dziwny przelew na portfel

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: LeonKame » sobota, 21 grudnia 2024, 15:45

Witam,

jako, że jestem zielony jeżeli chodzi o krypto to opiszę to jak najprościej. Założyłem portfel (Coinbase Wallet) i dostałem wpłatę od anonimowej osoby, z która kontaktowałem się przez telegram, za niby zyski z handlu. Na portfelu widnieje suma 82 000 PLN. Czy to realne środki?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1335
Reputacja postu: 
1

Postautor: CzarnaOwca » sobota, 21 grudnia 2024, 17:48

@LeonKame nie, to nie są żadne prawdziwie pieniądze, i nie - nie wpłacaj żadnej "opłaty transakcyjnej" ani "podatku", to są "FAKEMONEY" ;) Nawet złotówki nie wpłacaj, nikt 82 tys zł nie rozdaje.
Kolekcjonuję upadki giełd, licznik: 4

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: kup ten dip » sobota, 21 grudnia 2024, 18:42

@CzarnaOwca ja tu widzę bardziej złośliwy smart contract. Jeżeli spróbujesz spieniężyć tokeny albo "przyjaciółka z Telegrama" poprosi cię o ich zwrot, może skończyć się to wyczyszczeniem całego portfela.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1335
Reputacja postu: 
0

Postautor: CzarnaOwca » sobota, 21 grudnia 2024, 20:54

@kup ten dip tak, bankowo nie są ani btc ani usdt, ani nawet cośwartycoin, jakiś fałszywy token, było ostatnio o takich przypadkach tutaj na forum.
Kolekcjonuję upadki giełd, licznik: 4

Początkujący
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
1

Postautor: pomocny » sobota, 21 grudnia 2024, 20:59

wystarczy, że sprawdzisz to na debanku
https://debank.com/profile/0x

gdzie w miejsce 0x wkleisz cały swój adres, to w historii transakcji od razu widać, że to scam tx ;)
jest tego naprawdę dużo
To chyba po częście się bierze (te scamowe tx) - że w pewnym momencie ludzie nauczyli się kopiować adres z ostatniej transakcji przychodzącej na portfel - i teraz widzę, że wypłacę coś z giełdy i chwilę później mam scamowe tx

Ten przypadek jest inny, no ale scam to scam :P

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: LeonKame » sobota, 21 grudnia 2024, 22:25

Dziękuje wam za odpowiedzi.
Sprawdzałem nr tej transakcji na blockchair i tam było, że on mi przelał jakieś 7853 BLK? Co to jest za krypto?
To samo na tej stronie debank i wynika, że na portfelu mam nadal 0$, to jakim cudem można tak manipulować czyimś portfelem, że widać jakąś kwotę? Jeszcze rozumiem, żebym zainstalował portfel z linku jakiejś szemranej strony
...ale proszę was jeszcze sami sprawdźcie na wszelki wypadek:
0x2090f00692377236A783FDfDFB6c8Df451f7D8e5
Najbardziej się boję, że ktoś mi przelewa jakieś lewe środki i jak to zgłoszę na policję to powiedzą, że współpracuje z jakimiś scamerami :|

Początkujący
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
1

Postautor: pomocny » niedziela, 22 grudnia 2024, 07:27

niczym się nie przejmuj
https://debank.com/profile/0x2090f00692 ... old%29_bsc
widać wyraźnie, że te BLK są warte 0.0$ :lol:
Najlepiej zablokuj od razu tę osobę na telegramie, a także przychodzące wiadomości od osób spoza listy kontaktów :lol:

niczym się nie przejmuj, nikt ci niczego nie przelewa, nic ci nie grozi
te konto założyłeś nowe, pewnie po wiadomości od tej "uczynnej" istoty?
nie musisz z niego korzystać, nie jest w żaden sposób powiązane z tobą, prawdopodobnie do niczego nie jest ci ono potrzebne :roll:

Dodano po 5 minutach 46 sekundach:
jeszcze jest kwestia, czy ten portfel zainstalowałeś sam, np. ze strony https://www.coinbase.com/pl/wallet

czy też dostałeś linka do zainstalowania portfela ;)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: LeonKame » niedziela, 22 grudnia 2024, 14:12

pomocny pisze: niedziela, 22 grudnia 2024, 07:33niczym się nie przejmuj, nikt ci niczego nie przelewa, nic ci nie grozi
te konto założyłeś nowe, pewnie po wiadomości od tej "uczynnej" istoty?
nie musisz z niego korzystać, nie jest w żaden sposób powiązane z tobą, prawdopodobnie do niczego nie jest ci ono potrzebne

zainstalowałem po sugestii tego oszusta, najlepsze jest to, że wylogowałem się i utraciłem do niego dostęp, nie wygenerowałem klucza i tego hasła składającego się z 12 słów. W sumie na tym portfelu nic nie miałem oprócz tych 89956 zł :D (tyle dokładnie mi przesłano).
W ogóle cała moja historia kontaktu z tym osobnikiem jest wam nieznana, ale w sumie to nie ma znaczenia. Dałem się nabrać na tzw. "tradera", "brokera" czy jak to tam. Straciłem trochę kasy (ok. 750$ w bitcoinach) i myślałem, że jakoś się dogadam z tym typem, ale nic, trudno. Zgłosiłem to na policję, ale wiem, że pewnie kasy nie odzyskam. Ale może go namierzą (marne szanse).
pomocny pisze: niedziela, 22 grudnia 2024, 07:33 Dodano po 5 minutach 46 sekundach:
jeszcze jest kwestia, czy ten portfel zainstalowałeś sam, np. ze strony https://www.coinbase.com/pl/wallet
czy też dostałeś linka do zainstalowania portfela

Nie, on tylko mi zasugerował jaki to ma być portfel i ja pobrałem aplikację z google play.
W ogóle następny krok miał być taki, że miałem te środki przelać na swoje konto bankowe i wypłacić mu potem prowizję. Ja mu napisałem, że nie wiem jak to zrobić to on mi wysłał link do chatu na tym portfelu, że tam mam się "ich" zapytać, ale skapnąłem się, że okienko tego chatu ma nr portfela z którego dokonano tej wpłaty (niby zyski z platformy inwestycyjnej na które wpłaciłem bitcoin). Potem się wylogowałem i już utraciłem dostęp do portfela.

Szkoda, że nie zajrzałem tutaj do was, zanim wydawało mi się, że ktoś za mnie może handlować na giełdzie.

Wróć do „Piramidy i scamy”