Opłacalność 3080, 3070

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Opłacalność 3080, 3070

Postautor: arivi » piątek, 12 marca 2021, 23:42

Cześć,

Zastanawiam się nad startem z koparkami, pomijając kwestie techniczne i koszty zakupu kart, jaka jest opłacalność, wg moich obliczeń 20 kart 3080 w 2 koparkach da zysk ok 9tys na miesiąc, przy cenach prądu 0,6zł za kWh, zakładając brak problemów z obniżaniem wydajności z powodu temperatury, taką samą wydajność da 30 kart 3070 w 3 lub 2 koparkach, ale zużycie prądu będzie niższe o 1000W. więc zyski były by wyższe niż przy kopaniu 3080. Jaka jest realna opłacalność na dzień dzisiejszy 20 kart 3080, zakładam 1878MH/s, prąd dla kart 4680W + 150W system ?
Pozdr.

Początkujący
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0

Opłacalność 3080, 3070

Postautor: PanParufka » sobota, 13 marca 2021, 01:43

Cześć
zapewne doświadczeni minerzy podadzą Ci dokładne wyliczenia, ale tak w przybliżeniu wydaje mi się, że:
- średnie wydobycie Eth na poziomie 1800 Mh/s da miesięcznie, przy dzisiejszej cenie Eth, około 4800 dolków (koparka o średnim wydobyciu 300 Mh/s ma prognozowany miesięczny utarg ok 800 dolków), czyli w złotówach około 18 koła. Tyle że to szacunkowe wyliczenie, w praktyce jeszcze nie sprawdzone;
- kalkulator zużycia prądu mówi, że taka koparka zeżarłaby prądu za około 2200 PLN, tyle że u mnie 3080 chodzi na 250W, poniżej tej wartości spadało wydobycie. Jeśli tak miałbyś ustawione wszystkie karty, to zużycie wyszłoby trochę większe ale różnica byłaby rzędu 200 PLN więc przy takim przedsięwzięciu właściwie żadna.
Dawałoby to zysk rzędu 15-16 tys PLN w miesiącu.
Chyba że optymizm przepełnił mą duszę i zaburzył matematyczne zdolności :) Ale to zaraz ktoś mnie (a w sumie to Ciebie) sprowadzi na ziemię.
Tyle że zdaje się , iż to zysk jedynie przez kilka miechów, a później to nie wiadomo w sumie jaki...

Weteran
Reputacja: 2281
Reputacja postu: 
0

Opłacalność 3080, 3070

Postautor: adiqq » sobota, 13 marca 2021, 06:29

arivi pisze: piątek, 12 marca 2021, 23:42zakładając brak problemów z obniżaniem wydajności z powodu temperatury
jak można przyjmować takia założenie? kupisz 20, wydaje ci się pewnych kart, a w połowie może spadać hashrate...tak, tak może być - to założenie jest bez sensu
tak ciężko użyć jakiegoś narzędzia?
https://whattomine.com/coins
30x3070, 1860Mh, pobór około 4400kWh, koszt zestawów około 210000 (liczę karty po 6,5k, nie wierzę że kupisz taką ilość taniej)
https://whattomine.com/coins/151-eth-et ... =Calculate
zwrot inwestycji po 342 dniach. Zakładając, że nic się nie zmieni...kiepski pomysł w aspekcie EIP1559 i ciągłego wzrostu trudnośći...
dużo krótsze okresy zwrotu wyjdą (póki co) na tańszych sprzętach np 1660 super/TI - ale do czasu, bo one też bardzo szybko drożeją....
HiveOS https://hiveos.farm?ref=121257
Nie chce subskrypcji na bzdurne teorie spiskowe !
Nie mam zamiaru dyskutować z "krypto-czubami" !
Tylko trzecie oko i otwarta czakra prawdę ci powie !

Wygadany
Reputacja: -58
Reputacja postu: 
0

Opłacalność 3080, 3070

Postautor: kuba9449 » sobota, 13 marca 2021, 10:36

Najszybciej teraz zwraca się 1060 ale jednak ma większe zużycie prądu.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Opłacalność 3080, 3070

Postautor: arivi » niedziela, 14 marca 2021, 00:01

Wyliczenia odnośnie wydajności i zużycia prądu wziąłem z
https://www.tomshardware.com/best-picks ... and-ranked, odnośnie zysku
moje wyliczenia nie było dobre, Wasze a także, ze strony https://whattomine.com są dużo bardziej optymistyczne, kwestia kart to trudny temat, też za chwile pojawi się 3080ti, ale pewnie nie zmieni za dużo, gdyż bliżej jej do 3090.

