Koparka 12x RS580 zasilacze 2x HX1200i czy 2x Be Quiet Dark 1200w ?

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: emilien70 » środa, 29 listopada 2017, 00:44

Witam. Przetrzepałem całe forum, ale niestety nie znalazłem tego, czego szukałem.
Chciałbym kupić zasilacze do mojej kopary 12x RX580 i teraz mam dylemat.
Zasilacze powinny być 2x 1200w czy wystarczą 2x1000w ? Z tego co obliczałem 6x RX580 powinno pociągnąć max 900w więc 2x1000w powinno wystarczyć?
Jaki zasilacz wybrać?
Be Quiet Dark Pro czy jakiś Corsair z serii HX ?
Oba te zasilacze mają opcję spięcia linii 12v w single rail
Z tego co doczytałem corsair ma 8 linii a be quiet 4
Złącza od Be Quiet wydają się być lepszej jakości ( ale nie widziałem tego na żywo)
Wiem, że można tutaj zastosować jakiś serwerowy PSU ale chciałbym go później łatwo odsprzedać w razie czegoś.
Liczę na waszą pomoc :)

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: malutkicud » piątek, 1 grudnia 2017, 21:14

Zasilacz Corsair HX1200 (CP-9020140-EU) i Dark Power Pro P11 modular Netzteil 1200 Watt (BN255) to topowe zasilacze tych marek. Jeden i drugi to bardzo dobry wybór. Oba mają po PCI-E 8-pin (6+2) 8 sztuk, ale be quiet! ma każdą wtyczkę na osobnym długim kablu (co w przypadku karty z jednym 8 pinowym slotem zasilania, jest bardzo wygodne, bo karty mogą być dalej od siebie), a HX ma rozdzielony na końcu - czyli jest krótki, więc potrzeba przedłużek. Plusem HX jest ilość dostępnych złącz SATA, bo jest ich po prostu moc. Oba zasilacze niesłyszalne podczas pracy, bardzo stabilne, oba z 5 letnią gwarancją. Faktycznie HX ma przełącznik przy power button: SINGLE 12v i MULTI 12v.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 403
Reputacja postu: 
0

Postautor: slasta » piątek, 1 grudnia 2017, 21:17

@emilien70, Po co zakładasz kolejny wątek na ten sam temat? Nie mogłeś kontynuować starego? Tematy zasilaczy był wałkowany naście razy więc coś słabo szukałeś, pomijając już fakt że sam ci na PW udzielałem odpowiedzi.

Aby nie spamować dodam że powinieneś szukać jednak zasilaczy od podstaw zaprojektowanego jako SingleRail, a nie jakieś wynalazki z przełącznikami trybu pracy. Jednymi z lepszych zasilaczy są te od EVGA, 10lat gwarancji mówi za siebie. Nie mniej poza mocą i jakością zasilacza powinieneś się zastanowić jak masz zamiar podłączyć te wszystkie karty. Bo upalić można nawet najlepszy zasilacz. Poza zasileniem karty musisz zasilić też riser i to nad ich zasileniem trzeba by było zastanowić się najbardziej.
Są 3 opcje,
1. - IMO najlepsze - zasilanie risera z PCIE - niestety w zasilaczach ATX brakuje wtyczek aby zasilić i kartę i riser , można by użyć rozgałęziacza , ale pytanie czy zasilacz zniesie zwiększony pobór, ponieważ wtyczka 8pin wg standardu może przenieść do 150W i jest to obciążenie ciągłe więc w dłuższej perspektywie ryzyko że coś pójdzie z dymem rośnie
2. - zasilnie risera z MOLEXa - tutaj niestety problemem jest ilość kabli z takimi złączami, producenci raczej odchodzą od takich złącz na rzecz SATA, przez co nawet jeśli mamy 5-6 wtyczek molex to na max 2 przewodach, a podłączenie 2 riserów na jednym przewodzie to proszenie się o kłopoty zwłaszcza jeśli mamy bardziej prądożerne karty gdyż taka karta może pobrać z porty PCIE, a więc defakto z molexa który jest jedynym źródłem zasilania risera , aż 75W. 2 karty to 150W , a jak porównamy przewód PCIE 8pin i przewód z wtyczkami molexa to powinniśmy dojść do wniosku że
Spoiler:
Obrazek
bo ilość żył jakby trochę inna.
3. - zasilanie z SATA - najgorsza opcja i jeśli musimy ją stosować to tylko w parze z tymi mniej prądożernymi kartami

Wróć do „Kopanie GPU”