Claymore, phoenix czy ethminer ??

Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 3 stycznia 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Claymore, phoenix czy ethminer ??

Postautor: darthx » środa, 18 września 2019, 10:06

Dzień dobry.
Chciałbym się dowiedzieć, jak bardzo różni się wydajność i możliwości trzech tytułowych programów do kopania... a może są jeszcze lepsze niż te?
Którego programu używasz do kopania ETH i dlaczego?

Od czasu kopania etc+pasc, eth+pasc, a potem już tylko eth, używałem programu claymore. Kilka dni temu w ramach 'wolnego czasu' zacząłem (na wszelki wypadek) uczyć się obsługi phoenix i ethminer.
Systemy operacyjne to Win7Pro i Win10Pro. Dodatkowo MSI afterburner, ustawienia power 60%, core +125, memory +500.
Karty gtx 1060 6gb, pamięci samsung - podczas pracy temperatury w zakresie 50-56 st. C. 80W/h od karty.

Moje subiektywne spostrzeżenia są następujące:

claymore:
system operacyjny bez znaczenia, wydajność 22,90

ethminer:
system Win7Pro, wydajność 23,13. Nanopool za ostatnią dobę naliczył średnią wydajność na poziomie 26,5. Póki co zakładam, że to fart.
system Win10Pro, wydajność cholera wie, bo cmd line robi freeze przy kalkulacji DAG i dalej nic się nie dzieje. Jednak karta pracuje jak trzeba i wyniki są porównywalne do tych z Win7.

phoenix:
jeszcze czytam opis programu

Niebawem zacznę sprawdzać inne kopalnie, bo tam zapewne też są różnice. Lokalny patriotyzm podpowiada mi Żet ;-)

Orator
Posty: 723
Rejestracja: 6 grudnia 2013
Reputacja: 38
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Claymore, phoenix czy ethminer ??

Postautor: jacek1973 » środa, 18 września 2019, 10:13


Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1966
Rejestracja: 24 sierpnia 2011
Reputacja: 274
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Claymore, phoenix czy ethminer ??

Postautor: slasta » środa, 18 września 2019, 10:50

Na GTX1060 z pamięciami Samsunga powinieneś wyciągnąć ok 25Mh. Karta pewnie nie odpala boosta, a nawet może obniżać zegary jeśli nie widzi trybu 3D, dlatego tylko 23Mh wyciągasz. Sprawdź sobie jakie karta ma zegary podczas kopania bo moę te ewoje +150 tylko niweluje obniżony zegar. Ściągnij sobie programik Nvidia Profile Inspektor i w sekcji 5 - Common ustaw opcję CUDA - Foce P2 State na OFF.

Początkujący
Posty: 617
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 217
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Claymore, phoenix czy ethminer ??

Postautor: adiqq » środa, 18 września 2019, 11:08

Tylko Hive. Sprawdzałem niedawno rig 12xP106 (czyli taka 1060 6gb na samsungach), na identycznych ustawieniach Win10 i HiveOS. Spora różnica w poborze prądu, na niekorzyść Win10.
@slasta -ja nie wyciągam 25Mh/s, mam mniej, ale za to bardzo schodzę z poborem prądu.
Świadomie pracuję na trochę starszej wersji Hive, bo w najnowszej moje najlepsze wypracowane ustawienia były niestabilne
Pracowałem na core=140, mem=1150 i PL=69 - HIVE - pobór 930-970W ze ściany
czyli pod windows:PL=69, core=70, mem=575
Ale...pod win może to nie pracować tak samo stabilnie, może być koniecznośc zmniejszenia nieco memek.
na mem=500 powinno kopać około 24mh/s

Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 3 stycznia 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Claymore, phoenix czy ethminer ??

Postautor: darthx » środa, 18 września 2019, 11:47

slasta pisze: środa, 18 września 2019, 10:50 Na GTX1060 z pamięciami Samsunga powinieneś wyciągnąć ok 25Mh.
Dziękuję, sprawdzę niebawem Twoje porady u siebie.
Oczywiście karty mogą bezproblemowo pracować przy ustawieniach +65%, +150, +800 i temperaturze 56-60 st. C., jednak nie mam ochoty ich tak kręcić, bo nie widzę potrzeby. Może gdy zima przyjdzie i będę mógł okno otworzyć :D

Dodano po 20 minutach 51 sekundach:
adiqq pisze: środa, 18 września 2019, 11:08 Tylko Hive. ...
A sprawdzałeś/testowałeś Claymore i ethminer na takich samych ustawieniach? Odniosłem wrażenie, że HiveOS działa tylko z phoenix.

Początkujący
Posty: 617
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 217
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Claymore, phoenix czy ethminer ??

Postautor: adiqq » środa, 18 września 2019, 12:39

darthx pisze: środa, 18 września 2019, 12:08A sprawdzałeś/testowałeś Claymore i ethminer na takich samych ustawieniach? Odniosłem wrażenie, że HiveOS działa tylko z phoenix.

Hive działa na Claymore i Phoenix na 100% - tak, to były te same ustawienia win i hive. Ethminera nie testowałem pod hive, bo skoro działa mi świetnie claymore i phoenix, to po co mi kolejny miner?
z domyślnych są dostępne ethminer i finminer - ale ja ich nie używałem. Można też importować dowolnego minera, który nie jest dostępny domyślnie.

Z tym phoenixem, to może być coś do rzeczy, ale tylko jeśli chodzi o nowsze karty, np 1660,1660ti. Coś mi się obiło o uszy...

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1966
Rejestracja: 24 sierpnia 2011
Reputacja: 274
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Claymore, phoenix czy ethminer ??

Postautor: slasta » środa, 18 września 2019, 13:23

@adiqq A możesz dać zrzut ekranu z nvidia-smi.

W kopanie od pewnego czasu się już nie bawię, więc mogę nie być na czasie, ale jak dobrze pamiętam to przy ETH zegar rdzenia nie był zbyt istotny i można z nim było zjechać na maksimum czyli dać -200, natomiast pamięci kręcić ile się da i z power limitem też zjechać ile się da.

Początkujący
Posty: 617
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 217
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Claymore, phoenix czy ethminer ??

Postautor: adiqq » środa, 18 września 2019, 13:44

Zrzut wrzucę później
masz rację, core nie jest istotny w ethash, ale....żeby zejść z PL niżej (czyli mocno zmniejszyć pobór prądu) i żeby karta pracowała stabilnie, to musisz dzwignąć core. To taki paradoks,mit dotyczący kopania ethash :D Core nie jest istotne, ale jednak jest ;)
Bez dzwignięcia core, najniższy stabilny PL to 75 dla mem=1000 (hive) Wyższe memki - brak stabilności, trzeba było dzwigać PL albo obniżać PL. A tak można dzwigać memki, obniżyć PL, trzeba tylko dzwignąć core. Ale w najnowszej wersji Hive już coś zmienili, ze nie da się tak nisko z PL zejśc, dlatego korzystam ze starszej. A kopiąc swego czasu XWP bez problemu działały mi nastawy z PL=67. Niżej nie próbowałem schodzić.

tutaj jest zrzut
https://zapodaj.net/daeb9364e4511.jpg.html
edit
ten sam rig trochę później:
https://zapodaj.net/d93bfa7fe2734.gif.html

Dodano po 5 godzinach 13 minutach 51 sekundach:
aha, nvidia-smi - nie zmieści się całe, tylko coś takiego...nie wszystko się zmieści..
https://zapodaj.net/6d61dd5fda96d.jpg.html

Orator
Posty: 723
Rejestracja: 6 grudnia 2013
Reputacja: 38
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Claymore, phoenix czy ethminer ??

Postautor: jacek1973 » środa, 18 września 2019, 19:41

U mnie 104-100 pracują na -50 1600 PL 120 i mam 120 W przy 39,6 Mhs

Początkujący
Posty: 617
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 217
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Claymore, phoenix czy ethminer ??

Postautor: adiqq » środa, 18 września 2019, 20:13

@@jacek1973 - miałem kiedyś okazję tanio kupić p104, ale...
3xP106 - około 72mh/s i 207W
2xP104 (wg twoich nastaw) okolo 79,2Mh/s i 240W
lub
5xP106 - około 120mh/s i 345W
3xP104 - około 118,8mh/s i 360W
czyli bardzo porównywalnie, ale 5xP106 na pewno taniej by wyszło niż 3xP104...no i niestety P104 mają tylko 4gb, co dla mnie było raczej nie do zaakceptowania.
Spojrzałem własnie do kalkulatora odnośnie dag size - ETC będzie można kopać z 4gb do X.2020 a ETH do XII.2020, a problemy z dag sizem pewnie zaczną się pół roku wczesniej.

Orator
Posty: 723
Rejestracja: 6 grudnia 2013
Reputacja: 38
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Claymore, phoenix czy ethminer ??

Postautor: jacek1973 » środa, 18 września 2019, 20:32

104-100 brałem za 280 zł teraz chodzą po 400 zł , to uniwersalna karta pod wiele algo więc ethash się nie przejmuje. Szybcej wejdzie POS na ETH niż sie skończy DAG , na linux można kopać prawie do końca DAG

Początkujący
Posty: 617
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 217
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Claymore, phoenix czy ethminer ??

Postautor: adiqq » czwartek, 19 września 2019, 08:09

karta uniwersalna, ale pozostałe sensowne algo które można kopac, też mają coraz wyższe wymagania
z Gminera
Requirements:
- CUDA compute compability 5.0+
- Cuckaroo29 ~ 3.8GB VRAM
- Cuckatoo31 ~ 7.4GB VRAM
- Cuckoo29 ~ 3.8GB VRAM
- Equihash 96,5 ~0.75GB VRAM
- Equihash 144,5 ~1.75GB VRAM
- Beam Hash ~2.9GB VRAM
- Equihash 192,7 ~2.75GB VRAM
- Equihash 210,9 ~1GB VRAM
- CUDA 9.0+
cuckoo i cuckaroo to następne w kolejności wg opłacalności algo - 4gb za chwilę będzie za mało...zostanie chyba tylko beamhash, może zelhash, potem chyba długo nic.....No ale za taką cenę jaką miałeś, to jak najbardziej :)

Wróć do „Kopanie GPU”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość