Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 2310
Rejestracja: 25 stycznia 2012
Reputacja: 367
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: devega » poniedziałek, 10 lipca 2017, 19:41

Ja również polecam @twofreckles

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 139
Rejestracja: 10 czerwca 2017
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: BobBudowniczy » wtorek, 11 lipca 2017, 00:18

pm ;)

Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 16 czerwca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: Kate » piątek, 14 lipca 2017, 23:09

Prosze o PM:) mam chwilowo 5x MSI 580 plus i latają po 25mh :( smuteczek .... :roll:

Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 15 czerwca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: Ivrell » sobota, 15 lipca 2017, 08:14

Witam,
Miałem okazję skorzystać z usług twofreckles i naprawdę nie żałuję. Msi RX580 x6 średnio 29,4 MH/s na kartę, gdzie na fabrycznych średnio 21.5 MH/s, wiec różnica ogromna. Rewelacyjny kontakt duża cierpliwość kolegi i ogromna wiedza w temacie. Wiele pomocnych wskazówek, które świetnie się sprawdzają w tematyce krypto walut. Jeszcze raz dziękuję i liczę na nowe cenne wskazówki :-).

Początkujący
Posty: 12
Rejestracja: 11 października 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: mojecoins » środa, 29 listopada 2017, 09:04

Witam mam takie pytanko w sprawie biosu do rx570 a dokładnie MSI rx570 Armor OC. Czy dało by radę wgrać bios od MSI rx570 Gaming X ?czy coś stoi na przeszkodzie z punktu technicznego?

Początkujący
Posty: 50
Rejestracja: 1 kwietnia 2017
Reputacja: -4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: cyrex » piątek, 1 grudnia 2017, 19:44

czy ma ktoś jakiś namiar na kontakt z autorem tematu? Jeśli tak proszę na pw

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13106
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1861
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: rav3n_pl » sobota, 2 grudnia 2017, 12:06

Chyba nas opuścił.

Kod: Zaznacz cały

Ostatnio aktywny:
    piątek, 10 listopada 2017, 08:40
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.18.1

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 2416
Rejestracja: 26 września 2017
Reputacja: 892
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: KryptoBanita » sobota, 2 grudnia 2017, 12:42

Odpisuje na e-mail podany w pierwszym poście. Cena modyfikacji 0.05 BTC. Nie skorzystałem z usługi.
Polecam na spokojnie poszukać na forum innych możliwości.

Początkujący
Posty: 50
Rejestracja: 1 kwietnia 2017
Reputacja: -4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: cyrex » sobota, 2 grudnia 2017, 15:00

KryptoBanita pisze: Odpisuje na e-mail podany w pierwszym poście. Cena modyfikacji 0.05 BTC. Nie skorzystałem z usługi.
Polecam na spokojnie poszukać na forum innych możliwości.
Co obejmuje usługa za cenę 0,05 btc?

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 2416
Rejestracja: 26 września 2017
Reputacja: 892
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: KryptoBanita » sobota, 2 grudnia 2017, 15:15

Nie wiem, bo nie korzystałem z usługi :)

Początkujący
Posty: 30
Rejestracja: 2 listopada 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: simlock10 » sobota, 2 grudnia 2017, 20:52

Panowie,proponuje ten temat : https://bitcointalk.org/index.php?topic=1954245.0
mi pomógł :D i jest 29 na hynix rx580

Początkujący
Posty: 15
Rejestracja: 14 lutego 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: Rigfun1@BITLAB » środa, 14 lutego 2018, 10:18

Panowie, robimy to samo tylko dokładniej także dla dużych graczy. Z doświadczenia wiemy, że w partii zdarzają się słabsze sztuki i jeden bios nie wystarcza. Na życzenie modyfikujemy bios dla każdej sztuki - tak jest najefektywniej ale to jednorazowy koszt- wkładasz w rig i zapominasz. Nie potrzebujesz MSI Afterburner, Trixx itp. Dokładamy też na życzenie chłodzenie dla pamięci co daje nam dodatkowe 200Mhz czyli dodatkowe MH/s lub więcej po zastosowaniu dodatkowych wentylatorów w koparce. Pomagamy naszym klientom także w doborze sterowników do kart z modyfikowanym biosem. Większe 12 karciane koparki wymagają właściwego sterownika + zawsze Pixelpatcher aby zobaczyć zmodyfikowany bios. Przy okazji staramy się przekazać wiedzę klientom aby zwracali uwagę na błędy pamięci karty które należy utrzymać w rozsądnych granicach. Oczywiście staramy się wyciągnąć zawsze powyżej 30MH/s dla ETH także dla RX570 4gb. Najlepiej jednak znaleźć jest kompromis pomędzy; pobieraną mocą (decyduje jakość Asic danej sztuki), błędami pamięci (decyduje jakość i model pamięci na danej sztuce), temperaturą GPU (znowu jakość Asic) i temp. ram (zastosowane chłodzenie ram) a wydajnością kopania. To wcale nie jest łatwe zadanie i zdalnie bios nigdy nie będzie doskonały. Modyfikujemy w bios taktowania, napięcia itd. programujemy inne urządzenia a w branży IT działamy od 1995r. Szukaj BITLAB na znanym portalu aukcyjnym hasło: RX 560 14,5MHs lub napisz do nas: rigfun1@gmail.com Możliwa faktura vat lub płatność w krypto. Duże Rabaty.

m.m
Początkujący
Posty: 960
Rejestracja: 25 grudnia 2017
Reputacja: -21
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: m.m » środa, 14 lutego 2018, 12:55

trzymajta mnie...

Początkujący
Posty: 15
Rejestracja: 14 lutego 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: Rigfun1@BITLAB » środa, 14 lutego 2018, 14:10

Dobranie, napięć i timingów (latency) zajmuje czas. Zawsze można samemu wgrać STRAP np. UBER-a 3.1 bo Samsung jest i kończyć z BSOD. Zabawa z chłodzeniem podobnie wymaga precyzji a nikt tego nie oferuje. Przy koparce wydatek rzędu kilkuset złotych zwraca się szybko. Mamy doświadczenie na wielu pamięciach i producentach. Na pewno wszystko można samemu tylko czas i nauka też kosztuje:) Nasze godziny też ne będą za darmo a ceny są rozsądne już przy 5szt. tak aby szybko nastąpił zwrot z inwestycji ROI. Doradzamy klientom jak obniżyć koszty koparek stosując nawet używane zestawy płyta+proc+ram za 400 zł. Zapewniam, że nie ma u nas "Janusza":)

m.m
Początkujący
Posty: 960
Rejestracja: 25 grudnia 2017
Reputacja: -21
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: m.m » środa, 14 lutego 2018, 16:14

Rigfun1@BITLAB pisze: Zawsze można samemu wgrać STRAP np. UBER-a 3.1 bo Samsung jest i kończyć z BSOD
jedno kliknięcie i masz jedne z lepszych strapów do każdego typu pamięci i o żadnym BSOD nie ma mowy. Żadnych innych modyfikacji na tym etapie nie przeprowadzasz.
Rigfun1@BITLAB pisze: Zabawa z chłodzeniem podobnie wymaga precyzji a nikt tego nie oferuje
większość lepszych kart ma chłodzone pamięci, sekcje zasilania itd, gorsze karty to loteria ale nawet tutaj pamięci często są zasłonięte i pokryte najtańszym (niebieskim) termopadem. Po za tym ważna jest sekcja zasilania i jej możliwości. Trudno uwierzyć w wyniki +400-500 Mhz przy strapach 1500+ i to na fajnym prądzie.
Rigfun1@BITLAB pisze: jakość Asic
ASIC nie jest wyznacznikiem, karty o niższym współczynniku mogą mieć lepsze OC.
Rigfun1@BITLAB pisze: Modyfikujemy w bios taktowania, napięcia itd.
które potem i tak nadpisuje sterownik :geek:
Rigfun1@BITLAB pisze: zwracali uwagę na błędy pamięci karty które należy utrzymać w rozsądnych granicach.
dla mnie rozsądna granica to jest brak.
Rigfun1@BITLAB pisze: zawsze Pixelpatcher aby zobaczyć zmodyfikowany bios
dla RX500 jest w 100% zbędny.

BTW: mhs wyciskane na siłę = gorsza efektywność.

Początkujący
Posty: 15
Rejestracja: 14 lutego 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: Rigfun1@BITLAB » środa, 14 lutego 2018, 22:51

"jedno kliknięcie i masz jedne z lepszych strapów do każdego typu pamięci i o żadnym BSOD nie ma mowy. Żadnych innych modyfikacji na tym etapie nie przeprowadzasz."

Przykład z BSOD-ami I UBER MIX 3.1- Sapphire RX570 8GB Nitro+ Nie jeden użytkownik miał problem.

"większość lepszych kart ma chłodzone pamięci, sekcje zasilania itd, gorsze karty to loteria ale nawet tutaj pamięci często są zasłonięte i pokryte najtańszym (niebieskim) termopadem. Po za tym ważna jest sekcja zasilania i jej możliwości. Trudno uwierzyć w wyniki +400-500 Mhz przy strapach 1500+ i to na fajnym prądzie."

