Mining ETH na 4gb , 8gb , porównanie oprogramowania miningowego, phoenix vs claymore, optymalizacja.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 479
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Mining ETH na 4gb , 8gb , porównanie oprogramowania miningowego, phoenix vs claymore, optymalizacja.

Postautor: powered » piątek, 13 listopada 2020, 15:43

Neostrada i router wifi. Na pingi i utracone shares nie narzekam. Pingi na wifi są w okolicach 100ms a shares traci może 1 na kilka dni. Sama technologia wifi jest po prostu do kitu, coś się zawiesi, coś robi zakłócenia itp niezależnie jaki sprzęt wifi użyje. Karty wifi na pewno nie mogę mieć wpięte wprost do płyty głównej, bo prędzej czy później pojawią się problemy z zakłóceniami.

Napięcia mam różne, często ustawiane indywidualnie dla każdej karty. Przy taktowaniu rdzenia 1100-1180 to napięcia są 0.81-0.85. Ale też nie do końca ufam odczytom, bo różne programy różnie to podają. Czasem w OverdriveNTool można ustawić 750mv (niżej się nie da) ale inny programie odczytuje to napięcia jako 820mV :)

Moderator
Reputacja: 5811
Reputacja postu: 
0

Postautor: koparki » piątek, 13 listopada 2020, 16:08

powered pisze: piątek, 13 listopada 2020, 15:43a shares traci może 1 na kilka dni.
pytałem o stale shares od strony poola nie minera, tam powinno być ok 1% a u mnie kiedyś przy eksperymentowaniu z wifi była tam jakaś tragedia, o ile zwróciłeś na to uwagę. Tak samo nie sprawdziły sie u mnie sieciówki przez gniazdko elektryczne, teoretycznie świetne rozwiązanie w praktyce było słabe a sieciówki miałem jedne z nowocześniejszych, choć kiedyś trzeba będzie ponowić eksperyment zaktualizować w nich "firmware".
powered pisze: piątek, 13 listopada 2020, 15:43Ale też nie do końca ufam odczytom, bo różne programy różnie to podają.
HWINFO podaje je prawidłowo. czasem karta jesli jest źle ustawiona cyklicznie samoczynnie się zresetuje i powraca do wysokich napięć , to ze obniżasz o tą sama wartość napięcie na pamięciach wiesz?
Kluczem do stabilności jest temperatura na rdzeniu i możliwości utrzymania jej nisko, z długookresowych testów wynika że w temp 60st radykalnie spadła awaryjność.
---

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: powered » sobota, 14 listopada 2020, 00:50

koparki pisze: piątek, 13 listopada 2020, 16:08HWINFO podaje je prawidłowo
Przed chwilą podmieniłem w jednej koparce samą płytę główną na inną ale o podobnym chipsecie. Wszystko wystartowało i nie musiałem nic robić. Po odpaleniu HWINFO karty które miały wcześniej około 0.81V teraz mają 0.78V. Takie same odczyty są w GPU-z. Tak że sam nie wiem jakie naprawdę mają napięcia. Ostatnio przestałem zwracać na to większą uwagę, tylko zmniejszam napięcie ile się da i patrzę na pobory prądu.

Czy kluczem do stabilności jest temperatura? W przypadku gdy podkręca się karty (wyższe napięcia, wyższe taktowania) to oczywiście temperaturę trzeba utrzymywać o wiele niższą niż normalnie. Ale w koparkach gdzie taktowanie GPU i napięcia są obniżone to karta powinna wytrzymać większe temperatury, chyba że pamięci po zmianie timingów są wrażliwe na temperaturę?
Ja zawsze ustawiałem aby wentylatory utrzymały temperaturę w okolicach 60-65 stopni.

Moderator
Reputacja: 5811
Reputacja postu: 
0

Postautor: koparki » sobota, 14 listopada 2020, 06:52

powered pisze: sobota, 14 listopada 2020, 00:50Po odpaleniu HWINFO karty które miały wcześniej około 0.81V teraz mają 0.78V. Takie same odczyty są w GPU-z. Tak że sam nie wiem jakie naprawdę mają napięcia.
a na watomierzu w ścianie nic sie nie zmienia?
jeśli sa to rx-y 580 8g i standardowa płyta główna z prockiem, jedna kość ram i zasilacz gold z zapasem mocy 40%-50% + dysk ssd to komp bierze ok 33W a karty ok 104W ze ściany na sztukę przy napięciu 0.79v - jeśli tyle jest na watomierzu to znaczy że masz 0.79v, mi przy siedmiu kartach na 0.79v zestaw może brać 760-770W
powered pisze: sobota, 14 listopada 2020, 00:50Ale w koparkach gdzie taktowanie GPU i napięcia są obniżone to karta powinna wytrzymać większe temperatury, chyba że pamięci po zmianie timingów są wrażliwe na temperaturę?
z eksperymentów wynika że po ekstremalnym obniżeniu napięcia , a takim jest 0.79v zestaw pracuje nieefektywnie gdy sie robi na rdzeniu ciepło , optymalne jest 60st jednak nie na wszystkich modelach można to zrobić - to zależy od efektywności chłodzenia bo trzeba też pilnować aby wiatraki sie zbyt szybko nie kręciły - moim zdaniem nie zużyją się gdy pracują nie szybciej niz na 60% , jak zaczyna to byc powyżej 70% to trzeba podbić wyżej próg temperatury.
---

Weteran
Reputacja: 2281
Reputacja postu: 
0

Postautor: adiqq » sobota, 14 listopada 2020, 07:22

powered pisze: sobota, 14 listopada 2020, 00:50Czy kluczem do stabilności jest temperatura? W przypadku gdy podkręca się karty (wyższe napięcia, wyższe taktowania) to oczywiście temperaturę trzeba utrzymywać o wiele niższą niż normalnie. Ale w koparkach gdzie taktowanie GPU i napięcia są obniżone to karta powinna wytrzymać większe temperatury, chyba że pamięci po zmianie timingów są wrażliwe na temperaturę?
Ja zawsze ustawiałem aby wentylatory utrzymały temperaturę w okolicach 60-65 stopni.
jasne, że temperatura jest bardzo istotna. Ale weź też pod uwagę, że jak w pomieszczeniu jest dużo sprzętu, to wyższa temperatura otoczenia ma mocny wpływ na temperatury na kartach. Z właśnego doświadczenia - miałem przypadek gdzie latem w upały bywało i 42C w pomieszczeniu gdzie były koparki. Temperaturę na kartach dało się utrzymać na odpowiednim poziomie (max 70C), dzięki zainstalowanym dodatkowym wentylatorom, ale praca w tym pomieszczeniu (choćby wymiana GPU czy risera) to był koszmar...

A jeśl chodzi o konkretne karty - Asus P106 bardzo ładnie chodzą w automacie, ale jak temperatura wzrośnie powyżej 60-65C, to zauważalne spada hash. Z kolei MSI P106 rzeba wiatraki ustawiać na sztywno, nie zauważyłem spadu hashrate, ale te karty są w chłodnym pomieszczeniu.
Jeśli chodzi o RX5x0 to nie zauważyłem spadku hashrate, przy zwiększonej temperaturze. To samo dotyczy nowszych konstrukcji - 1660 TI/Super, 2070 czy 5700/XT. Inna sprawa, że najnowsze i najbardziej wartościowe GPU zawsze dostają u mnie najlepsze miejsce (czytaj najchłodniejsze) ;)
Dlatego najniższe temperatury mam na 5700XT
HiveOS https://hiveos.farm?ref=121257
Nie chce subskrypcji na bzdurne teorie spiskowe !
Nie mam zamiaru dyskutować z "krypto-czubami" !
Tylko trzecie oko i otwarta czakra prawdę ci powie !

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: powered » sobota, 14 listopada 2020, 13:44

koparki pisze: sobota, 14 listopada 2020, 06:52a na watomierzu w ścianie nic sie nie zmienia?
Wszystko jest bez zmian. Zmienił się tylko odczyt napięć :) Już to kiedyś zauważyłem że napięcia były dziwnie odczytywane gdy w jednej koparce miałem te same karty, ale miały różnie pamięci (hynix, micron, samsung) Każdej karcie musiałem ustawić inne napięcie w OverdriveNTool, inne były też odczyty napięcia, ale jak każdą z osobna zmierzyłem jaki miała pobór ze ściany, to miały prawie identyczne zużycie prądu.

Początkujący
Reputacja: 39
Reputacja postu: 
0

Postautor: czester1994 » niedziela, 22 listopada 2020, 19:29

koparki pisze: piątek, 13 listopada 2020, 14:19powered pisze: ↑ piątek, 13 listopada 2020, 13:45
Karta WiFi może się zawiesić.
masz to na kartach wifi?+ net z LTE? jakie masz stale shares , jaki ping . ja miałem złe doświadczenia z wi-fi , pytam z ciekawości.

U mnie jest nietypowe połączenie koparek do sieci dlatego opiszę (jeśli wtrąciłem się bez sensu to sorry). Moja koparka na Windowsie korzysta z karty wifi pod pci-e. Internet z jakiego korzysta to Aero2 udostępniane z routera mobilnego. Druga koparka podłączona jest kablem sieciowym podłączonym pod router który działa w trybie AP i przez wifi łączy się z routerem mobilnym i rozsyła internet za pomocą gniazd lanowych. Z odbiornikami wifi pod usb zawsze miałem problemy. Z kartami wifi pod pci-e (najtańsza za 60zł z tp-link) nigdy nie miałem problemu. Stale shares u mnie wynosi 8 (1%) przy Valid shares 850 (99%). Ping ok 100ms

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: powered » sobota, 28 listopada 2020, 21:18

Od kilku minut ETC znów można kopać na kartach 4GB. Zmiany te nastąpiły z wejściem bloku #11700000

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adiqq » niedziela, 29 listopada 2020, 15:34

Odnośnie nowej wersji Phoenixa 5.3b - nie wiem czy ta opcja była wczesniej - ale mi na kilku starych Rx 580 poprawiła trochę osiągi
-rxboost 1

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: powered » niedziela, 29 listopada 2020, 16:28

-rxboost jest od wersji 5.2
Osiągi mogą być nieco różne na różnych wersjach sterowników. Np przy Rx 580 lepsze osiągi widzę na 20.1.3 niż 20.2.2

A fork na ETC tak w ogóle to przyczynił sie do wzrostu trudności na ETC jak i na ETH. ASIC zostały przełączone z ETC na ETH a w ETC ruszyły karty 4GB.

Orator
Reputacja: 200
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bult » niedziela, 29 listopada 2020, 19:35

Ile wam pokazuje dzienne wydobycie na ETC ? , bo to co widze na ethermine i whattomine to jakaś masakra - nieopłacalny mining.
30 finał WOŚP eSkarbonka - https://eskarbonka.wosp.org.pl/eabwxh

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adiqq » niedziela, 29 listopada 2020, 19:40

Bult pisze: niedziela, 29 listopada 2020, 19:35nieopłacalny mining.
to może za dużo powiedziane, ale diff tak mocno wzrósł, że dla mojego 12xP106, zysk na czysto z ETC jest o 40% niższy (w porównaniu do ETH)....

Dodano po 2 minutach 13 sekundach:
zresztą, dla pozostałych moich rigów wygląda to podobnie...na ETC zostali chyba tylko 4gb i mniej....

Orator
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bult » niedziela, 29 listopada 2020, 20:03

Sorki mój błąd, teraz widzę iż dodali do kalkulatora ETH hash 4 GB i miałem tam inną wartość wpisaną dlatego była ogromna różnica. ;)

Orator
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bult » środa, 2 grudnia 2020, 21:53

Czy ktoś dziś w nocy też miał problem z miningiem ? Ok 2 w nocy wszystkie koparki przestały działać po twardym restarcie wstały. Dodatkowo teoretycznie spadła drastycznie trudność na ETH ale jeśli chodzi o wydobycie to po całym dzisiejszym dniu nie wydobywa się więcej tylko mniej o 1/3 .

Gaduła
Reputacja: 182
Reputacja postu: 
0

Postautor: scryptominer » środa, 2 grudnia 2020, 22:54

@Bult Tak, skuteczna pobudka w środku nocy ;) Ostateczna przesiadka z Clymore na Feniksa rozwiązała problem.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adiqq » czwartek, 3 grudnia 2020, 05:40

Nic takiego nie zaobserwowałem...ale od jakiegoś czasu pilnuję aktualizacji i staram się używać najnowszych wersji minerów (HiveOS)
Stare rigi, które wcześniej najlepiej pracowały na claymore, od dłuższego już czasu chodzą na NBminer

Orator
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bult » czwartek, 3 grudnia 2020, 08:49

Z jakiego poola korzystacie , ja mam najnowsza wersję PhoenixMinera i przed wczoraj też taka była zainstalowana a jednak zatrzymały się. Dodatkowo jak już pisałem wydobycie się zmniejszyło a moc sieci spadła. Hmm dziwne zjawiska , może ma to coś wspólnego z odpaleniem 2.0 , jakoś się to zbiegło w czasie takie anomalie.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adiqq » czwartek, 3 grudnia 2020, 08:57

ezil (ETH+ZIL) i HiveON (ETH)

Dodano po 1 minucie 52 sekundach:
wydaje mi się, że ETH+ZIL na teraz jest najkorzystniejszą opcją (szczególnie po ostatnich sporych wzrostach ZIL)

Orator
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bult » czwartek, 3 grudnia 2020, 09:47

O dzięki za info , testowo załączyłem 1 sztukę. Pobór prądu większy czy zostaje na tym samym poziomie ?

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adiqq » czwartek, 3 grudnia 2020, 10:22

dokładnie taki sam pobór
https://ezil.me/
co jakiś czas co 60-150 minut zamiast kopać ETH, kopie się ZIL. Więc jest troche mniej ETH niż pokazuje WTM, ale za to jest ZIL. Liczyłem to kilka razy, jeszcze w czasach jak ZIL stał dużo niżej i faktycznie tak się bardziej opłaca.

Wróć do „Kopanie GPU”