Rozumiem, że EIP1559 może przynieść zmniejszenie zysków, ale może nadal będzie się opłacać.

Jakie pomieszczenie jest potrzebne do postawiania 2/3 koparek na 20x3080 lub 30x3070, pewnie teraz przy temperaturach na zewnątrz w pobliżu 0, pokój w mieszkaniu by wystarczył, zakładając, że kable w ścianach i bezpieczniki wytrzymają, ale w lecie to mogło by być nie ciekawe przy upałach, domyślam się, że klimatyzacji nikt do koparek nie zakłada, bardziej chodzi o wielkość pomieszczenia, 50m2 będzie dużo lepsze niż 15m2.

Zakładam bardziej prawdopodobną wersje z 20x3080, początkowo myślałem o 2 koparkach po 10 kart, na płycie Asroca czy Biostara, inni producenci chyba są nie dostępni, każda potrzebowała by około 2500-2800W na karty i risery, zakładam, że 250W na kartę to już jest zużycie z raiserem, są zasilacze serwerowe, np DELL M1000E 2700W, lub łączenie zwykłych dwóch, to łączenie zasilaczy chyba nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem.
Czy też może, żeby uprościć sprawy zasilania, zrobić koparki na 8 kart, są nie drogie płyty główne na Z170, Z270, do których podpiąć można 8 kart.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Opłacalność 3080, 3070

Postautor: PanParufka » niedziela, 14 marca 2021, 12:16

Dlaczego nasze wyliczenia nie były poprawne? Optymizm przy kalkulowaniu to chyba niezbyt dobry pomysł, lepiej chłodno do tego podchodzić, w końcu ma to być biznes.
To co podałem dotyczyło stanu "na teraz" a kurs Etherum już się zmienił, to też warto wziąć pod uwagę. Dodatkowo wszelkie wyliczenia są teoretyczne i nie zawierają kosztów przelewu Eth, różnicy kursu na giełdzie a kwoty za jaką sprzedasz, prowizji wszystkich po drodze itp. To nie są wielkie sumy, ale łącznie mają już znaczenie. No i zawsze dochodzi element nieprzewidywalności trudności.
Tym bardziej, że mierzysz w dobry ale i drogi sprzęt. Za taką kwotę, to kupiłbym se działkę, postawił fotowoltaike i sprawił jedna koparkę zamiast dwóch :)
Dwa czy trzy markowe, prawidłowo podpięte zasilacze chyba nie powinien być problem. Problem może być z temperaturą i hałasem. Na bank trzeba byłoby nastawiać wentylatorów i to sporo, a przebywanie w mieszkaniu w którym takie koparki pracują, to jakby sobie w łazience suszarkę włączyć. Z tą różnicą, że suszarkę się wyłącza po kilku minutach, a koparka chodzi non stop :)
A po obniżeniu nagrody Rtx 3080 może się spłacać jakieś 20 miechów plus minus.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
1

Opłacalność 3080, 3070

Postautor: FrozenShade » niedziela, 14 marca 2021, 12:26

Ja wyliczyłem opłacalność zakupu używanego RXa. Wychodzi mi na to, że nawet za 1100zł już się nie opłaca, a co dopiero drożej - a takich droższych jest pełno na OLX. Dla kursu ETH 1800$, obecnej nagrody i trudności sieci to taka karta będzie się zwracać ok 4 miesiące, czyli może się zdąży zwrócić na lipiec, potem nie wiadomo co będzie.
Chyba nie tylko ja na to wpadłem bo coś ludzie przestali te karty na tym OLX kupować :)

Weteran
Reputacja postu: 
0

Opłacalność 3080, 3070

Postautor: adiqq » niedziela, 14 marca 2021, 12:27

arivi pisze: niedziela, 14 marca 2021, 00:01Rozumiem, że EIP1559 może przynieść zmniejszenie zysków, ale może nadal będzie się opłacać.
osobie która kupiła sprzęt w zeszłym rok tak, tobie nie.
arivi pisze: niedziela, 14 marca 2021, 00:01Zakładam bardziej prawdopodobną wersje z 20x3080, początkowo myślałem o 2 koparkach po 10 kart, na płycie Asroca czy Biostara, inni producenci chyba są nie dostępni, każda potrzebowała by około 2500-2800W na karty i risery, zakładam, że 250W na kartę to już jest zużycie z raiserem, są zasilacze serwerowe, np DELL M1000E 2700W, lub łączenie zwykłych dwóch, to łączenie zasilaczy chyba nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem.
Czy też może, żeby uprościć sprawy zasilania, zrobić koparki na 8 kart, są nie drogie płyty główne na Z170, Z270, do których podpiąć można 8 kart.
na postawie tego zacytowanego - daj sobie spokój. Bo widać wyraźnie, że chcesz się zabrać za coś o czym nie masz pojęcia...rzucanie się na głęboką wodę bez wiedzy kończy się zawsze tak samo...
PanParufka pisze: niedziela, 14 marca 2021, 12:16a kurs Etherum już się zmienił, to też warto wziąć pod uwagę.
tak, a tak samo diff i ceny sprzętu :lol:

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Opłacalność 3080, 3070

Postautor: PanParufka » niedziela, 14 marca 2021, 13:48

adiqq pisze: niedziela, 14 marca 2021, 12:27tak, a tak samo diff i ceny sprzętu

Ceny sprzętu, przynajmniej od miesiąca, są takie same. A wahania ceny są ciągłe, raz w górę, raz w dół. Chodziło mi o to, że zakładanie, iż cena będzie ciągle rosła jest ryzykowne, wręcz lekkomyślne. Na kopanie teraz jest dobry moment, ale spadek Eth do poziomu z początku marca i już tak pięknie nie jest.
Myślicie, że ceny kart spadną w lipcu? Że na rynku pojawi się sporo grafik z koparek?

Weteran
Reputacja postu: 
0

Opłacalność 3080, 3070

Postautor: adiqq » niedziela, 14 marca 2021, 14:02

zapomnij o spadku cen sprzętu. Dopóki bańka nie pęknie, to ceny będą rosnąć tak jak do tej pory - szczególnie, jak tak samo będzie rosła cena ETH, bo to będzie niwelować częściowo wzrost diff i kolejne tłumy ludzi rzucą się po "darmowe pieniądze"
https://www.coinwarz.com/mining/ethereu ... ulty-chart
ten wykres naprawdę nie daje do myślenia?
to może spróbój rozwinąć na all i nałóż na to pęknięcie poprzedniej bańki...
wiem,wiem - i tak nikt nie posłucha, a później jak zawsze będzie płacz :lol:

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Opłacalność 3080, 3070

Postautor: PanParufka » niedziela, 14 marca 2021, 15:10

Płacz jest nieodłączną częścią giełdy :) a wykres daje do myślenia, jak i wszystkie wykresy. Zwłaszcza jak się na nie patrzy z perspektywy czasu...

Weteran
Reputacja: 486
Reputacja postu: 
0

Opłacalność 3080, 3070

Postautor: fetek » niedziela, 14 marca 2021, 16:29

adiqq pisze: niedziela, 14 marca 2021, 14:02 ten wykres naprawdę nie daje do myślenia?
niektórzy mają bardzo duży problem z połączeniem 2-3 rzeczy w jedną spójną całość.
arivi pisze: niedziela, 14 marca 2021, 00:01 Rozumiem, że EIP1559 może przynieść zmniejszenie zysków, ale może nadal będzie się opłacać.
szacowane jest - 40% jeśli się utrzyma cena i nie płacisz podatków (bo o tym nikt nie pamięta) to będziesz miał na koszty. Przypominam że waluta robi się bardzo nie ciekawa, twórcą odwiało a górnicy się buntują. Jedni chcą wieszać za jaja drudzy chcą POS w kilka tygodni.

Moderator
Reputacja: 5811
Reputacja postu: 
0

Opłacalność 3080, 3070

Postautor: koparki » niedziela, 14 marca 2021, 16:38

mining w powiązaniu z zakupem sprzętu za gruby hajs jest w pewnym sensie spekulowaniem , wejściem w pozycję LONG na kryptowalutach ;) to bardzo proste zobaczyć wykres w dużej skali, gdzie jedna świeczka reprezentuje cały tydzień , wtedy mozna łatwo oszacować czy jesteśmy w rejonie "tanio" czy "drogo". Z drugiej strony moze jeszcze dojść do eksplozji kursu (absurdalnie długie knoty w górę na wykresach 1w) gdzie karty zwracają się w miesiąc - dwa, tak już bywało na poprzednich hossach o ile dobrze kojarzę. Wykresy alt/btc są dalej w takich rejonach że wszystko jest możliwe, choć coraz mniej w to osobiście wierzę.
---

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Opłacalność 3080, 3070

Postautor: PanParufka » niedziela, 14 marca 2021, 19:11

fetek pisze: niedziela, 14 marca 2021, 16:29niektórzy mają bardzo duży problem z połączeniem 2-3 rzeczy w jedną spójną całość.
arivi pisze: ↑ niedziela, 14 marca 2021, 00:01

Fetek szanuję i doceniam Twoją wiedzę oraz doświadczenie, natomiast to, że ktoś nie kojarzy dwóch czy trzech faktów nie zawsze wynika z ograniczenia intelektualnego. Zapewne Ty rozumiałeś wszystko znakomicie od pierwszej chwili, ale większość ludzi potrzebuje jednak trochę czasu, żeby ogarnąć nowe sprawy.
Wystarczy trochę cierpliwości i życzliwości :)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Opłacalność 3080, 3070

Postautor: FrozenShade » niedziela, 14 marca 2021, 21:06

Ja bym tam na górce nie robił żadnych inwestycji w sprzęt, zwłaszcza, że na horyzoncie jest bardzo kontrowersyjny EIP a trudność sieci leci w górę. Jak ktoś wierzy we wzrost ceny ETH, która to zrekompensuje drogi sprzęt i rosnący dif to zamiast wydawać na koparkę może po prostu trochę ETH zakupić i potem sprzedać.

EDIT: ale ja się nie znam, jestem tu nowy a crypto zainteresowałem się bo parę wieczorów pod rzad mi się nudziło.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Opłacalność 3080, 3070

Postautor: adiqq » poniedziałek, 15 marca 2021, 05:54

PanParufka pisze: niedziela, 14 marca 2021, 19:11Wystarczy trochę cierpliwości
To chyba powinno działac w obie strony, nie sądzisz? 8-)
Czyli pytający, powinien sie wykazać cierpliwością i poszukać odpowiedzi na oczywiste pytania, bo tych odpowiedzi jest wszędzie pełno.
Zamiast wystawiać naszą cierpliwość tutaj na próbę... :lol:
Wtedy będzie też i życzliwość

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Opłacalność 3080, 3070

Postautor: arivi » poniedziałek, 15 marca 2021, 09:26

Bardzo dziękuję za odpowiedzi, sporo pomogły, nakierowały na właściwe tematy które doczytałem, tak dla mnie to wygląda sprawa na dzień dzisiejszy jest ryzykowna z powodów:
- ETH 2.0 - koniec kopania ETH, za około rok, półtorej, to określiłbym jak możliwe, że wejdzie później, może też w ogóle nie wejdzie, chyba trudno to przewidzieć, ale raczej wejdzie, sporo 5x potrzebnej kwoty od nadzorców jest już zebrane.
- EIP 1559 - możliwe że już w lipcu znacząco obniży dochodowość, -40% to dużo
- jednak blokada działa na 3060, a za chwilę wejdzie 3080ti, 3070ti z taką samą blokadą, to może spowodować spadki cen wszystkich kart, z jednej strony to dobrze, ale ten fakt powoduje, że zakup teraz sprzętu po obecnych cenach nie ma sensu, sprzedawcy też to mogą wiedzieć i może dało by się coś sensownego wynegocjować, z drugiej strony, w przypadku krachu z takiego czy innego powodu, kupując karty w dobrej cenie, można było by je odsprzedać, chyba, więc ryzyko inwestycji nie było by takie wysokie, cena to słowo klucz, z tego samego powodu może nie warto wchodzić w płyty 12GPU+ tylko budować na 7-8GPU.

Ma sens kopanie czegoś innego, niż ETH? to też może być zabezpieczeniem, ale to cięższy temat niż ETH, gdyż chyba kopiemy coś co nie łatwo jest zbyć, trzeba było by czekać, aż waluta wejdzie na giełdy.

Podłączenie kilku zasilaczy nie wydaję się problemem, także to jak to zorganizować dla większej ilości kart, z yt in english sporo można się dowiedzieć, ale nadal nie wiem jak wygląda sprawa lokalu, czy na start da radę w pokoju, czy nie bardzo.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Opłacalność 3080, 3070

Postautor: PanParufka » poniedziałek, 15 marca 2021, 09:44

adiqq pisze: poniedziałek, 15 marca 2021, 05:54To chyba powinno działac w obie strony, nie sądzisz?
Czyli pytający, powinien sie wykazać cierpliwością i poszukać odpowiedzi na oczywiste pytania, bo tych odpowiedzi jest wszędzie pełno.

Jasne, nie będę rzecznikiem wszystkich pytających osób, ale sam mam kawałek doświadczenia osoby początkującej w temacie. Dwa tygodnie temu, siedziałem na forach (różnych, polsko- i anglojęzycznych) przez większość dnia i nie mogłem znaleźć odpowiedzi na najprostsze pytania, choć one tam są i były. Dokładnie tak jak piszesz. Wtedy każda wskazówka osoby która tę drogę już przeszła, była bezcenna. Ale też zadawane przeze mnie pytania, były dziecinne i zadane już wielokrotnie wcześniej. Dzisiaj nie potrzebuję już tak bardzo pomocy z podstawowymi sprawami, szukać umiem efektywniej i lepiej rozumiem odpowiedzi które znajduję. Pomoc jest bardzo potrzebna na początku, kiedy się niewiele rozumie.
I tak ja postrzegam rolę i funkcje forum, żeby za rączkę poprowadzić ludzi na początku, być może postrzegam tę rolę błędnie.
I choć oczywiście rozumiem, że odpowiadanie na to samo pytanie setny raz może być frustrujące i wyglądać na lenistwo i ignorancję, mogę szczerze zapewnić, iż tak nie jest :)
Traktowanie z góry, podchodzenie jak do analfabetów przy - podkreślam - całym szacunku dla waszej wiedzy i doświadczenia, nie jest dobrą drogą.
Teraz chce mi się śmiać, bo w minutę znajduję to, czego tydzień temu szukałem cały dzień :)

Co nie zmienia faktu, że osobiście uważam, że znakomitą większość na pracy powinno się i trzeba wykonać samemu. Edukacja jest bezcenna :)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Opłacalność 3080, 3070

Postautor: Exodiss » poniedziałek, 15 marca 2021, 10:48

Sam się obecnie zastanawiam nad sensem moich wysiłków, czy jest to opłacalne. Mam trochę przewymiarowaną fotowoltaike, więc do prądu dużo nie dopłace. Bez problemu udaje mi się kupić RX 570/580 8GB z fakturami (gwarancja minimum rok) w granicach 900 zł. Mam jeszcze lapka z RTX 2060 który przy 30mh/s@80W odziwo utrzymuje niskie temperatury, więc urobek podobny do 580.

Jest sens w obecnej chwili składać takiego RIGa na 570/580 biorąc je w kwocie do 900-1000 zł? Teoretycznie wychodzi mi, aby wyjść na plus obecna sytuacja musiałaby się utrzymać przez 4-5 miesięcy, zapewniając chociażby zwrot sprzętu.

Wiem, że temat jest o 3080/3070, chodź i tak rozmowa zeszła już trochę w innym kierunku stąd moje pytanie.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Opłacalność 3080, 3070

Postautor: FrozenShade » poniedziałek, 15 marca 2021, 10:59

Trzeba by się mocno zastanowić. Ja osobiście za 900zł bym kupił, ale z tego powodu, że mam już działający sprzęt ale z wolnymi slotami. Podlicz sobie ogólny wydatek na wszystko, powyżej masz informacje o tym ile da się zarobić, uwzględnij podatek, zmniejszanie zarobku w czasie z powodu rosnącej trudności sieci. Jak się wyrobisz do lipca to może jest sens.

Wróć do „Kopanie GPU”