To prawda ale ja mówię o chłodzeniu kostek ram. Żywy przykład to nasz ostatni mod MSI AERO RX560 4GB która ma zasilanie tylko z szyny PCIe. Normalnie w tej karcie pamięci Hynix H5GQ8H24MJ kręcą się do 1850MHz. Po zastosowaniu naszego rozwiązania (BIOS+płytki miedziane, pasta itd.) mamy +350Mhz i skok do 14.9MH/s dla ETH przy obniżonym taktowaniu rdzenia i zużyciu energii. Na Hynixa to naprawdę dobry wynik. To nie jest karta na Micronach MT51J256M3. Wiele kart jest pozbawionych chłodzenia pamięci ram, wystrczy dotknąć kartę of dołu w miejscu wlutowania kości np. ZOTAC-a GTX1060 3G jaki gorący jest twój ram na karcie przy kopaniu. jest to celowe działanie producentów abyś nie kręcił pamięci na kartach 3GB i 4GB. Nawet ten słynny model, może zadziwię MSI GAMING X ma zdjęte chłodzenie z ram: https://www.bit-tech.net/reviews/tech/g ... -review/1/ można by tu wymieniać i wymieniać ASUS Expedition, MSI ARMOR ale są i dobre karty Gigabyte Aorus, Nitro+

"ASIC nie jest wyznacznikiem, karty o niższym współczynniku mogą mieć lepsze OC"
Przy RX580 raczej nie ale już przy RX570 tak niektóre nie są stabilne przy mocnym undervoltingu. Przykład XFX, Asus Expedition.

"które potem i tak nadpisuje sterownik :geek:"
Spróbuj Adrenalin 18.1.1 to nie nadpisze... Listopadowy chyba też nie nadpisuje.

"dla mnie rozsądna granica to jest brak. "
Polecam sprzedać taką kartę potem która generowała setki tysięcy błędów pamięci co godzinę przez cały rok pracy w koparce. Dla mnie to nie jest etyczne. Tak tylko włąśnie Janusze traktują karty i klientów. Wiadomo kilkanaście błedów na godzinę nie jest dramatem.

"dla RX500 jest w 100% zbędny. "
To sterownik nie wykryje karty.

"BTW: mhs wyciskane na siłę = gorsza efektywność."
Dlatego undervoltujemy rdzeń i zmniejszamy jego taktowanie w MHz. Szukamy kompromisu pomiędzy wydajnością a zużyciem energii.

Wysunięte wnioski są wyciągnięte na bazie naszych fizycznych doświadczeń. Reklamujemy się bo tylko chwilowo mamy wolne moce przerobowe. Często widzę też błędy przy połączeniach elektrycznych w koparkach klientów. Zasilacze też naprawiamy ale tylko przy okazji jak jest czas. Polecam klientom przewodnik na stronie (chociaż są dwie szkoły łączenia napięcia do kart - obie wersje są ok) Oto dobra wersja BIOSTAR-a: http://www.biostar.com.tw/app/kr/event/ ... age4_2.htm

m.m
Początkujący
Posty: 960
Rejestracja: 25 grudnia 2017
Reputacja: -21
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: m.m » czwartek, 15 lutego 2018, 11:27

Rigfun1@BITLAB pisze: Przykład z BSOD-ami I UBER MIX 3.1- Sapphire RX570 8GB Nitro+ Nie jeden użytkownik miał problem.
napisałem, żadnych innych modyfikacji nie dokonujemy, wtedy o błędach na sprawnej karcie nie ma mowy.
Rigfun1@BITLAB pisze: ASUS Expedition, MSI ARMOR ale są i dobre karty Gigabyte Aorus, Nitro+
wszystko jest loterią, mam armory 4 gb które klepią lepiej od Nitro + 8gb orzy niższym prądzie.
Rigfun1@BITLAB pisze: Spróbuj Adrenalin 18.1.1 to nie nadpisze... Listopadowy chyba też nie nadpisuje.
każdy nadpisuje, pamiętaj że RX500ma inny regulator.
Rigfun1@BITLAB pisze: "dla RX500 jest w 100% zbędny. "
To sterownik nie wykryje karty.
Obrazek
Rigfun1@BITLAB pisze: Dlatego undervoltujemy rdzeń i zmniejszamy jego taktowanie w MHz.
tylko że napięcia rdzeń / pamięć są zależne więc nie ważne co będziesz robił na rdzeniu, dobrego wyniku nie osiągniesz. Tak samo nie dowalisz +200mhz na pamięciach.
Rigfun1@BITLAB pisze: Szukamy kompromisu pomiędzy wydajnością a zużyciem energii.
jako doświadczony osobnik powinieneś wiedzieć ze liczy się ilość zaliczonych share, dopiero potem cała reszta. Co z tego że ma dużo mhs, je mało prądu jak stale shares sanowi 10-15%.

BTW: kłócimy się o rzeczy które masz w poradnikach dla amatorów i w wielu miejscach na forum.

Początkujący
Posty: 15
Rejestracja: 14 lutego 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: Rigfun1@BITLAB » czwartek, 15 lutego 2018, 13:55

Oj tam, oj tam lepiej zawsze dać Pixelpatcher. A u nas MSI RX560 AERO chodzi stabilnie pamięć HYNIX!!! więcej o 450Mhz (z 1750MHz na 2200MHz) i z pudełkowego 9MH/s dla ETH robi nam o 60% więcej t.j grubo ponad 15MH/s. Przy 2100Mhz jest stabilne 14,7MH/s. Nie ma problemów z bad shares i jest mało błędów pamięci w HWinfo64. W wolnej chwili wrzucę screenshot`y bo widzę, że mi nie wierzysz;) Pokaż mi kto wyciąga bez bad shares ponad 14,7MH/s na RX560 z Hynix-ami na karcie bez dodatkowych złącz zasilania? Przy ponad 15MHs jest już sporo błędów ale dalej nie widziałem bad shares. Kto jeszcze robi ponad 15Mh/s na Hynixach w RX560? Co powiesz na ponad 30Mhs w ETH na RX560 bez bad shares wiem, że to możliwe, wiem co widzieliśmy bo ruszyło na 20min i nanopool odnotował też taki skok. Tylko raz nam tak ruszyło - słowo honoru możesz mi nie wierzyć, sam przecierałem oczy ze zdumienia. Za Boga nie możemy uruchomić tego ponownie choć mamy dalej ten Bios, ta mała karta ma potencjał. Ja by nam to wyszło ponownie produkowali byśmy takie mody. Jest jeszcze dużo do zrobienia a ja też ciągle się uczę...

Dodano po 19 minutach 42 sekundach:
https://i.imgur.com/NwT2jNJ.jpg
https://i.imgur.com/OvgOIVh.jpg

m.m
Początkujący
Posty: 960
Rejestracja: 25 grudnia 2017
Reputacja: -21
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: m.m » czwartek, 15 lutego 2018, 17:00

Rigfun1@BITLAB pisze: jest mało błędów pamięci w HWinfo64
mało != zero
Rigfun1@BITLAB pisze: W wolnej chwili wrzucę screenshot`y bo widzę, że mi nie wierzysz;) Pokaż mi kto wyciąga bez bad shares ponad 14,7MH/s na RX560 z Hynix-ami na karcie bez dodatkowych złącz zasilania? Przy ponad 15MHs jest już sporo błędów ale dalej nie widziałem bad shares. Kto jeszcze robi ponad 15Mh/s na Hynixach w RX560? Co powiesz na ponad 30Mhs w ETH na RX560 bez bad shares wiem, że to możliwe, wiem co widzieliśmy bo ruszyło na 20min i nanopool odnotował też taki skok.
to nie kwestia wiary, po za tym tak słabych kart nigdy nie miałem w rękach więc nie mogę się odpowiednio ustosunkować.

Z 580 można wyciągnąć 38mhs (podobno) ale sam autor stwierdził ze ilość zaakceptowanych obliczeń jest równa 0. Od samego początku pisałem że wyciskane na siłę mhs nie gwarantuje wysokiego urobku. Mhs są jakąs miarą wydajności, nie gwarancją sukcesu.

nanopool nie raportuje stale shares, błędne lub odrzucone wyniki są zupełnie czymś innym.
Rigfun1@BITLAB pisze: nie możemy uruchomić tego ponownie choć
miałem 400mhs na rx580 i też nie umiem tego powtórzyć :P bugi w sofcie piękna rzecz.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 2416
Rejestracja: 26 września 2017
Reputacja: 892
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: KryptoBanita » czwartek, 15 lutego 2018, 17:03

Mam 11 kart RX 470, 1x580 4MB i 2x580 8MB - wszystko pod w10
Karty zmodowane przez profesjonalistę (mam wątpliwości - pisałem na forum). Dwie 580 8MB zmodowane przez amatora z forum (można się doszukać, nie to żebym ukrywał... Człowiek wie, że mam do niego PEŁEN szacunek).
Czy rzucicie okiem? Określicie koszt oficjalnie na forum, aby inni wiedzieli czego się spodziewać?
Dla Was to będzie reklama - ja będę starał się wykazać, że mój śpecjalista wart funta kłaków, a mój amator wart całego Tynfa, choć postawiłem mu tylko dobrą wódkę :mrgreen:

Powtarzam posta - kto chce cię wykazać?
Average Hashrate
for last 6 hours
376.3 Mh/s

Wróć do „Kopanie GPU”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości