Dziennik początkującego minera

Początkujący
Posty: 403
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 142
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dziennik początkującego minera

Postautor: adiqq » czwartek, 22 sierpnia 2019, 09:53

wydaje mi się, że łatwiej jest zacząć pod win , łatwiej jest wtedy nauczyć się podstaw i po przejciu na hive wszystko wydaje się proste i oczywiste ;)
https://mining.help/
większość z tego co tam pisze jest dalej aktualne...
podstawowy problem jaki widzę u ciebie, to fakt, że masz Rxy - które nadają się praktycznie do kopanie eth/etc (lub innych coinów na algorytmie ethash) - a gtxy które masz mają za mało ram, żeby kopać nimi to co się najbardziej opłaca (eth/etc) - czasami może się opłacać kopać CCX/XMR, ale rzadko...
Jeśli chodzi o Rxy, to modowanie biosów to podstawa...moje karty kopały około 15mh/s (ethash) a teraz wszystkie lecą około 30mh/s...inna kwestia to opłacalność kopania rxami...bo patrz - rig 6xRX kopie mi 181,6 mh/s i bierze 900-930W
rig 12xP106 (takie 1060 bez wyjścia video) kopie mi około 290Mh/s i bierze 950W...(to po zmianie ustawień na najbardziej optymalne)



Nie wiem czy w takim przypadku najlepszym rozwiązaniem (i może jedynym sensownym) będzie użycie nicehash...pod win10 program sam dobierze dla każdej karty algo które najbardziej opłaca się kopać, a urobek wypłacamy jest w btc...

aktualna opłacalnośc, w przeliczeniu na $ (przy aktualnych kursach)
6xRX opłacalność około 0,5$/dobe,
12xP106 około 2$/dobe

Dodano po 7 minutach 3 sekundach:
Senoz327 pisze: czwartek, 22 sierpnia 2019, 02:55sterowniki z z rx mam stare bo 18.10 tego tez nie ogarniam jak mam je instalowac

mam dokładnie te same sterowniki i są ok. Do NV mam 418.56
Rx 470/570/580 wszystko działa ok. Problem może być raczej z minerem...te które wymieniłeś niekoniecznie muszą być najlepsze...
Nie kop beam Rxami - to nie ma sensu...nie mam mam żadny doświadczeń z rx 560,tutaj nie pomogę...

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 4391
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 2719
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dziennik początkującego minera

Postautor: koparki » czwartek, 22 sierpnia 2019, 10:33

@adiqq mam pytanie:
kiedyś w wypadku AMD dw driverach na windowsa mozna było ustawić skrajną energooszczędność np z poziomu programu overdriventtool lub nawet z poziomu samego claymore(mniej stabilne). Tylko pod windowsem byłem w stanie ustawić np. na rx-ach 0.82v
Czy obecnie na linuxie też driver na to pozwala ? czy są programy pod linux podobne do overdriveNTtool ? w tym sensie że mogę sobie ustawić napięcie na 0.82v?
zdaję sobie sprawę że są rózne kontrolery zarządzania napieciem ale mimo to w windows było mozna a w linuxie nie. Ale moze obecnie sie cos zmieniło ?
Czy w hiveos ustawię tak niskie wartości napięcia na rx-ach , jak rok temu testowałem simplemining os to nie można tam było suwaczkiem zejść z napieciem poniżej jakieś wartości. Takie dedykowane systemy są fenomenalne ale u mnie się nie sprawdzały z powodu w/w

Początkujący
Posty: 403
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 142
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dziennik początkującego minera

Postautor: adiqq » czwartek, 22 sierpnia 2019, 11:02

wydaje mi się, że pod Win jest trochę więcej możliwości, jeśli chodzi o undervolting
pod HIVE (patrzę na rig z RX) mam następujące możliwości do nastawy :
- core (Mhz) (wpisujesz wartość liczbową)
- rdzeń GPU (stan) - index od 1 - 7, domyślnie 5 (ja jadę na 3)
- VLT rdzenia GPU mV (wpisujesz wartość liczbową)
- zegar pamięci, Mhz (wpisujesz wartość liczbową)
- pamięć tryb MEM, index, podobnie jak dla rdzenia, ale ja tego ustawienia nie używam
- wiatraki (%)
- AMD MemTweak (rx boost) - od niedawna jest ten parametr, ja mam domyślnie ustawione na 30
Pod hive te zmiany się robi tak szybko (nawet na telefonie!), nawet dla każdej karty osobno, jeśli są różne karty), że nie jest potrzebna żadna apka typu overdriventool czy afterburner
ustawia się core,vlt rdzenia,memki i potem do tego dostosowuje obroty went. Jedyna różnica jak dla mnie, to że nie można wprost ustawić napięcia na pamięciach.
I tutaj nie sprawdzałem nawet presetów, tylko stosowałem ustawienia dopracowane wcześniej pod win10. Ale może wrócę do tego tematu jeszcze, bo druga opcja to sprzedaż wszystkich Rxów i "zamiana" na p106

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 4391
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 2719
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dziennik początkującego minera

Postautor: koparki » czwartek, 22 sierpnia 2019, 11:11

@adiqq no ale jesteś w stanie pod tym HiveOS osiagnąc na siedmiu rx5xx+cały komp pobór ok 815W jak na windowsie ? Bo juz np 900-950-1000W zamiast 815W(przy ok 209mh/s) to większe długoterminowe zuzycie kart bo większa temperatura, wyższe koszty energii.
Rozumiem ze nie testowałes z czystego ubuntu i nie sprawdzałes czy z poziomu claymore mozna ustawić 0.82 na rdzeniu i pamieciach ? zreszta z poziomu claymore było to zawsze troszkę niestabilne(nie sprawdzałem w nowszej wersji) , lepszy jest soft w stylu omawianego tu overdriveNTtool.

Dodano po 17 minutach 25 sekundach:
edytowałem aby uzupełnic informacje

Początkujący
Posty: 403
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 142
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dziennik początkującego minera

Postautor: adiqq » czwartek, 22 sierpnia 2019, 11:35

tak naprawdę to nie wiem, bo zawsze ustawiałem na maksymalny urobek a pobór prądu był na drugim planie. Pamiętam tylko, że jak pierwszy raz uruchomiłem hive na rigu AMD, to było dużo wyższe zużycie prądu, przy takich samych ustawieniach(jeśli dobrze pamiętam, około 250-300W przy 12 kartach RX). Nie testowałem pod czystym ubuntu...jak wrócę z urlopu, to przestawie riga na maksymalną oszczędność i zobaczę do jakich wartości będę w staniej zejść z poborem. I jaki przy tym będzie urobek.
W windows łatwiej to było zrobić, tylko tam z kolei miałem problemy ze stabilnością...;) Ale też z pewnością było sporo błędów początkującego...
Z temperaturą nie mam problemów, w największe upały nie przekraczam 66C..(ale też zostawiłem tylko te najlepsze konstrukcje pod tym względem, no i jest ich tylko 6...a rx570 nitro to przy 55-60% ledwo mi przekraczają 60C - wszystko przy maksymalnych stabilnych nastawach...i ETH, bo jak zmieniłem na CCX, to tempy o 5-7C niższe :)

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 4391
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 2719
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dziennik początkującego minera

Postautor: koparki » czwartek, 22 sierpnia 2019, 11:46

chodzi o to że suwaczki i presety w simpleminingos(i prawdopodobnie w HiveOS) dawały wygodę ale też o dokładnie 20% wyższe zużycie prądu przy tych samych predkościach (w wypadku rx-ów). Jestem ciekaw czy w czystym ubuntu + claymore ETH mozna zrobić EKO jak w windowsie.
dajcie znac jak ktos wie.

Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 13 sierpnia 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dziennik początkującego minera

Postautor: Senoz327 » czwartek, 22 sierpnia 2019, 20:48

nie obraźcie sie wiem ze nie wiem o czym pisze ale ja kopiac tego beam na rx580,rx570 (mam tylko te dwie feralne sztuki i raczej je sprzedam i pójde w GTX ale model wyzej, czy lepiej zostawic sobie te RX sy i sprzedac te 3 GTX ?? pamietajcie ze ja dopiero raczkuje i mam ten sprzet do nauki ) mam około 100w na karte.
A co do HiveOs to bardzo mi sie podoba ta platforma i w koncu naucze sie z niej korzystać przeciez :D PS zauwazyłem ze jak dam pauze od kopania to i tak ubuntu mamk bardzo nie stabliny przycina sie zawiesza . i jak mam tam plik wymiany zwiekszyc ?? sory ze macie ze mna tak przekichane hihihi ale Rzymu tez w jeden dzien nie wybudowali

Dodano po 40 minutach 45 sekundach:
A powiedz mi jeszcze z tym nice hash . czy da sie zostawic hiveos na dysku i doinstalowac win10 ?? pamietam ze w sumie przy praktycznie kazdym win dało sie zostawic starego windowsa na dysku który również działał i wtedy sie tylko wybierało ale przy tym temacie czy to bedzie mozliwe ?? tu ubuntu a tu windows ?? bo nie mam drugiego dysku ssd zeby zrobic sobie taki test czy ten nice hasz bedzie dla mnie lepszy . a jak skasuje hive os to jak to potem ogarne spowrotem zeby nie robic kolejnego riga ??

Początkujący
Posty: 403
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 142
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dziennik początkującego minera

Postautor: adiqq » czwartek, 22 sierpnia 2019, 21:38

Wiec tak- sprzedaj te rxy, nawet jesli maja 8gb, szukaj 1060,ale 6gb ..tak samo te 1060 3gb "wymien" na 6gb a bedziesz mogl kopac praktycznie wszystko z whattomine - bo rozumiem, ze te strone znasz??
Jaki masz prad? Tzn jaka taryfa??
Plik wymiany zwieksza sie tylko w win....
Co za sprzet w ogole masz? Ja u siebie nigdy nie mialem problemiw ze stabilnoscia ..plyta h110 btc pro,4gb ram, proc na socket 1151 (nawet zwykly celek), do tego pendrive 8 lub 16gb lub czasami maly dysk ssd ...pod win to by na pewno bylo za malo, juz 8gb ram, lepszy proc i ssd 120...

Dodano po 1 minucie 16 sekundach:
Hive moze byc z pendrive, a didatkowo moze byc win na ssd...

Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 13 sierpnia 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dziennik początkującego minera

Postautor: Senoz327 » czwartek, 22 sierpnia 2019, 22:29

sledze twój wątek juz jakis czas . widzisz kazdy jednak uczy sie na błedach hahaha te 1060 chwilowo zostaną bo bede skrupulatnie powiekszał ich ilosc a nie lepiej 1070 ?? i ten kalkulator jak i ten drugi którego uzywasz znam a prąd mam za 39 groszy (ale to dłuzsza historia z moimi planami jest najpierw sie musze tego nauczyć a nie powiem lubiłem zawsze grzebac przy kompach i je obsługiwać wiec zostałem operatorem koparki takiej prawdziwej hahahahah w sensie na gąsienicach )sprzet hmmm płyta asusa B250 mining expert poustawiana według youtuberów haha 4 gb ramu 2133 mhz zwykły celek g3930 i dysk ssd goodram 128 . 5 riserów v008c i zasilacz LC 1650 W i jakis daremny watomierz za 4 dychy ;) tak to wyglada . obraz mi leci z hdmi z płyty głównej a RX juz są wystawione . ps wystarczay tylko ze wgram orginalny bios z tąd https://www.techpowerup.com/vgabios/194 ... 096-170419 i bedą nadawały sie do grania ?? dobrze rozumie ? bo jak tego nie zrobie to co gry nie beda chodziły ??
a swoja drogą to do kazdej płyty głownej która ma iles tam wejsc pci mozna podpiac sprzet do kopania ? bo chciałem zrobic to z moim starym kompem ale nie odpaliło mi grafiki z głównego pci z reszty nie próbowałem hahahah i rx maja 4 gb :/ tak to jest człowiek jednak uczy sie na błedach ile by nie czytał .

Początkujący
Posty: 403
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 142
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dziennik początkującego minera

Postautor: adiqq » czwartek, 22 sierpnia 2019, 22:59

Zanim cokolwiek zmienisz w biosie, to robisz save oryginalnego biosu. Potem zmieniasz bios w edytorze i najlepiej zapisać sobie kilka wersji. Zawsze możesz wrócić do wcześniejszych ustawień, jak coś w biosie przekombinujesz. Na mining.help było to wszystko dosyć przystępnie opisane ;) Na tych modowanych biosach niektóre gry będą chodzić - to zależy od tytułu. Jak nie będzie chodzić, to wrzucasz oryginalny bios, który masz zapisany. Jak nie masz go zapisanego, to wtedy trzeba szukać na różnych stronach ;)
W ostateczności, może być tak, że jak karty nie będzie system wykrywać dobrze po przywróceniu biosu, to trzeba zastosować jednak patchera. (mining.help)

Teoretycznie do każdej płyty możesz podpiąć nawet więcej kart (są adaptery z pciex1 na 4xpciex1 - koszt około 50zł) ale ograniczeniem zawsze będzie zasilanie płyty głównej. Płyty dedykowane do miningu mają to rozwiązane, inne już niekoniecznie. Miałem taką płytę jakiś czas temu i mimo że było 5 slotów pciex16 +1xpciex1, to potrafiłem uruchomić tylko 3 grafiki...a może coś robiłem nie tak :D

Karty...można 1070, można 1070TI...wszystko zależy co gdzie i za ile....ja swego czasu polowałem na okazje....ale jak każda karta jest inna w dużym rigu to może to być problemem....standaryzacja się przydaje...wszystkie takie same karty w rigu to duży plus...można nawet 1660 lub 1660TI używki, jak są w dobrych cenach....

Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 13 sierpnia 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dziennik początkującego minera

Postautor: Senoz327 » czwartek, 22 sierpnia 2019, 23:18

narazie zaczynam od polowania niestety hahah a pytam o biosy bo te rx y maja mimingowe biosy . i teraz przy sprzedazy bedzie trzeba zmienic (oczywiscie uczciwie informuje zainteresowanych ze karty kopały):D juz posciagałem biosy odpowiednie bo nie miałem . i czy moge to ogarnąć z hiveos ?? przeciez tam jest mozliwosc podmianki biosów . a co do standaryzacji to nastepny ring bedzie spójny ;) to co z tą nakładka tego windowsa na dysk z hiveos ?? myslisz ze da rade czy nie da ? bo puki karty sie nie sprzedadza to niech sobie kopią

Początkujący
Posty: 403
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 142
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dziennik początkującego minera

Postautor: adiqq » czwartek, 22 sierpnia 2019, 23:27

jasne, że biosy można pod hive podmieniać, a edytować pod win. Tylko jak nie masz oryginalnych biosów, to może się okazać, że po wgraniu tego co znajdziesz, konieczne będzie korzystane z patchera, bo bios może nie być rozpoznawany.
Zrób pendrive startowy hive, a na ssd postaw win10. Zawsze będziesz mógł wybrać, co uruchamiasz.

