Koparka za 25 tys zł. 20 grudzien 2020/ najlepsze kompnenty
-
Strona 4 z 11
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- …
- 11
- Następna
- Początkujący
- Reputacja: 26

Postautor: Garganellos14 » niedziela, 27 grudnia 2020, 01:01
A co to jest ? eps -> 2*epg
Czy tym przejscówkami polącze 3-4 psu ?
https://allegro.pl/oferta/kabel-atx-ris ... _adgr=Inne
lub
https://allegro.pl/oferta/adapter-dual- ... _adgr=Inne
Garganellos14
- Weteran
- Reputacja: 486
Postautor: fetek » niedziela, 27 grudnia 2020, 01:30
możliwe, dzisiaj są nowsze konstrukcje. Ja dużo sprzętu kupiłem za grosze nie patrząc na generacje. Obecnie nie jestem zorientowany.Garganellos14 pisze: ↑ niedziela, 27 grudnia 2020, 01:01Ok Asus minning expert to ta plytka. Super plyta, ale niedostpena chyba nigdzie..
to jest przejściówka z P8 CPU na 2*8pin pci-ex/gpu. Lepsze zasilacze mają po 2 złącza, szkoda by się marnowały zwłaszcza że deficyt kabli.Garganellos14 pisze: ↑ niedziela, 27 grudnia 2020, 01:01 A co to jest ? eps -> 2*epg
Czemu nie kupujesz zasilacza serwerowego ?
linki nie działają ale adapterów jest sporo i każdy z nich działa.Garganellos14 pisze: ↑ niedziela, 27 grudnia 2020, 01:01https://allegro.pl/oferta/kabel-atx-ris ... _adgr=Inne
lub

Dla Ciebie spisek, dla mnie brak logicznego myślenia czy też zwykła głupota. Nomenklatura dowolna.
Tu nie mówimy o 1W tylko o 10 albo więcej per GPU. Znowu ten sam cyrk, najpierw się z innych śmiejesz że sobie nie potrafią prądu policzyć, a Ty wszystko wielokrotnie przeliczałeś i wiesz lepiej. Do tego śpiewka o niskich poborach, zaniżonych wydajnościach itd.. a teraz nagle masz to gdzieś, ciekawe...
słowo klucz to aktualnych.
Twoje karty

fetek
- Początkujący

Postautor: Garganellos14 » niedziela, 27 grudnia 2020, 01:41
https://allegro.pl/oferta/kabel-atx-ris ... _adgr=Inne
Boje się o halas, koparka bedzie w domu robic za kaloryfer. Mam 6 stopni.. Te zasilacze serwerowe z obnizona glosnoscia nie maja gwarancji a jak mi spali 8 kart nowych 3060 ti to sie zalamie. Chce miec gwarancje i certyfikaty i cisze. W lato do piwnicy pojda.
Czytam bequiet i w gwarancji nie piszą, że zasilacz jesli jest jego wada pokrywa koszty sprzetu..... cholera moze seasonic ma cos takiego..
Garganellos14
- Weteran
Postautor: fetek » niedziela, 27 grudnia 2020, 10:24
Pierwsze rozwiązanie było dostarczane razem z płytą GA-B250-FinTech. Drugie to jedno z pierwszych popularnych, teoretycznie było trzeba uważać na jakiś tam układ ale praktycznie nigdy na to nie zwracałem uwagi i wszystko śmigało. Oba rozwiązania eliminują problem masy i oba będą działać.Garganellos14 pisze: ↑ niedziela, 27 grudnia 2020, 01:41https://allegro.pl/oferta/kabel-atx-ris ... _adgr=Inne
Poszukam może mam jeszcze jakieś b250 asusa / gigabyte oryginalne w pudełku, to co teraz jest na allegro to jakiś kosmos, swego czasu te płyty NOWE kosztowały ~200 zł netto.
Zasilacze serwerowe są tylko trochę lepiej wykonane od bardzo dobrych zasilaczy PC, często trzeba je modyfikować by na dwunastce osiągnęły max moc. Niemniej mają wysokie sprawności, moce i są tanie, na allegro bez problemu kupisz zasilacz + adapter umożliwiający podpięcie kabli oraz same kable z kilkumiesięczna gwarancją. Zasilacze z reguły nie padają ale mniej na uwadze że są to starocie, które w swoje karierze już sporo przelatały.Garganellos14 pisze: ↑ niedziela, 27 grudnia 2020, 01:41Boje się o halas, koparka bedzie w domu robic za kaloryfer. Mam 6 stopni.. Te zasilacze serwerowe z obnizona glosnoscia nie maja gwarancji a jak mi spali 8 kart nowych 3060 ti to sie zalamie. Chce miec gwarancje i certyfikaty i cisze. W lato do piwnicy pojda.
Prosto mówiąc, zasilacz serwerowy jest najtańszy w stawce i rozwiązuje problem okablowania. Nie kupuj żadnego bebeszonego z lutowanymi kablami.
Jeśli chodzi o żywotność, to zasilacz możesz wykończyć nadmiernym obciążeniem przez złe podłączenie (zasilacze będą się wzajemnie siłować) albo zbyt dużą ilość kart.
w takim przypadku pewno znajdzie się gdzieś zapis że "zasilacz niedotowany do obciążeń / typu pracy"Garganellos14 pisze: ↑ niedziela, 27 grudnia 2020, 01:41 Czytam bequiet i w gwarancji nie piszą, że zasilacz jesli jest jego wada pokrywa koszty sprzetu..... cholera moze seasonic ma cos takiego..
fetek
- Początkujący

Postautor: Garganellos14 » poniedziałek, 28 grudnia 2020, 01:11
Garganellos14
- Weteran
Postautor: fetek » poniedziałek, 28 grudnia 2020, 10:03
Ogólnie może pomyśl nad asic'em teraz wychodzą nowe 5nm, kopanie na GPU w dzisiejszych czasach to raczej sztuka dla sztuki.
jak to trafi na rynek to gpu będziemy oddawać za darmo.FirstLine: Bitcoin 410 TH/s, Litecoin 60 GH/s, Ethereum 8 GH/s, and Monero 3 MH/s, and 650 W power consumption.
PowerBox: Bitcoin 1250 TH/s, Litecoin 180 GH/s, Ethereum 24 GH/s, and Monero 9 MH/s, and 1800 W power consumption.
fetek
- Weteran
- Reputacja: 403

Postautor: slasta » poniedziałek, 28 grudnia 2020, 10:31
Przecież to wali wałem na kilometr.
slasta
- Początkujący
- Reputacja: 4
Postautor: max62 » poniedziałek, 28 grudnia 2020, 12:45

max62
- Weteran
Postautor: fetek » poniedziałek, 28 grudnia 2020, 16:43
https://asicline.com/products/
Ja mam nadzieje że to bujda bo jak nie to rycie w polskich warunkach i na gpu straci sens.
Ale tutaj miałem na myśli kupno czegoś na wzór A10 pro+, zwłaszcza że autorowi wątku brakuje doświadczenia.
fetek
- Początkujący

Postautor: Garganellos14 » poniedziałek, 28 grudnia 2020, 16:46
Chcialem bequiety 700W, najlepszy stosunek cena jakość, docelowo ma być 12 kart na tej plycie. Widze ze to przerasta chyba plusy z takiego montażu. Wiec 2 zasilacze najbezpieczniej ?
Udało się znalezc jakas plyte glowna minning expert? nie licze na kupowanie za "darmoche"
Garganellos14
- Weteran
Postautor: fetek » poniedziałek, 28 grudnia 2020, 16:50
dla 8 kart jesteś na styk z kabli i o rozbudowie za bardzo nie ma co mówić. Zobacz GPS-1250C, cena znośna i kabli dostatek.Garganellos14 pisze: ↑ poniedziałek, 28 grudnia 2020, 16:46Chcialem bequiety 700W, najlepszy stosunek cena jakość, docelowo ma być 12 kart na tej plycie. Widze ze to przerasta chyba plusy z takiego montażu. Wiec 2 zasilacze najbezpieczniej ?
Dodano po 56 sekundach:
Mam 2 ale używki, kolega ma sprawdzić u siebie, w teorii powinien być jeden asus i jeden gigabyte nie używane w kartoniku.Garganellos14 pisze: ↑ poniedziałek, 28 grudnia 2020, 16:46 Udało się znalezc jakas plyte glowna minning expert? nie licze na kupowanie za "darmoche"
fetek
- Moderator
- Reputacja: 5811
Postautor: koparki » poniedziałek, 28 grudnia 2020, 17:34
Uuuu to Ci news , dobrze że mi nie odbiło aby kupić drogie przewartościowane o 30% karty nowej generacji które po wejściu ew ASICów będą się zwracać 3lata o ile cena prądu nie wzrośnie radykalnie zamiast planowany przez bohatera wątku 1rok. Tym bardziej trzeba kisić urobek jeśli będzie on juz tylko w rękach karteli ASIC.
koparki
- Weteran
Postautor: fetek » poniedziałek, 28 grudnia 2020, 17:37
nie ma opcji.. jak na rynek trafią potwory 8 a zwłaszcza 24 GH/s to wszystko jest pozamiatane, zwłaszcza że ich ceny są dość niskie.
GPU nawet darmowy prąd nie pomoże ale...proces technologiczny lepszy od samsunga, amd, intela itd , obsługa wielu algorytmów ?

fetek
- Moderator
Postautor: koparki » poniedziałek, 28 grudnia 2020, 17:40
dobrze że kolega który stworzył wątek to widzi , może jeszcze nie jest za późno i możliwy jest zwrot sprzętu

Takiego czy innego ASIC-a mozna sie spodziewać , ten z newsa jest mocno przesadzony ale jakiś efektywny może pojawić się w każdej chwili.
koparki
- Weteran
Postautor: fetek » poniedziałek, 28 grudnia 2020, 17:52
nawet obecnie dostępne są dostatecznie konkurencyjne względem GPU ale nie odskakują tak bardzo by zaburzyć rynek.
Sam się zastawiam nad jakimś ale w sumie nie wiem jak długo będę się tym bawił.
fetek
- Moderator
Postautor: koparki » poniedziałek, 28 grudnia 2020, 17:55
koparki
- Początkujący

Postautor: Garganellos14 » poniedziałek, 28 grudnia 2020, 18:59
Gdyby babka miala wąs. Wszedzie jest ryzyko. Bez ryzyka nie ma pieniedzy, bez ryzyka nie ma bankructw. Jesli tak bysmy wszsytko rozpatrywali to nic sie nie oplca, bo zaraz wyjdzie cos lepszergo wiec poczekajmy. U mnie to ma 3 rzeczy utylitarne (gpu) moge odsprzedac (lub zrobixc stacje pod rendering) po, temp (asic lepsza ale potem gniot), do tego mam free prad na jedna kopark 1kw. (mam 10 kW paneli fotowolt). Ryzyko wkalkulowane i zmniejszone, niemniej zawsze jest.
Garganellos14
- Weteran
- Reputacja: 2281
Postautor: adiqq » poniedziałek, 28 grudnia 2020, 19:31
https://cryptominer.deals/product/innos ... er-500mh-s
ale raczej aktualne, bo na WTM są reklamy do A10Pro - 720Mh za 1300W w cenie 5750 Euro (poprawiona wersja A10, który był chyba w okolicy 4,4k$ i kopał 500Mh za 750W)
to te raklamy
https://miners.eu/product/innosilicon-a ... whattomine
https://mining.sesterce.com/products/in ... EXuKWtRlng
I mam uwierzyć, że można kupić sprzęt kopiący ponad 10 razy więcej (8Gh), z poborem połowę mniejszym (650W) za jedyne 5k$ ? W dodatku jest to YETI - czyli wszyscy o nim mówią, a nikt go nie widział?
Zastanowiliście się nad tym co piszecie?
Dodano po 23 sekundach:
Nic dziwnego, że teorie spiskowe, mają sie dobrze

Nie chce subskrypcji na bzdurne teorie spiskowe !
Nie mam zamiaru dyskutować z "krypto-czubami" !
Tylko trzecie oko i otwarta czakra prawdę ci powie !
adiqq
- Moderator
Postautor: koparki » poniedziałek, 28 grudnia 2020, 19:56
Trudność tymczasem rośnie raczej tylko z powodu kolejnej fali górników i dodatkowego sprzętu opartego o nowe karty graficzne:
https://www.coinwarz.com/mining/ethereum/hashrate-chart
koparki
- Weteran
Postautor: fetek » poniedziałek, 28 grudnia 2020, 20:27
dokładnie a tutaj próg wejścia jest dość niski więc można się pobawić. Mimo wszystko kopanie na tą saklę to raczej hobbyGarganellos14 pisze: ↑ poniedziałek, 28 grudnia 2020, 18:59Wszedzie jest ryzyko. Bez ryzyka nie ma pieniedzy,

Manie bardziej martwi POS ETH albo drakońska trudność i brak sensownych alternatyw. Marne KawPow i ETC, które przy odrobinie szczęścia nie przejdzie na SHA3 to zdecydowanie za mało.
jako ciekawostka jeszcze linzhi phoenix ale tu konsumpcja energii adekwatna do wydajności.
fetek
-
Strona 4 z 11
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- …