1. Nie płacę za prąd,
2. Dotychczasowa inwestycja to około 700zł, resztę sprzętu miałem (wtopiłem 230zł na zakupie uszkodzonej używanej płyty głównej).
3. Aktualny sprzęt: R9 290X, Płyt główna z 1x PCI-E 16x i 3x PCI-$ 1x, Zasilacz TT SE 530W, reszta danych raczej nie istotna.
4. Kopie ETH, przy pomocy Claymore miner na ethermine.org, Średnia wydajność 27 Mh/S co aktualnie daje 150zł miesięcznie.
5. Koparka stoi na UBUNT wiec nie mam możliwości kręcenia. (albo nie mogę znaleźć o tym informacji)
5. Zamówiłem watomierz aby mieć 100% informację o tym ile wykorzystuje W na zestaw i czy zasilacz coś jeszcze pociągnie.
Chciał bym coś tu dołożyć aby zwiększyć wydajność

Co proponujecie abym zrobił przy nakładzie minimalnych pieniędzy na inwestycje. Analizuje 2 opcje:
1) Zakup RX 460 4gb. I tutaj moje zapytanie: Kupić wersje z wtyczką czy bez? Jak bez wtyczki do czy sam RISER da radę to zasilić? No i czy i ile sztuk da radę pociągnąć zalicz przy zostawieniu R9 290X?
2) Zakup R9 280/280X. Tutaj zastanawiam się czy 3gb to nie problem na przyszłość, podłączanie to już na pewno musi być przejściówka z melex na wytyczę na kartę...
Proszę o wasze spostrzeżenia o powyższym pomyśle. RX 460 da jak czytałem około 10Mh/s idzie wyrwać używkę w okolicy 400zł. W tej opcji myślę, że 1szt aktualny zasilacz powinien pociągnąć? Natomiast R9 280X również cena około 400zł za używkę i daje około 20Mh/s nie wiem tylko czy zasilacz da radę i czy nie powinienem dokupić dodatkowego zasilacza.
Dochodzi jeszcze kwestia przyszłości 4gb na 460 powinny dać możliwość kopać dużej niż na 3gb 280. Jednak 280 jest 2 razy bardziej wydajny teraz. Ewentualnie przy odsprzedaży w przyszłości też łatwiej będzie sprzedać rx niż r9... Jak widzicie duży mętlik mam w głowie wiec będę wdzięczny za jakieś porady które by mi trochę naprostowały temat.