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 4391
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 2719
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dziennik początkującego minera

Postautor: koparki » czwartek, 22 sierpnia 2019, 23:29

Senoz327 pisze: czwartek, 22 sierpnia 2019, 23:18oczywiscie uczciwie informuje zainteresowanych ze karty kopały)

Jak procek miał 62stopnie max, napiecie 0.8x V i wentylatory nie kreciły sie jak szalone tylko ponizej 50% predkości i nie widać przebarwionego z przegrzania laminatu to taka karta nie rózni sie od innej która nie kopała. jak nie ma przegrzania to nie ma w elektronice zmęczenia materiału.
Ale czy ktos da wiarę? przeważnie porówna do przebiegu samochodu :roll:

Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 13 sierpnia 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dziennik początkującego minera

Postautor: Senoz327 » czwartek, 22 sierpnia 2019, 23:47

na mechanice bardziej sie orientuje niz w hiveos i powiem ze majac 20 sto letni samochód do kupienia i jeden ma 300 tys przejechane a drugi 150 to wole ten pierwszy :D no własnie widze po olx jak ludzie na to patrzą 40 wyswietlen i 1 obserwacja hehehe kiedys sie to w koncu sprzeda tymbardziej ze cena jest dosc niska :D (straciłem na tym) no cóz hahahahah

Dodano po 5 minutach 8 sekundach:
/hive/miners/gminer/h-run.sh permision denied jak mam to obejść ?? robie to z mojego kompa przez shell to dlatego ??

Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 13 sierpnia 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dziennik początkującego minera

Postautor: Senoz327 » sobota, 24 sierpnia 2019, 13:23

poprawili gminer :D yeaaaahhh no i teraz z 72 na 85 soli wskoczyło :D

Weteran
Posty: 1512
Rejestracja: 3 grudnia 2017
Reputacja: 230
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dziennik początkującego minera

Postautor: redlumek » niedziela, 25 sierpnia 2019, 19:46

Ale wiesz że jak u wszystkich skoczyła wydajność to dalej jesteś na tym samym poziomie w kopaniu?

Początkujący
Posty: 403
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 142
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dziennik początkującego minera

Postautor: adiqq » niedziela, 1 września 2019, 08:32

adiqq pisze: środa, 31 lipca 2019, 16:37 Podsumowanie dotychczasowego okresu - pół miesiąca

1. Rig RX
BTC - 0.00406 BTC
CCX - 23 CCX
Zużycie:=~311 kwh. Koszt prądu ~31,1$
Wartość wykopanych coinów na dzisiaj: BTC=40,5$, CCX=13,1$
Teoretyczny zysk na dzisiaj (zakładając sprzedaż wszystkich coinów po dzisiejszym kursie): około 13,1$


2. 12xP106
SIN: 441,7
AE: 5,2
XWP: 152
koszt prądu: 241,4kwh= 24,14$
wartość wykopanych coinów na dzisiaj: 46,3$+2,6$+1,6$=50,5$
Teoretyczny zysk na dzisiaj(j.w.)=26,4$


Prognoza na następny dzień
XWP - 19,6
BTC - 0,00030



Podsumowanie Sierpnia
1. Rig RX
BTC - 0,00847
Zużycie:=~692 kwh. Koszt prądu ~69,2$
Wartość wykopanych coinów na dzisiaj: BTC=81,6$
Teoretyczny zysk na dzisiaj=12,4$

2. 12xP106
XWP:105,08
ETH:0,2327
BTC:0,00546
koszt prądu=~707kwh. Koszt prądu ~ 70,7$
wartość wykopanych coinów na dzisiaj: 15,7$+40,2$+52,6$=108,5$
Teoretyczny zysk na dzisiaj=37,8$

Nie wiem jak długo pociągnę temat z rigiem Rx. Część kart wystawiłem na sprzedaż, docelowo wszystkie chcę sprzedać. Porównując dane choćby za tak krótki okres widać jaka jest różnica opłacalności pomiędzy tymi rigami.

Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 13 sierpnia 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dziennik początkującego minera

Postautor: Senoz327 » niedziela, 1 września 2019, 12:55

No i super widze . a powiedzcie mi czy da sie jakos odzyskac koiny które wykopałem a nie mam juz tego portwela ? (awaria telefonu) a nie zostały przelane ?? i przed awaria zauwazyłem ze próbował przelac ale w portwelu pisało mi cały czas cancelled . dlaczego ? chodzi o tego nieszczesnego beam .

Wróć do „Kopanie GPU”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość