Zły bios w karcie ?

Początkujący
Posty: 39
Rejestracja: 6 listopada 2019
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zły bios w karcie ?

Postautor: polleck » poniedziałek, 23 listopada 2020, 20:08

Witajcie.
Mam takie nietypowe pytanie, może ktoś zna odpowiedź.

Otóż kupiłem UŻYWANE karty RX480 8GB, obie od różnych sprzedawców, obie teoretycznie identyczne:
ASUS STRIX-RX480-8G-GAMING

I teraz tak. jedna karta na oryginalnym biosie (tak jak kupiłem) gdy kopie to zdarzają się błędne obliczenia, średnio 3 na dobę.
Druga karta na oryginalnym biosie (tak jak kupiłem) oraz na zmodowanym przeze mnie działa 100 % OK

Śledząc biosy na techpowerup zauważyłem, że wszystkie biosy które oni mają do tego modelu karty mają takie dane identyfikacyjne:

Device Id: 1002 67DF
Subsystem Id: 1043 04FD

Ale u mnie tylko ta karta która pracuje 100% OK ma te dane
Druga karta, która robi błędy ma dane identyfikacyjne innego modelu, a dokładnie ma dane takie jak karta: STRIX-RX480-O8G-GAMING czyli wersja podkręcona, ona ma taką tabelkę:
Device Id: 1002 67DF
Subsystem Id: 1043 04FB

Na oryginalnych naklejkach ASUS na kartach widnieje model STRIX-RX480-8G-GAMING - czyli bez O w 8G

Czy jest możliwe, że ktoś z poprzednich właścicieli wgrał BIOS od modelu OC do modelu standardowego?
Czy można bezpiecznie wgrać bios o oznaczeniach 04FD (STRIX-RX480-8G-GAMING) do karty w której jest teraz BIOS 04FB (STRIX-RX480-O8G-GAMING)(moim zdaniem zły)

Z góry dzięki za wszelką podpowiedź.

Pozdro z Wrocławia.

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 7405
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 4613
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zy bios w karcie ?

Postautor: koparki » poniedziałek, 23 listopada 2020, 20:11

jeśli masz dwie identyczne wg naklejek identyfikacyjnych karty to zgraj bios do pliku z tej "dobrej" i skopiuj go do tej "złej"
popraw tytuł wątku bo zrobiłeś literówkę.

Ale może nic nie trzeba robić Jak ta zła sypie błądami to obniż zegary w sofcie do miningu , oba zegary - rdzenia i ramu obniż też napięcie rdzenia i ramu.

Początkujący
Posty: 39
Rejestracja: 6 listopada 2019
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zły bios w karcie ?

Postautor: polleck » poniedziałek, 23 listopada 2020, 20:19

@koparki Dziękuję za szybką odpowiedź. Tak karty mają identyczne naklejki informacyjne co do modelu, różnią się numerem seryjnym dość znacznie.

Soft do aktualizacji BIOS krzyczy, że nie zgadza się właśnie parametr Subsystem Id i zaleca odstąpienie od podmiany bios. Oczywiście można to wykonać force, ale czy karta wstanie po takim zabiegu?

Czy ktoś może się spotkał z wymianą biosu w kartach fabrycznych bez OC na bios z karty OC ?

Nie chcę obniżać nastawów dla jednej karty gdy reszta kart śmiga milutko na standardowych 1100 core, vdd 900, mem 2000...

Weteran
Posty: 2667
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 828
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zły bios w karcie ?

Postautor: adiqq » poniedziałek, 23 listopada 2020, 20:22

polleck pisze: poniedziałek, 23 listopada 2020, 20:19Oczywiście można to wykonać force, ale czy karta wstanie po takim zabiegu?
wcześniej skopiuj ten bios i dawaj force.
Z tego co się orientuję, to 5700 żadnej karcie nie zmienisz biosu bez force :D

Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 23 listopada 2020
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zły bios w karcie ?

Postautor: DziadekZbych » poniedziałek, 23 listopada 2020, 21:55

Przepraszam, ale jestem nowy i w kopaniu i na forum, więc próbuję zadać pytanie w tym wątku.
Mam koparki z kartami RX580. Jedną z RX 580 4GB i dwie z RX 580 8GB.
Kopię ETH. Do dzisiaj wszystko śmigało. ETH kopały nawet te 4GB parametr -eres 0 w claymore 15.
A dzisiaj BUM! Czwórki kopią dalej a ósemki padły - błąd - brak pamięci :-O
Używam EthOS z górnikiem Claymore 15.
Czy jest ktoś, kto też ma taki problem? Pozdrawiam DZ

Weteran
Posty: 2667
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 828
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zły bios w karcie ?

Postautor: adiqq » wtorek, 24 listopada 2020, 05:45

Zapomnij o Claymore (na nim na pewno nie bedzie działać) - spróbuj Phoenix, NBminer albo ETHminer na najnowszej wersji minera - potem napisz czy pomogło.

Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 23 listopada 2020
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zły bios w karcie ?

Postautor: DziadekZbych » czwartek, 10 grudnia 2020, 21:29

Zainstalowałem HiveOS i tam tworzy się "gotowce". Wybrałem "claymore" i co ciekawe kopie też na koparce z RX 580 4GB - ciekawe jak długo?
Zastanawiam się, czy nie dodać drugiego "minera". Np. aby kopał DCR. Czy ktoś wie ile spada Hash dla kopanego głównie ETH?
Nie wiem, czy sprawdzać wielkość HASH dla innych sugerowanych górników?
Pozdrawiam DZ

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 2506
Rejestracja: 26 września 2017
Reputacja: 920
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zły bios w karcie ?

Postautor: KryptoBanita » sobota, 12 grudnia 2020, 16:41

XFX RX 580
Mam kilka, bios podesłał kolega z forum, wgrywam i hulaaa...
Kupiłem kolejną, żeby w koparce miejsce zapełnić...
Bios ma wielkość 512, a do tej pory wszystkie biosy miały 256...

Proszę mnie oświecić :mrgreen:

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3293
Rejestracja: 4 sierpnia 2011
Reputacja: 424
Reputacja postu: 
3
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Zły bios w karcie ?

Postautor: powered » sobota, 12 grudnia 2020, 18:02

@KryptoBanita Nie zwracaj na to uwagi. Mam biosy które mają 256 i 512. Edytuje je zgrywam, wgrywam i działa. Kiedyś jak zgrywałem bios w GPU-z to miał 256, a ten sam bios zgrany w AtiFlash miał 512.
Jak masz wątpliwości lub jakieś obawy to skopiuj tylko tablice timingów z tego biosu do swojego sprawdzonego biosu.

Weteran
Posty: 2667
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 828
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Zły bios w karcie ?

Postautor: adiqq » sobota, 12 grudnia 2020, 18:54

j.w.

Wróć do „Kopanie GPU”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości