczej jest większa niż to samo 100TB w działkach k35, bo jest ich mniej na sztuki.
Inaczej mówiąc czy posiadając jedną k35 mamy 8 losów k32 - porównując do bingo (bo w zasadzie działanie jest bardzo podobne :-) )

Początkujący
Posty: 55
Rejestracja: 29 sierpnia 2013
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Jazeon » niedziela, 19 września 2021, 20:33

Putas pisze: niedziela, 19 września 2021, 19:20 jak ktoś ma 100TB w działkach k32 to przeliczając na sztuki prawdopodobieństwo jej "wylosowania" raczej jest większa niż to samo 100TB w działkach k35, bo jest ich mniej na sztuki.

Tak, masz większe prawdopodobieństwo, że działki K32 będą częściej przechodziły przez filtr, a właściwie to masz taką samą szansę, ale przy 100TB więcej będzie na sztuki K32 w filtrze niż K35, ale...
Filtr będzie szukał prawidłowego wyniku w K32 mając do dyspozycji tylko 101,4GiB, natomiast w K35 będzie możliwych wyników tyle, co w 884,1GiB czyli, choć rzadziej będzie dane sprawdzał, to będzie ponad ośmiokrotnie większa szansa na trafienie. Suma sumarum wyjdzie na to samo.

Była sobie kopalnia złota.
Z kopalni jeden krasnal wykopywał (fedrował) skałę i wynosił wiadrami po 10kg na wiadro urobek. Przepłukiwał szukając złota. W ciągu doby wyniósł 100 wiader, czyli w sumie 1000kg (100TB).
Drugi krasnal miał wagonik, do którego wrzucał 100kg urobku. Wyciągnął z kopalni w ciągu doby 10 wagonów i przepłukał szukając samorodków. W sumie wyciągnął 1000kg (100TB) urobku.
Obaj krasnale mają statystycznie takie same szanse na trafienie samorodka.

Początkujący
Posty: 51
Rejestracja: 14 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Putas » sobota, 25 września 2021, 11:55

Zauważyłem dziwny problem z softem 1.2.7
Co jakiś czas "zawiesza się" przewchodzenie działek przez filtr.
Program działa, inne funkcje bez problemu, nie pokazuje błędów w działkach itd.
Problem czasem po 2 godzinach działania, czasem po 10 godzinach - nie wychwyciłem żadnej reguły.
Ostatnio winda przeinstalowana od zera, pobrane wszystkie aktualizacje itd.
Oczywiście wyłączone przechodzenie w stan uśpienia, wstrzymywanie pracy HDD itp.
Po restarcie programu wszystko rusza i działa kolejne kilka godzi.
Miał ktyoś podobny problem?

Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 25 września 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Alvaas69 » sobota, 25 września 2021, 13:05

Czy to możliwe, że po synchronizacji 4 sprzętów, na pierwsze urobki(czyli podłaczenie do blockchaina) czeka się aż 5-6 tygodni?

Początkujący
Posty: 51
Rejestracja: 14 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Putas » sobota, 25 września 2021, 13:34

Alvaas69 pisze: sobota, 25 września 2021, 13:05Czy to możliwe, że po synchronizacji 4 sprzętów, na pierwsze urobki(czyli podłaczenie do blockchaina) czeka się aż 5-6 tygodni?

Tyle czekasz na synchronizację, na urobek nawet kilka miesięcy :-)

Żeby przyspieszyć synchronizację musisz od kogoś zsynchronizowanego pobrać plik blockchain_v1_mainnet.sqlite i podmienić.
Tylko, że ten plik na dziś ma 21GB :-)

Wróć do „Chia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość