Problem ze środkami w LUSD

Regulamin forum
Pseudo waluty udające kryptowaluty lub z zamkniętym kodem źródłowym oraz inne uznane za SCAM
Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: mack68 » niedziela, 19 stycznia 2025, 14:27

Witajcie, jestem nowy i pewnie dlatego nie wiem czy ten temat znajdzie się we właściwym miejscu, ale tak mi się wydaje. Dostałem pewne środki na Coinbase Wallet, ale niestety w postaci LUSD i nic nie mogę z nimi zrobić, nie mogę ich wysłać, ani też zamienić. Z tego co wiem nie są one obsługiwane na żadnej giełdzie.
Szukałem więcej informacji i znalazłem kilka grup na Facebooku, na których ludzie piszą, że są w podobnej sytuacji, ale są to grupy zagraniczne, poza tym wiąże się to z różnymi opłatami. Nie mam też żadnej pewności, że po zapłacie odzyskam swoje pieniądze. Dowiedziałem się też, że te pieniądze są prawdziwe, ale podczas wysyłania ich na mój portfel zostały naruszone pewne zasady. Podobno, aby je zamienić trzeba mieć jakieś oprogramowanie albo kod transkrypcji, oczywiście to niestety kosztuje. Prawdę mówiąc nie wiem ile w tym wszystkim prawdy, nie wiem czy ktoś nie chce wyciągnąć ode mnie pieniędzy. Nie mam po prostu nikogo zaufanego, który orientuje się w tym temacie.
Mam nadzieję, że może ktoś na forum będzie wiedział coś więcej, może też miał podobny problem, albo może po prostu coś doradzi.
Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję.

Początkujący
Reputacja: 29
Reputacja postu: 
0

Postautor: nrth » niedziela, 19 stycznia 2025, 15:03

Oszustwo, nic nikomu nie płać. Tych środków nie wypłacisz nigdy

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: mack68 » niedziela, 19 stycznia 2025, 20:03

Dlaczego tak myślisz, spotkałeś już się z czymś podobnym?

Początkujący
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
0

Postautor: pomocny » niedziela, 19 stycznia 2025, 20:22

mack68 pisze: niedziela, 19 stycznia 2025, 20:03Dlaczego tak myślisz, spotkałeś już się z czymś podobnym?
tak, pełno jest tego typu historii tutaj na forum

Zawsze, jak z jakiegoś wymyślonego powodu trzeba wpłacić jakieś środki - to jest to SCAM
w tym dziale masz pełno tego typu historii, są różnie opakowane, ale sprowadzają się do jednego
viewforum.php?f=129

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: mack68 » niedziela, 19 stycznia 2025, 21:24

Ok rozumiem, też się już spotkałem z takim działaniem, ale chyba jednak teraz jest inaczej, bo chcą abym wpłacił przynajmniej 1 BNB, ale na swój własny portfel. Gość, który podaje się za pracownika Coinbase Wallet twierdzi, że jeśli będę postępował według jego instrukcji to będę mógł potem wypłacić pieniądze na swoje konto bankowe. Wszystko to wydaje mi się jednak podejrzane, bo w końcu dlaczego od razu nie wysłali tych środków np. w BTC lub USDT.

Weteran
Reputacja: 437
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamu79 » wtorek, 21 stycznia 2025, 11:58

mack68 pisze: niedziela, 19 stycznia 2025, 21:24ale chyba jednak teraz jest inaczej, bo chcą abym wpłacił przynajmniej 1 BNB, ale na swój własny portfel
Pytanie czy ten portfel jest Twój i tylko Twój.
Zważywszy, że do transakcji w sieci BNB wystarczy ok. 0,001 BNB.
Najprościej będzie jak zamieścisz tutaj kontrakt tego LUSD. Wklejasz w wyszukiwarkę https://bscscan.com identyfikator transakcji z coinbase wallet a następnie kopiujesz adres jaki pojawia się przy wierszu "Interacted With (To)"
Napiwki:
TRX - THpBiGMumrAZz7KpJKBg5SyikJhDFXmoju
BTC - bc1qw402wv4zncxvsmrtkgy3reunyr70eqcdvtkpce

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: mack68 » środa, 22 stycznia 2025, 22:32

Dzięki. Skorzystałem z Twojej rady, ale wiersza "Interacted With (To)" nie było przy moich transakcjach. Był jednak przy transakcji wpłaty tych LUSD, ale niestety nie wiem co to znaczy.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamu79 » czwartek, 23 stycznia 2025, 09:12

adamu79 pisze: wtorek, 21 stycznia 2025, 11:58Najprościej będzie jak zamieścisz tutaj kontrakt tego LUSD
mack68 pisze: środa, 22 stycznia 2025, 22:32Był jednak przy transakcji wpłaty tych LUSD
To go podaj, jeśli chcesz by ktokolwiek pomógł/wyjaśnił.
Zakładam, że przelew tego LUSD to nie była jedyna operacja na tej "monecie", więc bez obaw - nikt na tej podstawie nie pozna adresu Twojego walleta
Napiwki:

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: mack68 » czwartek, 23 stycznia 2025, 13:05

0x23e8a70534308a4aaf76fb8c32ec13d17a3bd89e
To jest kontrakt adres tego LUSD

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: adamu79 » czwartek, 23 stycznia 2025, 14:13

https://www.coingecko.com/en/coins/lusd-old
Mi to wygląda na stary kontrakt linear finance.
Jakiś ruch na pancakeswap jest. Jak masz tego miliony to opłaca się podpiąć portfel tutaj
https://pancakeswap.finance/?inputCurre ... erps=false
i wymienić na legitny token jak np. BNB

Metoda oszustwa przebiega mniej więcej tak:
Złodziej otrzymuje USD, USDT od "klajenta". Następnie scamer kupuje ekwiwalent lUSD za 1/30.000 otrzymanej wartości po czym przelewa je na konto ofiary. Kontrakt legitny więc co się czepiasz człowieku :D
Napiwki:

Początkujący
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
0

Postautor: pomocny » czwartek, 23 stycznia 2025, 20:39

@mack68 kluczem do tego jest sposób w jakie wszedłem w posiadanie tych LUSD
bo to co napisałeś
mack68 pisze: niedziela, 19 stycznia 2025, 14:27 Dostałem pewne środki na Coinbase Wallet, ale niestety w postaci LUSD
to nic nie mówią
gdybyś zaczął od opisania okoliczności, to od samego początku byłoby wszystko wiadomo, bo schematy postępowania są bardzo podobne...

no ale o starym starej wersji legitnego stabla (sam kiedyś używałem do czegoś LUSD) który jest warty 1/30000 wartości tego legitnego to jeszcze nie słyszałem :lol:

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 96
Reputacja postu: 
0

Postautor: kemot80 » piątek, 24 stycznia 2025, 09:48

mack68 pisze: niedziela, 19 stycznia 2025, 21:24 Ok rozumiem, też się już spotkałem z takim działaniem, ale chyba jednak teraz jest inaczej, bo chcą abym wpłacił przynajmniej 1 BNB, ale na swój własny portfel. Gość, który podaje się za pracownika Coinbase Wallet twierdzi, że jeśli będę postępował według jego instrukcji to będę mógł potem wypłacić pieniądze na swoje konto bankowe. Wszystko to wydaje mi się jednak podejrzane, bo w końcu dlaczego od razu nie wysłali tych środków np. w BTC lub USDT.
prawdopodobnie w podobny sposób, 2 tygodnie temu, zajumali gościowi z mojego miasta 1,2 BTC...

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: mack68 » piątek, 24 stycznia 2025, 11:31

Dzięki za wszystkie komentarze. Pewnie najlepszym wyjściem będzie postarać się o tym zapomnieć i więcej do tego nie wracać.

Wróć do „SCAMY”