powered pisze: ↑ sobota, 14 listopada 2020, 00:50Czy kluczem do stabilności jest temperatura? W przypadku gdy podkręca się karty (wyższe napięcia, wyższe taktowania) to oczywiście temperaturę trzeba utrzymywać o wiele niższą niż normalnie. Ale w koparkach gdzie taktowanie GPU i napięcia są obniżone to karta powinna wytrzymać większe temperatury, chyba że pamięci po zmianie timingów są wrażliwe na temperaturę?
Ja zawsze ustawiałem aby wentylatory utrzymały temperaturę w okolicach 60-65 stopni.
jasne, że temperatura jest bardzo istotna. Ale weź też pod uwagę, że jak w pomieszczeniu jest dużo sprzętu, to wyższa temperatura otoczenia ma mocny wpływ na temperatury na kartach. Z właśnego doświadczenia - miałem przypadek gdzie latem w upały bywało i 42C w pomieszczeniu gdzie były koparki. Temperaturę na kartach dało się utrzymać na odpowiednim poziomie (max 70C), dzięki zainstalowanym dodatkowym wentylatorom, ale praca w tym pomieszczeniu (choćby wymiana GPU czy risera) to był koszmar...
A jeśl chodzi o konkretne karty - Asus P106 bardzo ładnie chodzą w automacie, ale jak temperatura wzrośnie powyżej 60-65C, to zauważalne spada hash. Z kolei MSI P106 rzeba wiatraki ustawiać na sztywno, nie zauważyłem spadu hashrate, ale te karty są w chłodnym pomieszczeniu.
Jeśli chodzi o RX5x0 to nie zauważyłem spadku hashrate, przy zwiększonej temperaturze. To samo dotyczy nowszych konstrukcji - 1660 TI/Super, 2070 czy 5700/XT. Inna sprawa, że najnowsze i najbardziej wartościowe GPU zawsze dostają u mnie najlepsze miejsce (czytaj najchłodniejsze)

Dlatego najniższe temperatury mam na 5700XT