Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 66
Rejestracja: 23 marca 2017
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: denishome » środa, 10 maja 2017, 11:29

@adam1226, jedenaście ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7571
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 964
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: adam1226 » środa, 10 maja 2017, 11:31

I zadna nie idzie wyzej? Znajomy znajomego ma i ponoc wyciaga 29mhs.. ale moze inna partia...
:arrow: [Binance]- Giełda altcoinów
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Gaduła
Posty: 387
Rejestracja: 7 marca 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: green3d » środa, 10 maja 2017, 11:55

Mam kartę XFX RX-580P8D VA0 i fabrycznie pamięć działa na 2000MHz co daje 22MH/s. Podkręciłem pamięć do 2300MHz bez zmiany napięcia i leci 26MH/s. Nie próbowałem zwiększać bardziej zegara pamięci bo pytanie jest do którego momentu próbować i czy możecie doradzić coś w temacie napięć.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 66
Rejestracja: 23 marca 2017
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: denishome » środa, 10 maja 2017, 12:22

29MH/s na 470 8 gb i micron z domyślnym zegarem 1650 MHz? Oj nie sądzę ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7571
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 964
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: adam1226 » środa, 10 maja 2017, 12:30

green3d pisze: Mam kartę XFX RX-580P8D VA0 i fabrycznie pamięć działa na 2000MHz co daje 22MH/s. Podkręciłem pamięć do 2300MHz bez zmiany napięcia i leci 26MH/s. Nie próbowałem zwiększać bardziej zegara pamięci bo pytanie jest do którego momentu próbować i czy możecie doradzić coś w temacie napięć.
Taka karta z dobrze zmodowanym biosem powinna pojsc pod 32mhs.. czyli masz 6mhs więcej czyli ponad 20% ceny karty... czyli oplaci Ci sie wydac nawet 200zl i więcej, ale oczywiscie gwarancji nie daje - decyduj sam

Dodano po 1 minucie 16 sekundach:
denishome pisze: domyślnym zegarem 1650 MHz? Oj
Oczywiście ze nie z domyslnym.. u mnie najgorsza karta ktora mialem szla na 1820mhz bez problemu ; średnio karta powinna "róbic" 1900wzwyz
:arrow: [Binance]- Giełda altcoinów
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 66
Rejestracja: 23 marca 2017
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: denishome » środa, 10 maja 2017, 13:07

Chodziło mi o to że domyślnie przychodzą z 1650, zamiast z 1725 albo z 2000 ;)
U mnie poszły z 1650 na 1850 i to już dla nich max

Początkujący
Posty: 26
Rejestracja: 3 stycznia 2014
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: twofreckles » środa, 10 maja 2017, 14:17

Ibizaa pisze: dodam ze karty to 570 msi 4GB na pamięciach hynixa (wszystkie)

Te karty z jedną modyfikacją tylko latają 30 mhs. Ja najbardziej lubię 4GB hynixy. Jak jesteś zainteresowany pisz pm-a.

Początkujący
Posty: 92
Rejestracja: 10 grudnia 2016
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: AdrianWloclawek » piątek, 12 maja 2017, 22:39

Ja mogę polecić usługi twofreckles za dodanie możliwości wpisywanie hexalnie offesetu do moich RX 480 8 GB :)

Początkujący
Posty: 131
Rejestracja: 9 listopada 2016
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: mstfw » sobota, 20 maja 2017, 22:15

AdrianWloclawek pisze:mstfw a ile teraz wyciągasz z koparki ? Jeśli standard to np. zamiast 23-24 mh/s to będziesz mieć jak dobre karty spokojnie 27-30MH/S
24.5mh/s

Początkujący
Posty: 92
Rejestracja: 10 grudnia 2016
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: AdrianWloclawek » niedziela, 21 maja 2017, 00:23

mstfw pisze:
AdrianWloclawek pisze:mstfw a ile teraz wyciągasz z koparki ? Jeśli standard to np. zamiast 23-24 mh/s to będziesz mieć jak dobre karty spokojnie 27-30MH/S
24.5mh/s
To się nawet nie zastawiaj :) te 30 mhz realne jest :) x 6 kart => 180 mhz :)

Początkujący
Posty: 26
Rejestracja: 3 stycznia 2014
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: twofreckles » czwartek, 15 czerwca 2017, 07:49

Jakby ktoś potrzebował w końcu znalazłem trick na dodanie offsetu do nowyh kart 570/580 z nowym kontrolerem napięcia NCP, między innymi karty sapphire.

Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 15 czerwca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: taz742 » czwartek, 15 czerwca 2017, 17:01

potrzebuje osobe która zmodyfikuje bios rx 570 na około 28 mh

Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 15 kwietnia 2017
Reputacja: -1
Reputacja postu: 
-1
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: artemisnet » sobota, 17 czerwca 2017, 18:53

nie dawajcie się nabierać na modyfikacje biosu w rx 450 za kase bo jest to tak proste że samemu można zrobić a tu niektuży nie wiedzą ile mają brać za tą usługe

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7571
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 964
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: adam1226 » niedziela, 18 czerwca 2017, 19:10

Powodzenia w modyfikacji offsetow gdzie trzeba rozpracować kontrolery. Albo w robieniu custom strapow gdzie trzebA setek godzin testów
:arrow: [Binance]- Giełda altcoinów
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

swr
Początkujący
Posty: 120
Rejestracja: 17 kwietnia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: swr » poniedziałek, 19 czerwca 2017, 13:26

@adam1226 nie przesadzalbym z tymi setkami godzin. co do biosow, na moich kartach byly dokladnie takie same

mam custom strapy na 470 hynixy i elpida. jakby co, to PW. podbily mi rate o 0,7 MH/s przy memclock 2000 w stosunku do przeklejonych na slepo strapow 1500 i karta dziala na 29,3 MH/s (przy 2100 juz 30+)

wynik (2x 470 4GB, takie same biosy, VDDC na jednej 987, na drugiej 1000)
https://i.imgur.com/c1HDiAG.jpg

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7571
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 964
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: adam1226 » poniedziałek, 19 czerwca 2017, 18:02

swr pisze: podbily mi rate o 0,7 MH/s przy memclock 2000 w stosunku do przeklejonych na slepo strapow 1500 i karta dziala na 29,3 MH/s (przy 2100 juz 30+)
wiem, ze @twofreckles ma biosy na ktorych wyciaga przynajmniej 31mhs, a jest opcja robic nawet ponad 32.

Zreszta jak pisalem hashrate to niejedyna kwestia.
:arrow: [Binance]- Giełda altcoinów
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

swr
Początkujący
Posty: 120
Rejestracja: 17 kwietnia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: swr » wtorek, 20 czerwca 2017, 19:00

@adam1226
1. duzo zalezy od asic quality karty
2. duzo zalezy od producenta ramu (w tym kontekscie dziwi mnie, ze o tym nie wspominasz, a powolujesz sie na liczby)
3. w konsekwencji bardzo duzo zalezy od zegara pamieci karty - ja robie 31 na 2125 (specjalnie wstawilem screenshot z zegarem- myslalem, ze oszczedze tych detali; dobrze wiesz, ze nie wszystkie sprzety daja sie podkrecic tak samo - moje np nie maja wystarczajacej mi stabilnosci)

oszczedz mi juz powolywania sie na cudze prace bo cala ta wiedza jest z overclock.net - i o ile sam korzystam z informacji tam opublikowanych przez kilku mega mozgow, to denerwuje mnie fakt, ze dzieki ich pomocy ktos rozbija kolejny mechanizm, ale juz sie nim nie dzieli (nie bede wskazywal na konkretne posty i osob w tym watku). takich Januszy na innych forach tez dostatek

twofreckles pomogl mi na poczatku (po prostu dal bios ze zmienionym zegarem i powielonymi strapami), ale potem kontakt mi sie z nim urwal (nie mam pojecia czemu, chcialem mu zaplacic za tego biosa, moze ma duzo roboty), niemniej w ciagu 2 (dwoch!) nastepnych dni zrobilem taki research, ze obie karty licza mi po 29,3 ciagna 88W (z tym zejde nizej ale na razie zajalem sie rx460) i dzialaja stabilnie od kilku dni. Pol megahasza wiecej u kogos tam gdzies tam mi nie imponuje i na tym etapie (co innego pol roku temu) nie jest to wiedza, za ktora trzeba placic

Początkujący
Posty: 26
Rejestracja: 3 stycznia 2014
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: twofreckles » środa, 21 czerwca 2017, 11:42

Dla wyjaśnienia sytuacji, za 200 złotych nie zrobie custom strapa i nie dodam offsetu, jeżeli ktoś oczekuje, że za takie stawki zrobię full custom work, to nie sorry.

To co proponuje to nie jest skopiowanie strapa z 1500 czy 1625 i przekopiowanie wyżej. Jak satysfakcjonuje was taka szybkość to ja nie jestem do niczego potrzebny, bo taką modyfikację, każdy może sobie wprowadzić we własnym zakresie i żadna fachowa wiedza nie jest potrzebna.

Oczywiste jest, że każda karta inaczej pracuje, ale gwarantuje, że moje custom przeróbki działają dla tych samych kartach lepiej od domyślnych strapów producenta.

W kwestii dodawania offsetu, jeżeli ktoś kopie pod windowsem to może to samo osiągnąć poprzez zewn. programy. Przykładowo wattol. Ale tego efektu na linuxa przenieść się nie da.

@swr fajnie, że sobie poradziłeś, cieszę się, 29.3 to wynik w miarę, w 88W nie wierzę, chyba, że podajesz statystykę z GPU-z, ale liczby się pobór ze ściany, a nie pobór samej karty. Ale 88 + 40 reszta (płyta, procek itp). to brzmi w okolicach poprawnych i optymalnych wartościach.

swr
Początkujący
Posty: 120
Rejestracja: 17 kwietnia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: swr » środa, 21 czerwca 2017, 18:18

oczywiscie masz racje, to wskaznik W sensorow

Początkujący
Posty: 24
Rejestracja: 9 lipca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja biosów RX470,480, RX570,580

Postautor: igrek1 » poniedziałek, 10 lipca 2017, 18:09

Ello, dzięki twofreckles.
Poprosiłem go o pomoc, wszystko super fachowo i bez błędnie. Jak nie możecie sobie poradzić z rx'ami człowiek ma naprawdę pojęcia....
przy okazji pokazał mi jeszcze parę ciekawostek... Polecam
☺️

Wróć do „Kopanie GPU”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości